Julian Assanges-a predat politiei britanice care il cauta in baza unui mandat europeanemis de Suedia, unde fondatorul Wikileaks este acuzat de infractiuni de natura sexuala.

Nu am niciun fel de indoiala ca retinerea lui Assange va provoca un val de teorii ale conspiratiei, de toate felurile. Pana la a putea verifica vreuna dintre ele trebuie sa tinem cont de cateva detalii:

- A fost retinut in Marea Britanie si nu in China sau Arabia Saudita. Britanicii, oricat de implicati au fost si sunt inca in razboiul impotriva terorii, au reguli si proceduri care se respecta. Cand nu se intampla asa se ajunge in fata judecatorilor

- Assange era cautat. Nu ar fi trebuit sa beneficieze de niciun fel de tratament special. Pe baza conventiilor internationale, politia britanicaera obligatasa il aresteze.

- Suediaare o istorie ireprosabila in privinta respectarii drepturilor omului. Este greu de crezut ca ar risca sa isi distruga aceasta reputatie, fie si pentru o victima atat de urata si dispretuita in anumite cercuri occidentale. Nu ar trebui uitat ca premiul Nobel pentru pace poarta numele unui suedez iar Suedia este patria Partidului Piratilor (mica si amuzanta formatiune politica, reprezentata in parlamentul european) in al carui program politic se afla inclusiv eliminarea restrictiilor pe internet.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro