Vad, in ultima vreme, din ce in ce mai multe voci abordand tema legalizarii drogurilor ușoare. E o tema spinoasa și care suscita multe controverse. Politic vorbind, pare a fi exploziva. Oricine s-a aratat favorabil ideii a fost pus la zid și lapidat (metaforic vorbind) pana cand a retractat balbait și s-a scuzat cum ca s-a exprimat greșit.

Banuiesc ca nu voi surprinde pe cei care citiți acest blog de mai multa vreme, eu sunt pentru legalizarea drogurilor. In particular sunt pentru legalizarea tuturor drogurilor, nu doar a celor ușoare. Știu ca e o poziție singulara și generatoare de controverse, dar mi-o susțin. Cu argumente.

Primul și cel mai important argument pe care-l am este efectul devastator de nociv pe care il are asupra societații interzicerea oricarui viciu pe care oamenii și-l doresc. Rezolvarea unei probleme profunde (preocuparea pentru propria sanatate) prin metode superficiale (interzicerea comportamentelor care o afecteaza) este complet absurda. Efectele unei astfel de prohibiții au fost mereu contrarii scopului. Prohibiția nu a schimbat mentalitați, a stimulat nu a descurajat consumul, mai ales in randul adolescenților care au nevoie de poziționare contra generației parinților lor, și a finanțat cu sume uriașe o lume interlopa infloritoare și din ce in ce mai organizata. Același efect l-a avut și Amendamentul 18 la constituția Statelor Unite, cunoscut sub numele de Prohibiție. America a fost dotata, in numai 13 ani, cu o vasta și infloritoare rețea de crima organizata de care nu a scapat nici pana azi. Interzicerea unui viciu nu are niciodata efectul de a-l stopa, nici macar de a-l descuraja. Cea mai buna metoda de a descuraja un viciu e sa-l fac socialmente indezirabil, așa cum se intampla azi cu tutunul. Pentru asta, insa, viciul trebuie decriminalizat. Altminteri, cei care sunt oricum criminali pentru ca sunt vicioși nu mai raspund nici unui fel de presiune sociala.