Imaginati-va cum, in timpul unui concert la Ateneu, unde se asculta, sa zicem, Mozart, un ins cu trabuc in coltul gurii deschide usa cu piciorul, sare pe scena si lipeste o suta de fruntea violonistului: bine le zici cu dibla, mestere, brici Beethoven asta. Misto cantare. Marfa! Cine-i afonul de langa tine care horcaie ca scroafa urcata in copac, verticalul pus in slujba golanului, coada asta sculata de vaca? Hai, ba, filosofeanule, canta la alta masa. Bine ti-a zis polonezul: mensevic, adica aproape bolsevic, comunistule care esti. Gata, hai, c-am plecat, bai, sclifositilor, bagati mare cu dipla, zi-le cu dictatura, cu totalitarismul, ca va dau la gazeta. La gazeta mea, bai, a mea, unde scriu io.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Cam asta vad citind, cum sa le spunem textelor sale, rechizitoriile rudimentare compuse de Dinu Patriciu impotriva unor intelectuali gasiti vinovati de colaborationism cu dictatura. Cu Hitlerul nostru de astazi, ce mai. Din concertul intelectual de la Ateneu, tot ce-a retinut Patriciu au fost cateva note grave si cateva dizarmonii intre doi ganditori cu vederi diferite despre iertare. Opintindu-se sa le reproduca, a falsat ca un tenor care, in loc sa cante, scoate pe gura un ragait sotto voce.

Aria lui Patriciu bate in Liiceanu: "Adam Michnik l-a asezat exact la locul lui in insectar. Nu tradator, nu procuror, ci mensevic, aproape bolsevic". Urechea fina a lui Vladimir Tismaneanu, dat in fapt si el la gazeta de apropritarul ei, a denuntat rapid cantaretul la trombon: Nu, domnule Patriciu, din 1903 si pana astazi, mensevic inseamna anti-bolsevic."

Intr-un text publicat tot in gazeta scriitorului de ocazie prins in trecut cu un mic plagiat, Andrei Plesu i-a aratat cu degetul lautarii, tambalagiii si manelistii angajati sa-i cante la ureche Adevarul sau: "Iar la urma urmelor ti-o spun deschis: am vazut in jurul tau oameni fata de care, in toate privintele, Liiceanu e un inger. Te felicit pentru resursele de ¬intelegere" si chiar afectiune pe care le-ai mobilizat pentru a-i tolera. Mai fa un efort!"

In loc sa-l evacueze din sala pentru tulburarea linistii, violonistul se opreste politicos si-l invita, subtil, sa taca. Cum intrusul are ziar, pune mana pe portavoce si rage ofuscat spre public: "Mi-ai spus odata ca nu iti poti schimba prietenii la batranete. E omenesc, e de inteles. Asa imi explic si recitalul duminical de la televizor interpretat de Mozart alaturi de Salieri. Frumos gest!"

Tot mai cetos profilul lui Dinu Patriciu. Ce vrea sa fie, pana la urma, cel mai bogat om din Romania? Arhitectul marilor afaceri cu statul? Petrolistul cu radicini, ca tot veni vorba, in Libia? Parintele mic.ro? Detinatorul Adevarului? Greu de aflat. Din zbaterea sa de a intra cu bocancii in sfere ceva mai inalte, intuim doar ce nu vrea sa fie si ce fantome ii bantuie imaginarul: numaratorul de gandaci si sobolani in arestul politiei, omul de afaceri cu nume de dosar penal, prezentatorul de filme trucate, plagiatorul de carti despre liberalism, apropritarul fudul de trust umflat cu pompa de petrol etc, etc. Adica, inca un biet compozitor fara ureche muzicala, cu aere de mare dirijor.

Din toate motivele de mai sus, imaginati-va cum, in timpul unui concert la Ateneu, unde se asculta, sa zicem, Mozart, un ins cu trabuc in coltul gurii deschide usa cu piciorul, sare pe scena si lipeste o suta de fruntea violonistului: bine le zici cu dibla, mestere, brici Beethoven asta. Misto cantare. Marfa! Cine-i afonul de langa tine care horcaie ca scroafa urcata in copac, verticalul pus in slujba golanului, coada asta sculata de vaca? Hai, ba, filosofeanule, canta la alta masa. Bine ti-a zis polonezul: mensevic, adica aproape bolsevic, comunistule care esti. Gata, hai, c-am plecat, bai, sclifositilor, bagati mare cu dipla, zi-le cu dictatura, cu totalitarismul, ca va dau la gazeta. La gazeta mea, bai, a mea, unde scriu io.

P.S: N-ar fi rau sa bage si D.P. o precizare la sfarsitul fiecarui editorial in care sa-si anunte cititorii in ce calitate scrie la gazeta lui. Poate unii mai tineri sau altii ca Michnik nu stiu exact cine e si ce face el la Adevarul.