CNAS prefigureaza schimbarea sistemului de compensare a medicamentelor[...] La prima vedere, “economia” pe care o face CNAS pe seama buzunarului pacientului se incadreaza in pachetul de masuri anti-criza. In realitate, este o masura care are efecte in parte imprevizibile, adoptata inainte de a incerca o necesara imbunatatire a gestionarii fondurilor, scrie medicul Sorin Paveliu pe blogul sau.

CNAS va suporta un pret de referinta pe clase de medicamente spre deosebire de situatia actuala cand medicamentele se grupeaza pe identitatea substantei chimice active si a formei farmaceutice. Un exemplu: azi pentru comprimatele de simvastatina de 20 mg (unul din cele mai utilizate medicamente utilizate in tratamentul dislipidemiilor) se suporta 90% din pretul medicamentului cu pretul cel mai mic – respectiv 0,43 RON pentru o tableta al carei cel mai mic cost este de 0,48 RON (pretul producatorului BLUEFISH PHARMACEUTICALS AB din SUEDIA – in exemplul de fata).

In cazul in care pacientul, din proprie initiativa sau la indicatia medicului va dori aceeasi substanta, in aceeasi forma de prezentare, dar de la producatorul produsului original (MSD) – care-l comercializeaza la 0,9 RON pentru o tableta, va trebui sa plateasca 0,57 (0,9- 0,43 ) RON din buzunar pentru fiecare tableta. Acest mod de compensare se bazeaza pe faptul ca, indiferent de pret, medicamentele generice (copii) sunt certificate de ANM sau de EMEA ( Agentia nationala sau europeana a medicamentului) ca fiind bioechivalente si drept urmare echivalente terapeutic.

De la 1 iulie sistemul urmeaza a se schimba, un pret minim de compensare urmand a fi stabilit pentru mai multe medicamente din aceeasi clasa terapeutica, insa cu substante chimice diferite.

Dusmanul” tintit de CNAS il reprezinta medicamentele inovative

“Dusmanul” tintit de CNAS il reprezinta medicamentele inovative, carora nu le-a expirat inca patentul. Medicamentele sa fie grupate pe clase terapeutice (ATC), punand in acelasi nivel de compensare medicamentele noi si cele vechi, iar pretul de referinta va fi stabilit la nivelul medicamentelor celor mai ieftine din grupa. Clasificarea ATC – reprezinta o grupare a medicamentelor dupa criterii Anatomice Terapeutice si Chimice, medicamentele fiind grupate in functie de organul pe care actioneaza, in functie de mecanismul terapeutic si in cele din urma pe substanta chimica respectiva.

O varianta a acestui sistem de compensare este deja folosit in Olanda

In esenta, compensarea nu se va mai face pe substante chimice, ci pe clasa de substante chimice caruia apartine un anumit medicament. O varianta a acestui sistem de compensare este deja folosit in Olanda insa intrun sistem de asigurari care nu poate fi comparat cu cel din Romania in ceea ce priveste coerenta, respectarea principiilor, sustenabilitatea financiara, etc.

Masura loveste puternic in marii producatori de medicamente, in medicamentele inovative (relativ putine) care vor deveni practic inaccesibile dar si in toate medicamentele combinatii ale unor produse inovative recent iesite de sub patent. Privita in perspectiva, decizia va reprezenta un gigantic salt inapoi, de minim 10 ani si mai ales o amputare a viitorului acestor companii in Romania. Pacientii nu vor mai avea acces la medicamente de virf, existind riscul real ca acestea sa fie retrase de la comercializarea de pe piata romaneasca.

CNAS va suporta sume mai mici pentru unele medicamente care, in prezent, au pret de vinzare (si implicit de compensare) mare. In cazul medicamentelor inovative, nefiind permisa comercializarea de copii, pretul de referinta este chiar pretul medicamentului respectiv.

In cazul medicamentelor generice (copii ale unor medicamente inovative al caror patent a expirat), preturile lor sunt cu 25-70% mai mici deoarece in pretul lor nu sunt incluse si costurile aferente cercetarii.

Masura loveste puternic in marii producatori de medicamente, in medicamentele inovative (relativ putine) care vor deveni practic inaccesibile

Pretul medicamentelor inovative, aflate sub patent sunt foarte mari raportat la puterea de cumparare a pacientului roman, fiind in medie in jurul sumei de 100 de USD. Chiar si 10% din aceasta suma poate fi greu de suportat de catre un pensionar cu o pensie medie! De la introducerea noului sistem de compensare CNAS va suporta pretul de referinta pe clasa, care poate fi chiar si de numai 10% din pretul de vizare, urmind ca pacientul sa suporte chiar si 90% din pretul medicamentelor inovative – ceea ce este probabil peste ceea isi poate permite.

La prima vedere “economia” pe care o face CNAS pe seama buzunarului pacientului se incadreaza in pachetul de masuri anti-criza. In realitate este o masura pare are efecte in parte imprevizibile, adoptata inainte de a incerca o necesara imbunatatire a gestionarii fondurilor.

Iata citeva comentarii care in mod normal sunt previzibile:

  • Utilizarea pretului de referinta pleaca de la prezumtia echivalentei terapeutice a medicamentelor generice cu produsul original. In cazul medicamentelor cu substante chimice diferite aceasta echivalenta terapeutica nu este probata! Chiar daca diferentele chimice sunt uneori mici iar efectele terapeutice sunt similare (asa numitele medicamente “me too” – (”si produsul meu face acest lucru”), producatorul se arunca in batalia pietei doar daca poate demonstra ca produsul sau aduce beneficii, precum reactii adverse,  interactiuni medicamentoase mai rare sau mai putin grave sau o modalitate de administrare mai convenabila pentru calitatea vietii pacientului!
  • In toata lumea, inainte de a accepta un nou produs pe lista de compensare, se face o evaluare exaustiva care cuantifica atit beneficiile cit mai alas consecintele economice. Astfel, reducerea reactiilor adverse survenite la  medicamentul  nou presupune mai putine vizite la medic, mai putine internari, etc si in mod implicit costuri mai mici pentru sistem. Daca nu se poate demonstra acest lucru printr-un studiu de farmacoeconomie autoritatile nu-l accepta pe lista de compensate. Acum, in Romania, rasturnam aceasta premisa si consideram ca TOATE medicamentele cu aceeasi mecanism de actiune terapeutica sunt identice (premisa falsa)  si drept urmare le platim la acelasi pret! Daca toate tarile din lume ar proceda la fel NIMENI nu ar mai incerca sa cheltuiasca nici macar un singur dolar pentru cercetare. Plecind de la aceasta ipoteza nici unul din medicamentele care salveaza vieti vieti, imbunatatesc si prelungesc viata pacientilor nu ar mai fi existat!
  • In programele nationale de sanatate vor trebui sa se faca schimbari majore in ceea ce priveste derularea lor si modul de plata al medicamentelor incluse in acestea. Este complet injust ca un pacient suferind de o boala cardiaca sa aibe limitat accesul la medicamentele moderne, prin coplatii, iar pacientii suferinzi de diabet sa beneficieze integral de toate medicamentele, compensate integral, indiferent de substanta chimica.
  • Organizarea oricarei licitatii de medicamente va trebui sa tina cont de acest pret de referinta pe clase de medicamente, ceea ce inseamna in fapt eliminarea unor produse din circuitul achizitiilor publice.
  • Spitalele vor trebui sa renunte la medicamentele marilor producatori de medicamente si sa se reorienteze exclusiv spre generice, pe deoparte datorita pretului medicamentelor, pe de alta parte pentru ca nu poti stabiliza un pacient pe un anumit medicament in spital iar in ambulator sa-l directionezi catre altul.

Problema de fond este daca aceasta masura, cu profunde implicatii in desfacerea de medicamente din tara noastra, este singura posibila. In aceste zile vom asista cel mai probabil la o reducere a pensiilor cu 15%. Schimbarea mecanismului de compensare poate reprezenta pentru pensionarii cu venituri in jurul mediei sau sub aceasta – (sub 600 ron – respectiv din 700 fara 15%) o noua dijmuire a pensiei cu procente mult mai mari de aceasta data.

Ceea ce este ingrijorator este ca aceasta masura a fost pregatita pe tacute, in spatele usilor inchise, fara o consultare adecvata cu medicii, pacientii si industria si fara a da semnale ca este singura posibila. Astfel, asa cum am mai spus in alte ocazii, in ultima zi de mandat a ministrului Bazac se pregatea o conferinta de presa “bomba” in care ar fi urmat sa se anunte rezultatele catastrofale referitoare la fraudele din programele nationale. Disparitia ministrului a dus si la volatilizarea raportului Corpului de control, ca si cum nu ar fi existat. Ministerul Sanatatii a validat astfel frauda si a devenit complice la furtul zilnic din buzunarul asiguratilor.

In loc sa lovim in robinetele larg deschise ale fraudei si proastei gestionari, preferam, de fiecare data, sa lovim in persoane care nu se pot apara, pacientii, unii dintre ei grav bolnavi.

Am convingerea ca masura este absolut inutila din punct de vedere al economiilor. In mediul complet scapat de sub control, adaptarea producatorilor de medicamente se va face cu rapiditate insa este foarte probabil ca multi dintre pacienti sa fie nevoiti sa suporte consecinte negative legate de starea lor de sanatate.

Pe de alta parte actualele masuri de austeritate se bazeaza in parte pe resemnarea mioritica specifica romanului. Concernele multinationale, care au cifre de afaceri mai mari decit PIB-ul Romaniei, s-ar putea sa nu fie la fel de fataliste. Guvernul Romaniei ar trebui sa ia in considerare in acest lucru. Atentatul la buzunarul oamenilor bolnavi, sanctionarea acestora prin disparitia medicamentelor inovative, reactia multinationalelor, pot forma un coktail cu unele consecinte pe care cei care au luat aceasta masura este posibil sa nu le fi anticipat.

Comenteaza pe blogul lui Sorin Paveliu

Despre Sorin Paveliu

Sorin Paveliu este de profesie medic. A fost membru in Comisia pentru Sanatate si Familie a Camerei Deputatilor in legislatura 2004 - 2008 din partea PNL, ulterior, independent, apoi inscris in PDL, perioada in care a avut mai multe initiative legislative in privinta Sanatatii (detalii aici). La finele anului 2008, a demisionat din PDL si s-a retras din politica. In 2007, a initiat o propunere legislativa privind infiintarea, organizarea si functionarea Consiliului pentru Protectia Drepturilor Pacientului. In prezent, este medic primar de medicina interna la Societatea Civila Medicala Dr. Paveliu si investigator in domeniul cercetarii. Este de asemenea conferentiar universitar dr. la Catedra de Farmacologie a Universitatii Titu Maiorescu din Bucuresti. Detalii CV