N-a trecut mult timp de la “istorica” sedinta a CNC al PD-L si cazul Adrian Severin aduce in prim plan argumentele si contraargumentele privind criteriile de integritate aplicabile persoanelor publice, demnitarilor sau celor aflati in functii de conducere la propunerea si cu sprijinul unui partid.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

La „fapte foarte grave sau grave” propunerile Macovei consemneaza:

  • arestarea preventivă, trimiterea in judecata sau condamnarea pentru fapte de natura penala comise in Romania sau in orice alta tara democratica;
  • abuzul in functia publica sau incalcarea grava a normelor de morala publice de catre membri de partid aflati in exercitarea unor functii in institutiile publice.
  • incalcarea grava si repetata a prevederilor Statutului, aducand atingere valorilor si principiilor stabilite prin Programul politic al partidului;

Iar sanctiunile propuse sunt pe masura:

  • demiterea din functii ocupate in structura partidului;
  • retragerea sprijinului politic pentru functii dobandite prin sustinerea partidului;
  • excluderea din partid

Discutia aprinsa s-a purtat asupra momentului cand se pun in aplicare sanctiunile: inca de la trimiterea in judecata sau dupa pronuntarea definitiva si irevocabila a instantei?

Decizia CNC al PD-L a fost sa nu se introduca in statut prevederea ca in cazul trimiterii in judecata sa se aplice automat sanctiuni, de genul suspendarii din partid si retragerii sprijinului politic pentru functiile dobandite prin sustinerea partidului ci, sa se astepte mai intai pronuntarea definitiva si irevocabila a unei sentinte de catre instanta. Eventual sa fie lasate la analiza Comisiei de Etica, care in ultimii ani n-a propus nicio sanctiune impotriva unor membri marcanti ai partidului.

In interviul de la TVR presedintele Traian Basescu a explicat astfel aceasta decizie:

“Nu poti sa transformi partidul in instanta, nici nu poti sa frangi cariere numai pentru ca exista o suspiciune”. “Trebuie asteptata sentinta, inainte sa judeci intern. Cred ca asta este solutia corecta”.

Sa venim acum la cazul Adrian Severin. In ultima clipa, comparativ cu partidele socialiste austriac si sloven, PSD si presedintele Victor Ponta i-au cerut lui Adrian Severin sa demisioneze din Parlamentul European si din PSD, in caz contrar va fi exclus din PSD.

Daca Adrian Severin ar fi fost membru PD-L, ce-ar fi trebuit sa se intample, in absenta criteriilor de integritate propuse de Monica Macovei?

Citeste tot articolul si comenteaza pe Contributors.ro