De citeva luni, mediul de afaceri din Romania discuta aprins despre posibila mutare a business-urilor in Ungaria, Bulgaria ori chiar mai departe. Mentinerea neschimbata a TVA si cotei unice era o conditie esentiala pentru pastrarea investitorilor in Romania. Acum, dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca masurile de austeritate sint neconstitutionale, Guvernul are o singura solutie: cresterea taxelor si impozitelor. Adica un cutremur pentru afacerile din Romania. Iar minciuna enuntata in titlu e ceea ce repeta tonomatele si analistii de serviciu: ca bugetarii si pensionarii nu vor suferi.

Ei bine, pastrarea intacta a pensiilor (inclusiv a celor la limita legii si bunului-simt) si salariilor de bugetari va fi contrabalansata de cresterea taxelor si impozitelor. Puterea de cumparare a pensionarilor va scadea. Mai mult: tot ce inseamna populatie activa va avea veniturile diminuate prin cresterea impozitelor. Dar mesajul populist prolifereaza pe televizoare, iar moderatorii - cititori de prompter nu stiu sa puna o intrebare de urmarire!

Mediul de afaceri a primit astazi o lovitura fara precedent in ultimii cinci ani. Top-managerii si directorii financiari discuta febril cu companiile de consultanta pentru gasirea de solutii care sa limiteze daunele. Una dintre rezolvari - intrebati colegii de la deprtamentul contabil - e plecarea spre tari unde regimul de taxe si impozite e mai prietenos cu investitorii.

Efectele deciziei CCR se vor vedea rapid. Va urma un val de reduceri de salarii si, probabil, concedieri in sistemul privat. Vor urma si inchideri de afaceri sau plecari spre Bulgaria, Ungaria ori Luxemburg.

Si toate astea, din doua motive:

- incapacitatea Guvernului de a securiza o decizie care sa nu atinga mediul de afaceri mai mult decit a fost deja atins

- calculul meschin al judecatorilor de la Curtea Constitutionala, care au preferat sa arunce la cos un intreg pachet legislativ mai degraba decit sa accepte taierea pensiilor magistratilor​