E oficial. Nu mai putem continua asa. Va trebui sa marim taxele. Sau sa scadem cheltuielile. Sau ambele. Mai toti oamenii pe care i-am auzit vorbind despre subiect se impart in trei categorii:

1. Sa nu creasca nimic, platim deja prea mult.

2. Sa creasca, dar de la altii. In principiu de la bogati, da-i dracului de imbuibati ca au de unde.

3. Mai bine sa dam afara niste bugetari, ca tot o freaca.

Adica, cu alte cuvinte, sa se reduca, dar nu de la noi. Eu cred ca atitudinea asta nu e rezonabila. Ca sa supravietuim cu totii, ca popor, trebuie sa renunam la ceva. Intrebarea e la ce?

Hai sa incep cu taxele. Eu sunt impotriva ideii supra-impozitarii bogatilor. Tot aud tot felul de voci sustinand impozitul progresiv si dand drept argument ca asa se face in tarile occidentale civilizate. Trec peste faptul ca m-am saturat rau de tot sa aud drept argument faptul ca asa fac altii, ca si cum ar exista o legatura cauzala definita intre o practica sau alta si bunastarea acelor tari. Si nu e. Chiar atunci cand e, uneori legatura e inversa, adica nu sunt bogati pentru ca procedeaza asa, ci procedeaza asa entru ca sunt bogati. Una peste alta, felul asta de a te inspira de-a valma si fara noima e prostesc. Ce-ar fi daca am mai gandi si cu capul nostru? O durea? Dar, mai ales, vorba americanilor, “take care what you wish for, you might get it”. Tarile despre care se vorbeste ar adora sa aiba un sistem de impozitare simplu si direct ca noi si vorbesc impotriva cotei unice doar pentru ca le face concurenta fiscala cu care nu stiu ce sa faca. Pentru ca un sistem inechitabil de impozite poate fi foarte usor impus dar e foarte greu de desfiintat. In general, orice metoda de conducere care presupune ca majoritatea decide ceva impotriva minoritatii mi se pare moral inacceptabila si periculoasa politic. Am auzit tot felul de comentarii spunand ca “ce-mi pasa mie cat impozit plateste unul care are o masina de 100,00 EUR?” Corect. Si asta e si problema. E, practic, un fel de furt sa decidem in gasca noastra numeroasa, la o bere, ca mancarea din seara asta va trebui platita de unii care nu sunt cu noi la masa, nu sunt intrebati si daca au ceva de spus despre subiect, oricum nu conteaza pentru ca noi suntem multi iar ei putini. Ba sa le mai si trimitem portareii sa ne aduca banii, ca s-a facut tarziu si se inchide carciuma. O societate construita asa e stramba si asezata pe baze periculoase. Bunastarea nu se poate realiza prin redistribuirea saraciei.

Mult mai bine ar fi, cred eu, daca s-ar largi baza de impozitare. Sunt tot felul de categorii de oameni sau de activitati care scapa acum impozitarii. Eu nu stiu nici o alta tara, de pilda, care sa aiba un sistem de deductibilitati asa de relaxat ca al nostru. Oricat s-a strans el in ultimii ani, e inca larg. De pilda, ca sa ma refer la povestea lui Radu Berceanu cu impozitul pe Q7, nici macar nu e nevoie sa introducem unul. E doar nevoie sa scoatem deductibilitatea de TVA de pe masinile de firma, cu exceptia celor de transport. Si, sa ne intelegem, asta e o masura care m-ar afecta si pe mine, semnificativ, dar nu as putea spune ca e incorecta.

Citeste restul articolului si comenteaza pe AdrianStanciu.ro