A inceput numaratoarea inversa pentru liberali. La capatul mandatului sau de 1000 de zile, Crin Antonescu ar putea ajunge nimic, ceva in PSD, unde il asteapta fanii sai Victor Ponta si Ion Iliescu, sau la guvernare. Congresul i-a dat mai multa putere, o echipa noua aproape la fel cu cea veche si l-a scapat de uneltirile unor Tariceanu sau Orban. Proiectul sau de dreapta coincide cu visul lui Patriciu: la guvernare cu stanga si eliminarea PDL.

Livecom-hotnews.roFoto: HotNews.ro

Fata de campania de anul trecut, pe frontul anti-Basescu s-au produs mici schimbari de ordin tactic: rotirea cadrelor in PSD, revenirea lui Iliescu si Nastase, inventarea solutiei Ponta, radicalizarea PNL, marginalizarea deviationistilor de tip Orban sau Tariceanu. Mutarile strategice vor fi dictate insa de doua mari necunoscute: evolutia crizei economice si rezultatul alegerilor din 2012.

Cu 75% din voturi in favoarea sa, cu un statut schimbat dupa placul sau, Antonescu a castigat la Congresul din 5-6 martie doar in aparenta mai multa autoritate si legitimitate in partid. Noul presedinte al PNL s-a ales si cu un nou brand: micul dictator, imitatia lui Basescu. Nimic mai fals. Oricat l-au criticat adversarii sai, nu Antonescu este adevaratul autor al dictatului intern prin care s-a decis un presedinte, o echipa de conducere, un statut si o strategie. Spre deosebire de PSD, sfasiat de aripi, aripioare si grupari, liberalii functioneaza cu un centru unic de comanda. Cine incearca sa i se opuna, sa-l conteste sau sa-i saboteze planurile iese din joc, asa cum au patit Calin Popescu Tariceanu si Ludovic Orban.

Din acest motiv, complexa dezbatere ideologica despre viitorul institutiei tzutzerului in PNL are sens. Presedintele PNL, oricare ar fi el, este in mod fatal tzutzerul cuiva. In cazul liberalilor, Rabinul se plimba printre ei ca simplu membru de partid. Deci, Antonescu nu poate fi dictator, cata vreme nu el dicteaza. Reprosandu-i apucaturile colectiviste, nedemocratice, antiliberale, adversarii sai - cazuti oricum in dizgratia Rabinului - au lovit de fapt in Dinu Patriciu, regizorul de filme electorale plictisit sa se joace de-a democratia in partid pe banii lui. Liberalismul sau inseamna, inainte de toate, libertate personala si un stat captiv.

Daca se va adanci, criza economica poate sa salveze PNL, dar fel de bine poate sa-l ucida. Antonescu si ai sai au sansa cresterii in sondaje, dar vor pierde inevitabil oameni din administratiile locale, consilieri, primari si parlamentari. O parte din liberalii de la baza partidului s-au saturat de opozitie si rezista tot mai greu presiunilor infernale exercitate de guvernarea Boc. Lipsiti de resurse si ademeniti insistent de cantecul de sirena al PDL, migratiile din partid sunt greu de oprit. Ele vor slabi baza de putere locala exact inaintea alegerilor din 2012. Vom vedea cum evolueaza criza economica, cum o va gestiona Guvernul Boc si daca efectele ei - proteste sindicale, greve, concedieri, scaderi de salarii, pe scurt, degradarea calitatii vietii de zi cu cu zi - vor compensa handicapul decimarii PNL.

Nu stim apoi daca PSD s-a decis sa bata palma cu PDL in ce priveste modificarea sistemului electoral. Daca cele doua mari partide vor opera trecerea la sistemul de vot majoritar, intr-unul sau doua tururi - cosmarul liberalilor - si abandonarea sistemului uninominal in vigoare, croit special pentru a avantaja PNL, atunci lui Antonescu ii raman doua optiuni mari si late: o alianta cu PSD sau cu PDL. E totusi greu de crezut ca vreunul din cele doua mari partide va risca modificarea sistemului electoral inainte de a afla cum iese din alegerile locale din 2012. Avem inca prea multe necunoscute in ecuatie pentru calcule si previziuni pe termen lung. Inclusiv viitorii candidati la presedintie - necunoscuti si ei in acest moment - ar putea rasturna scenariile de astazi.

Pe scurt, marele test va fi peste doi ani, tot atunci sunt asteptate mutarile strategice. La capatul celor 1000 de zile, Crin Antonescu ar putea constata ca are mai putine optiuni decat astazi. Vom vedea pe ce drum va merge: o alianta pe fata cu PSD, inregistrata cat mai repede la Tribunal pentru a exploata procentul PNL inca bun, sau va risca, asteptand rezultatele alegerilor locale din 2012? In tot cazul, cu Antonescu la carma si cu Patriciu tinandu-l de maini, liberalilor le va fi dificil, la capatul celor 1000 de zile, sa evite virajul la stanga.