In mod normal, ar trebui ca Guvernul sa se gandeasca la disponibilizari. Timpul trece iar noile tinte din acordul cu Fondul trebuie atinse. Cum o sa se faca disponibilizarile? Luati-l pe functionarul public Ionescu care e sa zicem, director de directie dintr-un minister. Sau primar. Sau directoras in vreo Primarie. Are sefi pe linie de partid care i-au impus sa ii angajeze la el in Directie (Primarie, Spital, scoala samd) cativa “amici”. Ionescu si-a obtinut postul datorita partidului, asa ca nu poate refuza, scrie Dan Popa pe blogul lui.

Ionescu are insa si sefi pe linie ierarhica. “Generalul” l-a sunat sa-i bage si lui doi-trei “nepoti” in Directia (Primaria, Spitalul samd) lui. Si i-a angajat, ca doar nu-i platea din buzunarul lui.

Ionescu are insa si el o nepoata si un frate pe care i-a angajat pe cand inca se mai putea. Si-i mai are pe cei fara pile, care au prins un concurs si au reusit. Pe cine o sa dea afara? Pe “pilele” sefilor? Greu de crezut. Pe cei veniti pe bune? In acest caz ar ramane doar cu “pilele” pe cap, iar “pilele” nu muncesc, ca daca ar fi fost muncitori isi gaseau undeva un loc de munca si nu apelau la rubedenii.

Ar mai fi o varianta. Sa aduci o echipa de straini care sa taie “obiectiv” din schema. Unul de prin Big Four sau pe cineva din afara. Aia te costa (chiar daca efectul agregat e pozitiv) si o sa iti sara lumea in cap ca arunci banii.

Ar mai fi varianta sa faci ca-n trecut. Vine Banca Mondiala, care n-ar mama n-are tata si taie in carne vie. Timpul trece, Guvernele se vor schimba si ele. Se asteapta o mana de croitor ca sa taie cu o foarfeca? Sau o alta mana care sa dea afara barbati pentru ca a lucrat in ultima vreme cu femei? Mai e o varianta, dar pe aia n-o spui inca. Una peste alta, sunt convins ca in perioada asta, prin birourile functionarilor publici e durere mare.

Aveti colegi/colege care sunt angajate pe pile? Va e teama de locul de munca? V-au anuntat despre disponibilizari, cum sau cand vor fi facute?

Astept pareri.

Citeste textul integral si comenteaza pe blogul lui Dan Popa