In 2009 am inceput, teoretic, cu o crestere economica de 2,5 procente din PIB, deficit de 2,5 procente din PIB. Realitatea ne-a adus la o scadere de 7 procente din PIB si un deficit de peste 7 procente.

Anul asta am inceput cu o crestere prognozata de 1 procent si un deficit de 5,9 procente, acum, dupa 6 luni, suntem la un deficit de 6,9 si o scadere de 2,5 pana la 3 procente.

S-a marit CAS-ul cu 3 procente anul trecut in februarie. Apoi a fost impus impozitul forfetar. S-au inchis mii de firme, numarul de someri din sistemul privat a fost de peste 300 de mii. Fondul de somaj necesar s-a dublat.

Am luat un credit mamut de 20 de miliarde de Euro. Nimeni nu stie la ce a fost folosit, o parte din bani s-au dus la Guvern, i-a folosit la plata pensiilor si salariilor, restul au ajuns la BNR pentru sustinerea cursului, BNR are sume exorbitante, cursul nu pare in pericol, Mugur Isarescu aduce cu Hagi Tudose, strange bani. Si la ce ne folosesc?

A urmat circul cu taierea pensiilor si salariilor. Toata lumea cu ceva scaun la cap stia ca n-o sa poata taia pensiile. Au tinut-o pe a lor si nu le-a mers. Intr-o zi au hotarat marirea TVA cu 5 procente. Toata lumea a privit consternata si a acceptat.

Vine apoi Presedintele Basescu care trece la represalii si nu e de acord, vrea impozitarea pensiilor si revenirea la vechiul nivel al TVA. Guvernul se da cu fundul de pamant si face planuri sa renunte la marirea TVA.

Mai trec trei zile. Ministrul Vladescu vrea impozit progresiv si vrea sa creasca salariul minim cu 30 de procente. Boc se intoarce si-i spune lui Vladescu sa se linisteasca.

Peste asta se adauga palavrele lui Seitan care spunea ca e posibila scaderea cu 70 de procente a pensiilor.

Poate ca ar trebui sa plece tot Guvernul. Sa vina Stolojan. Si Basescu sa nu mai spuna nimic despre economie. Cum sa faci un plan de afaceri in asemenea conditii?

Tot ce traim e haos.

Citeste si comenteaza pe Romania obiectiva.