Mugur Isarescu s-a trezit subit dintr-un fel de adormire si promite o prezenta mai vie in spatiul public. Prin tot ce a spus in interviul difuzat miercuri seara de TVR, guvernatorul BNR a girat, cu una sau doua exceptii, masurile luate de guvernul Boc. Printr-o expunere in cifre seci, prin moderatie, prin explicatii simple si credibile, a aruncat in ridicol armatele de urechisti galagiosi de la TV, putere sau opozitie. Cam asta a spus: ca sacrificiile au fost inevitabile, ca probleme economiei Romanesti au origini intr-o serie de politici publice gresite din ultimele doua decenii, ca drumul este corect si trebuie continuat fara ezitari. Pe ici, pe colo, cuvinte cheie ca modernizare sau teme majore ca dezechilibrul din fondul de pensii gasiti si la Traian Basescu.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Din punct de vedere politic, iesirea sa a insemnat un evident transfer de credibilitate catre presedintele Basescu si PDL, pe langa mesajele economice de incredere si optimism moderat. Guvernatorul BNR comite rar gesturi politice ostentative.

De ce le face acum? Ce-l determina, pe nepusa masa, in absenta vreunei urgente care sa justifice intensificarea comunicarii, sa anunte ca va iesi mai des si ca "important e dialogul public"? Iesirea sa din tiparul obisnuit si cateva semne firave indica o perspectiva: Isarescu ar putea juca, pe viitor, un important rol politic. A fost intrebat la TVR daca se vede premier. Nu parea interesat. Nu l-a intrebat insa nimeni daca se vede candidat sau implicat, intr-un fel sau altul, in politica.

Dragos Paul Aligica, unul dintre redutabilii strategi ai dreptei, un bun cunoscator al bucatariei interne din PDL, pare sa scape azi ceva intr-o foarte interesanta discutie online cu cititorii Contributors.ro:

"Ce se intampla in masurarea pentru alegerile prezidentiale este hilar. Stim ca Antonescu are acum vreo 27%, Ponta 24% si Basescu 16%. Da, Basescu! Basescu intra in masurari desi nu va candida. Pentru ca PDL nu are inca un candidat, el tine locul de candidat PDL. Deci: PDL nici nu are inca un candidat in cursa si oamenii masoara cu toata serioziatatea rezultatele scrutinului din 2014 si impart puterea pe baza lui! Nu mai vorbim ca d-l Isarescu nu a anuntat candidatura inca. Sau celalalt candidat-surpriza care se va pozitiona in siajul alegerilor din 2012. Cine poate sti cum vor arata dinamicile cand campul de candidati se aseaza?! Se pare insa ca avem intre noi oameni care nu numai ca au informatia dar si actioneaza pe baza ei. Ce teoria comportamenului electoral, ce Arrow, ce teoria optiunilor sociale?! Oamenii stiu. Cinste lor!"

Observatia lui Dragos Paul Aligica referitoare la stupizenia sondajelor care-l includ inca pe Traian Basescu in calculele prezidentiale este corecta dar afirmatia ca "Isarescu nu a anuntat candidatura inca" suna bizar. Cum adica, inca? Ce stie Aligica, ce sens are aluzia lui?

S-ar putea ca Traian Basescu si PDL sa blufeze.Sa sugereze caau solutii pentru 2011, in eventualitatea suspendarii lui Traian Basescu in Parlament.

In tot cazul, este vizibila colaborarea intensa dintre Cotroceni si Guvernatorul BNR, dincolo de tema crizei economice. Presedintele Basescu il viziteaza tot mai des la BNR iar guvernul Isarescu ii cautioneaza politica economica. Ca relatia va fi supralicitata politic, inca nu e foarte clar. Ne amintim insa ca acelasi BNR i-a furnizat presedintelui Basescu, in octombrie 2009, dupa caderea Guvernului Boc, o solutie, in fond, politica: premierul de sacrificiu Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului Isarescu.

In concluzie: Antonescu si Felix s-au repezit sa muste dintr-o iluzie optica. Cu ceva ghinion, s-ar putea sa nu-si infiga coltii niciodata in ciolanul pe care doar ei il vad azi la un metru in fata lor. Iluzia optica e data de cateva erori de apreciere a distantei reale pana la ciolan. 2011 este prea neclar, 2014 este prea departe.

Pe scurt: prima eroare majora a cuplului Antonescu - Voiculescu este tragerea tuturor cartuselor si deconspirarea strategiei de lupta mult inainte sa inceapa razboiul. Mai grav, inainte sa afle care este tinta. Cine este adversarul lor? Doar Traian Basescu, PDL si Boc? Sunt siguri?

A doua eroare este credinta oarecum naiva ca PSD chiar isi doreste alianta cu dreapta si chiar va imparti puterea. In locul lui Antonescu, m-as intreba daca nu cumva liberalii pierd din alianta cu un fost securist si din mariajul cu stanga atat de mult incat, in cateva luni, nu vor mai avea baza de negociere cu Ponta si Nastase.

In schimb, Ponta si Nastase nu pierd nimic, chiar daca vor inregistra zilnic la tribunal cate o alianta cu dreapta. Electoratul PSD n-are mari pretentii de ordin etic sau ideologic. Apoi, in locul lui Antonescu m-as intreba din nou, la fel ca in vara lui 2010, daca nu cumva Ponta are o intelegere cu Basescu. Daca l-as suspecta mai departe ca are, de ce m-as baga cu capul inainte intr-o alianta inainte sa stiu precis cu cine ma insotesc: cu aliatul subteran al adversarului meu sau cu dusmanul lui de fatada?

A treia eroare: toata schema Voiculescu-Antonescu se bazeaza pe prea multi daca si pe suspendarea lui Basescu in 2011. Ce sanse au in Parlament? De ce-ar trada parlamentarii lipsiti de orice garantii ca merita s-o faca? Cum se arata intr-o percutanta analiza publica recent de Blogary.ro, "planul se bazează pe prea multe premize iar probabilitatea realizarii lor integrale e destul de scăzută". De neratat excelenta analiza Cum ajuta Agenda Rosie pe Alba ca Zapada.

A patra eroare: totul s-a construit pe banuiala ca Antonescu n-are, de fapt, adeversar in 2014, pe certitudinea ca PDL s-a prabusit ireversibil si pe speranta ca alte pericole, cum ar fi o noua constructie, nu apar la orizont. Oare?