Ce trebuie sa fie noul partid? Un cu totul alt gen de animal decat cele actuale. Si pentru asta trebuie plecat de la defectele lor structurale, pentru a nu fi repetate. Cateva puncte sunt esentiale: structura membrilor, selectia cadrelor, banii, transparenta, regulile de onestitate.

Cristian GhineaFoto: CRPE

Sa le luam pe rand. Membrii. Partidele noastre actuale nu sunt organizatii structurate de jos in sus, ci invers. Cotizatiile platite de membri sunt mici si oricum nu se incaseaza, fiecare lider local declara un anumit numar convenabil de membri, cat sa aiba voturi la congresul partidului, vine cu valiza de bani la centru si plateste asa-zisele cotizatii. Membrii de rand nu controleaza liderii, nu investesc in partid si nici nu ar putea sa ridice pretentii. Un nou partid care sa faca diferenta ar trebui sa aiba cateva mii de membri care chiar sa plateasca cotizatii. S-ar putea finanta astfel un aparat permanent de partid. Dar, pentru a convinge cateva mii de oameni sa-ti dea 100 de euro pe an, trebuie sa le oferi reguli de participare. Sa ai alegeri interne directe pentru toate functiile - fiecare membru voteaza direct conducerea, nu prin congrese de notabili. Victor Ponta a promis asa ceva la PSD, dar acum se face ca uita. Membrii cotizanti trebuie sa stie clar ce se intampla cu banii lor. Aici ajungem la transparenta. Toate finantele partidului trebuie sa fie publice, toate donatiile (limitate la un maxim anual de persoana) publicate pe site-ul partidului, rapoarte financiare detaliate si publice o data la sase luni. Pe langa cotizatii, partidul ar trebui sa fie finantat prin campanii de fund-raising, tematice sau permanente.

Evident, pentru a convinge o masa de oameni sa plateasca si sa participe trebuie sa fie un proiect aspirational. Adica oamenii sa simta ca platesc pentru ceva care merita. O Comisie de Etica puternica, alesa direct de catre membri si nedependenta de conducerea partidului va trebui sa isi dea acordul pentru candidaturile politice. Aceeasi Comisie trebuie sa judece cazurile in care un membru de partid este acuzat (de presa, de adversari, de oricine). Judecata pe fond, nu doar gargara de genul ¬lasam justitia sa isi faca treaba". Nimic nu impiedica partidele actuale sa ii dea afara pe cei acuzati de coruptie, un partid e o asociatie voluntara de oameni, dosarele facute de procurori sunt publice cand ajung in instanta (deci, daca ne e frica de dosare politice, putem decide pe criterii clare in fiecare caz, cu judecata publica). O Comisie de Etica puternica si activa ar trebui sa poata si sa vrea sa excluda oameni din partid fara sa astepte decizia judecatorilor.

In fine, pentru a fi un altfel de partid, noua formatiune ar trebui sa excluda prin statut pomana electorala. Problema cu actualele partide e ca lasa conflictul dintre aspiratii si stomac sa fie rezolvat de la caz la caz de oamenii din filiale. Spun ca le repugna pomana electorala, dar ii rasplatesc pe cei care aduc voturi prin pomana electorala. Invariabil, oamenii aleg stomacul, organizeaza bani negri pentru a finanta pomana electorala. Pare a fi o decizie locala, punctuala, dar nu este: organizarea partidelor ii incurajeaza sa faca exact asta. Noul partid va trebui sa spuna clar sefilor judeteni ca nu orice forma de a castiga alegeri este acceptabila. Eu as pune o limita interna simbolica pentru ce poate oferi partidul: un pix. Pixul e pentru oamenii care au ce scrie, deci gandesc. Orice peste un pix este pomana electorala si oricine ofera mai mult e automat exclus din partid. E simplu.

In fine, selectia cadrelor. Partidele noastre atrag oameni pentru ca le vor da functii. Este o contraselectie ucigatoare: cei care au cariere solide nu se pot implica pentru ca nu au timp, cei care au principii nu se pot implica pentru ca le repugna ce vad acolo. Asta ne costa imens pe noi, ca tara, pentru ca se traduce direct prin proasta guvernare. Pui oameni in functii pentru ca au frecat clanta la partid, nu pentru ca au un proiect pentru o institutie. Pentru a fi altfel, un nou partid trebuie sa faca selectia pe criterii clare si in mod public. Avem anumite posturi care urmeaza a fi ocupate. Organizam selectie de CV-uri si proiecte. Membrii cotizanti si publicul general vor putea vedea cine sunt candidatii pentru demnitati, ce au facut in viata si care e proiectul lor pentru functia respectiva. Daca sint mai multi buni, putem lasa membrii cotizanti sa voteze, internetul permite organizarea de voturi multiple si rapide. De altfel, ar trebui sa fie un partid organizat si activat pe internet, cu retele si forumuri de comunicare.

Sunt doar cateva idei pentru un partid altfel, sunt sigur ca mai pot fi si altele, vointa sa fie. M-am plictisit de polologhie pro si anti-Basescu, m-am plictisit de dezbateri sterile. Intr-un mediu corupt si haotic, un partid cu adevarat revolutionar trebuie sa fie o institutie cu reguli. E ironic, dar asta e adevarul. Sa aiba reguli bune, sistem de motivari si sanctiuni care sa incurajeze onestitatea si serviciul public, nu sa le descurajeze, cum au partidele actuale. Un partid construit de la inceput altfel.

Va castiga alegerile in 2012? Nu. Va intra la guvernare dupa 2012? Va trebui sa-si propuna ca nu. Va schimba mediul politic si le va forta si pe celelalte sa se schimbe? Da.

Bun, stiu care vor fi primele reactii. Cu Basescu sau impotriva? E simplu: post-Basescu (discutia asta e in bucata ramasa doar inRomania libera).

De ce nu am zis nimic despre politici? Pentru ca ele sint frisca, ma intereseaza acum blatul. Dec, haideti sa nu vorbim despre ce AR TREBUI SA FACA un partid nou, ci despre CUM AR TREBUI SA FIE. Problema noastra este ca partidele sunt defect construite. Si trebuie construit ceva pe alte reguli.

Nu ma faceti visator, basist, bou sau cum va vine. Scriu de 12 ani articole si sunt imun la astea, deci sa nu ne risipim timpul si energia. Altceva ma intereseaza acum si chiar vreau reactii si sa dezbat: avem membri pentru un asemenea partid? V-ati baga? De ce da? De ce nu? Sint bune regulile alea? Aveti de propus altele? Le-ati da 100, 200 de euro pe an pentru povestea asta? S-ar stringe o lista de 10.000?

PS

Mi-au mai venit idei de cind am scris articolul. Una dintre ele: banii de cotizatie pot fi inlocuiti de ore de voluntariat.

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro