Nu. In haosul legislativ romanesc prin aceste reglementari s-ar legaliza de fapt acte de coruptie precum traficul de influenta si mita. Romania nu este pregatita pentru asa ceva.

ContributorsFoto: Contributors.ro

Da. Activitati de influentare a institutiilor publice, a functionarilor si parlamentarilor oricum exista, sa nu fim ipocriti. De ce sa nu reglementam aceasta activitate stabilind exact modalitatile legale si legitime de influentare.

Care este parerea voastra ?

In principiu, activitatea de reprezentare a intereselor persoanelor si grupurilor este legitima. Modalitatile prin care se realizeaza aceasta reprezentare nu sunt insa toate legale, morale sau benefice societatii.

Reglementarile privind lobby-ul, in general, sunt criticate pe motiv ca legalizeaza unele actele de coruptie. Activitatile de lobby sunt criticate pentru caracterul lor netransparent, pentru ca intra in conflict cu «interesul general » si pentru caracterul lor imoral. Putem presupune ca exista insa si actiuni de lobby indreptatite, ce ar putea fi interpretate, conform legislatiei actuale, ca trafic de influenta.

In acest moment, Romania nu are o lege a lobbying-ului. Au existat patru tentative de a reglementa activitatea de lobby, insa o lege in acest sens n-a fost inca adoptata. Ultimul proiect de lege a fost depus in Parlament, in 2010, de catre fostul ministru pentru IMM-uri, deputatul PSD Constantin Nita (PSD). Proiectul a fost respins.Vezi aici detalii despre proiectul de lege si traseul Parlamentar.

Spuneti-va parerea peContributors.ro