Bugetul asigurarilor sociale de stat (BASS, adica bugetul public de pensii) a inregistrat in primele 5 luni ale acestui an un deficit de 4,15 miliarde lei, adica aproape un miliard euro, in crestere cu 59% fata de aceeasi perioada din anul 2009, potrivit datelor publicate de Ministerul Finantelor Publice (MFP). In aceste conditii, deficitul estimat pentru intreg anul are toate sansele sa depaseasca 11-12 miliarde lei, adica 2,5 miliarde euro, fata de un minus de 1,74 miliarde euro inregistrat in 2009.

Andreea VassFoto: Hotnews

La venituri aproximativ egale (13,6 miliarde lei) in 5 luni 2010 si 5 luni 2009, bugetul public de pensii a inregistrat cheltuieli mai mari cu aproape 9%, cauzate de majorarea de anul trecut a pensiilor cu 5% si de valul de pensionari anticipate din ultima perioada, in asteptarea noii legi a pensiilor.

Numarul iesirilor la pensie, in special cele anticipate si de invaliditate, este estimat ca s-a dublat sau chiar s-a triplat in ultimele luni, publicului fiindu-i teama de noile conditii, mult mai restrictive, pentru pensionarea inainte de termen cuprinse in viitoarea lege a pensiilor. Statisticile oficiale in acest sens sunt insa putine, neexistand cifre de actualitate (pentru anul 2010).

Pe primele 5 luni ale acestui an, deficitul bugetului public de pensii a reprezentat 30,6% din venituri, adica un minus deja alarmant pentru sustenabilitatea financiara pe termen scurt a sistemului. Pentru restul anului, este asteptat inclusiv un efect contabil negativ asupra BASS, intrucat reducerea cu 25% a salariilor tuturor bugetarilor va reduce, desi pur statistic, nivelul de CAS platit de acestia la bugetul de pensii. In aceste conditii, este de asteptat ca ritmul de crestere a acestui deficit sa sporeasca spre sfarsitul anului.