...o vorba din batrani spune sa ai grija ce iti doresti pentru ca s-ar putea indeplini. De cativa ani buni (vorba vine "buni"), obsesia marturisita a lui Traian Basescu, secondat teoretic de catre Valeriu Stoica, a fost simplificarea prin bipolarizare a spectrului politic: un partid mare de dreapta, unul mare de stanga si, daca e chiar nevoie, treaca si un UDMR si-un alt "maruntis" care, la o adica, ar putea inclina balanta intr-o directie sau alta. Oricum, previzibil. Nici un efort n-a fost precupetit pentru atingerea acestui scop. Dupa ce uniunea PD - PNL s-a dovedit imposibila a fost creat PL-D, comasat ulterior cu PD. A fost promovat votul uninominal si putin a lipsit sa fie adoptata varianta "pura si dura" la ambele camere. Rezultatul, dupa cum presedintele a si recunoscut, ar fi fost exact aceasta bipolarizare, din cauza asa numitelor "efecte mecanice si psihologice" (pe scurt, "efectul mecanic" are de-a face cu redistribuirea, iar cel "psihologic" cu refuzul de a-ti irosi votul pentru un candidat care nu are sanse de a castiga 50% + 1 din voturi, ambele contribuind la anihilarea partidelor mici). Ideea parlamentului unicameral impinge - mai pe-ocolite ce-i drept, dar nu mai putin sigur - in aceeasi directie.

Foto:

Dupa cum observam intr-un alt comentariu acum vreo doi ani, e fascinant cand realizezi ca, din acest punct de vedere,diferentele dintre viziunile lui Valeriu Stoica si Dinu Patriciu sunt doar de nuanta. Scopul e a acelasi - bipolarizarea spectrului politic, alternanta ordonata si cuminte la guvernare, simplificarea si economizarea politicii.Transformarea statului intr-o companie si a politicii in management. Am obosit scriind impotriva unei asemenea viziuni. Lumea e mai complexa decat uni- sau bi-dimensionalitatea par sa sugereze. O lume politica fara adancime (sau inaltime) e o lume vaduvita de ceva esential.Lupta insa continua - si, deocamdata, varianta Patriciu pare sa castige teren. Batalia se da de-acum pentru "dreapta". Nu degeaba alianta PNL-PC s-a autointitulat de "centru-dreapta" si nu degeaba Basescu a salutat-o ironic ca fiind o limpezire a opozitiei "de stanga". Wishful thinking.

Victor Ponta a explicat pe blog care ii este planul pana in 2019, cand Romania va accede la presedintia Uniunii Europene (presupunand, desigur, ca pana atunci va mai exista o Uniune Europeana cu aceleasi reguli de acum):crearea unei aliante intre PSD si Alianta de Centru-Dreapta (ACD) dintre PNL si PC care sa acopere, de drept si de fapt intregul spectru politic, de la stanga la dreapta, impingand PDL in derizoriul extra-parlamentar. Oricat de ingrozitoare ar fi pentru unii o asemenea perspectiva - PSD, PNL si PC, eventual secondati de UDMR cantand Kumbaya in Parlamentul Romaniei si la guvernare, ipoteza nu este cu totul absurda. Or aici nu e vorba de ceea ce ne convine sau nu, nu e vorba de wishful thinking, ci de ceea ce se poate, cu un grad suficient de probabilitate, intampla. In conditiile in care PDL continua pe aceeasi panta ca pana acum, scenariul devine plauzibil.

Traian Basescu si PDL culeg acum ce-au semanat. Si, din pacate, culegem si noi.Presedintele e acum la prima faza a oricarei tragedii personale -negarea. Numai asa se explica de ce, in primele zile dupa Anul Nou, a tinut sa revina la ideea unicameralului si uninominalului. Isi imagineaza, probabil, ca va invinge - iar PSD si PNL vor fi mai mult decat bucurosi sa-i ofere suficienta franghie pentru a-si putea spanzura singur mostenirea politica. Cand Traian Basescu va parcurge celelalte doua faze -revolta si acceptarea- s-ar putea sa fie deja prea tarziu. Si pentru el, si pentru noi.Spectrul politic va fi deja parjolit, diferentele esentiale dintre nuantele de la dreapta si de la stanga, pierdute.

Da, e nevoie de o redresare economica. Mult mai importanta, insa, eo schimbare de viziune politica. Inclestarea dintre viziunea unui comandant pentru care e o nava ce trebuie condusa si cea a unui CEO pentru care statul e o companie nu ne poate aduce nimic bun. Politica nu e economie. Simplificarea, incurajarea gandirii uni- sau bi-deminsionale sunt ambele extrem de nocive.N-am scapat din Scylla partidului unic pentru a nimeri in Charybdis-ul bipolaritatii. Grecii aia vechi stiau ei ce stiau cand le spuneau celor preocupati doar de "oikos", "idiotes".

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro