Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Wikileaks si mitul politic anti-american

de Vladimir Tismaneanu     Contributors.ro
Marţi, 29 martie 2011, 16:17 Actualitate | Opinii

Vladimir Tismaneanu
Foto: AGERPRES

Gratie lui Dragos Paul Aligica, avem, iata, o discutie cu adevarat importanta despre semnificatia telegramelor, dincolo de zgomot, furie si speculatii absurde. Politologul roman care preda la Universitatea George Mason ne propune o analiza de o luminoasa luciditate. Sunt total de acord cu formualarea alternativei de catre dl Aligica, intre anti-americanism, cu tot ce implica acest mit politic (anti-liberalism, tribalism, primordialism, antisemitism, anti-capitalism) si pro-occidentalism, deci sustinerea NATO si UE. Ma grabesc sa adaug ca ma refer la un mit politic, deci la o constelatie de atitudinini, optiuni, emotii, sentimente mai mult sau mai putin sistematizate, coagulate si rationalizate.  In cazul mitului politic, ceea ce conteaza este credibilitatea sa, capacitatea de a inspira pasiuni si atasamente colective, deci nu continutul intrisec de adevar.  Disting prin urmare intre mit si ideologie.  Ceea ce observa dl Aligica este existenta unui binom atitudinal, a unei polarizari de forte politice si culturale.  Este vorba, sunt convins, de optiunea intre societatea deschisa, cu ale sale pariuri adeseori dificile, si cea inchisa, doar aparent lipsita de riscuri, etatista, autoritarista si paternalista. “Partida Rusa” este identificabila prin interese materiale precise, prin preferinte geostrategice, prin penetrarea mediilor de informare si prin poluarea sistematica a spatiului public in directia opusa statului de drept si decomunizarii. Se strang in randurile acestei “Partide Ruse” grupuri si persoane care pot fi extrem de diferite altminteri, dar impartasesc ostilitatea in raport cu valorile societatii deschise. Iata mai jos articolul despre mitul politic anti-american pe care l-am publicat in septembrie 2001 in revista 22.

“Nu incape indoiala: mitul politic antiamerican este inseparabil de structurile ideologice care au inpirat si inspira miscarile teroriste de sorginte fundamentalista. Tema este importanta intrucit fara o intelegere a motivatiilor acestor grupari de fanatici nu vom putea riposta de o maniera comprehensiva si sistematica la teribila lor sfidare. In discursul sau rostit recent la Fundatia Nationala pentru Democratie (NED), presedintele George W. Bush amintea conexiunea dintre ideologiile fundamentalist extremiste si totalitarismele veacului douaazeci. Intr-adevar, este vorba de acelasi tip de gindire reductionista, obsedata de conspiratii si imbibata de asteptari si simboluri salvationiste.  Deopotriva in incarnarile sale religioase si seculare, fundamentalismul sterge linia despartitoare dintre cetatea divina si cetatea umana, promitind o mintuire imediata prin distrugerea factorilor presupusi corupatori si pervertitori.


Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.roCiteste mai multe despre   
Material sustinut de Superbrands

Help Net, 19 ani de excelenta pe piata farma

Help Net Farma opereaza una dintre cele mai importante retele de farmacii din Romania si face parte alaturi de Green Net - importatorul si distribuitorul de suplimenti nutritivi si dezvoltatorul lantului exclusivist Beautik Haute Perfumerie, din grupul Farmexim, primul importator si distribuitor de produse farmaceutice din Romania.

1073 vizualizari

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Sâmbătă