Sambata, 12 iunie, am fost martorii unei intoxicari si manipulari incredibile, lipsite de orice respect fata de situatia dificila in care ne aflam. Este vorba de sondajul platit de PNL, produs de GSS 2000, o casa de sondaje de care n-a auzit nimeni si avand drept obiectiv decredibilizarea, chiar demonizarea presedintelui Basescu. Speculand situatia in care se afla populatia, in perspectiva taierilor de pensii si salarii.

Stefan VlastonFoto: Arhiva personala

Pescuitorii in ape tulburi, condusi de data aceasta de Crin Antonescu, au incercat o adevarata “lovitura de stat”, din fericire doar in plan mediatic, contand pe nemultumirea, naivitatea si credulitatea unei parti a populatiei.

Ca si cum nu guvernarea liberala condusa de Tariceanu si santajata de PSD ne-a adus in situatia actuala.

Regia

Sondajul a fost dat publicitatii sambata dimineata, cand piata media este ocupata doar de cele doua televiziuni de stiri. Editii speciale din ora in ora, ca si cum s-ar fi produs un accident nuclear. Iesirea dlui Crin Antonescu in conferinta de presa extraordinara pentru a prezenta rezultatele sondajului. Ca si cum preocuparea principala a unui presedinte de partid, in preajma unei ipotetice schimbari de guvern, este aceea de “purtator de cuvant” a unei case de sondare a opiniei publice. Prezentarea apocaliptica, in toate buletinele de stiri, a rezultatelor sondajului.

Iar concluziile sondajului sunt prezentate astfel: “Băsescu în ochii românilor: Lider puternic, dar mincinos, arogant şi corupt si chiar dictator”, “incapabil sa conduca tara”, “romanii l-ar supenda pe Basescu” si multe altele, o gama larga si bine garnisita de acuzatii si mesaje explicite sau subliminale.

Rar mi-a fost dat sa asist la un efort de intoxicare asa de orchestrat, asa de bine regizat. De la celebra “palma prezidentiala” data unui pusti care a ocupat zile intregi ecranele patriei. Este aceeasi regie si aceeasi mana de scenarist. Pana la amanunte. Sau la manipularea ce va ramane in istorie sub denumirea “te culci presedinte si te scoli prostanac”.

De ce acum?

Sa profiti de necazurile populatiei si criza economica a tarii pentru a schimba ordinea constitutionala este o operatiune greu de admis si de inteles.

Declari ca nu ai solutii la criza in care ne gasim, ca nu vrei sa ajungi la guvernare, dar faci tot posibilul, dincolo de lupta politica fireasca, pentru a pune mana pe putere, inclusiv pe mandatul prezidential, pe usa din dos, fara alegeri, prin manipularea grosolana a unei societati dezbinate si naucite de lipsurile economice si de sacrificiile cerute de acestea.

Si mai e ceva. Motiunea de cenzura care se dezbate marti. Presiunea pe care, cred autorii manipularii, populatia o va pune pe parlamentari, pentru ca acestia sa demita guvernul, in urma publicarii sondajului. Iar presedintele trebuie improscat cu noroi pentru ca el nominalizeaza viitorul premier si sub presiune populatiei sa admita, eventual, un guvern format din PNL si PSD. Plus eventual tradatori.

Da’ prosti ne mai credeti!

In ciuda esecurilor manipularilor de acest gen, autorii se obstineaza sa creada ca pot pacali populatia. Uita ca cea mai buna dovada de prostie este sa-i crezi prosti pe altii. Au senzatia ca sunt multi care cred ca schimbarea guvernului, odata cu motiunea de cenzura, va umple pusculita bugetara si salariile si pensiile pot ramane la acelasi nivel.

Adica romanii ar fi usor de dus si pacalit. Ca n-au aflat ca pana si bogata Japonie isi pune problema reducerii cheltuielilor bugetare, pentru a evita falimentul. N-au invatat nimic de la esecul manipularii cu “palma prezodentiala”. Sau de la alegerile prezidentiale, cand Geoana si Antonescu s-au pupat pe gura. Degeaba.

Si totusi, care este miza?

Care sa fie, e simplu: furtul din bugetul si patrimoniul inca de stat. Cand presedintele Basescu a oprit privatizarile, in 2005, prin decizie a CSAT, deja si-a dat foc la valiza. Cum sa accepte rechinii, stapani si pe imperii media, sa scape din mana ultimele active “uitate” de la privatizare de guvernarile anterioare. Asa se explica si neintelegerile care au aparut imediat in relatia presedinte-premier.

Premierul Boc si DNA condus de Morar reprezinta alte piedici in devalizarea a ceeace a mai ramas din avutia tarii. Arestarile pe banda rulanta, pana la nivel de senator PSD si judecatori la ICCJ au pus pe jar interlopii de nivel inalt si trebuie excluse cu orice pret. Chiar al infometarii populatiei si falimentului tarii.

Pierderile pensiilor si salariilor destinate clientelei selecte de partid au reprezentat bomboana pe coliva. Adica si pe astea le pierdem? Nu se poate asa ceva!

Si au trecut la atac

Manipularea grosolana de sambata, condusa de Crin Antonescu si regizata de acelasi regizor care a produs creatia “palma prezidentiala” va fi urmata si de altele, in zilele urmatoare. Miza este enorma. Poate acum, cand populatia este cu foamea in fata, se va reusi operatiunea cu nume de cod “debarcarea marinarului”. Poate acum vor scapa de “piticul” care le-a luat pensiile si salariile nesimtite in ochii unora, dar bine simtite la beneficiari.

Este o lupta pe viata si pe moartea. Pe viata lor si pe moartea noastra, a spectatorilor umili, care privesc si incearca sa inteleaga ce se intampla.