Mai multa sau mai putina democratie in PNL? Dictatura de partid sau proiect politic? Antonescu sau Orban? Congresul liberalilor debuteaza straniu pentru un partid obisnuit sa denunte autoritarismul, sa planga soarta democratiei, sa critice excesele de putere ale adversarilor politici. Astazi, insisi liberalii se intreaba daca nu merg pe un drum gresit. Antonescu a vorbit marcat de complexul dictatorului iar Tariceanu a reusit, printr-un discurs surprinzator de coerent si acid, sa i-l amplifice.

  • Jurnalistul Dan Tapalaga a comentat LIVE, de la Palatul Parlamentului, evenimentele de la Congresul PNL. Vezi primul VIDEOCOM realizat de HotNews.ro de la un eveniment politic.

  • 14.00 De aproape doua ore, liberalii isi bat capul cu proiectul de statut propus de Crin Antonescu: vot pe lista. E bine sau nu e bine? E democratic sau e antiliberal, colectivist, cum ii spune Orban? Adevarul e ca in toate partidele romanesti, puterea se ia in forta si se exercita discretionar. Tariceanu il critica azi pe Antonescu ca face exces de putere, dar el insusi a condus partidul si guvernul luand decizii intr-un grup restrans. Antonescu a cazut, la randul sau, victima propriului discurs anti-Basescu. Predicatele aruncate in lupta impotriva adversarului sau se intorc astazi impotriva lui.
  • 15.00 Santajul public exercitat de Crin Antonescu asupra liberalilor - imi retrag candidatura daca nu acceptati modificarile la statut - a functionat din plin. Oricat de nemultumiti ar fi de inchiderea bataliei interne pentru functii, liberalii admit ca n-au de ales, ca n-au varianta si ca Antonescu trebuie sa ramana la sefia PNL. Din acest punct de vedere, e un Congres predictibil. Mizele sale sunt supralegitimarea lui Crin Antonescu la sefia PNL si eliminarea adversarilor, prin marginalizarea lor in partid. Ludovic Orban si Calin Popescu Tariceanu nu se vor regasi in noua echipa de conducere.
  • 16.00 Dinu Patriciu se plimba de aproape o ora printre delegati, ca un simplu membru. A comis, ca de obicei, eroarea de a-si exhiba preferintele, ca sa spulbera orice indoiala, pentru cine o fi avand, ca din spatele lui Antonescu vegheaza el.
    Unii si-au pus chiar intrebarea de ce a mai venit, exact in ziua in care procesul sau a avut termen in instanta. Plutind ca duhul apelor peste partid, Patriciu vine sa le aminteasca prin prezenta sa cine conduce, cu adevarat, PNL: un simplu membru de paritd, cel mai bogat om din Romania, regizor de filme electorale si actionar principal la singura sa investitie care astazi, vorba lui Catarama, iese pe minus in contabilitate: Partidul National Liberal.
  • 16.30 Cel mai aplaudat, sincer si electrizant discurs l-a rostit Ludovic Orban, indelung aplaudat de o parte din sala. Tema centrala: sistemul de vot, considerat nedemocratic, antiliberal si colectivist, propus de Crin Antonescu. Sinceritatea omului care a pierdut totul, frustrarea celui care se visa intr-o vreme numarul unu in partid iar de maine va fi nimic. Unii liberali sunt convinsi ca va parasi PNL dupa Congres, tragand cativa parlamentari dupa el. Altii spun ca va ramane un soldat disciplinat al partidului pentru ca dezertarea ar insemna sinucidere.
  • 17.00 Replica lui Crin Antonescu ne arata si cealalta fata a liderului PNL. Oratorul desavarsit, mereu cu replica la el, loveste sub centura cand simte ca pierde teren. Or, terenul sau preferat e retorica. Pe terenul sau, Orban l-a invins. Va pierde insa in viata reala. In urma cu catava minute, cei 1400 de delegati au inceput sa voteze modificarile la statut. Vom afla in scurta vreme cati sustin variata propusa de Crin Antonescu, si anume vot pe lista.
  • 18.00 Modificarea la statut propusa de Antonescu trece lejer de votul filialelor, doar cateva au votat in bloc impotriva: Teleorman, Botosani, Salaj. Votul e pe final. Pentru: 1083 Impotriva: 258, Abtineri: 13. Antonescu isi anunta candidatura, jocurile sunt facute. Maine, liberalii vor executa o simpla formalitate.
  • Crin Antonescu castiga putere, dar pierde un argument important in fata rivalilor sai din exteriorului partidului. Argumentul ca actioneaza altfel decat ei, in spirit liberal si democratic, atunci cand se bate pentru putere sau o exercita. Insa reflexele sale autoritare au, poate, in spate si alte explicatii. Finantatorii PNL in frunte cu Dinu Patriciu se vor fi saturat sa se joace de-a democratia in partidul lor, amenintat cu descompunerea in opozitie.

Urmariti simbata a doua zi a congresului PNL, comentata de Dan Tapalaga.