Esecul motiunii de cenzura si a mitingului, presupus a speria parlamentarii puterii, consfinteste acum ceea ce multi banuisera de la inceput: Victor Ponta este imaginea esecului, a infrangerilor, a compromisurilor si a umilintelor.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

A anuntat cu o zi inaintea votului ca-i lipsesc 3,4 voturi, ca sa treaca motiunea. Iar in ziua motiunii ca s-au strans toate voturile necesare. Un bluff, nu era nimic adevarat. Vise politice.

A declarat in ziua mitingului ca "Jandarmilor li s-a spus ca astazi va fi o lovitura de stat. Li s-a dat munitie. Fac un apel sa inteleaga ca nu trebuie sa faca ceea ce le spune Basescu, asa cum n-au facut nici cand le-a spus Ceausescu sa traga in oameni. Este foarte grav ce se intampla. Credem in continuare ca democratia poate fi salvata. Ne aflam intr-un moment prin care Romania n-a mai trecut din decembrie 1989".

O declaratie iresponsabila, care daca ar fi fost luata in seama de cei din piata, manifestanti si forte de ordine, s-ar fi lasat cu lupte de strada. Noroc ca nu pune multa lume pret pe spusele lui Ponta. Iar din cei 80.000 de mitingisti promisi s-au adunat pana la urma vreo 30.000, dintre care 20.000 erau sindicalisti si doar 10.000 membri PSD. Din toata tara.

A tratat de sus PNL si pe Antonescu. Le-a transmis ca mai intai "sa omoram ursul, apoi vedem ce facem cu blana". Premonitie. S-a dovedit ca se certau pe blana ursului din padure. Cand Antonescu a propus cateva nume de premieri si ministri, o comisie comuna care sa articuleze un program comun minimal, Ponta l-a tratat cu superioritate: "punem motiunea dupa congresul nostru", care va da lumea pe spate prin calitatea programelor si ideilor. Programe de un populism respingator, fara legatura cu lumea reala in care traim, mizand pe naivitatea unui electorat credul si usor de aburit. Sa te lasi pacalit de niste sondaje platite de tine, care iti arata partidul la cote ametitoare, iata o dovada pura de infantilism politic. Si a urmarilor puterii cazuta in bratele unui om tanar, nepregatit filozofic pentru o astfel de incercare.

Eroarea politica a "carlanului fara minte" s-ar putea dovedi fatala in primavara, cand odata cu posibila accedere a lui Vasile Blaga la conducerea PDL, relatiile dintre PNL si PDL s-ar putea debloca, in vederea alegerilor din 2012. Si atunci, PSD va avea in fata o perspectiva sumbra: inca 4 ani in opozitie. Datorita "carlanului" care ii conduce.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro