In Bucuresti, pasagerul din dreapta unui sofer sare de pe scaun si sparge geamul unei masini de salubritate care stationa in mijlocul circulatiei deja sufocante. La Craiova, un tanar golan sare de la volan pentru a-l burdusi cu pumni pe un bunic care traversa trecerea de pietoni intr-un ritm prea lent. Doua cazuri extreme care reprezinta doar varful vizibil al unui larg grup de cetateni naraviti la filozofia „grabeste-te in ritmul meu sau te sparg”.

„Nebunia in trafic”: boala sau inconstienta?

Acest fenomen poate fi explicat dintr-o dubla perspectiva. Suprapopularea excesiva prezenta intr-un oras precum Bucurestiul scade toleranta individuala in conditii de stres si, cu siguranta, in niciun loc din Romania nu te poti simti mai stresat decat in mijlocul unui blocaj din traficul bucurestean. Exista tipuri de personalitate predispuse la explozii necontrolate de violenta, fara ca frecventa acestora sa sugereze un tablou patologic. Lipsa cenzurii comportamentale devine in astfel de situatii o incapacitate structurala a individului, potentata in acelasi timp de celalalt factor social care arunca benzina pe foc.

Din mai multe motive, in ultimii ani autoritatea statului s-a subtiat consistent in Romania. Atunci cand o buna parte din populatie traieste incercand sa pacaleasca feluritele institutii publice, nu se poate spune ca exista respect pentru autoritatea statului. Este cazul multor cetateni romani care se lupta cu taxele si birocratia aberanta emanata din ministere.

Dar cea mai vizibila si usor de intalnit personificare a autoritatii statale este chiar politistul din trafic. Paznicul acestui domeniu public nu beneficiaza de acel respect necesar functionarii relatiei autoritate-subordonare. Orice dialog intre politistul rutier si cetatean se termina cu invectivele strecurate printre dintii ultimului la adresa primului. In Romania este impresionanta raspandirea avertizarii luminoase intre soferii care se feresc de radar sau de controalele in trafic. Toti colaboreaza in a-l fenta pe politist, iar respectul fata de autoritate e doar o vorba-n vant.

Cum am ajuns sa le dau dreptate politistilor

Desigur ca aceste explicatii nu scuza exploziile de violenta din trafic. Nu justifica nici depasirile repetate si intimidante intre masinile romanilor, nici injuraturile de la trecerile de pietoni. Sunt doar realitati care contrazic stereotipii facile din categoria „soferul roman este o primata necivilizata”.

Brutalitatea traficului din Romania nu este rezultatul unei carente educative, ci un mijloc de adaptare al soferului la un mediu inconjurator ostil. Inadecvarea drumurilor la cantitatea si performantele masinilor din Romania este la fel de condamnabila precum reactia golanului din Craiova. In lipsa unui viitor binevoitor cu soselele romanesti, doar un bici usturator ar putea restabili ordinea in aceasta jungla.

Este intaia oara in viata cand le dau dreptate unor politisti: acelora care au propus sanctiuni pentru agresivitatea in trafic (incluzand aici depasirile repetate si franarea brusca si intentionata). Cu alte cuvinte: „grabeste-te incet sau ramai fara carnet”.