Judecatorii de la Inalta Curtea de Casatie si Justitie l-au condamnat la 26 ianuarie pe Mircia Gutau, primarul PDL de Valcea, la scor strans, cu doi la unu. A luat trei ani si jumatate. E prima sentinta cu executare intr-un mare dosar de coruptie, ceva rarisim in Romania coruptilor condamnati la inchisoare cu suspendare. Doi judecatori s-au pronuntat pentru condamnare, unul pentru achitare. Ce grozavii aflam insa despre justitie si poltiica din cazul Gutau, aparent banal: un primar acuzat ca, in complicitate cu un viceprimar, a luat mita ca sa elibereze o autorizatie de constructie?

  • Pana la Inalta Curte, alte doua instante il achitasera: Curtea de Apel Constanta in aprilie 2009 si Tribunalul Alba in iunie 2007. Urcand in trecut pe firul dosarului, constatam ca Gutau si-a petrecut in 2006 patru luni in arest preventiv. Altfel spus, aproape o duzina de judecatori i-au prelungit de la o luna la alta mandatul, considerand ca exista indicii temeinice de coruptie in cazul Gutau.
  • Frapanta este discrepanta intre sentinte: Tribunalul Alba si Curtea de Apel Constanta l-au achitat pe motiv ca fapta nu exista. Curtea Suprema l-a trimis dupa zabrele. Intre "fapta nu exista" si "trei ani cu executare" pentru luare de mita se casca o prapastie adanca in care cel putin un judecator ar trebui sa cada. Or fi judecatorii independenti si nu dau socoteala pentru sentintele pronuntate, dar aici cineva a gresit cu rea intentie. Vedem iarasi impredictibilitatea sistemului judiciar, incoerenta si sentintele contradictorii care afecteaza credibilitatea justitiei. Din acest motiv, cazul Gutau e ca un turnesol pentru justitia din Romania.  
  • Dar de ce ar fi Gutau, pana la urma un primar de provincie, un mare dosar de coruptie? In primul rand, vorbim de un om politic sustinut masiv la varful PDL. In 2006, cand procurorii DNA l-au retinut, partidul l-a exclus in prima faza, dar l-a recuperat repede. La Valcea, l-au sustinut inclusiv mobilizand partidul in strada. La alegerile locale din 2008, toata floarea partidului a urcat pe scena Salii Sporturilor din Valcea sa-si sustina coruptul: Emil Boc, Adriean Videanu, Elena Udrea, Vasile Blaga. Gutau a castigat al doilea mandat din primul tur, cu 75%, in ciuda reputatiei sale de baron local corupt. Primarul de Valcea mai avea un dosar la DNA,  tot de coruptie, fiind trimis in judecata pe 12 februarie 2009 intr-un alt dosar. PDL deconteaza azi indulgenta exagerata pe linie politica acordata penalilor din partid. Din acest motiv, cazul Gutau e ca un reflector aprins deasupra PDL.
  •  Inalta Curte transmite un prim mesaj pozitiv pronuntand, in sfarsit, o condamnare cu executare intr-un dosar de mare coruptie. Ca sa-si schimbe insa imaginea de franari in lupta anticoruptie, judecatorii Curtii Supreme mai au insa serios de muncit. N-au trecut testul cu dosarul Gutau. E doar un caz individual. Vom vedea ce se intampla in dosarele Copos, Nastase, Mitrea, Voiculescu, Becali, Pacuraru, cu toti fostii ministri uitati prin arhivele instantelor. Din acest motiv, cazul Gutau e doar un semnal incurajator, judecatorii merita aplaudati, dar suntem abia la inceput.
  • Comisia Europeana a criticat aspru Inalta Curte de Casatie si Justitie in ultimul raport de monitorizare. Judecatorii ICCJ par sa se teama de marile dosare de coruptie si fac orice sa scape de ele. O duzina de cauze cu fosti ministri asteapta de ani de zile judecata. In unele, cum e dosarul Copos, judecatorii n-au miscat un deget de peste trei ani, aspect consemnat explicit in raport. Cele mai multe, s-au plimbat intre  instanta si parchet sau se amana la nesfarsit. In altele, putine, judecatorii au pronuntat sentinte foarte discutabile. Pe fostul director Romsilva, l-au achitat, desi rechizitoriul DNA proba in mod convingator ca avem de-a face cu un caz de coruptie. Din acest motiv, cazul Gutau e o nota proasta pentru ceilalti judecatori indulgenti, fricosi sau corupti.
  • E posibil ca dosarul sa fi ajuns pe mana unor judecatori onesti, rara avis in marea de "negustori", cum li se mai zice celor 120 de judecatori de la Inalta Curte. La fel cum este posibil sa avem de-a face cu o sentinta care-i pica la fix unui judecator aspriant la functia de presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Unul dintre cei trei judecatori care s-a pronuntat pentru condamnare in cazul Gutau se numeste Livia Doina Stanciu si si-a depus candidatura la CSM pentru functia de presedinte al ICCJ. Pare sa fie magistratul cu cele mai mari sanse dintre cei cinci care si-au depus candidatura la sefia instantei supreme. Stanciu se bucura de o buna reputatiei iar condamnarea primarului PDL ii netezeste drumul catre sefia Inaltei Curti in cazul in care va trece de filtrul CSM. Iar daca-l va trece, Traian Basescu va fi aproape obligat s-o numeasca.
  • Din toate motivele de mai sus, cazul Gutau e doar aparent banal. Semnificatiile sale sunt cu bataie lunga.