Asadar, "o suta de solutii pentru salvarea Romaniei", nici mai multe, nici mai putine, iata programul de guvernare PSD! Printre ele, eliminarea reducerilor salariilor bugetarilor din prima zi de guvernare, eliminarea contributiilor sociale din partea celor platiti pentru drepturi de autor din prima saptamana si tot asa. Totul in ovatii generale la Congresul PSD, cu sustinerea lui Ponta ca viitor prim-ministru. Prezenti si anumiti lideri sindicali, precum Dumitru Costin si Marius Petcu, cu mandat precis sa scoata cat mai multa lume in strada de "ziua motiunii".

Nici nu mai merita de aratat ca totul nu e decat demagogie desantata si ca aproape nimic din program nu e realizabil. Te intrebi atunci: oare oamenii aceia sunt nebuni de-a dreptul? Oare si-au pierdut chiar de tot mintile, deoarece bunul simt a fost de mult abandonat?

Nu, nu si-au pierdut mintile, ci sunt doar de un perfect cinism. Vor intr-adevar sa darame Guvernul Boc cu ajutorul motiunii si au nevoie de o mare presiune populara: marsuri, greve "spontane", spre a-i determina pe unii parlamentari ai puterii, ezitanti, sa voteze motiunea. Mizeaza, desigur, pe naivitatea (ca sa nu spunem prostia) unor categorii de bugetari si de pensionari, spalati pe creier de posturile de televiziune aservite. Ceea ce nu-i, din pacate, o miza tocmai falsa.

Dar te poti din nou intreba: la ce bun sa dobori Guvernul Boc tocmai acum? Ce vei face apoi? Raspunsul meu este ca vor face aproape exact acelasi lucru pe care l-ar face Guvernul Boc: teleghidati desigur de FMI si de celelalte organisme internationale. De ce? Pentru ca nu exista altceva de facut, iar ei stiu bine asta. Miza nu este sa "salveze Romania", ci sa ajunga la putere. Mai mult, sa ajunga la putere acum. Si, cumva, e logic ceea ce vor.

Intr-adevar, daca Guvernul Boc mai dureaza jumatate de an, treptat va incepe, probabil, iesirea din criza. Salariile bugetarilor ar putea reincepe sa recupereze putin cate putin la anul. Pana la urma, dependenta economiei romanesti de cea europeana va duce inevitabil la o reluare a cresterii. Legea pensiilor si Legea salarizarii unice s-ar putea sa intre in vigoare si sa-si arate meritele. La fel si Legea educatiei. Cu cheltuielile bugetare taiate, deficitul de la anul va fi mai mic. Cel putin, unele dintre privilegii (inclusiv celebrele "stimulente") vor disparea, spre satisfactia opiniei publice. Poate ca si unele reforme din justitie ("mica reforma") vor intra in vigoare. Pana la alegeri mai sunt 2 ani, iar in 2 ani Guvernul Boc si PDL pot recupera intrucatva din popularitatea pierduta. Ceea ce - cu Traian Basescu presedinte pana in 2014 - poate insemna amenintarea unei noi perioade de opozitie pentru PSD, primejdie mortala pentru acest partid, obisnuit mereu sa conduca direct sau prin interpusi totul.

Iata de ce nu trebuie lasat PDL si Guvernul Boc - se gandesc probabil cei de la PSD - sa aiba, tocmai ei, beneficiul iesirii din criza si al reformelor structurale, desi ei au meritul de a le fi implantat, cu toate inconsecventele si erorile pe care le cunoastem.

La fel, in mare, s-a intamplat si in 2000, cu diferenta ca atunci aveau loc alegeri. Guvernul Nastase a profitat de reformele si de inceputul de crestere economica amorsat in timpul guvernarilor Conventiei Democrate, mai ales in timpul Guvernului Isarescu.

Toata lumea a observat ca Nastase a aplicat o politica relativ de dreapta si ca ar fi introdus chiar si cota unica, daca nu s-ar fi opus Ion Iliescu, batranul stangist. Ba a fost chiar singurul guvern de pana acum care a dus pana la capat un acord cu FMI. Nu ma indoiesc ca emulul sau, Victor Ponta, va urma aceeasi cale oportunista, daca va ajunge la putere, secondat de liberali.

Pentru asta insa, Guvernul Boc trebuie pus la pamant acum si organizate apoi, repede cumva, alegeri anticipate. Acum este, pentru ei, momentul oportun. Dimpotriva, orice amanare poate fi fatala pentru PSD si PNL si salvatoare pentru PDL. Ca sa nu se intample asta, se pot promite, nu o suta, ci un milion de solutii pe hartie!

Cinism - numele tau este "politica"!

Nota: Text preluat cu acordul autorului si al Revistei 22