Atmofera de revolutie e o creatie televizata. Protestul din strada este, pe jumatate, o actiune politica. Cealalta jumatate e sindicala, adica tot politica. Revoltatii autentici, de buna credinta - or fi destui nemultumiti cu motive legitime - se pierd intr-un peisaj trucat. Ponta vede focuri si gloante, ca la 1907. Luat de valul revolutionar, liderul PSD s-a pus in fruntea unei multimi fara identitate precisa. Nu-i nici protest sindical autentic, nici protest politic asumat. E un fel de harmalaie politico-sindicala intretinuta de victimele unei dictaturi inchipuite. In acest montaj, o multime de nefericiti se plimba apatic prin Capitala. PSD vrea sa-i vanda, impachetati de Vantu si Voiculescu, pe post de revolutionari pur-sange. Este, daca vreti, o uriasa demonstratie a cinismului politic.

Dan TapalagaFoto: Hotnews

Cei cu pungi identice, cu pachetel de la partid, ratacind in palcuri mici prin multimea din Piata Victoriei sunt mobilizati de PSD. Stau pe margine, dezorientati. Nu se baga in fata si tac absenti. Cenusii, imbracati prost, palcuri pestrite. Chipuri brazdate de saracie, oameni de la tara, amestecati cu smardoiasi de stadion. HotNews.ro, Gandul si chiar Realitatea TV au demonstrat, ieri, prin reportaje incognito, ca primarii PSD s-au mobilizat masiv, la ordin, si au distribuit armate de figuranti in sceneta Revolutia esuata, jucata la Bucuresti, pe 27 octombrie, 2010, cu ocazia votarii motiunii de cenzura impotriva Guvernului Boc.

Mici trucaje, efecte speciale: oamenii adusi de partid primesc vestoane sindicale, astfel incat imaginile de la televizor sa arate o multime de sindicalisti. Cativa protestatari, purtand insemnele CNSLR Fratia marturisesc senini ca sunt din "sindicatul PSD".

N-am inteles de ce Victor Ponta nu si-a asumat deschis organizarea acestei actiuni pur politice. Nu e nimic ilegal intr-un protest organizat de opozitie impotriva puterii. Insa orice miscare de protest asumata presupune si responsabilitati. Daca iese prost, daca protestul scapa de sub control sau se lasa cu violente si distrugeri, raspund organizatorii. Din acest motiv, PSD a preferat actiunea subterana sau a lasat, in mod oficial, organizarea revolutiei pe seama sindicatelor. Apoi, un protest al opozitiei are mai putina credibilitate, asa ca el trebuie vandut ca o miscare pornita de la talpa tarii.

Ceilalti, cu logistica, steaguri si insemne distincte, sunt muncitorii scosi in strada de sindicate. In Romania, sindicatele s-au specializat in revolutii de platou TV si miscari artistice, cu dans si muzica. Au devenit un fel de casa de productie pentru PSD, RTV si Antena. Liderii sindicali sunt oameni de afaceri prosperi, nasii, finii si partenerii politici ai liderilor PSD. Ei asigura, la comanda, zgomotul de fond si decorul, cand Vantu, Voiculescu sau PSD pun de o revolutie, ceva.

Azi, la dezbaterea motiunii, au poftit "cel mai mare miting de dupa '89" care s-a dovedit cam sleit. A iesit putin mai mare decat "fostul cel mai mare miting" unde s-a dansat si cantat. Cel mai mare miting a fost mai mic si meschin decat se asteptau televiziunile si opozitia. Mic, pentru ca revolutiile sau grevele autentice pornesc ca un tavalug, de jos in sus. Marea Revolutie din Octombrie a lui Ponta a pornit invers, si s-a fasait sub gardul Parlamentului.

Din pacate, stangii romanesti ii lipseste respectul fata de protestul autentic, fata de nefericitii pe care pretinde ca-i reprezinta. PSD a mostenit de la Ion Iliescu tehnica diversiunilor si mineriadelor, vecine cu tentativa de lovitura de stat. Lucrand cu ele, stanga romaneasca va visa inutil, ani de zile de acum incolo, la sute de mii, la milioane de oameni in strada, ca in Franta. Socialistii francezi si simpatizantii lor cred in ceva, stupid people-ulmanipulat fara scrupule de PSD nu crede in nimic.

Revolutiile pornite la televizor, continuate de PSD si conduse pe sosea de Che Guevarra cu fular tricolor sunt ca masinile de curse conduse de Victor Ponta: pornesc vijelios si se dau peste cap in prima curba.