Prima mişcare a Chinei, care a început atacul, este acordul cu Turcia ca schimburile comerciale să se facă în monedele naţionale, eliminând dolarul. Vestea a trecut fără prea multă mediatizare. Aici aveţi mai mult. Turcia a făcut aceeaşi mişcare şi în relaţia cu Rusia. Iranul e la pachet, scrie Dan Selaru pe blogul lui.

Ieri China a eliminat dolarul din relaţiile cu Rusia, un fapt mult mai semnificativ. E o relaţie între primul producător de energie şi primul consumator. Aici e informaţia. Ce urmează?

Fac pariu că în acest moment China încearcă aceeaşi figură cu Brazilia şi e gata să semneze cu Venezuela. Singura ţară care o să reziste este India, mult prea apropiată de Statele Unite şi duşman istoric al Chinei.

În acest moment posesorii de resurse şi producătorii de bunuri se detaşează de dolar. Europa are dramele ei. Nu toată. Dacă Germania face aceeaşi înţelegere cu China, de a evita dolarul, soarta Statelor Unite e pecetluită. Va rămâne singură cu datoriile. Apropierea Germaniei de Rusia e un semn al acestei posibilităţi.

Lucrurile se precipită iar Statele Unite devin tot mai singure. Iar printarea de monedă nu ajută. Statele Unite rămân însă cea mai mare putere militară, fără adversar.

PS Asta e de la ei.

Comenteaza pe blogul lui Dan Selaru