Traim in vremuri interesante.

Mihail NeamtuFoto: HotNews.ro

Legile micii reforme din Justitie au impus un plus de celeritate in rezolvarea dosarelor grele. Consiliul Superior al Magistraturii e somat acum sa-si innoiasca echipa. Recent, o lichea extremista a fost evacuata cu forta dintr-o cladire proprietate privata ocupata abuziv. Judecatoarea-executor a primit jignirile si insultele politicianului-energumen dar, pana la urma, legea a biruit. Acum cateva zile, presedintele PSD (aparent cu formatie de jurist) a decis sa nege separatia constitutionala a celor trei puteri statale, incitind lalinsaj moral asupra judecatoareicare se ocupa de inculpatul Constantin Nicolescu (sanatos la strans, bolnav la stransoare). Ca si Baraba, odinioara, Nicolescu se vroia eliberat sub presiunea strazii, printr-un simulacru de justitie revolutionara. A urmat, in sfarsit, furtuna din lunca Siretului - acolo unde spaga vamesilor se strangea cu galeata, ca pestele electrocutat in ape tulburi de braconierii verosi. O operatiune nemaivazuta (legata poate si de agenda Schengen) a pus catusele pe mainile a zeci de politisti. Semne bune anul are!

E momentul, cred, sa ne reamintim ca una dintre putinele institutii romanesti respectate si laudate in rapoartele europene ramane Directia Nationala Anticoruptie. Din 2005, DNA e condusa de procurorul muresan Daniel Morar (numit si reconfirmat de presedintele Traian Basescu). Pentru cei atenti la cifre, rezultatele acestuileadershipdiscret si eficient sunt cu adevarat remarcabile.

Capete de acuzare

Fata de epoca Vacaroiu sau guvernarea Nastase, numarul inaltilor demnitari anchetati intre 2006-2010 este unul record: 37 de fosti ministri sau parlamentari anchetati pentru diferite fapte grave.

Iata cateva capete de acuzare rostite impotriva unor alesi ai neamului: evaziune fiscala; dare sau luare de mita; trafic de influenta; foloase necuvenite; nerespectarea regimului armelor si munitiilor; tranzactii financiare ilicite; fals in acte publice; santaj; fals intelectual; favorizarea infractorului; abuz in serviciu contra intereselor publice; subevaluari de terenuri sau bunuri obstesti; spalare de bani; fals in inscrisuri; participatie improprie la savarsirea infractiunii de fals intelectual; obtinerea pentru sine sau pentru altul de bani; bunuri sau alte foloase necuvenite (in forma continuata), instigare la fals; stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate, fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand autoritatii publice sau institutiilor publice, in cadrul unei actiuni de vanzare a acestora; trimitere pentru spalare de bani si abuz in serviciu contra intereselor publice; obtinerea de avantaje patrimoniale; complicitate la evaziune fiscala.

Statul obez si coruptia cutanata

De la Serban Mihailescu ori Ilie Morega pana la Decebal Traian Remes si Gratiela Iordache, nenumarati senatori si deputati, secretari de stat sau consilieri judeteni au fost obligati sa-si pledeze nevinovatia in fata unor procurori deloc intimidati de statutul social, greutatea politica sau potenta financiara a acuzatilor. E interesant de observat ca majoritatea prejudiciilor semnalate in dosarele DNA vizeaza bunul public. Pe romaneste spus, in Romania se fura cel mai usor, cel mai des si cel mai mult de la Stat. Sumele alocate pentru investitii sunt mari, salariile relativ mici, tentatiile enorme iar slabiciunea oamenilor pe masura. In reteaua administrativa a Statului, oamenii se imbolnavesc de coruptie asa cum luau raie caprele Irinucai din Brostenii lui Creanga: prin frecare.

Sa identificam acum acele canale prin care banul public (cules din taxele si impozitele cetatenilor) s-a varsat in contul privat al demnitarilor. De la ce butoane s-a comandat sabotarea binelui comun si maximizarea ilicita a profitului personal? Vom numi aici doar cateva alveole din birocratia statala sau economia etatizata a Romaniei: Romsilva, Sindicatul Minierilor, Institutului de Cercetare Alimentara, Romsilva, Compania Nationala Loteria Romana, directii ministeriale in Guvern, comisii de urbanism la nivel local, Societatea Nationala a Lignitului, Complexul Energetic Turceni, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara, etc.

Companiile de Stat: dormitorul dezmatului fiscal

Pe langa demnitari sau alesi locali, exista nenumarate dosare pe numele unor directori de companii de Stat. Sunt insi mai putin cunoscuti, dar la fel de malefici, chemati sa administreze intreprinderi precum: Hidroelectrica SA, SIF Oltenia, Asociatia Nationala de Turism Local, Ecologic si Cultural (ANTREC), Electrica Banat, Compania Nationala a Lignitului Oltenia (CNLO), Compania Nationala a Metalelor Pretioase si Neferoase REMIN SA Baia Mare, Institutului National de Hidrologie si Managementul Apelor, SNTGN Trasngaz SA Medias, Caile Ferate Romane (CFR), Universitati acreditate de Ministerul Educatiei, SC Rafinaria Astra Romana SA Ploiesti, RADET Constanta, Compania Nationala Aeroportul International Bucuresti - Baneasa SA, RAM Buzau, Garda Nationala de Mediu, Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculari Vehicule Arges, Armata Romana, Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (O.C.P.I.) Calarasi, Compania Nationala Posta Romana, Administratia Financiara Arges, Directia Regionala de Drumuri si Poduri Craiova, etc.

Doctrina dreptei ne spune nu poti diminua drastic coruptia decat atunci cand intreprinderile de stat sunt mai putine la numar. Nu exista decat trei optiuni: radicala restructurare, privatizare ori desfiintare. Ganditi-va o clipa: de ce nu avem dosare DNA inaintate unor administratori de companii private precum Vodafone, Oracle, Nokia? Pentru ca orice companie privata si-a pus la punct un mecanism de control juridic si depistare timpurie a sarlatanilor care submineaza din interior firma. Chiar daca ar fi capusate la varf, companiile private nu tolereaza coruptia pe termen lung. Motivul e simplu: risipa unui sef genereaza falimentul tuturor angajatilor. Nu exista patroni veritabili care sa astepte de la stat subventii pentru o afacere paguboasa. La Stat, in schimb, un management defectuos, mediocru sau criminal atrage rareori penalitati. Combaterea coruptiei nu se face doar prin coregrafia mascatilor, ci si printr-o redesenare institutionala.Anticoruptia si reforma Statului rimeaza.

Magistrati penali si politicieni disperati

Sa revenim insa la DNA. Pentru a repara nedreptatea cauzata platitorului de taxe si impozite, justitia are nevoie de magistrati incoruptibili. Asa cum stim, foarte multe dosare s-au blocat la Inalta Curte de Casatie si Justitie unde judecatori remunerati copios s-au intrecut in a descoperi vicii procedurale sau exceptii de neconstitutionalitate. Amanarile termenelor de judecata au luat uneori proportii epice: peste 1700 de zile in dosarele Zambaccian (Adrian Nastase), Caprioara (Marian Oprisan) sau Loteria I (George Copos)! Stenogramele Voicu a scos la iveala o solidaritate scandaloasa intre judecatori de la ICCJ si oameni activi in retele mafiote.

Avem insa o veste buna: numarul de magistrati anchetati pentru fapte de coruptie e in crestere. In 2006 erau cinci sub acuzare, in 2007 sase, in 2008 sase, in 2009 trei iar in 2010 un total de 15 magistrati (opt judecatori si sapte procurori). Arestarea prelungita a lui Catalin Voicu si furtuna din lunca Siretului nu sunt, asadar, intamplatoare. Piese importante din caruselul complicitatii mafiote sunt pe punctul de-a se prabusi, gratie tenacitatii DNA (probata si in cazul Vantu).

Sa mai facem o ultima observatie. Desi actele de coruptie afecteaza imaginea tuturor partidelor (y compris PDL), nervozitatea liderilor PSD, PNL si PC are directa legatura cu schimbarile din justitie. Scadentele sunt presante. Pentru iarna si primavara lui 2011, exista noi termene in dosarele Adrian Nastase (capo dei capi), Mihai Necolaiciuc (modest ceferist, proprietar de vile in West Palm Beach), Iosif Mihai Puwak (sotul doamnei Hildegard Puwak, ex-ministru PSD), Vasile Cutean (pseudo-revolutionar, membru PSD) etc.

Dincolo de razbunarea politica fata de presedintele Basescu, obiectivul nedeclarat al suspendarii este, anihilarea sau amputarea DNA (structura care poate fi desfiintata ori reinventata printr-o simpla lege organica). In mintea lui Voiculescu, Ponta & Antonescu,cel care trebuie sa plece imediat dupa Traian Basescu e chiar Daniel Morar.

Dormi linistit? Uniunea Social-Liberala lucreaza pentru tine. Visul lor de acum face parte din viata ta viitoare.

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro