Extinderea tarilor s-a facut, in principiu, prin razboi. Razboaiele au fost duse cand o tara si-a permis economic sa le duca si cand avantajele pe care noul teritoriu le-a adus au depasit costurile, precum si cand populatia cucerita a acceptat noua conducere.

Afghanistanul este un model de tara imposibil de cucerit.

In functie de tehnologie au avut loc reconfigurari ale statelor, a numarului acestora. Dezvoltarea tehnologiei este in directa legatura cu nivelul de educatie si cu libertatea economica a statului in cauza.

De asemenea, un rol important il are structura economiei, bazata pe capital si comert sau pe resurse naturale. Tarile mici ca suprafata au economii bazate pe comert si au o mare mobilitate a capitalului. Tarile mari se bazeaza pe resurse naturale.

Daca razboiul a condus la marirea statelor tot el este responsabil pentru aparitia de noi state. Aproape toate statele europene sunt consecinte ale razboaielor. Un factor de unificare l-a avut si il are comertul. Germania a luat nastere prin trecerea la reguli comerciale unitare. Desi nu este stat UE s-a extins si a aparut prin liberalizarea comertului.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Romania obiectiva.