Ieri leneveam in fata unui ceai, cu un profil de camila in departare si cu o muzica atat de linistitoare incat am crezut ca ma aflu in paradisul imaginatiei mele. Si toata aceasta imagine era stricata de discursul probabil a celui mai mare demagog in viata care, ca un bun patriot, a inceput sa reactioneze la ore de maxima audienta. Iar reactia nu cred ca era cauzata de vreo tema de interes national, ci de semnalul de alarma pe care i l-au dat consilierii in momentul in care i-au dezvaluit ca in numai o zi cota de incredere i-a scazut cu 11 procente. Din toata ingaimarea plangacioasa nu lipsea decat pixelul albastru si feciorelnica Nutzi dezvaluindu-ne cum in tineretea ei impecabila nu putea merge la posta decat cu bilet de voie de la ma-sa.

Evident, ma enerveaza acest taraboi iscat de cel care sustinea acum un an si jumatate pe un ton imperativ ca nepunerea in aplicare a majorarii cu 50% a salariilor profesorilor tine de incompetenta guvernului. Pentru cei cu mintea scurta, reamintesc faptul ca Tariceanu, dupa o serie de majorari irationale de venituri pe care le operase cu o larghete demna de Maica Tereza, efectiv s-a speriat de efectele pe care le-ar putea avea o asemenea majorare. Nu numai ca ar fi produs serioase daune bugetului, dar ar fi pornit o campanie devastatoare de revendicari pe aceeasi tema din partea sindicatelor bugetarilor.

Stransi cu usa de un FMI care a jucat clasic in aceasta partida, oficialii nostri se dau de ceasul mortii anuntandu-ne masuri aberante de redresare economica. In fapt, ceea ce vor sa faca incompetentii puterii nu este altceva decat punerea streangului la gatul unei economii si-asa in deriva. Reducerea veniturilor bugetarilor este o masura imposibil de pus in aplicare: nu poti reduce veniturile unui salariat pentru ca nu ai suport legal. De asemenea, aceasta masura nu face altceva decat sa mentina un stat bolnav si cu o groaza de angajati incompetenti. Daca era vorba de economii, nu inteleg de ce nu se fac disponibilizari. O asemenea masura are suport legal si, in plus, ar conduce un aparat de stat mai suplu.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.