Cazul celor cateva zeci de vamesi retinuti sau arestati sub acuzatia de luare de mita si constituirea de grup infractional organizat developeaza detaliile unei noi retele, suspecta ca a fost si este unul din furnizorii importanti de bani negri pentru partidele aflate la putere. Sumele fabuloase vehiculate, 25-30 de mii de euro pe zi scosi din spagi dintr-un singur biroul vamal, indica amploarea si miza uriasa a politicienilor de a controla una dintre cele mai eficiente masini de produs cash. Nu atat arestarile de la Siret, cat al doilea caz, de la Vama Halmeu, sugereaza, pana la un punct, organizarea de tip retea, cu tentacule la varful administratiei si in politica.

Dan TapalagaFoto: HotNews.ro

In paralel cu descinderile de la vama Siret, Departamentul National Anticoruptie a anuntat joi, 3 februarie, retinerea unui om de afaceri clujean prezent in top 300, momentan falit. Liviu Florian, un fel de Gigi Becali al Clujului pasionat de porci, ar fi comis prin 2009 un mic trafic de influenta. Povestea merita urmarita in toata desfasurarea ei. Diavolul sta, ca de obicei, in micile picanterii si detalii.

Florian ar fi primit 130 de mii de euro din partea unei angajate de la vama Halmeu, sa-i puna o pila la seful Agentiei Nationale a Vamilor. Din comunicatul DNA se intelege ca traficul de influenta s-a produs, iar angajata, Nicoleta Dobrescu pe numele ei, ar fi fost delegata in 23 septembrie 2009 pe post de sefa la biroul vamal Halmeu pentru sase luni. Procurorii sustin ca sefa vamii si-ar fi cumparat functia cu bani colectati de la camatari sau chiar de la traficantii de tigari.

O scurta privire pe harta si oricine intelege rapid ca postul face toti banii. Biroul Vamal Halmeu, la granita cu Ucraina, este punct strategic de contrabanda, la cativa kilometri de cealalata granita, cu Ungaria, deci excelent pozitionat. Si totusi:130.000 de euro pentru sase luni la sefia unei vami! Nu e cam mult? Daca luam de bune cifrele de la Siret, unde vamesii scoteau din spagi cam 25.000 de euro pe zi, rezulta ca sefa vamii avea sanse sa-si scoata investitia in cateva zile. Deci, merita.

Dar, ce se intampla cu restul banilor? O parte ramane la vamesi, o parte se opreste la sefii din ANAF, alte sume ajung la cei care tin in mana tot sistemul de numiri: adica politicienii. Adunati cele cateva zeci de mii de euro colectate zilnic din birourile vamale aflate pe fontierele non UE ale Romaniei (granita cu Moldova, Ucraina, Serbia) si putem imagina ca fluxul banilor negri catre varfurile administratiei si varfurile din politica se ridica la milioane de euro lunar. De unde stim insa ca banii trec, musai, si pe la partid?

Sistemul de putere din Romania a pastrat caracteristicile feudale, numirile fiind controlate politic de sus pana jos. Cand in vamile Romaniei ai retele de coruptie de asemenea amploare, este rezonabil sa credem ca ele se bucura de protectia sefilor de la centru. Asadar, cei care-i protejeaza sunt la randul lor corupti, dar totusi se bucura mai departe de sustinere politica pe functie. Acest lucru se poate intampla numai daca si puterea politica are un interes in mentinerea retelelor de coruptie, interes manifestat fie in campanii electorale, cand partidele au nevoie de bani negri, fie la nivel individual.

Seful vamilor neaga, intr-un articol publicat de EVZ, "povestea cu banii", dar nu lamureste de ce totusi un angajat care la vremea respectiva era deja implicat in alte anchete DNA declansate la sesizarea OLAF (Oficiul european de lupta anti-frauda), care a suspectat derularea unor exporturi fictive de ustorui chinezesc. Citeste mai multe aici: Sefie cu parfum de usturoi

Veti observa, desigur, ca istoria numirii de la vama Halmeu se produce in septembrie 2009, adica putin inaintea alegerilor prezidentiale din noiembrie, cand toate partidele angajate in campania electorala aveau nevoie disperata de bani, inclusiv PDL-ul aflat la putere. Din relatarile presei locale rezulta ca angajata facea parada cu relatiile ei la varfurile PDL.

Trece campania, expira delegarea pe sase luni. Potrivit procurorilor DNA, omul de afaceri Liviu Florian mareste potul si cere 300.000 de euro. Promite, in schimb, o noua interventie la seful ANV pentru o noua numire.

De aici, filmul DNA se rupe. Totul pare oprit la nivelul functionaresc inferior: la 70 de vamesi de la Siret, la seful politiei de fontiera Siret, la sefa vamii din Halmeu. N-a picat inca nimeni de la ANAF sau Ministerul de Finante, in subordinea careia functioneaza Autoritatea Nationala a Vamilor. N-a cazut nici un cap de baron local sau lider central, nasii numirilor in functii rentabile. Daca SRI si DGA, serviciul secret al politiei, au stat cu ochii pe vamesi timp de sase luni, dupa cum sustin anchetatorii, cum se face ca n-au reusit ajunga la varful retelei?

Daca procurorii au dreptate, cum a reusit totusi un om de afaceri clujean cam scapatat sa influenteze decizia tocmai la varful vamilor? De cine s-a folosit? Ce parghii a pus in miscare? Cum de s-a oprit totul la politisti, vamesi si cativa sefuleti locali? Retelele din justitie l-au dat pe Voicu, cele din sanatate pe Bradisteanu, cele din administratie locala poarta numele lui Solomon, Gutau, Nicolescu sau Pasat. La capatul altor retele, din varful ierarhiei, ii vedem pe Nastase, Copos, Voiculescu etc.

Morala ar fi ca toate retelele au in varful lor un politician, doi sau mai multi, de la putere sau din opozitie. Sa ne amintim ca Voicu aranja dosare din opozitie. Retelele de vamesi corupti sunt transpartinice, preluate cu totul de PDL de la predecesori, de la PNL care le-a mostenit de la PSD etc. Pana la urma, banii negri n-au miros politic. Dar totusi: Cine sunt nasii din fruntea retelei vamilor? Cum de-au scapat? Plasa aruncata de procurori a avut gauri cam prea mari. Cum de s-au strecurat pestii mari prin ochiurile ei? Cu ajutorul cui?

Efectul retinerilor si arestarilor din vami, care vor continua probabil in forta, ar putea convinge Bruxelles-ul ca Romania este determinata sa-si curete frontierele din est de putregaiul coruptiei si ca merita sa intre in Schengen. La fel de bine s-ar putea sa speriem si mai rau lumea civilizata. Aratam, iata, ca suntem capabili de noi performante: coruptia in grupuri mari. Le transmitem alt mesaj cumplit: in Romania, coruptia din vami si politie s-a organizat si a intrat in metastaze. Practic, avem nevoie de paznici nemti sau francezi. Apoi, le va fi limpede si lor ca degeaba faci curatenie jos, daca tot putregaiul ramane intact, sus, la varful puterii. ​