Ce sunt, de fapt, stimulentele pentru pierderea carora protesteaza angajatii de la Finante? Un raspuns il da Anne-Marie Blajan pe blogul Menaru.​​

E nevoie de informatii suplimentare referitor la ce se intampla la Ministerul de Finante, ca sa nu cadeti prada manipularii televiziunilor.

Ce sunt stimulentele? Un cadou otrăvit, se arata intr-un articol din Capital, pe care vi-l recomand. Care continua:

  • În primul rând, pentru că ele contravin total principiilor transparenţei bugetare şi a contributivităţii obligatorii.
  • În al doilea rând, pentru că această formă de remunerare este complet arbitrară şi, prin urmare, uşor de folosit pentru a pune presiune pe subordonaţi.
  • Fondul de stimulente, creat din reţinerea a 15% din diverse surse de colectare prevăzute în Codul de procedură fiscală, nu este inclus în bugetul Ministerului de Finanţe. Sumele nu figurează la capitolul de cheltuieli cu personalul şi, implicit, devin o modalitate de plată netransparentă, acordată pe criterii clientelare.
  • Stimulentele pot fi de maximum 3 salarii si sunt decise de seful direct. Pe ce criterii? La aprecierea sefului, intrucat nu exista o grila de performanta profesionala., sau criterii obiective. E O APRECIERE PUR SUBIECTIVA A SEFULUI DIRECT.
  • In medie, un angajat a primit în 2009 cel puţin încă un salariu pe lună. În vreme ce câştigul mediu brut a fost de 2.037 lei lunar, câştigul mediu incluzând stimulentele a fost 4.343 lei.
  • Angajaţii nu plătesc de exemplu contribuţii de şomaj pentru aceste venituri, iar până în 2008, nu au plătit niciun fel de contribuţii.

Enjoy reading si ganditi singuri, nu informatia digerata de televiziuni.

PS. Priviti aici, lista cu veniturile salariale din Ministerul Finantelor din luna... aprilie 2010, de exemplu.

Acceptand ideea ca oamenii care controleaza, colecteaza trebuie sa fie stimulati iata insa ce vad.

Potrivit listei, un sofer cu salariu de 1000 de lei, are stimulente de 3000 de lei. O bufetiera cu un salariu de 600 de lei, are stimulente de 1800 de lei. Acesti doi oameni, ce contributie au la colectare si control, ca sa justifice aceste stimulente? Fac acelasi lucru pe care l-ar face in orice alta institutie a statului.

Citeste si comenteaza pe blogul Menaru.