Toata lumea vorbeste despre coruptie, dar cand cineva e acuzat de fapte de coruptie apar de la preoti la bolnavi psihici sa-l apere pe presupusul vinovat. Prezumtia de nevinovatie presupune sa-l consideram nevinovat, dar actiunile de strada inseamna presiuni asupra Justitiei.

Las la o parte cazul halucinant al primarului Gutau care a devenit cetatean de onoare in inchisoare fiind.

Cel mai sinistru fapt este ca angajatii Primariei Craiova sunt in strada. Ei sunt angajatii administratiei locale, ai Statului Roman, nu ai primarului Solomon. Ca si angajatii Teatrului Liric unde sunt ridicate ode pentru eliberarea prea pomenitului primar. Si ei dependenti de Primarie, nu de primar.

Asta ne conduce la ideea ca in Romania se conduce dupa principii de tip feudal, vasalii apara seniorul. Ideea de Justitie ca organism al Statului care imparte dreptatea este neglijata, mai ales de masele populare, care cu o mentalitate de Ev Mediu apeleaza de la rugaciuni la balade populare sau culte sau proteste in strada pentru a-si exprima sustinerea. Nimeni nu stie faptele. Sustinerea e irationala. Nu ma refer la cei care sunt platiti s-o faca.

A cui e vina? A unei lungi istorii care a incetatenit ideea de "tatuc", de om care ia hotararile in numele celor multi. Si care nu poate gresi.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.