Mineriadele de astazi
Strada a consumat ultimele episoade de violenta minereasca in 1999. De atunci, din zeci de motive, capacitatea de mobilizare a strazii s-a diminuat treptat. Structura societatii s-a modificat radical, obiceiurile de consum la fel. Din acest motiv, asistam azi la rascoale televizate regizate ridicol, anemice, caricaturale iar Badea si Ciutacu scuipa in capul poporului muncitor ca doarme in papuci in loc sa faca revolutie, mineriade, lovituri de stat ca sa rastoarne dictatura basesciana.
Mineriadele, nemafiiind posibile, trebuie inventate. Opozitia si regizorii ei de la TV au supralicitat astazi, de 15 iunie, in registru simbolic, protestul pensionarilor. S-au muncit o zi intreaga sa-l prezinte drept revolta autentica a intregului popor impotriva unei puteri abuzive. La fel cum Iliescu manipula minerii acum 20 de ani, urmasii sai manipuleaza azi ce le-a mai ramas: pensionarii, loviti pe nedrept de criza. Actiune cinica si complet irationala, dar cu efect artistic la TV. Spiritul mineriadelor a supravietuit, s-a refugiat in insitutii si televizor. Minieriadele de astazi s-au sofisticat.
Instrumentul numarul unu de terorism social a devenit televiziunea. Ajunse pe mana unor fosti colaboratori ai Securitatii sau particulari cu antecedente penale, televiziunile de stiri au intretinut temele si perpetuat metodele de acum 20 de ani. Ce vedem astazi? Ton isteric, instigare continua, violente verbale, manipulare, demonizarea adversarului, anti-intelectualism declarat sau cultivat de jurnalisti care au scris mai mult decat au citit.
Deschideti televizorul pe Realitatea sau Antena 3 si cititi in paralel textele scrise acum 20 de ani de CTP&tovarasii sai de la Adevarul. Unitate uluitoare de ton, metode si stil. Pana si temele sunt aceleasi. Anti-gazetaria de acum 20 de ani, complicitatea cu raul si stagnarea, ziaristi ultrapopulisti fraternizand cu masele largi populare, lideri de opinie demoland orice gest reformist - nimic nou, totul perfect conservat.
Din pacate, Adrian Marino avea dreptate cand isi judeca cu asprime contemporanii: cu putine exceptii, Romania nu are lideri de opinie proocidentali, reformisti, liberali in sens larg. In tot cazul, ei sunt rara avis si foarte departe de a face masa critica. Cei mai multi mimeaza si ingana etica si valorile occidentale. In strafundul inimii lor, cei mai multi gazetari, intelectuali si politicieni ai Romaniei europene au ramas, intr-un fel, mineri.
Pe cei mai multi ii veti regasi in descrierea exacta a lui Marino, care, cu toate pacatele lui, a intuit corect dimensiunile dezastrului romanesc: "criteriul etic nu era, de fapt, de cele mai multe ori, decat alibiul fara replica al vointei compromiterii, insultei si voluptatii denigrarii, care, la romani, sunt enorme. O capacitate de terfelire, ponegrire si desfiintare practic fara limite. O pasiune a vituperarii, a pamfletului, fara egal. Cred ca ea este inexistenta la un alt popor, in aceeasi intensitate si in proportii de masa. Injuratura la romani este o virtute si o voluptate nationala. Era doar transferata in politica, unde tinea loc de competenta, programe constructive, idei, si multe altele. Un resentiment si o defulare de dimensiuni monstruoase, intr-un registru minor si trivial". Marino avea, deci, toate motivele sa-si dispretuiasca profund contemporanii si sa ramana un om singur. Si el detesta tirania talk-show-urilor televizate care "conduc guvernul" si consemna anti-americanismul, populismul feroce al cuplului celebru pe la sfarsitul anilor '90: CTP&Marius Tuca.
Pe langa televizor, politicienii au gasit bate noi sa-si loveasca mortal adversarii: Parlamentul, Curtea Constitutionala, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Suprema si, in general, tot ce inseamna institutie cheie in Romania. Am vazut in ultimii ani zeci de mineriade in Parlament: de la tentativa de suspendare a presedintelui din mai 2007, pana la mineriadele impotriva justitiei prin protectia acordata marilor penali. Am vazut mineriade impotriva CNSAS, alta institutie cheie defiintata de Sergiu Andon, acelasi ziarist care acum 20 de ani desfiinta, in articole de ziar, Piata Universitatii.
Am vazut apoi zeci de mineriade juridice duse de Curtea Constitutionala, colonizata pana mai ieri de oamenii lui Ion Iliescu, schimbati tot urmand logica mineriadei. Liderul PNL, Crin Antonescu, a marturisit public ca doreste sa trimita un politician la Curtea Constitutionala pentru ca partidul domniei sale se afla in razboi. Sunt convins ca si PSD si PDL gandesc la fel, dar nu fac eroarea sa se laude ca sacrifica institutii cheie in razboiul politic.
Ca in orice societate confuza, fiecare simte, in felul lui, ca spiritul mineriadei e mai viu ca oricand. De pilda, omul de afaceri Dinu Patriciu, scria in ziarul sau - ironia sortii, tot Adevarul - despre Mineriada continua. Insa pe domnul Patriciu nu-l deranjeaza mineriadele zilnice de la televiziunile de stiri, din parlament sau din justitie. Nu. Nu le vede, nu le pomeneste si cred ca in sinea lui le accepta, fiindca ele sunt mineriade utile, impotriva inamicului sau numarul 1, Traian Basescu.
Pe domnul Patriciu l-a deranjat un film despre capitalismul romanesc, din care domnia sa iese cam sifonat, si generalizeaza in acelasi spirit anti-intelectualist de acum 20 de ani. Scrie domnul Patriciu: "intelectuali de acum nu fac diferenţa între succesul antreprenorial bazat pe codul etic al capitalismului şi, de cealaltă parte, furtul în complicitate cu birocraţia statului". Mineriada continua, asa este, dar mainile vazute si nevazute care manuiesc si astazi bata trebuie cautate in alta parte. Si domnul Patriciu, expert in filme cu lovituri sub centura, stie exact numele noilor mineri.
Aseara, la o dezbatere pe tema mineriadelor, Andrei Cornea a surprins esenta Romaniei de azi: o tara pe muchie de cutit, in care violentele de acum 20 de ani se pot repeta oricand, in alte forme, dar cu acelasi impact devastator asupra statului de drept. Si culmea e ca marele pariu, marea miza ramane tot cea de acum 20 de ani: orientarea tarii catre etica occidentala si sistemul ei de valori sau revenirea in matca lumii noastre vechi.

Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Navalnîi prezintă imagini cu "palatul lui Vladimir Putin": 18.000 de metri pătrați, într-un complex de 7.000 de hectare, dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii VIDEO
Ultimele ore la Casa Albă: Trump l-a grațiat pe fostul său consilier Steve Bannon, acuzat de fraudă- UPDATE
Ursula von der Leyen: După patru ani lungi, Europa are un prieten la Casa Albă
Un crematoriu din Germania lucrează 24 de ore din 24, șapte zile din șapte / Mesajul directorului pentru coronasceptici: Veniți să ne ajutați să mutăm sicriele VIDEO
Imaginea de moment a luptei pentru putere în PNL: Liberalii caută un succesor pentru Orban, dar nu vor un blitzkrieg / Un nume, totuși, este vehiculat
Pentru cine lucreaza parlamentarii si guvernele "romanesti"? Pentru populatia "reprezentata", sau ca agenti ai unor interese mafiote sau straine? S-a reluat comertul cu sclavi si Romania nu vrea sa piarda cursa? Mai trebuie sa treaca 20 de ani ca intelectualii romani de tranzitie sa capete curajul/interesul denuntarii neocolonialismului?
De atita lauda a imperialismului triumfator (realizata cu reflexele vechii laude ale socialismului victorios) "banalistii" romani, cu gura inca plina de fierul vechi al economiei "comuniste" - pe care o doreau rasa din temelii in 1990 - nu reusesc sa observe ca si aservirea tarii dezechilibreaza fondul de pensii.
Cit despre victimele de azi, sustinatorii pacaliti ai FSN, care pretindea apararea interselor socio-economice nationale, ei sint pedepsiti pe masura credulitatii si egoismului de Om Nou de care au dat dovada.
Dar cu aceasta, trecem la aspectul cel mai important pentru patologia gestiunii pensiilor.
Bugetul real nu consta numai in combinatia taxe-cheltuieli anuale ci cuprinde si contabilitatea proprietatilor exploatate de stat, ca proprietati publice sau colective (vezi in acest sens problema CAFR - http://en.wikipedia.org/wiki/Compreh...nancial_report
- care a produs in SUA un enorm scandal, cetatenii aflind ca administratii ce se pretindeau falite- suprataxind sau imprumutindu-se scump la banci - dispun in acelasi timp de resurse financiare masive, nepercepute de public, bazate pe activele de stat valorificate - nereflectate in buget ci doar in CAFR).
//.(editat de HotNews.ro)
Iesirea din "criza" o poate face numai o noua constructie politica bazata pe oameni noi, actualele partide nu mai au anticorpii necesari pentru a se schimba.
Oameni noi - asteptam diaspora , avem foarte multi profesori universitari care au credibilitatea necesara pentru a forma u partid care sa castige alegerile.
O alta solutie care ar merita discutata este monarhia , de ce nu ?
In ceea ce priveste articolul este evidenta preocuparea si interesul in distragerea atentiei pe teme inventate cu subintelesul corectitudinii si profesionalismului actualei conduceri a tarii.
Daca vorbim de "mineriade" ei iata asta e o mineriada la care se alatura si parti din mass media ca pora b1 0tv, etc si care are rolul de a proteja de orice critica, prin propria critica adusa opozitiei, sindicalistilor, in general oricui.
Pentru asemenea persoane importanta e sustinerea "binelui suprem" ce se va face, dar pe care nici ei nu il pot identifica si pentru care eventuale "mici derapaje" nu conteaza si nu trebuie criticate pentru a nu impiedica ajungerea la binele suprem.
Lor li se pare normal sa critice opozitia care nu are nici-o putere, este un lucru absolut incredibil si sunt sigur ca daca nu gaseau critici la opozitie gaseau ei pe la taranisti, la romania mare la orice altceva decat puterea, marii profesionisti neintelegand ca trebuie sa fie cu ochii cat cepele pe putere indiferent care e ea si nu pe opozitie. Si bineinteles ca sindicatele fac mineriade la taieri de 25 %, ele ar trebui sa taca si sa isi manifeste chiar dorinta de taieri de 40 %.
Acestia sunt vinovati despre ceea ce vom vorbi peste 1-2 ani de zile si sunt tare curios ce anume mai impiedica facerea de bine catre tara, au acum toate institutiile incepand cu CCR.
- a dat jos presedintele
- a desfiintat CNSAS
- a dist rus ANI
- au distrus toate legile utilizand CCR
- folosesc CSM cum vor
- mari imbogatii dupa revolutie sunt in tabara lor
-controleaza 80% din media si ca numar si ca rating
Mai vrei?
- presedintele se numeste Basescu
- prim-ministru e Boc
- la CCR tocmai si-a numit PDL-ul judecatorii
s.a.m.d.
Sa-ti dau un pont: exista oamenii care voteaza cu Base si exista ceilalti. Ei bine, ceilalti nu sunt neaparat ultimii cretini, asa cum iti imaginezi tu.
Ceea ce anulaza orice iluzie privind misiunile aservitei medii romanesti, un instrument propagandistic ramas in mina uzurpatorilor colorati politic variat, ca niste oua de pasti acoperind cu spoi acelasi galbenus.
Cu oricita frenezie cauta mercenarii ideologici, intelectualitatea bancara si "vectorii de opinie" bine platiti cai de alimentare a bugetului si de reparare a devalizatului fond de pensii, ei nu vad ca marile averi facute fulgerator in Romania contin o parte din ce s-a jefuit cetatenilor pensionati si deci ca singura cale justa de cirpire a bugetului ar fi confiscarea (impozitarea puternica) a marilor averi (prezumabil ilicite).
Birfa economica cu pretentii de tehnicitate inunda constiintele, in timp ce nimeni nu analizeaza matematic evolutia avutiei gestionate de stat.
Se vorbeste in sfirsit de coruptie, de risipa dirijata catre clientela politica, de administrare defectuoasa, de conflict de interese in contracte cu statul, de marile salarii platite functionarilor din intreprinderile/agentiile "autonome" (vezi exemplul modului cum e tocat fondul "proprietatea" de administratorii sai) - dar amestecul de ura si admiratie fata de "baietii destepti" care "se descurca" - nu deviaza spre critica si contestarea frontala a intregului sistem.
Sintem doar indemnati sa urcam la putere PSD in locul PD, care a inlocuit PD-PSD, care a dat jos PNL-PSD, care a urmat PSD care a urmat ETC-urile create de FSN... Nu exista alternativa.
//.(editat de HotNews.ro)
Am decis sa nu ma mai stresez si sa plec in vacanta. Mi-am cumparat, pentru a 3-a oara, vacanta de la Mexonia.
Vezi ca recunosti adevarul din articol?
"Nu e normal sa iei masuri care duc la prabusirea economica a Romaniei si la infometarea populatiei" - spui tu !
Este citatul jurnalistilor din televiziunile enumerate mai sus. Vezi la tine s-au prins. Cauta oameni slabi ca tine pe care sa-i "lamureasca". Daca guvernul vrea bani de la FMI asta inseamna ca vrea prabusirea economica a tarii si infometarea populatiei? Sau inseamna ca nu are bani? Se pare ca lucrurile sunt mai simple, dar daca judecam visceral nu vom face altceva decat sa ne umplem de ura. PACE!
un articol exceptional, de mult timp nu am mai citit asa ceva. din pacate asa suntem ..(editat de HotNews.ro)
Despre mineriade doar Cozma, Iliescu, CTPopescu si Corina Dragotescu au dreptul sa vorbeasca...Nu-i asa?
Dar sa fim linistiti soarta noastra e pe miini bune,
ctp-istii de la televiziunile realitatea si antena vegheaza. Au bubuzele si le folosesc impotriva dusmanilor poporului de bugetari oropsiti si pensionari ceausisti obositi.
Bubuzelesc 24 din 24 sint vigilenti si la datorie.
Venceremos !
Libertad u la muerte !
Samba si trabajo no !
Cine nu pricepe lozincile sa-l intrebe pe guevaristul ponta ca asta stie sa le traduca.
-ce a fost diversiune in lovitura de stat din '89?
-de ce a acceptat viata buna, desfraul si puterea intr-un stat dus pe calea distrugerii de catre o clasa politica salbatica ?
-de ce s-a dezvoltat si completet un sistem al partidului care a functionat ca un organ de dominare si rezistenta in fata poporului?
Nu sunt chiar in tema cu subiectele de politica, dar as da si ochii mei sa aflu adevarul istoric, pe care sa-l pot lasa generatiilor urmatoare!
De ce atatea momente care au afectat multimile in momente cheie (morti, raniti si disparuti) nu au fost dezvaluite total ?
Iliescu are raspunsurile la toate intrebarile, dar voi aflati ce se poate spune ,... deocamdata !
Lumea o pune pe seama dezinformarii TVR - dar asta nu e decat o scuza, sau un pretext.
Pentru ca si astazi, 30% dintre concetatenii nostri sunt de acord cu Iliescu si mineriadele lui, iar 50% - nici nu le pasa...
Cu astia ne luptam noi de fapt, si nu cu cativa politicieni, cativa moguli sau cativa crainici TV.
Dar niciun ziarist nu spune asta - probabil ca sa nu-si alieneze publicul potential...
Basescu nu a vrut sa fie cumparat de Patriciu etc etc. Lustratia, Ani, mineriada de azi de la Parlament, presiunea pe CCR - totul vine intr-adevar din componenta fundamental bolshevica a clasei politice - si precum bine zicea Dinu inainte de intrarea in UE - Nu trebuie sa ne grabim, - alde Patriciu et all sint fine facindu-si de cap intr-o tara bananiera unde nu exista nici macar mica ppresiune dinspre a Europei reale. Pina cind n-o sa avem un stat de drep o sa continua sa apara alti Dinu Patriciu, o incrucisare dezgustatoare dintr trecutul bolshevic si mafia de mahala
Si peste toate planeaza "votul democratic". Si in anii '90 ca si acum romanii au fost amagiti si sufera rezultatul faptului ca s-au lasat manipulati. Doar ca intelectualii din Piata Universitatii sunt inlocuiti de batranei in baston si de sindicalisti din administratia publica. Aceeasi piesa alti actori. Doar procentele sunt ceva schimbate. Daca cei din Piata Universitatii reprezentau clar o minoritate (15%) cei care nu au votat cu Basescu precum si cei care l-au votat si regreta deja devin incetul cu incetul o majoritate.
Astept cu interes sa vad reactia majoritatii din Romania. Oare se vor ghida in continuare dupa mioriticul "capul plecat sabia nu-l taie" sau vom avea o a doua revolutie la 20 de ani dupa prima.
P.S. Pe viitor incearca sa renunti la demagogie si populism daca te consideri un om de dreapta. Toate guvernele europene (si nu numai) fac reforme bugetare dure. Si sunt de-abia la inceput. Acestea sunt imperios necesare pana nu va fi prea tarziu si nu va mai fi posibila nici o salvare. Esti constient de asta sau esti doar o vuvuzela socialista vopsita in "liberal", care suna strident la ordinele stapanilor? Sa-ti fie rusine! Il injurati si urati pe Basescu din simplul motiv ca nu va place statul de drept. Ca nu mai puteti fura ca pe vremuri. Asta e adevarul. Restul e doar bla bla bla cu iz propagandistic ordinar.
Nu incurajez nici o lene nici o ineficienta si nici o risipa de bani dar din decembrie 2008 nu am vazut nici o reforma reala in aparatul statului (pt ca trebuia reales Basescu si nu era bine sa dam oameni afara). Nu vad aceste masuri nici acum. Poate doar in creierele voastre portocalii aveti impresia ca se va intampla si altceva in afara de aceste "taieri". Visati investitii si "reforma statului" in timp ce astia fura in liniste.
Si te rog sa nu-mi vorbesti mie despre statul de drept "subt" Basescu. Cand a fost promulgata legea de crestere a salariilor profesorilor a zis Basescu ca daca nu e aplica o lege nu suntem intr-un stat de drept. Ulterior nu s-a aplicat (de catre PD-isti lui). Cam asta e respectul lui Basescu si a gastii portocalii pentru "statul de drept".
Revolutia pe care mi-o doresc mi-as dori-o pasnica. Si nu e neaparat impotriva lui Basescu si a PD-ului (cu toate ca fix in acest moment ei sunt la putere si fac nasoale) ci impotriva unui mod de a face politica, de a functiona ca societate, de a functiona ca sistem economic...mod instalat adanc in constiinta oamenilor dupa '89. Pentru asta insa avem nevoie de modele la conducerea tarii nu de marinari care lovesc copii, vorbesc urat cu ziaristele, le fura telefoanele si asculta manele. Avem nevoie de oameni educati, recunoscuti ca varfuri in domeniile lor, cu bun simt si care prefera teatrul sau opera in fata manelelor si a spritzului cu Becali.
P.S. Am sa mai adaug doar atat... De fapt e doar o intrebare... Ce reforme crezi ca ar fi facut PSD in alianta cu PNL, cu un presedinte marioneta Geoana si un premier de paie Iohannis????????????????? Reformele reale nu au inceput in anul 2009 din motivul real pe care il cunosti chiar tu dar eviti sa-l spui. PSD s-a straduit din rasputeri sa saboteze reforma. Cot la cot cu PNL in parlament. Blocarea legilor salarizarii unice, a educatiei si a pensiilor speciale, etc. sunt argumente ca s-a incercat ceva in 2009. Daca aceste masuri nepopulare ar fi fost luate la inceputul anului 2009 ar fi echivalat cu succesul lui Geoana in campania prezidentiala ceea ce ar fi insemnat un adevarat dezastru pentru tara. Sunt lucruri pe care nu vrei sa le vezi Gigione! Esti extrem de selectiv si subiectiv in toate aprecierile pe care le faci. Dar e oarecum de inteles (nu insa si scuzabil) avand in vedere ca esti doar o biata vuvuzela "liberala". Da-mi un singur exemplu de om de valoare in PNL!!!! Macar unul singur. Cat despre limbajul licentios... iti recomand sa aprofundezi discursurile unui Ludovic Orban, Crin Antonescu si Eugen Nicolaescu. Ori esti vreun pudic selectiv?
Nu faci decat sa confirmi ca sunteti mai preocupati sa dati vina pe altii decat orice altceva. Daca nu sunt in stare sa-si asume nimic cei din PD mai bine ar pleca. Nu poti guverna o tara fara a avea nici o raspundere.
Cei pe care ii enumeri sunt mai domni si mai doamne de 100 de ori decat Basescu sau decat Udrea careia ii curge tarana din buletin.
Cel mai penbil e ca tu cautionezi lipsa de actiune din 2009 a PD-ului pentru "binele mai mare al realegerii lui Basescu" chiar cu pretul scaderii pensiilor si salariilor ulterior. Ca si favoritii tai din guvern tu crezi ca e ok sa miniti o perioada dupa care sa vii si sa zici...am minitit, gata nu mai mintim si sa scapi pur si simplu.
Si ce mi se pare si mai enormitate e ca daca Basescu incalca Constitutia non stop si face ce vrea muschiu lui daca vine unul care incearca sa joace dupa reguli ca Geoana sau Iohannis voi ziceti ca sunt "marionete". Tu personal meriti o dictatura crunta pentru modul asta de gandire...din aia sa te duci in zdrente 12 ore pe zi la munca si sa primesti seara un bol cu fiertura. Ceea ce iti si urez...
Spre deosebire de altii (ca Basescu, Blaga, Berceanu) care au lucrat toata viata la stat, sunt milionari si cica sunt de dreapta [sic!]
Orasul meu este plin de flori, semn ca minerii vin si fac ordine in fiecare noapte...
Cu siguranta ca erau in Piata pe atunci niste tineri confuzi, care isi doreau sincer democratizarea mai departe a societatii, dar politic vorbind, erau sub controlul unor elemente ASERVITE imperialismului, care voiau sa privatizeze cat mai repede absolut tot ceea ce se construise in tara asta in perioada de dupa Al Doilea Razboi Mondial. Pe langa acesti tineri naivi se aflau in Piata Universitatii pe atunci si antisemiti si legionari ... stiu fiindca am vazut cu proprii mei ochi ce se intampla acolo.
Da, minerii au comis excesele, fara indoiala; da, au fost niste oameni inocenti batuti si acest lucru e trist si ar trebui regretat.
Dar ii apar pe mineri; ei au zdrobit o miscare contra-revolutionara supusa imperialistilor, si asta ne explica fix de aceea "intelectualii" din aceasta tara, cat mai fideli stratului de milionari si miliardari care ne saracesc din ce in ce mai rau, ii urasc.
Victorie muncitorilor!
Jos Guvernul !
Mai omule, tu n-ai evoluat in astia 20 de ani? Sau ai fost criogenat si acum, din greseala cineva te-a "dezghetat"!
Mars 'napoi la gheata, sintem in sec XXI, mai stai te rog un secol!
Dar ma intreb: cum scapam odata de ciocoii vechi si noi?
De exemplu nu inteleg cum de Basescu a devenit brusc un simpatizant al manifestantilor de la Universitate dupa ce l-a concediat pe seful de gara care a incercat sa-i opreasca pe mineri.
Dar ma rog....daca atat va duce capul...doar va zis cu gura lui in 2004 ca romanii au de ales intre doi fosti comunisti (intre care se includea si pe sine). Voi (simpatizantii portocalii) l-ati scos de stindard anticomunist pe principiul "macar e sincer si isi recunoaste greselile".
Si nu sunt nici alchimist nici fachir...lucrez ca foca la circ part time.
Vad ca ai un fix cu Patriciu...asa-i ca te oftici ca ala e miliardar si tu esti un amarastean care se da "de dreapta" pe net? :))
Articolul dvs., ca totdeauna, pune lucrurile in adevarata, si intristatoarea, lor lumina. Am ocazia aproape zilnic sa constat exactitatea celor spuse de dvs.
Intr-adevar este plin de mineri, de rinoceri daca vreti. Ei sunt "oamenii de tip nou" creati de comunism, fructele rascoapte ale ceausismului. Cu o retorica in care trivialitatea se impleteste firesc cu discursul golanesc (vezi Victor Ponta) sau de tip "Rica Venturiano" (vezi Crin Antonescu), cu ura feroce impotriva tuturor ce nu sunt ca ei, rinocerii de azi, fie ca sunt mineri, fie ca sunt lideri politici sau chiar capi bisericesti, se straduiesc din rasputeri sa-si pastreze intact barlogul, prazile... Traim, putem spune, nu o viata ci un soi de horror balcanic...
Ce-i de facut ?
Va fi foarte distractiv. Guvernul, șoferul, va fi dat jos, dar mașina va fi în șanț cu toate roțile. Și pasagerii vor fi în noroi până în gât.
Deci manelismul în sens larg a înseamna preluarea obiceiurilor pe care le aveau țiganii (de nomazi care dau țepe și tunuri, nu gândesc la scară spațială și temporală) și în economie, nu numai în muzică
Dar asta nu prea ne sta in caracter. De ce sa tacem? Nu, n-am facut nimic impotriva comunistilor cind erau la putere, dar le-am tras o mama de condamnare in '90 in P. Universitatii de le-au mers fulgii. Nici macar pe nea Nelu nu l-am prea suparat cu ceva si l-am ales de trei ori, dar daca puterea ne da voie si chiar ne incurajeaza, de ce sa nu-l huiduim acum?
Acum, dupa articole anticomuniste ca cel de mai sus, nu pot decit sa ma intreb daca mai exista vreo limita a penibilului la care putem ajunge. Probabil ca nu.
Da, trebuie voci care sa condamne acel sistem, indiferent cata vreme va trece. Nu trebuie sa uitam si cei care nu au trait acea perioada trebuie sa stie cum a fost pentru a nu repeta greselile trecutului. Eu mi-am trait jumatate din viata in comunism si nu pot uita.
V-ati intrebat vreodata daca sunt normale si productive aceste masuri de flamanzire a unei mari majoritati a populatiei? Daca nu existau si alte cai? Dar mai intai ar trebui sa va intreb: stiti ceva economie? Intelegeti ceva din ea? Cum se face ca Romania, tara care dupa Luxemburg si Bulgaria, are cea mai mica datorie externa( 40 miliarde euro) a luat cele mai dure masuri antisociale? Ce ar trebui sa faca Polonia cu cele 600 miliarde ale ei? Dar Italia- cu peste 1000 de miliarde? Si uite ca ele nu-si agreseaza cetatenii- pe cei mai stramtorati dintre ei si din Europa!
Cu cine s-a consultat presedintele cand a facut aceste calcule si a luat de unul singur decizia pe care a luat-o? Dati-mi un nume de specialist care il gireaza. Eu mai degraba vad somitati din economia mondiala care l-au avertizat ca a facut o mare eroare. Ce a inteles el din aceste semnale? Dar dumneavoaste care il luati pe cautiune?
Si inca o intrebare: oare nu s-a aflat acest domn Basescu in spatele mineriadelor? Nu era el ministrul transporturilor, cel care dat unda verde garniturilor de tren spre Bucuresti? Unde era in 13-15 iunie? Cu ce se ocupa?
Cred ca ziua libertatii in presa romana va veni si cand un orgolios, servil si razbunator personaj care sunteti chiar dvs. se va retrage dintr-o meserie pe care a transformat-o intr-un camp de lupta.
Vreau sosele, centrale nucleare, cercetare, armata, scoala, spitale din imprumutul asta.
Nu vreau pensionari care vor da coltul in perioada in care tara va intra in incapacitate de plata lasandu-mi mie si copiilor mei sarcina sa le plateasca datoriile. Nu va e rusine? Nu aveti copii si nepoti? Asta vreti sa le lasati? Datorii?
si eu imi doresc sa fi avut un guvern psd-ist cu Voicu ministru de interne ..sa producem pe stoc in fabrici si uzine socialiste..sa ma pensionez la 50 de ani..sa sparg seminte ..sa joc un sah..ah ce viata as fi putut avea..MARSHH la munca putorilor!!!!!!
acolo apare si paturiciu, fluturand un teanc de verzi. este prezentat ca un viitor capitalist fara scrupule. se vorbea de capitalizmul salbatic, pe cale de a se este prezentata si mineriada si tunelurile si o statzie de ascultare.
filmul se incheie cu hohotul grotesc al lui brucan.
concluzia filmului este ca, desi dictatorul a fost ucis, revolutzia a fost deturnata.
asta s'a difuzat in america in 1990.
stiu ca hotnews are bune legaturi in america si s'ar putea obtzine acceptul bbc sau al producatorului ca filmul sa poata fi difuzat si in romania. cred ca s'ar gasi o televiziune care sa'l dea.
personal, am o copie pe o videocaseta, inregistrata direct in emisiune. este in ntsc si nu mai are calitate buna...
Poate atunci veti avea un sentiment de jena cand vi se vor cita articolele de azi... cam cum au CTP si altii azi.
dupa cum s`a demonstrat in `89, si ulterior natiunea romana este usor de manipulat, binenteles si celelalte natiuni europene au aceiasi hiba, totusi la noi se remarca o grija mai profunda pentru condamnarea cuiva - dorinta de a gasi cu rapiditate un vinovat si de al condamna, este fara doar si poate o consecinta a uciderii lui ceausescu in `89; constiinta colectiva cauta inca sa se spele de pacatul uciderii lui ceausescu.
In constiinta colectiva a natiei noastre respectul fata de tara si neam este pentru multi o reminiscenta a epocii apuse, astazi jurnalistii se intrec in a ne demonstra ca respectu` este meritat doar de fotbalisti, cocalari, pitzipoance, politicieni, jenerali si majistrati impotenti intelectual, etc.,
este foarte usor astazi, la 20 de ani de la producerea evenimentelor, in ai condamna pe CTP & altii, totusi se uita ca faptul ca orice mimina evaluare a unui articol de acum 20 de ani trebuie sa plece de la dorinta de a interpreta corect ceea ce au simtit acei jurnalisti si daca opinia a fost corecta sau o dorinta de manipulare - sau poate Dl. Tapalaga, este singurul depozitar al adevarului absolut si acei jurnalisti au fost nishte manipulatori...
istoria ne va spune peste vreo 20 de ani, dupa ce ne mai coacem la minte, cine a avut dreptate.
Felicitari domnule Tapalaga !
In alta ordine de idei, trebuie sa va spun ca, prin articolele pe care le scrieti de sustinere a unui regim de tip mafiot, nu faceti decat sa va compromiteti ca om, ca jurnalist si ca cetatean. Sper ca exemplul de onestitate pe care l-a dat zilele acestea Teo Trandafir sa fie urmat atat de dvs cat si de alti concetateni care isi mai fac inca iluzii ca, cu Basescu "la timona", Romania va strabate desertul. Veti constata curand ca iluziile va sunt ...desarte.
CTP nu poate fi decat un exemplu de demagogie dusa de paroxism..de infiitare a capuselor. Am vazut aseara pe antena 3 (mi-a fost trimis link-ul), cum Nastase era invitat in emisiune si ii plangea pe bietii pensionari. Nu stiu cine era moderatorul dar nu siguranta e unul din discipolii lui CTP.
Frmos si trist domnule Tapalaga insa e bine c mai exista inca omanei ca dumneavoastra.
Dan Tapalaga, articolul si analiza ta sunt pertinete si eficiente. Asta si explica de ce esti atacat cu atata ura de corifeii raului romanesc.
Dan Tapalaga, articolul si analiza ta sunt pertinete si eficiente. Asta si explica de ce esti atacat cu atata ura de corifeii raului romanesc.
Dan Tapalaga, articolul si analiza ta sunt pertinete si eficiente. Asta si explica de ce esti atacat cu atata ura de corifeii raului romanesc.
Simplu fapt ca aveti impresia ca sunteti de partea "corecta" a baricadei nu va face mai putin "mineri".
In opinia mea nu sunteti cu nimic mai presus decat "confratii" Dvs. care critica "oranduirea" sunteti la fel de vinovat.
Hotnews se dorea a fi un portal de stiri impartial. A ramas din pacate doar la nivel de dorinta.
Realitatea sau antena sunt fatis partizane? perfect de acord! Dar asta nu va absolva, oricat de "impartial" ati incerca sa pareti!
Sunteti la fel!
Nu o inlaturati pentru ca va va prinde ameteala vazand ca Tapalaga este altfel.
FORZA Boc ! Romania trebuie sa incepa asa respire fara "aparatele" securiste si politicianiste.
FORZA!
Ceva care sa denote gandire nu indoctrinare oarba?
Latraul PDL ne da el insusi raspunsul. Minerii PNL si PSD au sari la gatul "huliganilor" PDL plini de nenumarate idei de crestere economica, iesire din criza si (sa nu muriti de ras ca nu va platesc de buni) de startpire a coruptiei. Cum ar fi... aaaaaa... a, da, mi-am adus aminte uitasem rezolvarea: scaderea cu 15% a pensiilor si 25% a salariilor.
Noroc bun! Sau "sa traiti bine" era mai potrivit?
Nu a instigat niciodata la mineriade sau la revolutie, asta cred eu. Parerea dansului despre marele miting sindical o impartasesc adica mai trebuiau niste gratare cu mici si era marea petrecere campeneasca (comparati cu protestele din spania si portugalia, nu vorbesc de cele din grecia care au ajuns la violente extreme).
Despre protestatarii din Piata Universitatii avand in vedere ca revolutia trecuse isi puteau expune punctul de vedere la vot la fel cum l-am exprimat si eu in decembrie 2009 cand nu l-am votat pe actualul presedinte dar desi nu l-am votat trebuie sa respect "democratia" respectiv parerea majoritatii (nu am blocat traficul in pta. universitatii deoarece a iesit Dl. Traian Basescu presedinte).
O pleava execrabila.
Nimeni nu se gandeste la populatie ci la interesele personale. Toti vor sa roada oasele cat mai mari si mai bage si in buzunare pentru acasa.
Dau cu bitele in cei ce sunt azi, dar in cei ce vor fi maine cine va da cu bita?
Maine bitele se vor intoarce impotriva prostimii care orbita de miliardarii infometati dupa banii FMI nu vede adevarata realitate , nu cea pe care imbacsitii vremii o arata si o arunca praf in ochi pentru orbirea gloatei.
O populatie mediocra, umflata de bere si manele nu poate judeca liber, sanatos si natural, ca sa vada dincolo de minciunile si demagogia afisate cu dispret si superioritate de alde Vranceanu, Gadea si alti aurolaci care stau cu miinile intinse la colturile televiziunilor aservite.
dictaturile de toate culorile.
Ce face onor domnul Tapalaga este tot o mineriada: imparte societatea in buni si rai. Incalcand dreptul la opinie diferita, pluralitatea parerilor, principiile unei democratii minimale.
Eu nu vreau sa fac politica. Nu ma intereseaza nici unii, nici altii. Nici a treia varianta. Pur si simplu, vreau sa-mi vad de viata mea, de problemele ei. Si, uite, ca apar niste destepti - gen Tapalaga-care vor sa-mi arate neaparat "drumul corect". Dar nu ma intereseaza nici un drum. Chiar nu se poate trai fara aceasta obsesiva dorinta de a-i incaleca pe altii si a-i biciui in numele unor idealuri intotdeauna dovedite zadarnice? Alegerea celor doi judecatori al CC s-a desfasurat respectandu-se regulile democratiei? Votul de acum doua zile n- a fost dat in tr-o sarabanda de amenintari si jocuri de culise cu iz penal? Faptul ca un presedinte ia o decizie ce afecteaza viata a milioane si milioane de oameni fara sa se consulte cu ABSOLUT NIMENI, ba refuzand cu incapatanare orice sugestie, face parte din viata unui stat normal si democratic.
Romania nu mai este demult o tara normala. De fapt, oamenii ei nu sunt. Orbiti de pasiuni politice absolut hilare, nu vad ceea ce pe unul venit din afara l-ar ingrozi automat. Nu vad ca presedintele si-a promovat amantele pe post de ministrese, nu vad ca tot el a pus mana pe un bun ce nu-i apartine (casa din Mihaileanu) si nu-i ma da drumul din mana...
"Eu nu vreau sa fac politica. Nu ma intereseaza nici unii, nici altii. Nici a treia varianta. Pur si simplu, vreau sa-mi vad de viata mea, de problemele ei." ar fi cam mioritic. E greu sa nu fi partizan. "obsesiva dorinta de a-i incaleca pe altii si a-i biciui in numele unor idealuri " ar trebui sa o avem cu totii, tocmai pentru ca " intotdeauna dovedite zadarnice" a devenit un laitmotiv in ceea ce priveste minimul ideal de dreptate, libertate, cinste, corectitudine si respect care ne-a mai ramas. Faptul ca nu avem din ce alege ne lasa, totusi, optiunea schimbarii, ca penalizare. Dar, mioritic, ne supunem in fata destinului inexorabil, si-l lasam pe nimeni asta sa ne explice de ce ziua e noapte. Pentru ca ne-am pus inapoi palaria pe ochi.
deci bai nene, mai opreste-te cu jurnalismu asta de calitate, ca o sa intri prea devreme in manuale, n-or sa mai vorbeasca colegii cu tine, te arata lumea cu degetu pe strada ca uite, asta-i ala care face gazetarie de-i rupe pe toti :)))
ok, glumesc :), domu Tapalaga, ce sa spun... uite ca o mai spun inca o data, jos palaria!
Ucigasul este considerat criminal si atunci cand ucide nevoit, atunci cand, participand la crima, l-au incurajat pe criminal si i-au asigurat securitatea.
Ca atare, toti cei care au organizat, precum si cei ce s-au lasat organizati in hoarde criminale mineresti sunt criminali ordinari. Au omorat atunci oameni nevinovati, au omorat viitorul Romaniei. Inconstienti sau smecheri cum sunt, nu-si asuma nicio vina pentru dezastrul pe care l-au provocat tarii. Ei continua sa bea si sa rada, tampi sau cinici.
De ce nu vin acum in Bucuresti sa isi ceara iertare intregii tari, in genunchi, pentru dezastrul, pe termen lung, pe care l-au produs?
De ce nu il acuza pe Iliescu, initiatorul sadic al acestei marsavii?