Cristian Ghinea: Continuam greva fiscala? Vineri la 11 la Ministerul de Finante. Si lansam Alianta Platitorilor de Taxe

de Cristian Ghinea, Teodor Tita     HotNews.ro
Joi, 26 august 2010, 13:01 Actualitate | Opinii


Cristian Ghinea: "Reactia fata de textul de ieri în care îndemnam la greva fiscala a fost extraordinara. Ulterior, am initiat o petitie online care a strîns peste 2400 de semnaturi în mai putin de 24 de ore. Petitia spune ceva simplu: vrem sa platim taxele, dar solicitam o declaratie tip unica, anuala și completabila pe Internet, pîna atunci, sîntem în greva fiscala".​

Ministrul Șeitan tocmai face niște promisiuni. Cica se vor putea completa online de la finele lui septembrie. Iar pentru cei cu venituri fixe, nu vor fi lunare (iar zice pe gura ceva ce contrazice normele de aplicare – a se citi articolul 8 care cheama la depunere lunara, chiar mai des în unele cazuri), ci vor trebui sa anunte cînd se modifica veniturile. Dar esenta drepturilor de autor este tocmai ca nu sînt venituri fixe (șoferii și femeile de serviciu sînt exceptia). Deci, cine are contracte variabile tot va trebui sa mearga lunar. Iar cele trei declaratii ramîn, diferite, în trei locuri diferite. Noua ni se pare prea putin. Sîntem tentati sa încurajam continuarea grevei fiscale, e prea putin ce au cedat. Dar vrem sa știm și parerea voastra. Deci, ce parere aveti?

Daca  au nevoie de bani la buget, poate vor fi puși pe gînduri ca  doar 5% din cei pe care îi așteptau au depus declaratiile pîna la termenul legal.
Între timp, ne alaturam și sustinem ideea unui flash-mob la ora 11, vineri, în fata Ministerului de Finante, strada Apolodor 7. Nu știm cîti dintre dvs aveti chef și timp sa veniti, noi vom fi acolo. Veniti deci cu maruntiș și cu trei foi pe care sa scrieti ”Greva fiscala”.

Pe termen lung, efuziunea nu trebuie sa se stinga. Am învatat acum ca presiunea conteaza. Dar nu trebuie sa reactionam numai în situatii de criza. Ne gîndim de ceva timp la înfiintarea unei Aliante a Platitorilor de Taxe. Nu e o idee originala, ne inspiram din buna practica a altora. The Tax Payers Alliance (http://www.taxpayersalliance.com/) are în Marea Britanie 60.000 de membri care stau cu ochii pe cheltuirea banului public. Nu sîntem nici defetiști, nici anarhiști. Nu vrem sa emigram, vrem sa traim într-o tara mai buna. Sîntem contribuabili onești care cerem taxe mici și bine cheltuite.

Primind atîtea reactii în aceste zile, am descoperit ca grupuri similare au aceeași idee, o organizatie a platitorilor de taxe. Florin Cojocariu și Mirel Axinte au o idee similara, Sandra Pralong tocmai ne-a sunat cu ceva asemanator. Cred ca ar trebui sa ne strîngem toti și sa punem la cale proiectul. Îi invitam și pe altii sa ne alature.

În viziunea noastra, Alianta Platitorilor de Taxe se va constitui ca un proiect permanent de monitorizare a banilor publici. Depinde de noi cum vom face asta.

Vrem ca în primul an de activitate sa:

    * Producem un ghid al risipirii banilor publici
    * Discutam și votam împreuna topuri – cea mai stupida taxa, cea mai proasta idee de politici publice, cea mai reformista institutie, etc.
    * Dezbatem împreuna cu politicienii solutii pentru debirocratizare și buna guvernare.
    * Propunem solutii și bune practici pentru rationalizarea cheltuirii banilor publici


Cautam voluntari. Va enerveaza statul? Nu va enervati individual. Puteti adopta cîte o tema. Va învatam cum sa obtineti informatii publice, cum sa sesizati organele de control, cum sa scoateti cazurile la lumina. Cautam mai ales juriști și avocati pentru reprezentarea în instante. Scrieti-ne la office@crpe.ro

Avem cîteva principii de baza, vi le propunem spre dezbatere și le vom îmbunatati împreuna (parte din ele au fost anterior publicate pe blog de catre Teodor Tita):

- statul român este prea mare și prea obtuz. Este necesar un recensamînt al tuturor autorizatiilor, taxelor, formularelor, cererilor, procedurilor. Birocratii trebuie puși sa justifice rational necesitatea acestora. Trebuie sa ramîna doar cele cu adevarat necesare.

-sistemele publice de sanatate și educatie sufera de pe urma repartizarii aiuritoare a fondurilor. E greșita ideea ca nu sînt bani. Sînt. Însa înfiorator de prost administrati.

- sistemul de pensii este în colaps. Persoanele active astazi au o perspectiva de-a dreptul sumbra.  Trebuie curaj pentru solutii alternative, demografia nu tine cu sistemul pay-as-you-go, iar populismul doar agraveaza problema.

- sistemul juridic actioneaza ca o casta privilegiata aflata în afara controlului societatii care o finanteaza.

- între societate și nivelul politic exista o fractura grava. Politicienii români au prea multa libertate  in cheltuirea banilor publici. Apoi își ascund averile aparîndu-se cu dreptul la intimitate.

- Partidele sînt finantate din bani negri și pentru ca legea o permite (este una din cele mai grave surse de proasta guvernare în România și una dintre cel mai putin discutate)

- Taxele în România sînt prea multe (nu neaparat prea mari) și repartizate necinstit. Proprietatea este aproape netaxata, în schimb munca este descurajata. Mai rau, platitorul de taxe trebuie sa piarda timp și resurse pentru a face aceste plati. Este nevoie de schimbarea logicii de functionare: statul trebuie sa faca eforturi sa încaseze banii, nu noi sa îi platim. Scandalul veniturilor din activitati independente este doar picatura care a umplut paharul. Este nevoie de debirocratizare și în relatiile cu firmele și alti angajatori traditionali.

Cîteva propuneri minimale:

- interzicerea solicitarii de catre o institutie publica a unui act aflat la alta institutie publica (idee preluata de la colegul Adrian Moraru)

- universalizarea principiului autorizatiei prezumate pentru toate cazurile în care se cere o autorizatie.

- ghișeu unic informatizat pentru toate contactele dintre cetatean / firme și stat

 - impunerea prin constitutie a unui prag maxim de deficit bugetar de 3%

- interzicerea alimentarii bugetului asigurarilor sociale din bugetul de stat, politicienii trebuie sa cheltuie pe asigurari sociale exact atît cît colecteaza pentru aceste bugete sau sa le schimbe pentru a le face sustenabile.

- introducerea obligativitatii tuturor achizitiilor prin sistemul electronic. Eliminarea procedurii de atribuire directa. Introducerea prezumtiei de buna credinta pentru toti participantii la licitatii publice, actualele maaldare de hîrtii care trebuie completate nu fac decît sa-i descurajeze pe cei cinstiti.

- impunerea unui numar fix de agentii publice și de functionari publici precum și alte categorii de personal platite din bani publici, astfel încît orice guvern va veni sa nu aiba voie sa faca angajari fara o prioritizare prealabila.

- introducerea concurentei în educatie și sanatate. Parintii și pacientii sa primeasca dreptul de a-și alege furnizorii de servicii dupa dorinta. Impozitele platite pentru aceste servicii sa fie înapoiate sub forma unor vouchere care sa poata fi folosite dupa cum cred oamenii de cuviinta – fie în sistemul de stat, fie în cel privat.

- introducerea contractelor de management acordate prin licitatie pe criterii clare (obiective, termene) pentru toate companiile aflate în subordinea statului.

- introducerea alegerilor directe pentru functii cheie din magistratura (prim-procurorii judeteni sau macar pentru procurorul general al României). Alegerea directa a unei parti din membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

- interzicerea prin Constitutie a secretizarii veniturilor functionarilor publici și averilor politicienilor. ANI poate deveni o institutie prevazuta în constitutie.

- modificarea legislatiei privind finantarea partidelor astfel încît pragul de donatii sa fie ridicat la o cota legitima, iar încalcarea cu știinta a normelor sa duca la interzicerea drepturilor de a detine functii publice.

- introducerea la nivelul administratiei locale a obligativitatii cheltuirii în limita bugetului local, interzicerea garantiilor guvernamentale pentru bugetele locale.

Precizare 1: principiile si propunerile de mai sus reprezinta doar o schita de început. Ele pot fi eliminate, înlocuite, modificate  sau  îmbunatatite cîta vreme ideile noi pot duce la o mai buna guvernare. Asteptam și altele din partea dvs.

Precizare 2: acesta nu este un program politic. Alianta Platitorilor de Taxe nu este partid politic, va sustine și va promova niște principii. Reprezentantii partidelor pot prelua sau aplica ideile de mai sus sau cele viitoare. Vom fi multumiti cu atît.

Cristian Ghinea

Teodor Tita

Grupul de initiativa pentru Alianta Platitorilor de Taxe

Așteptam adeziuni pentru grupul de initiativa la office@crpe.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6668 vizualizari

 • +7 (15 voturi)    
  Eu particip, dar dintr-un motiv diferit (Joi, 26 august 2010, 13:10)

  Sargon [utilizator]

  Eu particip, dar dintr-un motiv diferit.

  Eu voi protesta impotriva obligativitatii asigurarilor sociale. Fiecare om trebuie sa fie liber sa decida daca va cumpara sau nu serviciile de sanatate, somaj si pensii oferite de stat!

  Vin la protest, dar voi incerca sa organizez un grup al celor care protesteaza impotriva abuzului in sine, nu doar a formei in care se manifesta abuzul.
  • +1 (11 voturi)    
   destul de greu (Joi, 26 august 2010, 13:32)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui Sargon

   O anumita doza de solidaritate sociala trebuie sa existe, altfel ne intoarcem in comuna primitiva... Cuantumul este gresit la noi, colectarea gresita, repartizarea si mai gresita, perfect de acord. Dar ideea in sine nu cred ca o poti nega.

   PS Si eu particip, am trimis mailul.
   • +4 (4 voturi)    
    solidaritate.. sociala (Vineri, 27 august 2010, 2:45)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui Dan

    adica.. solidaritate - coeziune, unitate, scopuri si responsabilitati comune.. intr-o societate. pai unde e solidaritatea sociala daca unul munceste si 3 freaca menta pe banii lui?
    • +1 (7 voturi)    
     Si de ce vreti greva fiscala? (Vineri, 27 august 2010, 11:11)

     GT2 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     Pentru ca ziaristii nu vor sa plateasca taxe?

     Pai si eu de ce platesc?

     Ce creeaza el de ramane pentru ceilalti oameni atat de important? Nimic, doar explica faptele curente cu vorbele lui. Asta nu e creatie.

     Cred ca orice creatie trebuie sa contina de la 100 de pagini in sus (adica o carte) restul sunt bani furati.
     • -1 (1 vot)    
      pentru ca... (Vineri, 27 august 2010, 11:42)

      bob [anonim] i-a raspuns lui GT2

      s-a scris de ce!
      Uite as propune pentru tine o categorie speciala. Nu platesti, dar nu ai voie sa comentezi aiurea, sa votezi. Ai voie sa respiri. Ce zici?

      PS: aia cu 100 pagini in sus..si faptul ca pt tine definitia unei carti in asta consta; m-a face sa ma umplu de draci!
     • +2 (2 voturi)    
      Nu ai inteles (Vineri, 27 august 2010, 12:00)

      roman_roz [utilizator] i-a raspuns lui GT2

      Nu ai inteles. Nu este vorba de a NU plati taxa, ci despre CUM o platesti.

      Eu sunt salariat, nu-mi pasa, angajatorul meu plateste tot. Dar daca s-ar schimba legea, si as fi obligat sa fac 3 cozi pe luna, ca sa-mi platesc taxele (practic sa folosesc zile de concediu), atunci as scoate foc pe nari.

      Sunt alaturi de ei, in protestul lor, este anormala aceasta stare. O singura declaratie anuala, apoi o rectificare anul urmator. Atat!
     • +3 (3 voturi)    
      da' tu de ce tragi? (Vineri, 27 august 2010, 12:15)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui GT2

      Are Mozart multe 'creatii' care nu se intind pe 100 de pagini...
      Ai dreptate, exista persoane care profita de acest sistem pentru a scapa de plata contributiilor sociale, de sanatate, de somaj.. care or mai fi..
      si ca sa-ti raspund la intrebari:
      1. greva asta fiscala are ca scop simplificarea platilor, nu neaparat eliminarea lor.
      2. nu vor sa plateasca pentru ca nu vor sa beneficieze de 'avantajele' sistemului. O persoana care nu cotizeaza la somaj/sanatate nu va primi o indemnizatie de somaj daca ramane fara loc de munca, nu va avea parte de tratament gratuit in spital.
      3. tu platesti pentru ca esti fazan. pentru ca nu ai de ales. pentru ca sistemul in cazul tau functioneaza pe principiul "unul pentru toti si restul freaca menta"
  • +3 (9 voturi)    
   Şi eu voi participa din acelaşi motiv (Joi, 26 august 2010, 13:43)

   retelist [utilizator] i-a raspuns lui Sargon

   Nu voi veni să protestez doar împotriva modului cum sunt încasate aceste asigurari de către funcţionarii de stat. Voi protesta şi eu împotriva caracterului obligatoriu al acestor asigurări!

   Nu interzic nimanui să fie solidar cu cine doreşte, dar nimeni nu are dreptul să ma forţeze să fiu solidar împotriva voinţei mele. Dacă dragostea cu forţa înseamnă viol, solidaritatea cu forţa înseamnă tâlhărie!
  • 0 (6 voturi)    
   hmmm (Joi, 26 august 2010, 14:42)

   Jax [anonim] i-a raspuns lui Sargon

   Pai da, dar ce facem daca ai un accident rutier sa zicem (sau pici jos pe strada pur si simplu, se poate intampla la orice varsta), cine sta sa verifice daca tu ai platit sau nu CAS-ul? Iar daca nu l-ai platit atunci ce se intampla, mai vine sau nu salvarea? Sau vine si se ocupa doar de cei care si-au platit contributia?
   • -4 (8 voturi)    
    Daca-ti pasa de mine, o platest tu (Joi, 26 august 2010, 15:03)

    Sargon [utilizator] i-a raspuns lui Jax

    Daca-ti pasa de mine, o platest tu. Daca nu, ma lasi in plata Domnului. Esti multumit?

    Daca exista un accident rutier pe o autostrada privata, imi plateste spitalizarea proprietarul autostrazii. E valabil si in cazul statului; platesc rovinieta (sau taxa), e obligat sa asigure un trafic sigur, daca esueaza, e obligat sa-mi plateasca spitalizarea. E bine asa?

    Am tot raspuns la intrebarile astea...
    • +1 (5 voturi)    
     Nu-mi pasa de tine. (Vineri, 27 august 2010, 10:37)

     Rammy [utilizator] i-a raspuns lui Sargon

     Daca ai ave un accident nici nu m-as uita la tine.De ce?Ptr ca din postare se pare ca ai ales deja.Vrei servicii medicale private.Atunci cand vei avea nevoie de ambulanta,pompieri etc sa suni la privatul unde platesti.
     • +1 (3 voturi)    
      si atunci de ce esti indignat? (Vineri, 27 august 2010, 11:35)

      Sargon [utilizator] i-a raspuns lui Rammy

      Vad ca pina la urma ne intelegem. Tu poti sa fi solidar cu cine vrei, dar lasa-ma pe mine in pace! Corect?
    • 0 (4 voturi)    
     mai fals nu se poate (Vineri, 27 august 2010, 10:40)

     eu [anonim] i-a raspuns lui Sargon

     majoritatea accidentelor se intampla din vina unuia din soferi si faptului ca nu respecta legislatia....daca tu o sa mergi cu 300 la ora pe o autostrada privata nu iti plateste nici nodea spitalizarea pt ca tu esti cu capu' si ai zburat in vreun parapet, idem cu statul. Sistemul de asigurari sociale este un sistem obligatoriu si intra in responsabilitatea fiecarei persoane. problema intervine in momentul in care eu platesc CAS iar banii aceia ajung in autostrazile lui Berceanu datorita faptului ca toate taxele se duc intr-un fond comun dupa care se repartizeaza dupa interese.
     • 0 (4 voturi)    
      Proprietarul/administratorul autostrazii trebuie (Vineri, 27 august 2010, 11:38)

      Sargon [utilizator] i-a raspuns lui eu

      Proprietarul/administratorul autostrazii trebuie (si intr0un sistem concurential e motivat) sa asigure siguranta traficului. Daca nu reuseste, sa stapineasca pe ceilalti soferi, proprietarul/administratorul autostrazii e obigat sa ma despagubeasca pe mine si sa-si recupereze (in instanta chiar) banii de la soferul tembel.

      Ce e atit de greu?
      • 0 (4 voturi)    
       visezi (Vineri, 27 august 2010, 13:36)

       eu [anonim] i-a raspuns lui Sargon

       este greu pt tine sa intelegi ca in cazul autostrazilor particulare administratorul este responsabil si te despagubeste numai in cazul in care ai un accident din cauza calitatii carosabilului sau faptului ca nu a pus garduri si a intrat un animal.

       Pentru accidente intre soferi cazul se rezolva ca orice caz normal...cu politie, RCA, samd. De altfel politia este responsabila de asigurarea respectarii legislatiei si pe autostrazi private, nu administratorul.

       Asa ca nu ai decat sa visezi la reguli inventate de tine.
       • +3 (3 voturi)    
        ti-am cerut doar doua secunde (Vineri, 27 august 2010, 13:55)

        Sargon [utilizator] i-a raspuns lui eu

        Ti-am cerut sa gindesti doar doua secunde!

        Intr-un sistem privat de autostrazi RCA-ul dispare, iar cel care vegheaza la siguranta traficului (camere de filmat, radare, agenti de circulatie, etc.) este proprietarul autostrazii. Repet, intr-un sistem concurential e foarte motivat sa faca asta.

        Daca proprietarul autostrazii nu reuseste sa faca acest lucru intotdeauna (si apar ciumpalaci care nu respecta regulile si produc accidente) atunci, proprietarul autostrazii ma despagubeste.

        Daca eu adorm la volan si lovesc un parapet, el are obligatia sa cheme si sa plateasca ambulanta ( costul acesteia fiind inclus in pretul taxei de autostrada) si ma da in judecata ca sa-si recupereze parapetul.

        E greu? Nu!

        Iti recomand studiul lui Walter Block in privinta sigurantei pe autostrazile private.
    • -1 (5 voturi)    
     Te-a lovit soarele in cap stand la coada (Vineri, 27 august 2010, 10:43)

     DanBruma [anonim] i-a raspuns lui Sargon

     la fisc. Neica Sargon, te bagi din ce in ce mai mult in aberatii. Trafic sigur? Si daca unul conduce cu 160 la ora viteza fiind limitata la 130 cum mai scoti raspunzator statul? Cred ca nu esti in apele tale.
     • +1 (5 voturi)    
      Vezi ca am raspuns mai sus (Vineri, 27 august 2010, 11:39)

      Sargon [utilizator] i-a raspuns lui DanBruma

      Ca sa intelegi, e necesar sa reusesti sa gindesti doua secunde, atit!
    • +1 (5 voturi)    
     Ar trebuii sa imi pese de tine? (Vineri, 27 august 2010, 11:13)

     GT2 [utilizator] i-a raspuns lui Sargon

     Nu ar fi corect sa iti paltesc si eu cu aceeasi moneda? Adica sa imi pese de tine (eu care platesc CAS) cam tot atat cat iti pasa si tie (care nu platesti).

     Prin urmare propun desfiintarea salvarii pentru ca nu poate face discriminare - ti se pare corect?
     • 0 (4 voturi)    
      Trebui se scrie cu un singur "i" (Vineri, 27 august 2010, 11:41)

      Sargon [utilizator] i-a raspuns lui GT2

      Nu ar trebui tie sa-ti pese de mine. Daca iti pasa , ar trebui sa fi liber sa platesti, daca nu ar trebui sa fi la fel de liber sa nu platesti.

      Referitor la ambulanta si cine ar trebui sa o plateasca am scris mai sus!
   • +1 (1 vot)    
    Platesti factura (Sâmbătă, 28 august 2010, 14:29)

    Simona [anonim] i-a raspuns lui Jax

    Vine salvarea, te trateaza la spital si daca rezulta apoi ca nu platesti asigurari, platesti factura la tarif, as simple as that. Ca in America. Acum crezi ca toti tiganii si cocalarii platesc asigurari sociale? Nu cred, si ii vezi toata ziua prin spitale cu diverse rude care se taie cu sabiile...
  • 0 (6 voturi)    
   DE ACORD (Joi, 26 august 2010, 17:08)

   Onix [anonim] i-a raspuns lui Sargon

   Şi eu am sa protestez impotriva obigativitatii contributiilor asigurarilor sociale. Am semnat petitia, insa nu doresc sa platesc doar pentru a se ingrasa "elefantii" si mai tare. Nu modul de plata ma deranjeaza, ci plata in sine.
  • 0 (8 voturi)    
   De acord cu sargon (Joi, 26 august 2010, 19:59)

   mediaping [utilizator] i-a raspuns lui Sargon

   Subscriu la ideea ca nu trebuie sa fii obligat sa alegi pensie sau a servicii de sanatate de la stat. Poti foarte bine sa ai aceleasi asigurari furnizate de sisteme private, a caror supraveghere sa fie ferma si eficienta.
   • +1 (3 voturi)    
    Exact! (Vineri, 27 august 2010, 12:02)

    roman_roz [utilizator] i-a raspuns lui mediaping

    Este normal sa fii obligat sa fii asigurat la sanatate, sau sa pui bani la o pensie. Dar nu trebuie sa fii obligat sa depui la stat!!! Ci unde iti convine tie.
  • -2 (2 voturi)    
   oare fine la flash-mob (Vineri, 27 august 2010, 6:58)

   Mihaela [anonim] i-a raspuns lui Sargon

   si Basescu? Ca a semnat petitia la nr. 745.Daca e adevarat, e o chestie. Daca e banc, cel sau cea care l-a facut trebuie sa-si dea seama ca petitia define neserioasa.
  • +2 (6 voturi)    
   Si-n Germania exista:Bund der Steuerzahler! (Vineri, 27 august 2010, 10:37)

   Victor [anonim] i-a raspuns lui Sargon

   Domnul sa te fereasca sa devi candva un caz social!
   Atunci nici morti din mormant nu te vor salva!
   Cand mi-am inceput viata cu f.multi ani in urma in pribegie,gandeam la fel:de ce sa platesc in fondul social,de ce sa platesc asigurare de boala,de ce x si y?
   Sa-i multumesc alui de sus inca nu am avut mare nevoie de acele asigurari,dar uitandu-ma in stanga si in dreapta realizez,care este scopul acestor asigurari.
   Cum spunea si altcineva:fara ele ajungem in evul mediu.
   Viata este plina de surprize!
   • +1 (3 voturi)    
    devin caz social doar daca (Vineri, 27 august 2010, 14:37)

    Sargon [utilizator] i-a raspuns lui Victor

    devin caz social doar daca ma las tilharit de stat.

    De exemplu, salariatii platesc statului 80% din venitul lor brut si nu primesc nimic de la stat ( exceptind citeva servicii execrabile si citeva firimituri la pensie). Hopa...tocmai am descoperit o cauza a accentuarii saraciei: STATUL!
  • +2 (2 voturi)    
   Nici eu nu sunt de acord cu plata asigurarilor soc (Sâmbătă, 28 august 2010, 14:25)

   Simona [anonim] i-a raspuns lui Sargon

   Nici eu nu sunt de acord cu plata asigurarilor sociale:
   - paltesc lunar o suma consistenta la asigurarea de sanatate de care practic nu beneficiez pentru ca nu merg in spitalele sau clinicile mizerabile de stat de unde iesi mai bolnav decat intri si unde oricum esti umilit si trebuie sa platesti spaga. Asa ca mai platesc niste bani si la sigurarea privata de sanatate

   - la fel si pentru pensie, am asigurare privata de pensie ca sa nu ma trezesc ca peste 30 de ani statul va fi in faliment si nu va avea bani sa-mi plateasca pensia la care am cotizat atata amar de ani (alti bani platiti degeaba statului)

   - daca ajung somera, imi voi cauta alt job, ma agit, nu astept sa imi pice banii din somaj.

   - singurul lucru pe care il apreciam este ca marisera indemnizatia pentru mame, dar au diminuat-o si pe aia.

   Si atunci de ce sa platesc asa zise asigurari sociale? Sunt de acord sa platesc impozitul pe venit, dar atat. In rest, sa ma lase sa decid singura ce fac cu banii munciti de mine si sa optez pentru furnizorii de servicii cei mai buni!
 • +4 (8 voturi)    
  Contributors (Joi, 26 august 2010, 13:20)

  Florin [anonim]

  Excelenta idee! Chiar mă gândeam care ar fi soluția pașnică pentru a întreprinde ”ceva” pentru țara noastră. Felicitări!
 • 0 (4 voturi)    
  bine bine dar cum faceti? (Joi, 26 august 2010, 13:28)

  mihalache [anonim]

  E o idee buna infiintarea unei astfel de aliante, desi unele din propuneri par desprinse din gandirea lui Boc si compania. Intentia conteaza insa.

  Pe de alta parte, o asemenea Alianta nu ar fi altceva decat un alt ONG amarat si impotent, daca nu are mecanisme reale de presiune. Cum ma convingeti dvs. ca puteti pune in practica ideile respective? "Propunerile" facute guvernantilor sunt rizibile. "Propuneri" primesc in fiecare zi si le folosesc pe post de maculatura.

  Deci, cum intentionati sa actionati mai exact, in afara de datul cu parerea sau intocmirea de topuri (!) - cea mai cretina si neserioasa idee din tot acest program.
  • +4 (4 voturi)    
   Vesnica invartire in jurul cozii (Joi, 26 august 2010, 18:07)

   Adi [anonim] i-a raspuns lui mihalache

   Niciodata nu am inteles de ce aia care pretind ca stiu cum se fac lucrurile (si uneori chiar stiu) aleg intotdeauna pentru a-si pune in aplicare ideile strategia cea mai ridicola: urlatul de pe margine la aia despre care spun ca nu stiu cum sa faca lucrurile. Ce ii face oare sa creada ca astia care nu stiu sunt atat de generosi incat o sa-i lase pe ei sa-i invete?
   Nu care cumva sa va ganditi sa va transformati in partid! Nuu! Lasati-i tot pe toti dobitocii gen danut, garcea sau cine s-o mai trezi s-o faca! Sunt sigur ca astia abia asteapta sa fie sfatuiti de asa baieti finuti!
   Ba, treziti-va! Daca vrei sa repari un lucru si stii cum, o faci si gata, nu te apuci sa scrii intai un manual, dupa care te chinui sa-l convingi pe unul sau altul sa-l citeasca si s-o faca in locul tau. E pur si simplu stupid si ineficient!
   • 0 (2 voturi)    
    E pacat de ei (Joi, 26 august 2010, 23:18)

    mihalache [anonim] i-a raspuns lui Adi

    Il citesc pe dl. Ghinea de mult timp, si ii apreciez ideile. Articolul de ieri a fost un manifest superb. Iar azi vine cu b/\sina asta cu "sa facem topuri" si se duce dracu' tot elanul. E, din pacate, gandire tipica de oengist roman - cautam niste fonduri sa elaboram niste proiecte, pardon, niste research papers pe care nu le citeste nimeni. Ma rog, nu numai oengistii romani, in general ONG-urile de pretutindeni tind sa devina turnuri de fildes perfecte ale unor oameni cu multa carte, dar fara simt practic.

    Fiti atenti, ma inscriu, particip, cotizez DACA imi promiteti ca folositi resursele sa puneti biciurile pe ei, la propriu. Lobby, tata, ca la carte. Le dati bani politicienilor sa ne apere interesele. Altfel ei nu gandesc, nu actioneaza.

    Sau, sa zicem, acordati asistenta juridica gratuita celor care vor sa de statul in judecata pe probleme de taxe.

    Manualele si topurile nu imi imbogatesc cu nimic existenta.
 • +3 (5 voturi)    
  Am si eu o intrebare (Joi, 26 august 2010, 13:29)

  Grael [anonim]

  Voi de ce sa platiti anual si eu sa platesc lunar??? Doar pentru ca sunt fraier si am salariul pe cartea de munca? M-am saturat sa aveti tot felul de facilitati, numai pentru ca aveti gura mare!
  • +2 (8 voturi)    
   Raspuns la intrebare (Joi, 26 august 2010, 13:46)

   topinel [anonim] i-a raspuns lui Grael

   N-a zis nimeni ca vrea sa plateasca anual. Tu cu carte de munca nu cred ca te duci lunar la trei institutii publice sa completezi si sa depui formulare.

   Problema sunt declaratiile, nu cuantumul.
   • -1 (7 voturi)    
    Problema e caracterul obligatoriu (Joi, 26 august 2010, 13:50)

    Sargon [utilizator] i-a raspuns lui topinel

    Problema e caracterul obligatoriu al asigurarilor sociale. Nici salariatii , nici PFA si nimeni nu ar trebui sa fie obligati sa cumpere aceste asigurari.

    Ar trebui sa incaseze banii "in mina" si ar trebui sa fie liberi sa decide cind, unde si cum isi vor plati aceste servicii!
    • +3 (3 voturi)    
     Pana acum nu au fost obligati. (Vineri, 27 august 2010, 10:46)

     Rammy [utilizator] i-a raspuns lui Sargon

     Si?A platit cineva ceva?Avocati,contabili,scriitori,jurnalisti nu platesc nimic dar la latrinele tv se plang,in fiecare zi,de serviciile medicale proaste,de pensii.N-au nici un drept din moment ce au ales sa plateasca la privat.
     • 0 (4 voturi)    
      si la fel sa fie si in viitor (Vineri, 27 august 2010, 12:22)

      Sargon [utilizator] i-a raspuns lui Rammy

      Cine contribuie sa primeasca servicii medicale de la stat, cine nu contribuie sa se descurce altfel (platind in momentul interventiei medicale, asigurindu-se la o companie privata, etc.).
      • +2 (4 voturi)    
       Esti doar ironic (Vineri, 27 august 2010, 12:39)

       Rammy [utilizator] i-a raspuns lui Sargon

       Ai idee cat te-ar costa o asfel de interventie?Nu de alta dar nu cred nici o secunda ca esti asigurat la privat.Nici nu sunt asigurari medicale private.Singura solutie ar fi ca in urma unui accident(nu-ti doresc)rudele sa-ti cheme un taxi,iar de ranile tale(grave sau nu)sa se ocupe tot ele.Iar cand ajungi la spitalul privat sa platesti cu varf si-ndesat.Aceleasi rude o sa-ti scoata ochii,fiind bolnav,ca nu ti-ai platit asigurarile medicale la stat.Asta te asteapta numai reprosuri,chiar fiind grav bolnav.
       • +1 (3 voturi)    
        Nicidecum, chiar am trait pe pielea mea (Vineri, 27 august 2010, 13:17)

        Sargon [utilizator] i-a raspuns lui Rammy

        In urma cu citiva ani, am fost operat la rotula. M-am interesat cit costa toata operatia la o clinica privata (consultatie, operatie, cazare, medicamente) si costa 8 milioane.

        Intrucit pe vremea aia eram salariat am zis ca "ma scot" mai ieftin la un spital de stat. A trebuit sa dau :

        - 2 milioane medicului de familie (ca asa dau toti cei care sint arondati la dumneaei);
        - 5 milioane medicului ortoped inainte de operatie;
        -3 milioane anestezistului;
        - 500 mii lei asistentei care mi-a facut nu stiu ce fisa.

        Am platit banii astia (chiar mai mult decit daca m-as fi dus la clinica privata) si am stat intr-un spital jegos in care toti s-au purtat cu mine de parca as fi fost ciine.

        Lunar angajatorul imi retinea aproape 50% din pretul muncii mele (contributia salariatului si a angajatorului) si tot am fost nevoit sa platesc in numerar mai mult decit la privat.

        Cind m-am "luminat" care e treaba, m-am inteles cu seful meu sa lucrez "la negru" , sa-mi dea mie in mina atit contributia salariatului , cit si a angajatorului dar si banii de concediu de odihna. Si n-am mai calcat niciodata intr-un spital imputit de stat.

        Intre timp am devenit PFA , pentru ca angajatorul meu s-a scirbit de imbecilii astia din Romania si a plecat din tara...
        • 0 (2 voturi)    
         Asta e cumva spaga? (Vineri, 27 august 2010, 15:21)

         Rammy [utilizator] i-a raspuns lui Sargon

         S-au nu erai asigurat?Ce legatura are medicul de familie cu operatia la rotula?
         • +1 (3 voturi)    
          da (Vineri, 27 august 2010, 15:36)

          Sargon [utilizator] i-a raspuns lui Rammy

          Da, le-am dat bani. (Eu nu o numesc spaga, pentru ca spaga adevarata se da functionarilor pentru a cumpara diferite privilegii).

          Daca nu stiai (dar nu cred ca esti atit de naiv / naiva), in sistemul medical de stat medicii pretind si primesc bani.

          Altfel crezi ca ar mai fi ramas vreunul in Romania pe un salariu de 12 mil. lei/luna?
         • +1 (3 voturi)    
          se scrie "Sau nu erai asigurat" (Vineri, 27 august 2010, 15:38)

          Sargon [utilizator] i-a raspuns lui Rammy

          Ai pus cratima unde nu trebuia!
   • +1 (3 voturi)    
    extras din textul de mai sus (Joi, 26 august 2010, 14:40)

    Grael [anonim] i-a raspuns lui topinel

    "Petitia spune ceva simplu: vrem sa platim taxele, dar solicitam o declaratie tip unica, anuala și completabila pe Internet, pîna atunci, sîntem în greva fiscala."
    • 0 (2 voturi)    
     De ce sa ne rezumam doar la atat ? (Joi, 26 august 2010, 17:12)

     Onix [anonim] i-a raspuns lui Grael

     E un abuz, iar noi nu vedem decat efectele ? Ce se va intampla mai departe ? Ne vor cere sa platim 65% suta din venit pentru ca ei nu mai au de unde fura, iar noi ne vom ofusca pentru ca va trebui sa platim la ghiseu ??
   • 0 (0 voturi)    
    problema este legalitatea unor declaratii (Vineri, 27 august 2010, 11:39)

    marcel [anonim] i-a raspuns lui topinel

    Imi permit sa te contrazic partial, in legatura cu legalitatea contributiei de somaj la PFA.Cand intra un PFA in somaj?Trebuie sa am incasari sub salariul minim pe economie intr-o luna?Trebuie sa intru in faliment (insolventa)?De ce sa platesc o contributie daca nu stiu cum pot beneficia de somaj.Daca mister vladescu are deficit la fondul de somaj si scrie o ordonanta care contrazice legea 76/2002,eu-PFA stau drepti si platesc contributia?
  • 0 (2 voturi)    
   "Imi pare rau pentru tine" (Joi, 26 august 2010, 13:50)

   Danny [anonim] i-a raspuns lui Grael

   Draga Grael,
   1. Tu ca si salariat ai un venit lunar (eu doar cand tai factura si asta se poate intamplao data pe trimestru).
   2. Tu ai concediu platit (mie nu-mi plateste nimeni concediul doar ce produc imi ramane si pentru concediu (anul acesta inca nu am plecat in concediu)).
   3. Ai concediu medical platit (as vrea sa stiu si eu cum o sa-mi primesc bani de concediu medical dupa noile norme).
   4. Dupa noua lege eu trebuie sa muncesc pana la 90 de ani sa am parte de pensie cu stagiu complet de cotizare.
   5. Cum beneficiez eu ca si PFA de somaj?
   (daca fac doar o factura pe an in restul anului pot primi somaj?)
   Daca te intreaba angajatorul tau ca vrea sa te plateasca ca si PFA tu ce o sa-i zici (sunt convins ca nu o sa-ti convina)?
  • +1 (1 vot)    
   raspuns la intrebare (Joi, 26 august 2010, 13:52)

   nateea [anonim] i-a raspuns lui Grael

   Pentru ca venitul pe PFA se calculeaza anual tocmai pentru ca variaza de la o luna la alta. Se face un calcul la final de an din care se extrage impozitul si toate celelalte contributii. Procentul este acelasi pentru toate categoriile de contribuabili. Nu vad de ce consideri nedreptatit. In plus, tu fiind angajat nu trebuie sa te ocupi singur de plimbat hartii pe la ghisee, ci o face altcineva pentru tine. O zi buna si mai putin frustranta iti urez!
  • 0 (2 voturi)    
   Esti sigur ca ai inteles despre ce-i vorba? (Joi, 26 august 2010, 13:53)

   Gabi [anonim] i-a raspuns lui Grael

   Sa inteleg ca te duci la cele trei ghisee lunar? Banuiesc ca nu. Daca ai fi fost platit pe drepturi de autor sau ai fi avut ce presta ca PFA probabil ca ai fi citit mai atent si ai fi inteles ca nu despre asta e vorba in prostest. Nu cere nimeni sa plateasca anual. De ce nu pot fi banii astia opriti la sursa asa cum se intampla si pana acum? Asa cum se intampla si cu restul impozitelor pe venit? Ti se pare normal sa pierzi in fiecare luna timpul pe la cozi ca sa dai niste bani statului? Daca da, atunci scrie-le repede lui Seitan, Vladescu si Boc si felicita-i pentru idee. Ba chiar ofera-te sa faci plimbarea asta lunara. Sunt convins ca zilele astea simt nevoia unor incurajari.
   • +1 (1 vot)    
    Ce inseamna (Joi, 26 august 2010, 14:44)

    Mihaela [anonim] i-a raspuns lui Gabi

    "plata pe drepturi de autor", si de ce e altceva decat PFA?
  • +1 (3 voturi)    
   pentru dvs. merge lunar la cozi contabilul (Joi, 26 august 2010, 14:58)

   marcel [anonim] i-a raspuns lui Grael

   Pentru orice firma contabilul merge lunar (uneori trimestrial cu declaratii la administratia financiara,somaj,pensii,sanatate.Unele declaratii se pot depune si pe internet. Va doresc sa stati la o coada la ITM si cand ajungeti la rand sa va refuze declaratia si statul de plata pentru ca nu aveti copie dupa ordinul de plata cu care firma a platit contributiile anterioare.Pe scurt functionarii acestia handicapati, platiti din bani publici primesc declaratii,primesc banii in cont si mai vor o dovada ca firma a platit contributiile declarate.Ei nu pot compara suma de plata din declaratie cu banii din extrasul de cont.
   Sper ca v-am scos din ceata.
  • -1 (1 vot)    
   noi platim trimestrial, anticipat ... (Joi, 26 august 2010, 17:39)

   emilper [utilizator] i-a raspuns lui Grael

   noi acum platim trimestrial si anticipat, indiferent daca ne-am facut planul sau nu, asa ca mai relaxeaza-te
  • -1 (1 vot)    
   pentru ca esti berbec (Joi, 26 august 2010, 20:28)

   Speedo [utilizator] i-a raspuns lui Grael

   Citeste si apoi vorbeste, fanariotule
  • 0 (0 voturi)    
   tot in ceata ai ramas? (Vineri, 27 august 2010, 11:27)

   marcel [anonim] i-a raspuns lui Grael

   Pentru tine ca salariat,sta contabilul de la firma la cozi ca un bou si depune declaratiile. Daca eu ca PFA depuneam declaratii trimestrial eram mai prost contribuabil ca tine care aveai delaratii lunar?Nu te opreste nimeni sa devii PFA, dar vezi ca exista riscul ca intr-o luna sa castigi de 2 ori valoarea salariului tau de bugetar, iar in urmatoarele 3 luni sa nu ai clienti sau sa nu-ti incasezi banii pentru munca ta. Nu toti avem pile ca tine sa obtinem slujbe la stat, iar multi dintre noi nu vrem sa ne vopsim in portocaliu, rosu sau galben pentru o bucata de paine mai alba.
 • -1 (1 vot)    
  Felicitari (Joi, 26 august 2010, 13:39)

  gigi [anonim]

  O noua initiativa din genul haideti sa haidem !
  Pe pariu ca in doua luni nu o sa mai stie nimeni de ea ?
 • +1 (1 vot)    
  O mica intrebare, potential obiectie (Joi, 26 august 2010, 13:40)

  Gerula [anonim]

  Initiativa mi se pare excelenta. Ar trebui sa supraveghem cu foarte mare grija cum ne foloseste statul banii pe care-i colecteaza din taxe. Sunt de acord cu aproape toate propunerile Aliantei Platitorilor de Taxe, mai putin cu cele doua ce privesc sistemul judiciar, fata de care am anumite retineri preliminare. Cand spuneti ca doriti "introducerea alegerilor directe pentru functii cheie din magistratura (prim-procurorii judeteni sau macar pentru procurorul general al României)" si "[a]legerea directa a unei parti din membrii Consiliului Superior al Magistraturii," va referiti la alegerea lor de catre alti magistrati, sau la alegerea tuturor cetatenilor? In primul caz, sistemul s-ar asemana celui din Marea Britanie si as zice ca are noima, permitand o selectie a calitatii din interiorul sistemului. In al doilea caz, ma tem ca s-ar introduce factorul populismului electoral intr-un sistem unde chiar competentele conteaza cel mai mult. Nu stiu cata competenta are (cel putin in Romania) alegatorul de rand sa decida (aprioric) calitatea magistratilor sai si sa aleaga in consecinta. Apoi, mai ales la noi, acest sistem poate fi foarte lesne scurtcircuitat de lumea interlopa prin mita in masa, amenintari samd, asa cum se intampla foarte adesea si la alegerile parlamentare sau prezidentiale, unde partidele politice recurg la astfel de mijloace. In ultimul rand, sa nu uitam de apatia electorala, care ar lasa loc doar celor mai pasionati alegatori (din pacate, acestia nu sunt, de obicei, si cei mai cumpatati/echilibrati) sa-si exprime opinia virulenta. Va astept cu interes raspunsul.
 • -1 (1 vot)    
  raspuns pt Grael (Joi, 26 august 2010, 14:00)

  marius [anonim]

  Grael din cate stiu eu societatea plateste aceste contributii, lunar. deci tu poti sta linistit si sa-ti faci treaba. noi, restu, trebuie sa ne luam 2-3 zizle liber sa platim.
  nu cred ca problema este daca platim lunar, trimestrial sau la cincinal :) ci modul de implementare al legilor si modul in care statul intelege sa se poarte cu toti contribuabilii, inclusiv salariatii cu carte de munca ca tine.
  • +1 (1 vot)    
   Daca nu e o problema plata anuala (Joi, 26 august 2010, 14:44)

   Grael [anonim] i-a raspuns lui marius

   atunci vreau sa platesc si eu anual. De ce sa nu fim toti egali? Sa vedem atunci de unde mai sunt bani pentru politisti, medici, pofesori. A, poate si pe ei ii vor plati tot anual. Ce ziceti? Cat despre timpul pierdut la coada, faceti din tantar armasar. Vorbesc ca om care a stat la cozi, si pentru care n-a tipat nimeni atunci cand a protestat, pentru ca jurnalistii era prea ocupati cu subiecte de genul, "afara ploua, intrati repede in case ca va uda".
   • -1 (1 vot)    
    vrei sa le platesti anticipat ? (Joi, 26 august 2010, 17:41)

    emilper [utilizator] i-a raspuns lui Grael

    ca noi, "egalii", asa le platim ...
 • +1 (3 voturi)    
  incepe bine (Joi, 26 august 2010, 14:05)

  Dan [anonim]

  Doar am zis ca taxele in sine nu sint gresite, ci cuantumul si modul de aplicare, si mi-am luat doua minusuri din doua voturi. Citesc si mesajele pe acel thread.
  Sa inteleg ca, cei care vor aceasta asociatie o fac pentru a-i schimba numele in Alianta Platitorilor de Taxe care Nu Vor Sa Plateasca Taxe ??
  Hai sa facem un exercitiu de imaginatie: vine si la noi unul ca in Georgia, care pune 5 taxe mari si late: impozit pe venit, TVA, gambling, redevente, alcool+tutun. Si impotriva alora ati fi ? Pentru ca la ei impozitul pe venit cumuleaza toate prostiile inventate de ai nostri de-a lungul anilor, nu inseamna ca nu se distribuie in aceleasi domenii ( sanatate, educatie, infrastructura, etc. ). La noi doar modul de colectare este facut in asa fel incit tu ca si contribuabil sa fii tot timpul in culpa, si pentru justificarea imensului aparat birocratic.
 • +1 (3 voturi)    
  Propuneri suplimentare (Joi, 26 august 2010, 14:32)

  Marius [anonim]

  1. Introducerea votului cenzitar: ai platit impozite in >50% din ultimul ciclu electoral, ai dreptul sa votezi (pensionarii ar trebui inclusi). Esti atirnator? Nu votezi.
  2. Punctul de pensie variabil: valoarea lui pentru anul urmator sa fie calculata ca veniturile totale la bugetul de pensii din anul curent/numarul de puncte de pensie existente.
  3. Trecerea treptata de la sistemul de pensii PAYG la un sistem de pensii cu acumulare (in care fiecare cetatean sa fie responsabil pentru gestionarea propriei pensii) intr-un interval de timp rezonabil: 10-20 ani.
  4. Obligativitatea cetateanului de a plati impozitele si taxele catre stat (ca in SUA unde salariile se negociaza brut si fiecare plateste impozitele pentru el).
 • 0 (2 voturi)    
  Da (Joi, 26 august 2010, 14:36)

  Sorin [anonim]

  Ideea mi se pare buna, trebuie sa trecem de la bombanitul in fata televizorului la ceva mai concret ca nu mai merge, sunt calare pe noi si ne cravaseaza cu spor in timp ce ei isi dau legi sa-si ascunda averile.

  Presupun ca totul ar trebui sa inceapa cu crearea unui site care sa afiseze manifestul organizatiei, principiile de organizare, un formular de inscriere (ma gandesc in primul rand la un camp de genul "Cum poti ajuta?"). News, forum, etc.
 • +1 (1 vot)    
  Domnilor Ghinea si Tita (Joi, 26 august 2010, 14:39)

  Catalin Dimofte [utilizator]

  Entuziasmul dvs. este de rau augur. Zic sa vi-l temperati inainte de a suferi o crunta dezamagire si de-a vira spre negativism.
  Ceea ce va propuneti va lua ani de eforturi, va costa sute de nopti nedormite, stres nesfarsit, multe fire albe si oricum are 5% sanse de reusita, sau mai putine.
  Primul test va fi protestul de maine, flash-mob sau ce e el. Deloc original, ceva aproape identic s-a incercat si anul trecut, cand cu forfetarul; mai bine nu va spun rezultatele aceluia.
  Acum, vom vedea.
  Pana la ora asta aveti 2729 de semnaturi pe petitia aceea. As spune -- si nu sunt deloc ironic sau cinic -- ca daca maine apar mai mult de 2% din acestia, asadar peste 50 de persoane, va fi fost un mare succes. Personal ma astept la 1% sau mai putini.
  • 0 (2 voturi)    
   asa... (Joi, 26 august 2010, 15:02)

   Sorin [anonim] i-a raspuns lui Catalin Dimofte

   Deci, propui sa ramanem in fata televizorului?

   Pe de alta parte, ora 11 e cam nefericita. Platitorii de taxe sunt cam ocupati la ora asta...

   Flashmob, ne-flashmob, nu trebuie renuntat la ideea asociatiei.
   • +1 (3 voturi)    
    "asa deci" sau automatismele paguboase (Joi, 26 august 2010, 17:25)

    Frobenius [anonim] i-a raspuns lui Sorin

    "Asa deci" incearca sa intelegi ce a vrut sa-ti transmita domnul Dimofte. Bazindu-se pe o experienta anterioara.
    Daca ora va fi din nou nefericita, treburile vor fi mai importante, caldura va fi nesuferita sau doar daca "mai astept sa vad ce se mai intimpla" atunci ramii pe mai departe cu ochii in televizor. Esti un "alegator".

    Domnilor Ghinea, Tita si celorlalti: bine ati venit in Romania! V-a luat cam mult, e adevarat, si a fost necesar si sa fiti afectati personal. Vor mai veni si altii, procesul nu s-a incheiat.

    PS: Frica pazeste pepenii. "Pepenii", in acest caz, ar fi pretentia cetateanului de a fi tratat corect si cu respect. Cui ar trebui sa-i fie frica? Si in ce mod? A bon entendeur, salut!
   • +1 (1 vot)    
    ziaristii nu sunt ocupati la ora 11 (Joi, 26 august 2010, 23:01)

    Viorica Alexandru [utilizator] i-a raspuns lui Sorin

    atunci isi pregatesc stirile sau le creaza.
 • +1 (5 voturi)    
  Anularea majorarii impozitului auto (Joi, 26 august 2010, 15:10)

  ruxe [anonim]

  Propun greva fiscala impotriva majorarii retroactive a impozitului pe masini, terenuri si imobile. Eu am platit pana la 31 martie a.c. toate impozitele, am chitanta care atesta finalizarea obligatiilor mele fata de stat pentru 2010, si refuz sa platesc majorari retroactiv. Este ilegala majorarea. Cu acelasi rationament ilegal statul ar fi putut majora impozitele pe ultimii 10 ani, si sa le ceara retroactiv. E aberant!
  • 0 (2 voturi)    
   Iti dau mare dreptate (Joi, 26 august 2010, 15:34)

   Iuliana [anonim] i-a raspuns lui ruxe

   dar vezi ca nu se intampla nimic daca nu ai putere politica, daca nu esti vreun smecher de pe acolo ca sa poti influenta ceva... nu au nici un gram de respect pt noi...
  • -1 (1 vot)    
   corect (Vineri, 27 august 2010, 9:08)

   moshu [anonim] i-a raspuns lui ruxe

   Guvernul stie ca majorarea retroactiva este ilegala,
   dar stie deasemenea ca numarul contribuabililor care vor ataca aceasta majorare este neglijabil.
   Cati oameni crezi ca se vor duce in instanta pt 2-300 de RON? Majoritatea celor afectati vor plati fara alte comentarii pt ca nu au chef si nervi sa mearga in instanta pt sumele alea desi aici ar fi vorba de principiu si nu de suma.
   Asa s-a intamplat si cu taxa auto unde cei care au atacat-o au castigat, dar cati au fost?

   succes si tie si mie
 • +1 (3 voturi)    
  DA (Joi, 26 august 2010, 15:26)

  Iuliana [anonim]

  continuam!
 • +1 (3 voturi)    
  Voi astia care faceti petitii (Joi, 26 august 2010, 15:39)

  anca [anonim]

  Nu spun ca a fost perfect la ghisee zilele astea, da' va doresc sincer sa traiti sub PSD si sub PNL! Pentru ca meritati! Va plangeti in continuu, lasa ca va rezolva Ponta si Crinut :))))))))))))))))))
 • +2 (4 voturi)    
  Ati acceptat tacit toate contributiile? (Joi, 26 august 2010, 15:42)

  marcel [anonim]

  Va rog sa ma lamuriti cum poate intra in somaj un PFA, AF, Intr. Ind.,sau o persoana cu DDA. Aceasta contributie este o aberatie legislativa. Stim ca Vladescu are deficit pe fondul de somaj, stim ca vrea sa faca disponibilizari la bugetari. Pentru a face ciocul mic ,probabil vor primi si salarii compensatorii (vezi disponibilizarile minerilor sau celor din armata).Puteti intreba vreun geniu de la guvern cand si in ce conditii intra un PFA in somaj? Daca o luna nu mai am incasari - primesc somaj?Trebuie sa ma declar in faliment,sa intru in procedura de insolventa?
  Pe unele forum-uri exista si urmatoarea opinie : un PFA plateste numai 0,5% ca un salariat.Un salariat poate primi somaj dupa un stagiu de cotizare de 1 an, pe o perioada de 6 luni. LA un PFA stagiul de cotizare ar fi dublu (2 ani) pentru ca la el nu se poate retine contributia din partea angajatorului, ci doar din partea angajatului (0,5% ca la salariat)
  Am semnat petitia dar tot cred ca cea mai buna greva fiscala este munca la negru.Cand de evaziunea cu alcool, tutun, cereale,etc nu se atinge nimeni , cand de pensiile speciale, salariile foarte mari si sporurile mascate boc face ciocul mic,cand Base vrea sa impoziteze toate pensiile, eu va scot din buda gratis - impozitati si puneti contributii fara numar pe spagi. In secunda urmatoare vom avea crestere economica.
  • 0 (2 voturi)    
   ... (Joi, 26 august 2010, 16:07)

   Sorin [anonim] i-a raspuns lui marcel

   Pai cam asta intentioneaza sa faca o astfel de alianta, nu? Sa protesteze impotriva acestor aberatii, cu mai multe sanse de a fi luata in seama decat fiecare in parte.
 • -1 (1 vot)    
  flash-mob (Joi, 26 august 2010, 16:13)

  dexter [anonim]

  Bravo Cristian Ghinea! Ma inscriu si io in alianta! Din pacate nu pot veni vineri la ora 11... dar ideea este senzationala!
 • 0 (2 voturi)    
  inflacarare (Joi, 26 august 2010, 16:23)

  mem [anonim]

  sunt de acord cu unele propuneri de aici, dar unele mi se par de-a dreptul naive:
  - introducerea alegerilor directe pentru functii cheie din magistratura (prim-procurorii judeteni sau macar pentru procurorul general al României).

  de unde stie cetateanul Y care e sofer pe camion, pe cine sa aleaga? cum poti sa apreciezi activitatea unui procuror?

  - introducerea concurentei în educatie și sanatate.
  la fel, de unde stii dumneata sau cetateanul X care doctor e mai bun? umbli prin tara/Bucuresti sa cauti doctori si sa-i evaluezi?
 • +1 (3 voturi)    
  Sunt acolo! (Joi, 26 august 2010, 16:31)

  Laura [anonim]

  O sa fiu acolo! O sa fiu si voluntar. Protestez la orice forma de abuz. Avem dreptul sa fim respectati, avem dreptul sa alegem ce vrem sa facem cu sanatatea noastra, avem dreptul sa lucram (nu sa pierdem o zi/luna, care pe DA e neplatita pentru a umbla la ghisee ca sa DAM bani).

  Daca doar vom da din gura, ne vom merita soarta. Trebuie sa actionam! Maine voi fi acolo, pentru a-mi cere drepturile, pentru a-mi sustine colegii (actori, scriitori, regizori, etc.) si pentru a-mi sustine punctul de vedere.
  • 0 (2 voturi)    
   Imi aminteste (Joi, 26 august 2010, 16:45)

   radu [anonim] i-a raspuns lui Laura

   De noua zeelanda unde au format ACT Association of consumers and tax payers, doar ca acolo e partid politic ...
   http://en.wikipedia.org/wiki/ACT_New_Zealand

   Si Alianta asta pare o idee buna, desi va fi greu deoarece nu trebuie luptat doar cu statul cam mafiot de la noi ci si cu masele de oameni obisnuiti sa stea pe spinarea statului. Oricum ma gandesc serios sa ma alatur ...
 • 0 (2 voturi)    
  persoane fizice = persoane juridice (Joi, 26 august 2010, 16:45)

  Adrian [anonim]

  o simplificare majora ar putea fi egalizarea declaratiilor si impozitarii persoanelor fizice si juridice. inclusiv in constitutie.
  si persoanele juridice nu ar trebui sa achite contributii la sistemul de pensii, sanatate etc. firmele NU primesc pensii...!!!!
 • +1 (1 vot)    
  Radio Erevan (Joi, 26 august 2010, 17:45)

  zexe [anonim]

  Un cititor va intreaba:
  Daca este revolutionar atestat, cu certificat in regula, poate sa participe si el? Stiut fiind faptul ca revolutionarii din 89 sunt scutiti de impozite, ar dori sa beneficieze in continuare de aceste scutiri.
  In ce conditii Alianta Platitorilor de Taxe poate accepta si neplatitori?
 • 0 (2 voturi)    
  Propunere de compromis (Joi, 26 august 2010, 20:16)

  eusingur [anonim]

  Auziti stiti ce ma gandeam eu asa. Pana rezolva ei cu contul, nu mai bine trimitem noi banii Ministrului Șeitan acasa prin mandat postal. Si-i distribuie el pe urma cand se rezolva. Si declaratiile la fel cu confirmare de primire.

  Spor
 • -1 (1 vot)    
  intalnire la MF (Joi, 26 august 2010, 21:06)

  Doina Petroff [anonim]

  Pacat ca am aflat acum de intalnire ,si am stabilit program pana la ora 15.
  Veneam cu siguranta. intru acum pe adeziuni
 • 0 (2 voturi)    
  cine semneaza petitia? (Joi, 26 august 2010, 22:29)

  observator [anonim]

  A observat cineva cine semneaza petitia la pozitia 745? Am avut rabdare s-o parcurg.... De asemenea e pacat ca sint prea multe comentarii...neacademice, sa zicem
 • 0 (2 voturi)    
  pentru justitie (Vineri, 27 august 2010, 0:32)

  ana [anonim]

  sa plece procesele civile la arbitraj, care sa fie scos de sub umbrela justitiei. nu rezolva mizeria din justitie dar daca judecatorilor le raman mai putine cazuri, se pot face complete cu mai multi judecatori si atunci sunt mai multi oameni de mituit / vinderea proceselor sa fie mai scumpa.
  sistem de buline albe negre pentru judecatori, partile sa poata completa chestionar de satisfactie pentru serviciul de justitie prestat, sa fie dati afara anual top 50 judecatori dupa numarul de buline negre si inlocuiti cu absolventi.
 • -3 (3 voturi)    
  Statul Dvs.unde poate fi vazut ? (Vineri, 27 august 2010, 9:00)

  Mitica (Pakarierul) [anonim]

  Statutul organizatiei Dvs. unde poate fi vazut ?

  In Asociatia Platitorilor de Taxe sunt primiti si politicieni ?

  Daca da - nu sunt interesat sa ma alatur Dvs. deoarece nu vreau sa fac parte dintr-o noua organizatie infractionala sau imorala, de genul unui partid politic.

  Pentru politicieni ar trebui sa existe Asociatia Puitorilor de Taxe.

  .
 • 0 (4 voturi)    
  Sunteti induiosator (Vineri, 27 august 2010, 9:16)

  Pantera Roz [utilizator]

  de naivi.Li se rupe astora de greva voastra fiscala.Asta e tot un fel de dansul pinguinului la mitingul ala din iunie din Bucuresti.Baieti,viata e o jungla.Ca sa maninci,trebuie sa lupti,nu sa agiti pancarde anti-leu sau tigru.Pana cand nu-i dam jos pe astia,puteti face greve fiscale pana vi se apleaca.
 • 0 (2 voturi)    
  Drepturile noastre... (Vineri, 27 august 2010, 10:06)

  Dragos [anonim]

  O propunere de luat in calcul pentru programul asociatiei:
  sa sustina extinderea dreptului de acces la informatia publica catre dreptul de acces la decizia, actiunea publica.
  De exemplu, "civili" cu pregatire de specialitate sa poata participa la fundamentarea deciziilor de achizitie (de exemplu, atunci cand se decide ca sunt necesare treceri de pietoni cu beculete) iar mai apoi in comisia de licitatie, la aprobarea achizitiilor publice propriu zise (cand se decide ca acestea se vor cumpara cu 86000 EUR bucata, in suma de 5.5 mil EUR).
 • +1 (3 voturi)    
  plata retroactiva (Vineri, 27 august 2010, 11:01)

  Simona [anonim]

  Cea mai aberanta masura mi se pare cea prin care toti PFA si DA care nu si-au platit asigurarea de sanatate (indiferent de ce motiv) sunt OBLIGATI sa plateasca retroactiv PE ULTIMII 5 ANI! Adica, chiar daca eu in acesti ani am platit toate vizitele la medic, toate analizele etc de care am avut nevoie, statul ma obliga sa mai platesc o data pe ultimii 5 ani. Am facut un calcul si m-ar ajunge undeva la peste 10 000 de lei plus penalizari si majorari pe care nu le-am mai calclat, toate de platit pana anul viitor pe 25 ianuarie.
  Din cate stiu eu e ilegal sa aplici o lee retroactiv, nu?
  De ce suliniati in petitie ca protestul e doar impotriva a CUM se plateste cand exista si motive de protest impotriva a CE se plateste?!
  E vorba aici de - obligativitatea platii pentru somaj (e ilogic ca un PFA sau DA sa "se dea singur afara" ca sa poata beneficia de ajutorul de somaj )
  si de
  - obligativitatea platii retroactive a asigurarilor de sanatate pe ultimii cinci ani.
  De ce nu subliniati ilogismul si ilegalitatea acestora?
 • 0 (2 voturi)    
  M-am inscris si eu (Vineri, 27 august 2010, 11:18)

  SRL [anonim]

  DA, trebuie facut ceva. Greva fiscala ar trebui sustinuta de toti contribuabilii nu doar de "insula locuita" de PFA si autori.
  Numai ca romanilor le lipseste consecventa, finalizarea. "Alergam" exceptional dar uitam sa trecem linia de sosire.
  Vad ca exista o alta organizatie http://www.aucr.ro/
  Astia cine mai sunt.
  Ne organizam intr-o mie de comitete si comitii, fiecare cu seful lui si ne batem intre noi.
  Hotnews imi inspira mai multa incredere decat http://www.aucr.ro/, care vad ca e infiintata din 2007. N-am simtit nimic, sau poate n-a fost suficient mediatizata.
 • 0 (2 voturi)    
  perioada cotizatii pensii (Vineri, 27 august 2010, 12:08)

  andreea [anonim]

  total de acord! este inacceptabil! timpul pentru PFA este de 2x mai valoros deoarece trebuie sa alerge dupa contracte nu sta pe mess si bea cafele la birou! cel mai important este insa sa insistam pe reglementarea cotizatiei la pensii - daca au instituit obligativitatea platii in sistem real, sa se reglementeze si perioada de cotizatie - 90 de ani e aberant!!!!!!!! la fel si la somaj - procedura pentru stabilirea aplicabilitatii si norme!
 • 0 (0 voturi)    
  ati reusit (Vineri, 27 august 2010, 17:00)

  snapshot [anonim]

  felicitari ! ati intrat in gratiile televiziunii eoliene.
 • 0 (0 voturi)    
  reactie (Sâmbătă, 28 august 2010, 12:23)

  Simona [anonim]

  O minima reactie : http://www.avocatnet.ro/content/articles?id=20910
 • 0 (0 voturi)    
  Fiscalitate=economie in cadere liber-ajutata (Marţi, 31 august 2010, 8:18)

  Popescu [anonim]

  Initiativa este absolut provocata de dezastrul economic in care ne-au adus TOATE guvernarile din 1990 pana astazi, dar mai ales guvernarea nulitatii juridico/economice a guv.BOC.
  Doresc sa semnez adeziunea si sa particip la greva fiscala initiata de dv.
 • 0 (0 voturi)    
  Tot despre fiscalitate (Marţi, 31 august 2010, 8:33)

  Popescu Narcisa [anonim]

  Buna dimineata,
  De profesie sunt economist de comert exterior,in prezent, "proaspata" pensionara.
  Va rog sa ma lamuriti, cu articol de lege, de ce ca pensionar, trebuie sa platesc C.A.S. si impozit pentru niste bani pe care timp de 35 de ani i-am depus la "Banca Statului",acesti bani fiind impozitati la momentul retinerii din salariu, iar asigurarile au fost platite la zi(altfel nu s-ar fi emis Decizia de pensionare!).
  Multumesc.
 • 0 (0 voturi)    
  revolta impotriva taxelor (Miercuri, 1 septembrie 2010, 11:17)

  beatrice [anonim]

  subscriu initiativei dvs. cu un amendament:
  -sa plateasca impozite si taxe , cei care vor beneficia de ele-
  aceste impozite si taxe fac referire la anumite fonduri- de sanatate, de somaj, de pensie-si mai fac trimitere la niste servicii de care, unii dintre noi beneficiaza, sau vor beneficia in viitor ;
  cazul meu este simplu :
  sunt casatorita ( din luna iunie a.c) cu un cetatean strain, care a inceput procedura de stabilire definitiva a mea, in tara lui de origine ; acest proces va dura in jur de 6-7 luni, pana atunci, imi ofer serviciile de consultanta unei asociatii nonprofit, lucrand in baza unei conventii civile; pentru venitul pe care il am,platesc impozit de 16%, lunar;
  intrebarea mea, si indignarea , totodata , provine de la faptul ca, sunt obligata sa platesc niste asigurari medicale, de care nu voi beneficia niciodata( sunt asigurata medical in contractul social al sotului meu, mai exact- polita lui de asigurare sociala, deconteaza de acolo, de la el din tara, orice eventuala interventie medicala ar fi necesara asupra mea....deci,nu voi pagubi statul roman in niciun fel)- de ce sunt obligata sa platesc acest serviciu, de care,este foarte clar ca nu voi uza niciodata ?
  -fondul de somaj- este absolut evident ca ,eu personal, nu ma voi baga niciodata in somaj, de una singura, si cu atat mai putin, in cele 6-7 luni cat mai am de stat in tara....de ce trebuie sa cotizez, sa platesc o taxa pentru un serviciu de care nu voi beneficia niciodata ?
  -fondul de pensii- este iarasi o aberatie.....
  Tin sa precizez ca,in contul fondurilor de mai sus, am cotizat lunar, timp de 14 ani, cat am lucrat cu carte de munca - ce se intampla cu banii,sumele aferente acestor contributii ce mi-au fost oprite din salariu, in fiecare luna, pentru servicii de care nu am beneficiat niciodata,si de care e clar, nici de acum inainte nu voi beneficia?
  ma despagubeste cineva ? mi le da cineva inapoi ? de ce sunt obligata sa sustin in continuare aceste fonduri, cand e foarte clar
 • 0 (0 voturi)    
  Normele sunt ILEGALE, treziti-va! (Miercuri, 1 septembrie 2010, 13:30)

  Horatiu Sasu [anonim]

  De acord ca trebuie facut ceva, dar nu se atinge esenta: Normele la Ordonanta 58 contrazic insasi Ordonanta si sunt ILEGALE! Cred ca de aici ar trebui pornit, pentur ca subiectul e fierbinte, arde!
  Argumentele sunt aici - ne trebuie doar un avocat care sa se ia in piept cu Guvernul si sa obtina declararea exceptiei de nelegalitate a Normelor:
  http://www.afladespre.ro/de-ce-nu-voi-depune-declaratia-privind-pfa-si-drepturile-de-autor-1227.htm
  In rest, toata stima pentru idee.

  Horatiu Sasu


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by