Drama nationala, provocata de un artificiu contabil

de Cristian Sima     HotNews.ro
Joi, 13 mai 2010, 18:47 Actualitate | Opinii


Cristian Sima
Foto: HotNews.ro
Taierea salariilor si a pensiilor vine din faptul ca FMI nu a acceptat rostogolirea datoriilor practicata in bugetul nostru de stat. In discutiile cu FMI (de miercurea trecuta - cand nimeni, nici din echipa noastra si nici de la FMI, nu putea preciza ce masuri vor fi luate, desi mass-media dadea drept certa cresterea TVA si a impozitului pe profit) momentul de cumpana a aparut deoarece partile aveau opinii diferite despre cifra deficitului bugetar; noi sustineam ca, in cel mai rau caz, vom inregistra un deficit de 6,9%, in timp ce FMI sustinea ca, in cel mai bun caz, deficitul s-ar situa la 9,9%.

 • La mijloc se afla o divergenta contabila.
Ai nostri nu au inclus in calculul deficitului dobanzile la creditele luate de stat de la bancile comerciale (titlurile de stat) pentru ca le “rostogolisera” la plata pentru anul viitor; la scadentele de anul acesta, in loc sa plateasca imprumuturile si dobanzile lor, statul a emis din nou titluri care le acopereau valorile cumulate. Si in felul acesta, au “evaporat” contabil circa 3% din deficitul bugetar, pentru ca imprumutul nu intra la calcul. Ci, doar dobanda.
 • “Schema Ponzi” in buget
 La sfarsitul anului 2008, PIB-ul nostru era de aproximativ 550 miliarde RON, iar deficitul bugetar a fost de 5,5% din PIB, adica 30,2 miliarde RON.

In anul 2009, MFP s-a imprumutat de la bancile autohtone pentru a acoperi deficitul, cu o dobanda medie de 14%.

In 2010, cum nu a reusit sa ramburseze nici capitalul, nici dobanzile, ci le-a rostogolit pentru 2011, s-a mai imprumutat odata cu o dobanda medie de 8%, pentru acelasi deficit din 2008. Cumulat, pentru deficitul din 2008, ar trebui sa platim, pana la sfarsitul lui 2010, aproximativ 6,6 miliarde de RON.

In 2009, la un PIB de aproximativ 500 miliarde RON, MFP a facut un deficit de 7,9% din PIB, adica de 39,5 miliarde RON. Pentru acoperirea lui, in 2010 se vor plati dobanzi in medie de 8%, care mai inseamna alte 3,1 miliarde lei.

Deci, in total, doar pentru dobanzile la deficitele din 2008 si 2009 ar fi trebuit sa platim in cei doi ani, o suma totala de aproximativ 9,7 miliarde de RON.

Dar, in 2010, Guvernul a descoperit “schema Ponzi” si nu a inclus in deficitul bugetar dobanzile aferente deficitelor vechi (toate tarile care se imprumuta pe termen lung, platesc dobanzile din sase in sase luni si le inregistreaza in calculul deficitului bugetar, nu ca noi care ne-am imprumutat pe termen de trei sau sase luni si am rostogolit dobanzile la nesfarsit).

Rostologind cele 9,7 mld RON pe 2011, Guvernul spera ca FMI sa accepte ca Romania va reusi un deficit de maxim 6,9%. Dar FMI este, anul acesta, foarte atent cu banii lui, pentru ca anul viitor expira perioada de gratie si trebuie sa primeasca dobanda de 3,8%, pe cele 20 de miliarde euro cu care ne-a imprumutat, ceea ce va presupune plata a 1,52 miliarde euro (cu aproximatie, pentru cei doi ani din urma).

De aceea a spus “stop!”, cand a descoperit ca 15,7 miliarde RON vor reprezenta doar dobanzile in 2011. Fara sa mai calculam ca si deficitul de anul acesta va trebui sa fie finantat, tot in 2011. Ceea ce inseamna ca anul 2011 va incepe, la 1 ianuarie, cu un deficit  de aproximativ 3% din PIB.

Adica, diferenta dintre 6,9% cat sustineam noi ca va fi deficitul si 9,9% cat sustinea FMI ca va fi.
 • La anul, ar fi fost mai grav
Acesti 3% “evaporati” din bugetul de anul acesta, s-ar fi “condensat” anul viitor intr-o povara bugetara pe care FMI a suspectat ca n-am putea-o duce.

Si cum, in nici un caz n-ar vrea sa ramana cu ochii in soare cand are de luat bani, FMI ne-a obligat sa eliminam artificiul contabil si sa adoptam masuri asiguratorii ca-si va primi drepturile banesti. Ca se modifica TVA ori salarii si pensii sau impozit pe profit, pentru FMI este mai putin interesant.

Banii!

De asta plange mama, de asta plange tata.

Articolul poate fi citit si in ziarul Bursa


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

15684 vizualizari

 • -1 (17 voturi)    
  Descoperirea (Joi, 13 mai 2010, 18:32)

  Frobenius [anonim]

  Domnule Sima, cind ati descoperit cu ce se ocupa Pogea anul trecut? Acum? Nu cred.
  Atentie si la procente. Scrieti despre "o dobanda medie de 14%". Va rog sa luati la verificat articolele aparute in cursul anului trecut, saptaminal, chiar aici, pe HotNews. E drept, unui nescolarizat i se paruse ca suna mai savant "randament" in loc de dobinda dar ideea ramine aceeasi.
  Felicitari celor care reusesc sa mai aiba incredere in farsorii guvernamentali. Cere efort, nu gluma.
  • +3 (5 voturi)    
   Intrebare - probabil retorica.. (Vineri, 14 mai 2010, 16:37)

   czr [utilizator] i-a raspuns lui Frobenius

   Si totusi, domnule Sima, ramane o intrebare... (de bun simt zic eu..)

   De ce FMI a acceptat sa ne dea transele anteriore cu atata lejeritate (chiar si pe prima, nu mai vorbesc de urmatoarele 2 odata).. fara astfel de solicitari conditionale de reducere a deficitului.. etc. ???
   Nu-mi spuneti ca n-au vazut si nu au facut calcule de atunci...
   Nu cumva tocmai pt a ajunge in situatia asta?
   • 0 (0 voturi)    
    de ale fmi (Duminică, 16 mai 2010, 12:21)

    sabinel65 [anonim] i-a raspuns lui czr

    stimabile te rog sa cauti in analele imprumuturilor fmi si ai sa vezi ce timpenii au facut unde au dat imprumuturi(ex.Argentina) si veti intelege modul de gindire al fmi . cu deosebit respect
 • +16 (24 voturi)    
  multumiri pentru explicatiile (Joi, 13 mai 2010, 19:00)

  mar [anonim]

  deosebit de profesionale. Este nevoie de asa ceva. Dl. Sima in limita timpului este bine sa mai explicati si pe la irealitatea&antena, pentru ca acolo apar "desteptii" atotstiutori
  • +4 (4 voturi)    
   vreo doua intrebari (Vineri, 14 mai 2010, 8:59)

   naiv-neinstruit [anonim] i-a raspuns lui mar

   A. Gaura/delapidarea din FND -constata de si de Curtea deConturi, vreo 3 miliarde de euro nu ar trebui adaugata la deficitul din 2008, care ar deveni cam de 7,5%?? B. Daca imprumut pt o luna cu 14% si imprumut peste o luna cu 11% ca sa rambursez ce a fost cu 14% fac rau? nu cumva dobanda medie anuala scade? si tot rostogolind s-a ajuns azi la sub 6%. C. Putem separa serviciul datoriei (dobanzile platite in 2009) de principal? In naivitatea mea, daca reusim sa rostogolim pana in 2013 cu dobanda -atunci- de 4%, facem rau?? D. In afara de serviciul datoriei nu avem un "serviciu al pensiilor" care este mult mai consumator de bani? Trebuie platite lunar cam 6 milioane de puncte de pensie. La 45% inseamna ca vreo 3 milioane de salariati din economia reala trebuie sa munceasca numai pt. a acoperi acest serviciu! Gresec? Opinia Dvs si a dlui SIma va rog!
   • +3 (3 voturi)    
    nu gresesti (Vineri, 14 mai 2010, 11:21)

    mar [anonim] i-a raspuns lui naiv-neinstruit

    pentru ca senzatia mea este ca din 1990 pana acum cam asa s-a procedat, si am ajuns pe buza prapastiei.
    Din pacate pentru aceasta tara macroeconomia se face la tv. de diversi neinstruiti, iar o balanta a legaturilor dintr ramuri nu cred ca s-a mai facut din anii 70.
    Asa am ajuns in situatia sa devenim piata de desfacere iar cei din economia reala sa acopere gaurile negre din trezorerie.
    Problema este nu cea am facut, ci mult mai grav ce vom face de acum incolo. De unde pornim relansarea, pentru ca astia care avem cate o amarata de activitate si vrem credite de investitii avem un climat ostil si la propriu si la figurat. Bancile pur si simplu ne inchid usa in nas, si uneori mai avem si proiecte cu finantare europeana aprobate.
    • +2 (2 voturi)    
     Wassily Leontief (Vineri, 14 mai 2010, 16:52)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui mar

     Pana acum am avut doar gurverne de carpaci.

     Astia nici n-au auzit de analiza input-output, ma crezi?

     Pur si simplu nu avem oameni...
     • 0 (0 voturi)    
      oameni pregatiti sunt (Vineri, 14 mai 2010, 20:40)

      mar [anonim] i-a raspuns lui Luk

      din pacate nu fac parte din echipa de specialisti din Guvern, si cu siguranta nu au fost folositi de guvernele anterioare. Nici cand au facut asa zisa liberalizare in anii 1990 nu cred ca au avut curiozitatea sa faca o analiza input - output. Rezultatul este cel de acum.
      Cred ca ar tb. facut ca Israel (daca nu ma insel asa au procedat ei) cei care au un cuvant de spus in macroeconomie si relansare economica sa fie coptati pentru elaborare de strategii cu termene de implementare, pornind de la situatia reala. Altfel nu vad rezolvarea.
  • +1 (1 vot)    
   aferim... (Vineri, 14 mai 2010, 11:55)

   moshu49 [utilizator] i-a raspuns lui mar

   ...si multumim.
  • +1 (3 voturi)    
   "profesionale" (Vineri, 14 mai 2010, 13:05)

   Mircea [anonim] i-a raspuns lui mar

   Dl Sima inca astept falimentul bancii care a aruncat Bursa NY in aer, joia trecuta. A fi trebuit sa fie foc si pulbere pe terenul pe care era banca.
 • +10 (12 voturi)    
  felicitari domnule Sima (Joi, 13 mai 2010, 19:09)

  InfoEconomice.Blogspot.Com [anonim]

  Mda... asta se pare ca s-a intamplat.
  Zambetele noastre nu au mai functionat.

  Va mai amintiti cand dl.Vladescu spunea ca <a href="http://www.money.ro/macroeconomie/radu-soviani-dupa-grecia-romania-mistifica-deficitul-bugetar-deficitul-a-fost-de-7-4-in-2009.html">trebuie sa fim atenti cu datele raportate, in mai ales dupa problema Greciei</a>
  "Nu există nici un fel de dorinţă de a mistifica datele statistice", a declarat Ministrul Sebastian Vlădescu...

  Ei nu...???
 • -2 (8 voturi)    
  bine ca mai aflam si noi (Joi, 13 mai 2010, 19:25)

  crap [anonim]

  ce fac cei pe care-i avem in frunte, crema finantelor tarii: manarii la greu pe spatele nostru. Ar trebui sa li se schimbe numele in MANARI guvernamentali. si asa iata ca manarii guvernamentali ai lui cioc, se preteaza sa faca ceea ce te asteptai de la coalitia pc-psd.. uau! asta da clara indicatie de competenta si seriozitate.. totul sub pres pana la viitoarele alegeri. merci fmi si ue //.
  (editat de HotNews.ro)
 • +6 (6 voturi)    
  Analiza incompleta (Joi, 13 mai 2010, 20:10)

  vlad popa [anonim]

  Analiza este incompleta. Exista o diferenta intre "Deficitul bugetar contabil" si "Necesarul de imprumut al Trezoreriei Statului". Ceea ce trebuie finantat in mod practic nu este valoarea deficitului contabil ci a soldului fluxurilor de trezorerie. Totodata, exista diferite metodologii de intocmire a situatiilor bugetare, una fiind in baza "cash" iar alta conform normelor ESA95. Folosirea uneia sau alteia dintre metodologii conduce la solduri bugetare diferite. Ca si utilitate, ambele metodologii sunt folositoare dar pentru scopuri diferite.
  • +2 (2 voturi)    
   Si mai bine explicat (Joi, 13 mai 2010, 20:50)

   releu [anonim] i-a raspuns lui vlad popa

   aici. Dar nu poti concretiza care scop a care si particulariza la analiaza lui Sima, daca a folosit metoda corecta?
 • +5 (7 voturi)    
  Dincolo de explicatiile tehnice.... (Joi, 13 mai 2010, 21:28)

  minus [utilizator]

  -destul de incomplete si selective, as zice eu, dar corecte in descrierea schemei, am confirmat inca odata ca suntem "cam țepari".

  Nu am niciun complex ca sunt român - am lucrat ceva ani in strainatate si nici acolo nu am avut de ce sa am acest complex- dar nici nu ma mir cand "lumea" ne vede tepari.

  Ne place sa zicem ca nu suntem țigani, dar ne purtam ca țiganii încercând sa-i fraierim pe bastanii FMI.
  Da eu il inteleg si pe don' Vladescu: pai ce era sa facem- doar nasu' Vladescu nu putea sa se incurce cu fina Jeffrey Franks! Cu Irina Boureanu a incercat si a iesit cu scandal!
 • +3 (3 voturi)    
  caritas de stat (Vineri, 14 mai 2010, 0:52)

  nae [anonim]

  cam as sta treaba in principiu, din primii ani dupa revolutie, de cand guvernantii au inceput sa imprumute ca sa aiba cu ce plati clientii politici...genocid economic
 • +2 (4 voturi)    
  Interese colaterale. (Vineri, 14 mai 2010, 11:08)

  mircea [anonim]

  D-l Sima este un tip destept,dar speculant,de aceia -mi permit sa spun ca nu este bine intentionat,pentru-ca urmareste sa castige ceva.Necazul Romaniei este ca in 2008 sa furat ca-n codru,in 2009 a fost an de alegeri,iar guvernarea PSD+PDL nu a dat decat batai de cap.Daca se aplicau din 2009 unele masuri de reducere a cheltuielilor bugetare,in 2010 masurile nu ar fi fost atat de dure.Numi plac partidele care nu au curajul raspunderii,cazul PSD care prin Geoana-presedinte senat se poate considera parte a puterii,dar face ce a facut si in 2009,minte si fuge de raspundere.PNL sunt niste tampiti atunci cand critica niste masuri de dreapta.
  • +1 (3 voturi)    
   true (Vineri, 14 mai 2010, 12:35)

   Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui mircea

   Adevar graiesti, numai ca uite, oamenii n-au realizat inca ca trebuie sa puna osu' la treaba. Asteapta sa pice ceva. Iar PNL-istii? Niste dobitoci de care nu vreau sa mai aud nimic. S-au apucat sa compuna scrisori de 2 lei catre prima donna :)). Niste ipocriti jalnici. Mergeti dracului! Pe Daianu si pe Ionut Popescu i-au scuipat ca pe o masea stricata.
 • +1 (3 voturi)    
  titlul nu e bun (Vineri, 14 mai 2010, 12:02)

  pogea [anonim]

  Drama nu vine de la un artificiu contabil ci de la deciziile de pînă acum ale guvernului.
 • 0 (2 voturi)    
  excelent articol (Vineri, 14 mai 2010, 12:04)

  Ed___ [anonim]

  ca intotdeauna al dlui Sima
  • 0 (0 voturi)    
   excelent (Vineri, 14 mai 2010, 21:44)

   GicaHagi [utilizator] i-a raspuns lui Ed___

   Normal, ca intotdeauna, cu falimentul CityBank ce se mai aude? Au amanat sa-l anunte?
 • +1 (1 vot)    
  Capitalism romanesc (Vineri, 14 mai 2010, 16:16)

  Capitalism de tip romanesc [anonim]

  Ehehehe...rostogolirea datoriilor vine de dinainte de revolutie cand in sistemul comunist etatist era o practica foarte curenta.Mai sunt si asa zisele "compensari" car au ajuns sa se faca intre firme cu capital integral de stat.Firmele lu Voiculescu si Copos si/sau ale lu Patriciu sau Vantu isi fac plati prin "compensare" intre ele.Asta inseamna ca cecurile emise de una din firme sunt acoperite cu cecurile emise de cealalta.Nu se mai misca banii efectiv prin banci ca sa nu se mai plateasca taxe bancare, impozite , etc...Economie romaneasca...un capitalism special cum spunea cineva...
  • +1 (3 voturi)    
   Capitalism romanesc (Vineri, 14 mai 2010, 17:03)

   A [anonim] i-a raspuns lui Capitalism de tip romanesc

   Capitalism romanesc = socialism ascuns si beneficiarul final ... Voiculescu / Copos / Patriciu / Vantu etc.
 • 0 (0 voturi)    
  poate macar acum sa aratam ca si noi traim (Vineri, 14 mai 2010, 22:35)

  mihi [anonim]

  e tipic noua.ne rupem de povara dar... avem 20 ani de hotii.si incapacitate.si rea vointa.si exemple pe invers.si diletantism si reavointa si iar furt.astia suntem si nu cred ca ne recuperam undeva in aceasta perioada.nu avem politicieni si nici oameni noi implicati.virfurile invidiate ale generatiei tinere fug spre normalitatea de altundeva.bravo! guverne si alegatori postdecembristi!ati mai esuat un vis al tinerilor!
  • 0 (0 voturi)    
   Vis al tinerilor...pierdut demult (Sâmbătă, 15 mai 2010, 5:57)

   DDN [anonim] i-a raspuns lui mihi

   Care vise? Nu stiu cum se face ca toti reusim cand ajungem intr-o tara straina iar in tara noastra nu avem nici macar dreptul sa visam. E mult prea dureros sa visam.
   De multe ori m-am intrebat DE CE guvernul/ministerul educatiei ne plateste scoala generala (1-8), liceu si la unii chiar si facultatea iar dupa ne dau cu sutu? Unde este ROI-ul lor? Cand suntem deja formati, educati cu o dorinta de a face multe si speranta la o Romanie mai buna?
   Nu mai locuiesc in Ro de ceva timp iar de putinele ori cand mai citesc cate ceva depre tara, vestile sunt triste.
   Nimic nu doare mai mult decat un suflet fara speranta! Cei care inca mai sunteti acasa nu va dati batuti!
 • 0 (0 voturi)    
  MAFIE (Sâmbătă, 15 mai 2010, 15:01)

  Observator [anonim]

  Avem de luptat impotriva unui Stat de tip mafiot care va ruina 100% Romania.. Aceasta tara nu are nici o sansa. Si nu are pemtru ca poporul ei este anesteziat.
  Vom ajunge in mod sigur in situatia Greciei si mai mult decat atat.
  Romania este bolnava si tine la pieptul ei tot felul de tradatori care ii vor canta curand prohodul.
  Si pentru asta singurul vinovat este totusi, poporul roman care, nu stie sa se adune , sa se ubeasca si sa opreasca astfel Fiara care iincet, incet, ne va patrunde fiecaruia in casa.
  Romania nu masi poate fi salvata decat de o miscare populara solida si hotarata.. Lucru care , din pacate, sunt sanse mici, foarte mici , sa se petreaca.
 • 0 (0 voturi)    
  Tactica FMI-dezastruoasa ptr. RO (Sâmbătă, 15 mai 2010, 16:26)

  Radu Humor [utilizator]

  Cam de la sfarsitul lui 2007 bancile din Ro au crescut foarte mult si oarecum inexplicabil dobanzile ( cu stirea si aprobarea FMI, caci sunt de aceeasi mama/tata ).
  Rostogolirea de catre guvernul Tariceanu a datoriilor de la un an la altul , cand dobanzile trebuie sa revina la normal ( de la 14% au scazut la 6% si se preconizeaza ca in 2013 sa ajunga la 4% sau sub . Astfel dobanda FMI care parea deosebit de avantajoasa
  (3,8% fata de 14 %) , in realitate foarte mare) , in 2013 s-ar putea sa ajunga la acelasi nivel cu cele ale bancilor (acum vedeti ce nu ne trebuia nici o banca cu capital de stat ? :mrgreen: ), iar daca mai luam in considerare si suma foarte mare aflata in joc (cam cat teapa !), aflam si cine-i castigatorul!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by