Taceri de aur. NO COMMENT despre Rosia Montana si secretul concentratiei de metal din zacamant

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Duminică, 20 decembrie 2009, 11:35 Actualitate | Opinii


Aur murdar
Foto: Dani Rockhoff
Nici nu s-a uscat bine cerneala stampilei de pe buletinele de vot pentru prezidentiale, ca ministrul economiei, Adriean Videanu (PDL) are febra. Si nu-i simptom de gripa porcina. E febra aurului, care in opinia lui prea dormiteaza linistit la Rosia Montana. „Vreau pornirea acestui proiect cat mai curand posibil”, a spus Videanu. Daca el vrea, noi insa nu! Nu vrem aur otravit cu cianuri. Nu vrem stergerea istoriei nationale si a patru munti din Carpatii Apuseni. Nu vrem firimituri de la masa canadienilor. Vrem alte solutii pentru Rosia si ele exista, in afara orizontului lui Adriean.

 •   Istoricul afacerii

1997 - Calin Popescu Tariceanu, pe atunci ministrul Industriiilor, comunica Agentiei pentru Resurse Minerale acordul pentru asocierea dintre Gabriel Resources si Regia Autonoma a Cuprului Deva, devenita ulterior Minvest Deva. Asocierea va purta numele de SC Rosia Montana Gold Corporation SA (RMGC).

1999 - Gabriel Resources trimite 80 de tone de roca la un laborator din Australia, pentru a i se analiza concentratia de aur. In urma valorilor constatate de acest laborator, valoarea de piata a companiei a fost evaluata la 75 de milioane de dolari si Vasile  (alias Frank) Timis ar fi obtinut 3 milioane de dolari de la banca Rotschild a SUA. Dupa informatiile aparute in presa romana (Academia Catavencu),  Frank Timis este asociat cu afaceristul roman Ovidiu Tender, care ar fi avut acces la diverse banci de date ale institutelor romane de mineralogie.

2000 octombrie - Licenta de exploatare este transferata de la Minvest Deva catre RMGC. Cele doua hotarari de guvern pentru aprobarea, respectiv transferul licentei, sunt semnate de Radu Berceanu, pe atunci ministru al Economiei si Industriilor.

Parametrii licentei care contin informatii despre localizarea zacamantului si concentratia sa de metal sunt si astazi secreti, conform Legii privind regimul licentelor din domeniul exploatarii resurselor minerale. Conform actualei legi, aceste informatii sunt clasificate. Prin urmare ele sunt, cu voia legiuitorului roman, inaccesibile cetatenilor Romaniei, insa nu si unei firme private straine.

2001 - RMGC SA intocmeste primul studiu de fezabilitate pentru mina de la Rosia Montana si propune exploatare de suprafata in patru cariere deschise: Cetate, Cirnic, Jig-Vaidoaia si Orlea, cu o capacitate de 20.000.000 de tone de minerale procesate anual.

Metoda de procesare  a minereului de aur propusa de RMGC este prin folosirea cianurilor -peste 200,000 de tone, pe timpul exploatarii. Desi exista si alte metode, mai putin daunatoare mediului inconjurator, acestea sunt mult mai costisitoare si compania ar pierde din profit.  

Suprafata acoperita de proiect este  de 1.600 de hectare de teren, dintre care carierele de extractie ocupa peste 700 de hectare. Pe alte 700 de ha ar urma sa fie amenajate iazuri de decantare, in care ar fi depozitate sterilele incarcate cu cianuri si metale grele rezultate din putina de procesare.

Realizarea exploatarii presupune stramutarea a 1000 de familii, 10 biserici si 12 cimitire, a centrului istoric, ca si descarcarea de sarcina arheologica -zona continand numeroase galerii romane si dacice, un mausoleu din  secolul al II-lea e.n. si alte vestigii nepretuite ale formarii si existentei poporului roman pe aceste meleaguri.

2006 - Statul roman a inchis exploatarea de la Rosia Montana pentru ca, odata cu intrarea in Uniunea Europeana, nu mai avea dreptul sa subventioneze mineritul. Perimetrul fostelor exploatari miniere nu este nici astazi ecologizat, autoritatile locale si guvernul isi paseaza continuu problema.

2007 septembrie - Ministerul Mediului a suspendat, pe termen nelimitat, procesul de autorizare a proiectului minier Rosia Montana, pe motiv ca certificatul de urbanism nu indeplineste toate conditiile legale.

2008 martie - Curtea de Apel Cluj a mentinut decizia Tribunalului de a anula certificatul de urbanism 78/2006 emis de Consiliul Judetean Alba pentru Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), sentinta fiind irevocabila.

2009 februarie - Borseanul Vasile Timis a fost „uns” secretar de stat la Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului.

2009 aprilie – RMGC initiaza o campanie publicitara mamut, sperand in reluarea proiectului sub noua guvernare si dobandirea de simpatii in randul opiniei publice romanesti. Momeala „celor 4 miliarde de dolari” investiti in Romania intra sub acuzatia de publicitate mincinoasa.

26 mai 2009 - Gabriel Resources anunta intentia dobandirii de lichiditati (100 de milioane de dolari canadieni) printr-o combinatie intre oferta publica de actiuni si un plasament privat, ultimul catre doi importanti actionari ai firmei, Electrum Strategic Resources and Paulson & Co. Compania a declarat ca banii vor acoperi cheltuieli legate de dezvoltarea proiectului Rosia Montana din Romania.

23 iunie 2009 - CNA decide sa opreasca de la difuzare campania RMGC, apreciind ca spoturile TV in care se afirma ca "Noul proiect Rosia Montana aduce Romaniei 4 miliarde de dolari" contravin reglementarii potrivit careia publicitatea trebuie sa informeze corect.

Vara 2009 - CNA ia decizia de reintrare in legalitate a reclamelor lui Gabriel, respectiv ca spoturile publicitare sa isi continue difuzarea, cu conditia introducerii unei explicatii privind beneficiile reale care revin Romaniei, de pe urma proiectului de la Rosia Montana.

30 octombrie 2009 -  ONG-ul Alburnus Maior trimite o noua sesizare CNA si Ministerului Economiei, in care solicita interzicerea completa a reclamelor publicitare si sanctionarea companiei Gabriel Resources, enumerand o serie de motive legale care stau la baza acestei cereri.

 •   Basescu vs. Geoana

In duelul electoral din cadrul celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, transmis de TVR international in 3 decembrie 2009, presedintele Traian Basescu spunea:

„Daca discutam despre Rosia Montana, trebuie sa va spun ca nu am o parere consolidata, in momentul de fata. In principiu mi-as dori ca  Romania sa extraga cele 600, 800 de tone de aur, 2000 de tone de argint care sunt evaluate a fi in zacamant. Dar, trebuie sa avem o mare grija atunci cand se ia decizia”.

Personal, voi fi sustinatorul solutiei recomandate de specialisti. Nu voi influenta politic nici o decizie. Dar repet: in principiu, cred ca ar trebui sa valorificam resursa pe care o avem, daca aceasta nu creeaza daune siturilor arheologice si mediului ambiant, care sa nu mai poata fi recuperate”.

Basescu a mai adaugat ca se impune ca efectele asupra mediului inconjurator „sa nu fie dramatice si ireversibile”. „Din acest motiv sunt prudent, in acest moment, in a spune da, trebuie sa incepem exploatarea la Rosia Montana. Trebuie sa se termine toate analizele pe care le fac specialisti romani, francezi si de alte nationalitati, pentru a constata impactul unei eventuale exploatari la Rosia Montana”.

Contracandidatul sau Mircea Geoana (PSD) raspundea aceleiasi intrebari, adresate in cadrul confruntarii electorale televizate, din 3 decembrie: „Pana nu voi fi convins ca acest proiect nu dauneaza mediului inconjurator si lucrurilor care reprezinta valorile dezvoltarii durabile, voi fi impotriva acestui proiect”.

 •   Ecologistii: „In Grecia, turistii viziteaza un pietroi”

Ovidiu Iane, candidat la presedentie din partea Partidului Ecologist din Romania, la TVR1 „Tu decizi pentru Romania” din 09.11.09: „Avem, langa Rosia Montana, cea mai veche asezare romaneasca atestata documentar, Abrudul. Vreti sa va dau un exemplu foarte elocvent? Va duceti in Grecia, va plimba ala prin camp vreo 30 de km, va duce si va arata un pietroi, face un cerc in jurul lui si spune: Aici a fost temelia! Si toti se duc si dau bani sa vada pietroiul. E o bucata de istorie”.

„La noi, galeriile de exploatare miniera reprezinta practic inceputurile mineritului si formele de minerit care erau atunci. Multe s-au surpat, multe le-au distrus comunistii, multe s-au distrus prin alte exploatari miniere din zona. Asta nu inseamna ca trebuie sa lasam lucrurile asa. Putem sa exploatam acel potential turistic, sa aratam ca oamenii de acolo o sa traiasca foarte bine”.

 •   De poveste se ocupa colegul meu Vasile Timis

Iata ce ne spunea Octavian Stireanu, deputat PSD (2004-2008) si secretar de stat in Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (MCCPN) in august 2009, la conferinta mass-mediei din diaspora, de la Mangalia: „Intr-o abordare birocratica, as putea sa spun ca de povestea asta se ocupa colegul meu, Vasile Timis, care  are biroul de vizavi. Dar nu fac lucrul asta, ca e o lasitate care nu ma caracterizeaza”.

„Ministerul Culturii, in conditiile actuale, nu are cum sa aiba o alta pozitie decat cea echivoca, pe care ati sesizat-o foarte corect. Tema Rosia Montana este o tema care depaseste cu mult granitele institutionale ale acestui minister. Ministerul, e adevarat, reprezinta instrumentul legal care poate sa opereze descarcarea arheologica, deschizand astfel calea investitiilor care sunt acolo. Dar este doar un instrument, imputernicit de lege ca atare”.

„Subiectul insa depaseste perimetrul institutional si al unui secretar de stat si, indraznesc sa spun, chiar al ministrului ca atare. Nu intamplator seful statului a fost acolo, a vazut si a dat un diagnostic, cred corect: adica, trebuie gasita o dreapta cumpanire intre nevoia de conservare a sitului si nevoia dezvoltarii unor investitii importante, cu efecte pozitive in plan social si material. Aceasta dreapta cumpanire este inca in cautare”.

 •   Tensiuni si interese similare, in „imobiliare”

„Responsabilitatea deciziei nu apartine numai ministerului nostru. Noi putem sa dam descarcarea arheologica pentru a demola o casa, insa tema Rosia Montana e mult prea mare: prin consecinte, prin  anvergura, prin factorii implicati” mai preciza secretarul de stat de la MCCPN.

„In general insa, ministerul se confrunta cu o problema similara: cea a ofensivei de nestavilit, chiar in plina criza financiara, a dezvoltatorilor imobiliari, nevoia de urbanizare a localitatilor -chiar prin metode mai putin „urbane”- si nevoia pe care o reprezinta Ministerul Culturii si Patrimoniului, de a prezerva anumite cladiri, anumite spatii, anumite asezari si zone arheologice”.

„Descarcarea aceastei tensiuni nu se va face decat in piata, in bani. Cine vrea sa  demoleze sau sa consolideze o cladire anume, trebuie sa plateasca o taxa prohibitiva, si nu la nivelul catorva sute de mii de lei vechi, cum se intampla acum. Dar asta este o opinie personala, care trebuie analizata”.

Deci este o tensiune similara in spatiul civic, nu numai cel arheologic, de la Rosia Montana: intre ofensiva celor care vor sa construiasca si rezistenta ministerului care are obligatia, prin lege, de a prezerva acest patrimoniu natural” spunea in luna august pentru Hotnews.ro, Octavian Stireanu de la Ministerul Culturii, Cultelor si Patriomoniului.  

 •   Taceri  si trompete

Tot intr-un interviu solicitat de Dani Rockhoff  (Hotnews.ro) in luna august, fostul ministru al mediului si dezvoltarii durabile, Nicolae Nemirschi (PSD), spunea despre proiectul minier de la Rosia Montana: „NU COMENTEZ”.

Acum, nici nu mai are importanta ce crede ex-ministrul pesedist, intrat in atentia DNA. Asul e provizoriu in mana pedelistei Elena Udrea, care pastoreste cu gratie doua ministere: Mediu si Turism. Astfel, solutii verzi, turistice si artizanale pentru Rosia Montana ar fi, daca ar fi si bunavointa. Sau vointa politica in acest sens.

Vointa politica insa, prin trompeta ministrului Videanu, s-a indreptat de ieri in alta directie: aceea de includere a proiectului de exploatare de la Rosia Montana intr-o strategie guvernamentala. Cu maxima inflacarare, un ministru roman cu salariu de la bugetul de stat, face lobby unui proiect al unei firme private, prin care statului roman ii revin indoielnice beneficii.

Un proiect oprit de Justitia romana si vehement combatut de opinia publica din tara si din strainatate. Un proiect in care miza, care e concentratia de metal din zacamantul vizat pentru exploatare, o stiu doar unii, pe baza unei vechi analize de laborator. Un proiect care urca pretul la bursa al unei companii cu sediul in apartamentul 1501 din Toronto. Un proiect care-i doare, pe foarte multi romani.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21041 vizualizari

 • +11 (23 voturi)    
  asa asa (Duminică, 20 decembrie 2009, 11:42)

  octav [anonim]

  bine base, baga mare videne, sa faceti buzunarul gros! lasa ca da udrea avizele de la mediu, ce va doare pe voi la basca!
  • -5 (11 voturi)    
   Pai sa dea avizele (Duminică, 20 decembrie 2009, 17:53)

   Maria [anonim] i-a raspuns lui octav

   Decat ca nu e Udrea la Mediu. Situatia de la Rosia Montana nu se va debloca decat dupa ce va fi scos aurul. Pana atunci tot timpul vor fi niste ochi atintiti asupra zonei. Sa le dea avizul dar sa renegocieze sa fim siguri ca vor reamenaja terenul asa cum este propus in proiect.
  • -3 (13 voturi)    
   Articolul este subiectiv (Duminică, 20 decembrie 2009, 17:55)

   florinel [anonim] i-a raspuns lui octav

   Noi vrem sa devemim o tara dezvoltata fara sacrificii. Proiectul dupa parerea ministrului va incepe peste 2-3 ani, si va dura 16 ani, pe atunci societatea si autoritatile vor fi mature.
   • +5 (7 voturi)    
    Nu vrem evrei care sa ne exploateze si aurul acum (Duminică, 20 decembrie 2009, 23:47)

    Free Face [anonim] i-a raspuns lui florinel

    In spate mi se pare ca este si Rotschild. Astia nu se joaca, au sume mari de bani si incearca pe ici, pe colo. Un pic de control in presa, un pic se samanta discordiei semanata in omul de rand, ca sa isi atinga obiectivele marsave.
    Pe urma sa zicem, ipotetic, ca obtine statul bani. Vi se pare ca in momentul asta (sau in urmatorii 10 ani), se vor cheltui responsabil banii obtinuti?
    Ma indoiesc!
    Va mai curge multa apa pe Dunare pana se va intampla asta.
    Banul public in momentul actual se duce intr-o gaura neagra! Oricine a mers intr-o tara civilizata din vest vede ca diferenta este de cel putin 50 de ani. Noi nu avem drumuri calumea (ca sa dau numai un exemplu). Oricat de multi bani baga guvernantii in autostrazi se risipesc nu se stie unde, fara rezultat - intre timp ne arunca praf in ochi, cu luptele politice.
    Situatia e scapata de sub control de multa vreme.
    Sa ne rugam sa ne fie mai bine. dar si cu 'mana pe ciomag'. Toti vor sa fure si vor gasi diverse mesaje, numai bune de transmis pentru a slabi vigilenta romanilor.
    • +4 (4 voturi)    
     "cheltuire responsabila",indeed! (Luni, 21 decembrie 2009, 10:43)

     Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui Free Face

     Dincolo de afirmatiile antisemite, este pus in evidenta un punct important, ce pe minema doar chiar mai mult decit distrugerea patrimoniului sau cianurile. Da, indiferent daca din expoloatare Statul ar incasa 20 de miliarde sau numai 2, nu avem nici-o garantie ca nu o sa ii risipeasca aiurea, asa cum a facut de atitea ori in ultimii 20 de ani!

     Nici macar daca, prin absurd, din exploatere are rezulta 100 de miliarde, cit datoira la FMI, tot nu avem certitiudinea ca vor fi folositi cum trebuie .... singura certitudine este ca aurul dispare, si noi ramineam cu "cel mai mare iaz cu cianuri din Europa".
  • +1 (3 voturi)    
   Durere la basca (Luni, 21 decembrie 2009, 10:00)

   Gica [anonim] i-a raspuns lui octav

   Durere la basca de mediu ! Aici e vorba de BANI !
   Aurul tarii ! Pina la ultimul graunte !
 • +3 (25 voturi)    
  meritati ce a ti vrut! (Duminică, 20 decembrie 2009, 11:52)

  dany [anonim]

  dragi romani nu a ti invatat nimic nicodata! cand basescu a fost intrebat de aceasta problema in confruntarea cu blegovanul a zis ca nu stie...lipsa unui raspuns este un raspuns!...meritati deci toate astea.DE ce eu am inteles la acel moment ca raspunsul lui era Da? aveti un presedinte mincinos...,,nici o privatizare fara transparenta,,...nu la m lovit cu pumnul in plex! etc,etc...recunoasteti personajul?...eu da si mie jena!
  • -2 (20 voturi)    
   pt. dany (Duminică, 20 decembrie 2009, 18:00)

   Vlad I [anonim] i-a raspuns lui dany

   Am mai multa incredere in Base la treaba asta decat in Geoana si satra lui de mafioti.
  • +4 (12 voturi)    
   Raspunsul lui Basescu a fost DA (Duminică, 20 decembrie 2009, 18:07)

   Cirith [anonim] i-a raspuns lui dany

   Nu imi place Basescu si nu l-am voatat; dar aici a fost suficient de transparent. De fapt ar fi singura privatizare transparenta. Si a spus clar omul ca va fi de acord daca se dovedeste ca motivele de ingrijorare sunt nefondate.
   • +3 (3 voturi)    
    nu zau (Luni, 21 decembrie 2009, 16:43)

    greuceanu [anonim] i-a raspuns lui Cirith

    e transparenta treaba de numa'. ia cereti contractul dintre statul nostru si firma canadiana. vedeti voi atunci transparenta. sau cereti licenta de exploatare.
  • +6 (6 voturi)    
   dani, gresesti (ortografic) intentionat? (Duminică, 20 decembrie 2009, 21:04)

   sunt [anonim] i-a raspuns lui dany

   ai uitat.
   "Nu am colaborat cu securitatea ca "politie politicä" Rezultä cä a colaborat... Pe atunci se numea James Bond...Securitatea a fost doar un aparat de represiune cu baza si conducerea strict politice.
 • -3 (17 voturi)    
  Pai nu e "normal" sa se deconteze si campania? (Duminică, 20 decembrie 2009, 11:52)

  Creator [utilizator]

  Oare cum se face ,ca aproape toate deciizile majore luate de Base&Co in ultimele zile sunt de rasplata pentru cei ce l-au sustinut in campanie si IMPOTRIVA a ceea ce a promit electoratului sau...?
 • +13 (13 voturi)    
  corelarea eforturilor societatii civile (Duminică, 20 decembrie 2009, 11:56)

  horia_m [utilizator]

  excelent articolul! as ruga autorul sa publice, tot la hotnews si poate si in alte locuri, coordonatele ONGurilor care lupta pentru Rosia Montana. Cred ca astfel de articole sunt foarte convingatoare si ar trebui folosit momentul pentru o coagulare a societatii civile pentru a lua pozitie.
  Stiu ca Rosia Montana e tema despre care societatea civila romaneasca a reusit sa reputeze cele mai multe victorii si a fost cel mai unita. Totusi e de temut ca la un moment dat lucrurile adorm. Iar statul, se stie... vegheaza! (de data asta prin Videanu).
  • -4 (4 voturi)    
   DEZINFORMARE (Luni, 21 decembrie 2009, 0:40)

   jh [anonim] i-a raspuns lui horia_m

   Ooooo...cat ii doare pe romani rosia montana...da cat ii doare pe unguri...nu de alta dar nu imi explic cum de pana a veni vorba de exploatare nu a mentionat nimeni vestigii romane care trebuie salvate si nici 12 biserici, 13 cimitire si 14 babe care se clatina de vreme si de poluarea comunista...

   Dragii copii, nu se poate sa fiti atat de naivi...
   • +5 (5 voturi)    
    "babe" (Luni, 21 decembrie 2009, 11:19)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui jh

    Cand folosesti cuvantul acesta, in mod dispretuitor fatza de femeile batrane din Rosia, sa te gandesti PERMANENT la mama ta! Si la aia ca, daca te-a educat sa dispretuiesti femeile batrane, s-a putea sa aiba soarta celor la care te gandesti tu cu atata "amabilitate"!
    Ceea ce chiar merita...!
    • -3 (3 voturi)    
     mama mea vs. mama ta (Luni, 21 decembrie 2009, 20:56)

     jh [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

     draga codruta,

     te asigur ca mama mea m-a invatat si sa respect femeile batrane, nu doar din rosia montana ci de peste tot, dar si sa dispretuiesc minciuna si demagogia...

     te invit pe aceasta cale sa transmiti toate urarile mele femeilor in varsta din rosia montana si sa incerci sa raspunzi la problemele pe care le-am ridicat:
     - nu ti se pare ciudat subitul interes de a salva rosia montana?
     - nu cumva rosia e deja un dezastru ecologic si trebuia de mult facut ceva?
     - este adevarat ca ONG-urile care militeaza pentru "salvarea" rosiei montane sunt finantate de catre actori interesati ei insisi in preluarea exploatarii?
     si in final:
     - este adevarat ca tu nu nici macar nu ai fost pe acolo si ca nici nu ai destula minte sa faci distinctia intre sarcasm si impolitete?

     fara nici un fel de stima, demagog ordinar ce esti!
     j
 • +7 (11 voturi)    
  Nu! pentru proiectul Rosia Montana (Duminică, 20 decembrie 2009, 11:58)

  Mihail [anonim]

  In primul rand multumim lui Dani Rockhoff pentru acest articol,care dupa parerea mea vorbeste de la sine ca in continuare acesti domni ne vand tara pe bucatele ,bucatele......incet dar bine .In al doilea rand cred ca singura solutie a noastra a oamenilor de rand este sa protestam....sub orice forma
 • -1 (9 voturi)    
  TRADARE (Duminică, 20 decembrie 2009, 11:58)

  Anonimus [anonim]

  Fiecare roman, este constient de faptul ca, acesti ticalosi de guvernanti care, ne-au condus in ultimii 20 de ani, au pus botu' la milioane de euro atunci cand, au aprobat cate ceva, din functiile pe care, le-au detinut.Cat priveste raspunsul, dat de BASESCU, in "marea confruntare" cu GEOANA, acesta(raspunsul,) tradeaza faptul ca, Basescu a fost mai voalat deoarece, campania sa electorala, a fost, cu siguranta, sponsorizata de cei care vor sa obtina, cu orice pret, aceasta "vaca" de muls(Rosia Montana), vanduta pe doi arginti, de politicienii nostri verosi.
  Numai niste prosti sau cretini, pot crede faptul ca, BASESCU, va tine cont de parerea "specialistilor".
  No comment!...
 • +6 (8 voturi)    
  nu se poate face chiar nimic? (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:00)

  bogdan [anonim]

  Noi chiar nu avem nicio parghie legala, ca si contribuabili, cetateni ai acestei tari, prin care sa oprim aceasta enormitate? Ne ducem si ne legam cu lanturi de casele alea, facem greva foamei in galerii, nu stiu... Pornim o noua revolutie daca e necesar... E strigator la cer cum ni se baga sistematic pe gat niste porcarii, iar noi asistam muti de uimire la felul grosolan in care suntem fraieriti. Bunul simt nu mai ajuta pe nimeni.
 • +3 (9 voturi)    
  BNR (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:07)

  gamma [utilizator]

  Mai bine le dam licenta sa ia aurul din BNR . Macar nu ne alegem cu cianurile .
 • +6 (12 voturi)    
  Da ... (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:09)

  Andrei [anonim]

  Inainte de alegeri, postacii pedelisti ne tot faceau capul calendar despre ce bine e sa iasa Basescu din nou presedinte. Na, poftim,a iesit. In schimb ce vedem ? Udrea din nou siiii ... mister Videanu care nici nu a fost inca instalat ministru dar deja viseaza la afaceri cu aurul de la Rosia Montana.
  Asta vi se pare corect, nu-i asa ?
 • -1 (11 voturi)    
  Sa fim realisti (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:13)

  n3m3sis [utilizator]

  Cu pretul aurului la un maxim istoric, proiectul asta avea sa se desfasoare indiferent cine ajungea la Cotroceni. Singura diferenta ar fi fost beneficiarul spagilor.

  Cei care se opun ar trebui sa militeze pentru obtinerea unor conditii mai bune pentru statul roman si pentru utilizarea unor mijloace de exploatare mai putin poluante.

  Si ca sa nu vedem doar partea goala a paharului, in conditiile economice actuale, dublarea rezervelor de aur ale bancii nationale ar fi un avantaj semnificativ.
  • -1 (7 voturi)    
   Un om lucid (Duminică, 20 decembrie 2009, 17:56)

   cetateanul [anonim] i-a raspuns lui n3m3sis

   In sfarsit, cineva care zice lucrurilor pe nume.
   • +3 (5 voturi)    
    fii serios, monser ! (Duminică, 20 decembrie 2009, 22:03)

    taxon [anonim] i-a raspuns lui cetateanul

    zice pe naiba. ia vezi, cit ramine in romania si cit cara gabrielu-pulii-mele in afara?
    noi ne alegem cu praful de pe toba, ca de obicei.
    exceptie fac videanu & co, cu spagile.
 • +18 (18 voturi)    
  si care sunt beneficiile?Care este valoarea reala? (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:15)

  Lucian* [utilizator]

  ce primeste cu adevarat Romania daca se porneste proiectul? Cat anume valoreaza zacamantul? de ce se incranceneaza de atatia ani firma aia?
  Eu am un fix cu cifrele....
  Un simplu calcul matematic si folosind internetul care ne da pretul aurului si argintul aflam ceva (http://www.goldprice.org/gold-price.html)
  600 tone de aur, 1 tona = 1000kg, 1kg = 1000grame
  600*1000*1000=600000000g
  1 troy ounce = 31.1034768 grams (asta este uncia pt comert cu metale pretioase si nu aia de 28g)
  600000000/31.1034768=19290448.065 uncii
  pretul unciei de aur azi 20 Decembrie=777.27euro
  19290448.065*777.27=14993886567.48255 euro!
  15 miliarde de euro numai din aur si astia ne dau cica 4!
  Hai ca sunt curios acum si sa vedem ce este cu 2000 tone de argint.
  Acelasi site ne spune:
  pretul unciei de argint azi 20 Decembrie=12.07euro
  deci
  2000*1000*1000/31.1034768=64301493.137 de uncii
  64301493.137*12.07=776119022.166 euro.
  ACUM STIM! VORBIM DE 15.77 miliarde de dolari!

  Deci statul roman ia praful de pe toba pt ca direct ia un mare SHIT!

  Eu ca un inginer care am fost bagat in dezvoltari de furnizori si bagat si in calcule economice am ajuns la concluzia ca mai bine ia statul un imprumut de 1 miliard de euro si-si modernizeaza firmele din minerit pe care le controleaza si isi exploateaza singur acele rezerve fara nici o ingerinta externa.
  Va da exact aceleasi slujbe la oameni ca si RMGC cu exact aceleasi beneficii pt dezvoltarea zonala dar macar mai baga in buzunar si in dezvoltarea tarii macar vreo 10 miliarde in plus fata de ce ar fi daca ar ramane la RMGC.
  Initial eram de acord cu exploatarea de catre straini dar dupa calculul asta sunt convins ca de fapt este o HOTIE ascunsa in hartie roz si cu funda de ministru vandut! ASTEPT O REPLICA DE LA CINE SE VA SIMTI!
  • +8 (8 voturi)    
   Nu ma simt (Duminică, 20 decembrie 2009, 16:32)

   Florin [anonim] i-a raspuns lui Lucian*

   Dar incerc o replica.
   Inteleg ca alea 600 de tone de aur stau in depozit, te apleci, le iei si le vinzi...hopa, uite 15 miliarde si noua ne dau 4...
   De costuri nu ne zici nimic dumneata? O fi costand si cianura aia ceva... Parerea mea...
   No comment pe partea cu ecologia.
   In tara in care nu sintem in stare sa ne pazim, desi legi exista, sa nu ne dispara padurea de sub nas nu ma astept sa ne putem pazi ca acesta exploatare sa ramana in parametri ecologici.
   Dar , pana la urma, de asta l-am votat pe Basescu: sa ajungem sa traim intr-o tara in care nimeni nu e mai presus de lege.
   Lucru care e nu parea deloc a fi probabil cu gasca cealalta. Poate nici cu gasca asta. Dar o sa vedem. Aia care o sa traim...
   • +6 (6 voturi)    
    de acord dar.... (Duminică, 20 decembrie 2009, 21:03)

    Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Florin

    confrom RGMC investitia totala ar fi in jur de 2.2 miliarde (lacuri de decantare si baraje), cel putin asa se spune.
    Insa investitia in cazul statului roman ar fi mai redusa deoarece exista deja capacitati de minerit in zona. Eventual trebuie modernizate.
    Oricum chiar si cu costul anuntat de RGMC raman 13.5 miliarde adica de 3 ori mai mult decat se lauda RGMC prin reclame ca ar reveni statului roman.
  • +5 (5 voturi)    
   Calculelele... (Duminică, 20 decembrie 2009, 17:15)

   Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

   ...nu-s chiar asa.
   Nu stiu de unde-a aparut (in articol, vreau sa zic), povestea asta cu 600 Au + 2000 Ag; nu-s nici pe departe specialist si de la un punct incoo nici n-am mai urmarit cazul cu atentie, dar intotdeauna cifrele pe care le-am auzit eu erau aproximativ la jumatate, cca 300Au + 1000Ag.
   Pe de alta parte, nu luati de bune basmele astora cu patru miliarde (de dolari, btw). In realitate, redeventa pe care ar urma s-o plateasca investitorul este minuscula, de cateva procente, deci targul este cu MULT mai prost decat sugerati dvs. La cifrele respective, probabil ca Ro nu s-ar alege cu mai multe de 200-300 milioane de euro din redeventa. E corect totusi sa amintim ca statul roman are si-o participatie in proiect... Miliardele provin partial din calcule alambicate, ca sa vezi cum e cu locurile de munca create pe X ani, ca sa vezi cum e cu efectul de multiplicare etc.

   Pentru optimistul n3m3sis de mai sus -- tonele alea de aur ar putea ajunge la BNR DOAR CONTRA COST. O data platite redeventele, marfa ii apartine operatorului si-o vinde in conditii de piata.

   Pt. d-na Rockhoff -- sunt aproape sigur ca acel Vasile Timis de la Cultura nu e aceeasi persoana cu Vasile "Frank" Timis.
   • +3 (3 voturi)    
    tonele de aur (Duminică, 20 decembrie 2009, 20:20)

    dani [anonim] i-a raspuns lui Catalin Dimofte

    Cele "600...800 de tone de aur ..."sunt ceea ce a zis Basescu la televizor, apare in articol sub forma de citat. Cantitatile evaluate de firma si vehiculate in presa sunt mai modeste, de 250-300 t de aur si 1,600 t de argint.
   • +4 (4 voturi)    
    se vehicula chiar mai mult (Duminică, 20 decembrie 2009, 21:09)

    Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Catalin Dimofte

    Basescu pomenea de un 800 tone de aur.
    Nu cred ca ceea ce se spune public este si real.
    Sa nu uitam ca rezultatul studiului de laborator este tinuta secreta dar in conditiile in care RGMC are acces la ea.
    OK, de ce ar mai fi secreta daca cifrele vehiculate ar fi mai mici sau exacte? Atunci RGMC ar avea tot motivul sa le faca publice pt a-si negocia o pozitie mai buna si pt a plati mai putin statului roman.
    Dar nu este cazul! Singura concluzie este ca estimarea s-ar putea sa fie mai mare.
    Totusi vorbim de Muntii Metaliferi.
  • +3 (3 voturi)    
   Oameni buni (Luni, 21 decembrie 2009, 0:10)

   Free Face [anonim] i-a raspuns lui Lucian*

   Resursele naturale stau foarte bine la adapost, acolo unde stau acum. Pe mana guvernantilor actuali sau pentru cei ce vor fi cel putin 10 ani de acum incolo, nu as avea incredere sa las nici un leu macar. Voi nu vedeti ca oricati bani am avea dispar in conturile a cativa. Unde este rezultatul final?
   Nu este decat manipulare pentru a fura!
   Noua ne trebuie o economie sanatoasa dar si un stat pentru romani. Noi avem nevoie de scoli bune, de drumuri bune, de oameni multumiti. Asta este greu de construit, nu se cumpara cu bani pur si simplu. Cu toti banii din lume nu poti cumpara civilizatie. Banii ar ajuta dar sa fie pe mana unor oameni responsabili, care demonstreaza ca stiu ce sa faca cu ei, pentru binele omului de rand, nu pentru al lor si al corporatiilor internationale.
   Ce datorie publica aveam in '89? Nu se apropia ea de zero oare? Cu toate datoriile facute pana acum, unde am ajuns? Vi se par putini banii cheltuiti? Ba eu cred ca nu sunt putini, au fost foarte multi chiar! Uitati-va la bancile luxoase, la luxul guvernantilor si al 'oamenilor de afaceri'. Sub 'protectia' legilor si cu ajutorul sfantului furt au acum toate astea, in conditiile in care omul de rand se lupta pentru ziua de maine.
   Nu va lasati furati de mirajul banilor usor obtinuti de nu se stie cine de fapt!
  • -1 (1 vot)    
   ia mai socoteste odata (Luni, 21 decembrie 2009, 0:44)

   calcule [anonim] i-a raspuns lui Lucian*

   my friend, calculele sunt corecte. Dar e usor sa numeri sacii de faina dupa ce ii ai in carutza. De ce oare nu a luat statul un imprumut nu de 1 miliard ci de 4 miliarde (presupunand ca romania se poate atinge de o suma de asta avand in vedere experienta manageriala a autoritatilor) cand nu stia cu siguranta daca gaseste sau nu gaseste ceva.

   stii, asta se cheama risc. si cine si-l asuma este indreptatit sa ia partea leului. calcule pe banii altora pot si eu sa fac...

   de fapt socoteli pe capra vecinului e un sport national in romania, nu? ca inginerii zootehnisti suntem cu totii...
   • +1 (1 vot)    
    tot respectul pt ingnerii zootehnisti (Luni, 21 decembrie 2009, 9:34)

    Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui calcule

    intrebarea ta referitoare la statul roman ca de ce nu a luat imprumut ca sa exploateze aurul este justa.
    Aceeasi intrebare si-o mai punea un analist economic cand a inteles ca statul roman inca mai controleaza niste campuri/rezerve petrolifere si se intreba si el de ce statul roman nu ia un imprumut pt a exploata in regie proprie acele rezerve.
    Cred ca statul roman, scuze, politicienii romani care cred ca mai conduc statul roman, de fapt nu vor sa-si faca de lucru pt ca le mananca timpul si este plictisitor pt ei.
    Satul roman deja este implicat in diferite exploatari miniere aurifere din Romania dar in acelasi timp se poate vedea usor o lipsa de implicare in noile oportunitatile.
    Nu stiu, poate ca oi fi eu mai conservator dar din punctul meu de vedere statul trebuie sa fie interventionist pt ca altfel isi pierde datoria de a fi corect pt toti cetatenii sai. Un stat neinterventionist ii ajuta doar pe cativa potentati.
    PS: nu sunt zootehnist ci chiar eram implicat in evaluarea furnizorilor pt proiecte noi. Vorbesc de evaluari de genul ce ar trebui pt ca sa se realizeze un proiect nou: capacitati noi de productie, echipamente, fonduri pt materii prime, personal si fonduri pt instruire personal, logistica necesara, planificarea calificarii productiei, etc.
 • +1 (11 voturi)    
  CEASUSESC ARE CANAL, BASESCU ARE GROAPA MARIANELOR (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:15)

  mitic [anonim]

  PEDISTII SUNT DISPERATI DUPA BANII, NE BAGA IN GROAPA CU POLITICA LOR DE JAF.

  ACUM NE CONDAMNA CA POPOR..

  SA LE DEA DUMNEZEU SANATATE LOR SI FAMILIILOR.. TOT ATATA CATA NE LASA EI NOUA..
 • +4 (4 voturi)    
  Publicitate RMCG (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:17)

  razvan [anonim]

  am vazut-o recent pe site-ul Hotnews, in timpul vizionarii unui clip. Incercati sa o scoateti daca tot nu sunteti de acord.
  • -4 (6 voturi)    
   Sugerezi cumva cenzura? (Duminică, 20 decembrie 2009, 18:13)

   Paul [anonim] i-a raspuns lui razvan

   Inclusiv publicitatea RMGC. Nu vad cum altfel ai putea sa iei o decizie obiectiva. Ar trebui sa ascultam ambele variante
 • +4 (6 voturi)    
  EXISTA....? (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:18)

  CIOMBE [anonim]

  Alt procedeu de flotatie fara cianuri? Daca da, unde?
  • +4 (4 voturi)    
   exista! (Duminică, 20 decembrie 2009, 18:19)

   ionel [anonim] i-a raspuns lui CIOMBE

   http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=95929

   Procedeu fara cianuri, brevetat de ingineri romani la Baia Mare si cu un produs secundar chimic care poate fi si el valorificat (materie prima in industria chimica).
   • +1 (3 voturi)    
    I-AUZI!?!? (Duminică, 20 decembrie 2009, 20:16)

    CIOMBE [anonim] i-a raspuns lui ionel

    De ce nu stie nimeni de el? Foarte ciudat!
    • +2 (2 voturi)    
     stie, n-ai tu grija ;) (Luni, 21 decembrie 2009, 11:06)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui CIOMBE

     In studiul de impact al firmei de exploatare mai sunt mentionate si alte procedee de separare in afara celui cu cianuri.
     Si tot in acel studiu firma spune ca procedeul cu cianuri e de preferat pentru ca... astfel profitul va fi mai mare...!!! >:
 • +19 (23 voturi)    
  genial articolul (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:18)

  gigioc [anonim]

  Mafiotii stiu mai bine ce au de facut. Oricum ne batem joc de istoria noastra si tot ce inseamna ea, Rosia Montana n-ar fi o exceptie. In cinstea eroilor neamului din I razboi mondial mergem la arcu de triumf cu limuzine si manele si ne aratam chilotii in cinstea lor. Asta e tara in care traim. O mizerie si o bataie de joc.
  Opriti jaful la Rosia Montana. Videanu si berceanu si ceilalti hoti care au furat de nu mai stiu numarul milioanelor.. plecati in tarile calde si dormiti pe bani! Nu va ajunge?
  • +13 (13 voturi)    
   stai linistit (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:43)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui gigioc

   Nu o sa raspunda nimeni pt ca fie este ocupat sa-si numere argintii, fie este prea ocupat sa-si ascunda incompetenta in spatele unei mutre arogante sau de specialist de partid.
   • +2 (2 voturi)    
    Petitie (Duminică, 20 decembrie 2009, 15:11)

    mihai1982 [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

    Semneaza petitia: "Rosia Montana amenintata de noul guvern Emil Boc" http://bit.ly/4B3sXH
  • -5 (13 voturi)    
   tu stii (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:20)

   dragoshf [utilizator] i-a raspuns lui gigioc

   cat mai e uncia de aur? sau stii doar retorica tip antena3?
   • +12 (16 voturi)    
    Dinti (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:27)

    kinn [anonim] i-a raspuns lui dragoshf

    Amice, tie ti-ar trebui smulsi toti dintii de aur pentru a-i vinde. Spre binele tarii, bineinteles.
   • +3 (3 voturi)    
    Nu știu. Dar tu știi.... (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:56)

    mamacerghida [utilizator] i-a raspuns lui dragoshf

    .....cât valorează un ecosistem ca cel din zonă fraiere?! Dar patrimoniul de acolo care face parte din istoria noastră ca neam, primul certificat scris al unei localități, Alburnus Major?! Dar galeriile romane, cel mai bine conservate din Europa?!Și nu în ultimul rând, cât valorează MOȚII?! Cât valorează toate astea la bursa ta de kkt?!!
   • +5 (5 voturi)    
    e mare! (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:57)

    Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui dragoshf

    te uiti pe http://www.goldprice.org/ si vezi exact cat este uncia. Vorbim de uncia pt metale pretioase:
    1 troy ounce = 31.1034768 grams
    Am facut un calcul acum vreo 2 ore dar vad ca Hotnews nu se grabeste sa-mi puna comentariul.
    600tone aur=600000000 de grame care impartit la 31.1034768= 19290447.941 uncii de aur*777.27euro (pretul de azi per uncie de aur) = 14993886471.238 euro.
    2000 tone argint = 2000000000 grame care impartit la 31.1034768 = 64301493.137 uncii de argint * 12.09 euro (pretul de acum per uncie de argint)=777405052.029 euro
    TOTAL: 14993886471.238+777405052.029=15771291523.267=> 15.7 miliarde de euro.
    Asa cum am zis si prima data, la suma asta se merita sa iei imprumut sa-ti retehnologizezi capacitatile miniere (sa nu zica careva ca nu avem ca nu cred!) si sa exploatezi in regie proprie cu propriile companii.
    Nu stiu cine crede ca aceste resurse trebuie exploatate de catre straini, dar eu zic ca daca tot se pune problema sa fie exploatate, atunci mai bine le exploatam noi si ne raman de cel putin 3 ori mai multi bani in casa.
  • +2 (6 voturi)    
   mogulii buni vs mogulii rai (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:56)

   gica contra [anonim] i-a raspuns lui gigioc

   ...era unu pe aici, tapalaga....ce ne indemna sa alegem raul cel mai mic.
   ...in timpul scandalului cu platoul marii negre, hotnews se intrecea in puncte de vedere,analize si sute de comentarii.
   ....dintre trompetele furibunde care militau pt pdl...nu mai apare nici una sa lase un comentariu pertinent.

   sa va cianozati bine!
  • -1 (3 voturi)    
   Ba te contrzic (Duminică, 20 decembrie 2009, 14:13)

   sile [anonim] i-a raspuns lui gigioc

   Articolul e mai mult un "huo Videanu et comp." bazat pe o singura fraza - mi-e greu s-o numesc argument. Autorul sustine ca "exista si alte metode, mai putin daunatoare mediului inconjurator, acestea sunt mult mai costisitoare si compania ar pierde din profit." Si argumenteaza de nu mai poate.

   Nu sunt specialist in extractia aurului, dar uitandu-ma pe wikipedia constat ca daca trebuie sa extragi aurul din roci, ai fix doua variante: cianuri (standard industrial) si "thiosulfat", procedeu aplicabil doar pe roci cu concentratie mare de cupru.
   Un click mai incolo aflu ca cianurile se descompun repede chiar si la lumina naturala.
   • +4 (4 voturi)    
    se descompun >: (Duminică, 20 decembrie 2009, 16:42)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui sile

    si dau acid cianhidric (HCN) la fel de toxic numai ca... volatil!
    Se transforma in vapori la sub 27 grd. Celsius - si este purtat de vant.. !
 • -3 (3 voturi)    
  Desteptarea va rog (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:20)

  Dante [anonim]

  Ideea in-the-box care sperie pe toata lumea este "folosirea ceanurilor". Pls informati-va si IESITI DIN TRANSA asta a "cianurilor". Concentratia de ceanuri in malul de dupa exploatare va fi la Rosia de 7 ppm (parti pe milion) asta in timp ce norma europeana prevede maxim 10 ppm la EXPLOATARILE NOI CARE SE DESCHID, asta pentru ca la CELE DEJA EXISTENTE IN EUROPA concentratia este de peste 15 ppm. La 7 ppm se poate bea apa cu cana, atat de redusa e ceanurarea. Ca sa mori de la concentratia respectiva de ceanura a ar trebui bauti 40 de litri din acea apa, ceea ce nu e cazul ca oricum ar crapa oricine dupa 3 litri de apa obisnuita. Mai mult, ceanurile saunt biodegradabile sub razele soarelui (ultravioletele sunt cele care le degradeaza) si pe zi ce trece concentratia de la 7 ppm scade. Dar ce destructiv suna "CEANURI" si cat de greu e sa GANDESTI. In toata Europa occidentala se foloseste aceeasi metoda, pentru ca permite extractia cea mai completa de minereu din roca, dar noi ne speriem de... ceva ce nu cunoastem. Treziti-va si lasati-i sa scoata aurul ala.
 • 0 (4 voturi)    
  Decenta e de aur! (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:24)

  worker [anonim]

  Inainte de a scrie un astfel de material aveti oare decenta si curajul necesar de a cere scuze cititorilor fideli ai Hotnews pentru pozitiile partinitoare din cursul campaniei prezidentiale? Pentru editarea comentariilor antiBasescu ? Sau acceptati ca intre politicienii traseisti si gazetari nu e nici o diferenta fiecare mergind unde este ciolanul mai gros fara nici un fel de constiinta? Haideti, face-ti-ne sa nu ne rusinam si de presa cita vreme de politic ne este atit de greata! Ce va spune constiinta dumneavoastra?
 • +5 (5 voturi)    
  Bani negri (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:24)

  Prostu [anonim]

  O alta bogatie vanduta pe nimic din care cativa talhari politici se vor imbogati ? Surse pentru o noua campanie electorala cu plasute cu 2 pesti sarati ? Vile noi la Monte Carlo ? Parale pentru corupt judecatori/procurori daca vor avea dosare si procese ?????????..................
  Bravos daco-romanilor !
  Imi place chestia asta pentru ca Rosia Montana e in Ardeal . Au ce si-au dorit !
  • 0 (4 voturi)    
   Ai un nume predestinat (Duminică, 20 decembrie 2009, 18:18)

   Gorgor [anonim] i-a raspuns lui Prostu

   Tot ce tinea de stat s-a vandut pe nimic pe vremea pesedeilor. Toata lumea vrea sa castige bani degeaba dar nu va da nimeni mai mult decat face pe mina aia.
 • +13 (15 voturi)    
  .. (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:29)

  tudor [anonim]

  Totusi de ce nu baga bani statul roman sa extraga aurul??? macar stim ca ajunge in banca nationala nu la o mana de afeceristi mizerabili??? Facem ca si cu petrolul si gazul pe care il extrag strainii din tara noastra si care este bunul tuturor romanilor??
  • +3 (7 voturi)    
   Statul (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:55)

   George [anonim] i-a raspuns lui tudor

   Statul nu se mai poate implica in activitatea de minerit, ordin de la Comisia Europeana (trebuie sa observi ca subventiile pentru Valea Jiului scad constant).

   Eu am alta varianta: cum am inceput sa gandesc ca Basescu (care nu prea face pasi gresiti, v-ati convins deja, nu?), nu cred ca el s-ar compromite in asa hal inca de la inceputul noului mandat. Va crea o isterie nationala (buna in acest moment, pentru a mai distrage atentia de la alte probleme cu adevarat grave), si va avea de castigat prin... cine credeti? Mana sa dreapta, Elena Udrea! Ce cauta ea la Mediu? Pai tocmai asta e cheia: ea va poza in salvatoarea natiunii, opunandu-se din rasputeri intiativei din Apuseni, cota ei va fi in crestere (implicit si a lui Basescu), si cand lumea se va fi saturat de Boc, Videanu, Blaga, Berceanu... cine va fi propus prim-ministru? Ghiciti singuri!
  • +2 (4 voturi)    
   ei de ce? (Duminică, 20 decembrie 2009, 14:06)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui tudor

   sa nu bage nimeni chiar nimic in buzunar?
   Hai nu fii naiv ca doar esti in Romania.
   Cand o sa vad si eu primul politician linsat in Romania o sa cred ca se trezesc romanii.
   Cred ca mai am ceva de asteptat pt ca se pare ca dezarmarea de la 1711 si 1714 de catre fanarioti mai are repercursiuni si azi asupra romanilor.
  • +2 (2 voturi)    
   De ce... (Duminică, 20 decembrie 2009, 15:49)

   George [anonim] i-a raspuns lui tudor

   ... nu-mi faceti vizibila postarea mea in acest loc? A zis si d-l Basescu ca s-a terminat campania electorala, de ce va mai temeti acum?
  • +1 (3 voturi)    
   Statul a scos aur la RM (Duminică, 20 decembrie 2009, 16:20)

   Bogdan Breazu [anonim] i-a raspuns lui tudor

   Abia cand ar avea statul exploatarea asta pe mana ar baga mana pana la cot. Asa volens nolens tre sa se multumeasca cu cateva spagi. Dar nu stiati ca statul a exploatat la Rosia Montana? Doar nu firmiturile pe care tre sa le cearna canadienii din munte a fost tot aurul de acolo. Asa ca hopa. N-o luati prea tare pe aratura!
 • +8 (10 voturi)    
  Durerea (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:29)

  Frobenius [anonim]

  "Un proiect care-i doare, pe foarte multi romani."

  Din pacate durerea este difuza, nu a fost inca localizata. Ca si multe alte dureri. Cind va fi localizata s-ar putea sa fie prea tirziu. Pentru vindecare. Se va cunoaste leacul dar nu va mai exista nimic de vindecat. Deocamdata se practica terapia prin somn.
  Somn usor, "natiune"!
 • +11 (15 voturi)    
  comisionul? (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:32)

  ice [anonim]

  Videanu si gasca in frunte cu presedintele vostru vor un comision cat mai baban,....atat ii intereseaza.
  Daca tot procesul e asa sigur pentru mediu cu zic cei de la Gold Corporation propun ca in urmatorii 20 de ani copii si nepotii lor sa-si petreaca vata intr-o tabara pe malul viitorului lac de steril cu cianuri. Ei, care se baga?
  • -1 (3 voturi)    
   Sa nu exageram (Duminică, 20 decembrie 2009, 15:29)

   Demostene [anonim] i-a raspuns lui ice

   Daca efectele ar fi fost apocaliptice cum spuneti voi nu s-ar fi deschis in veci mine de exploatare aurifera cu cianura. Si totusi sunt tari civilizate care au acceptat asemenea proiecte. Nu are cum sa fie dracul asa de negru. Nu o fi nici lipsita de riscuri dar sa nu exageram.
 • +3 (17 voturi)    
  Ce semeni aia culegi (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:33)

  motu [anonim]

  Ati facut campanie pro pedele, ati castigat! Asa ca gura. Daca nu ati stiut ce faceti, taceti ca ati fost prosti. Daca ati stiut, taceti ca asta ati vrut.
  • +4 (4 voturi)    
   nenea vezi ca nu-i chiar asa cum spui (Duminică, 20 decembrie 2009, 14:03)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui motu

   citeste tot si ai sa vezi ca totul a inceput cu.....Calin Popescu Tariceanu in 1997...
   Hmmm....
   Mai sa fie ... pai se explica multe atunci. Inclusiv cu Sterling.
   • +3 (3 voturi)    
    asa si asa (Duminică, 20 decembrie 2009, 16:39)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Lucian*

    Contractul care i-a fost pus sub nas lui Tariceanu a fost modificat in DEFAVOAREA statului roman, pe vremea lui Berceanu!
    Iar primele avize au fost date pe vremea cand la Ministerul Mediului era un Director de la PD (Gabriel Dumitrascu) - care, de altfel, s-a si angajat repejor director la firma de exploatare!
    A fost director la firma aia cel putin pana in 2003!
    • +2 (2 voturi)    
     nasol (Duminică, 20 decembrie 2009, 21:11)

     Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

     deci ori sunt in cardasie ori sunt amandoi de o incompetenta rara ori sunt unsi amandoi de le poti spune vaselinosii.
 • +14 (14 voturi)    
  atitudine (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:35)

  traiang [utilizator]

  Vad ca toti ce au postat cu pareri pur si simplu de bun simt sa nu mai vorbim de expertiza Academiei s-ar putea sa fie in van. Trebuie sa luam o atitudine prin hot news si sa semnam o initiativa legislativa cetateneasca care sa fie expusa in parlament Cred ca este timpul ca vocea poporului sa fie ascultata asa cum a fost la alegeri impotriva oricaror aranjamente !!!
  • -1 (3 voturi)    
   Am ascultat destul vocea poporului (Duminică, 20 decembrie 2009, 16:30)

   Cordun [anonim] i-a raspuns lui traiang

   Eu as propune un alt sistem de vot. Sa voteze doar oamenii cu carte. Si cu cat are mai multa carte sa aiba si votul lui mai multa greutate. Ca altfel ...M-am saturat sa ascult vox populi tampit. Si nu merci! Nu vreau sa mai ascult baliverne. Cati dintre voi sunt specialisti in tehnologii miniere sau mediu? Si atunci de ce tre sa influientati voi o decizie?
   • +2 (2 voturi)    
    EU ! (Luni, 21 decembrie 2009, 11:00)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Cordun

    EU sunt "specialista"!
    Si EU sunt una dintre persoanele care sustine (si care a argumentat inca din 2002, atat la ministere cat si la Banca Mondiala) ca proiectul e PROST!
    Asa ca las-o cu baliverne... si mergi gugutza sa-ti cumperi o diploma mai buna :-p
    • -1 (1 vot)    
     TU nu esti specialista (Luni, 21 decembrie 2009, 22:00)

     Cordun [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

     De specialista ce esti se repeta comentariul tau? Sau poate esti specialista in forumit pentru onegisti?
   • +2 (2 voturi)    
    EU ! (Luni, 21 decembrie 2009, 11:01)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Cordun

    EU sunt specialista! Si EU sunt una dintre persoanele care a argumentat, inca incepand din 2002, atat la ministerele implicate cat si la Banca Mondiala, ca proiectul e PROST!

    Asa ca mai las-o cu "balivernele" - si mergi fugutza sa-ti cumperi o diploma mai buna... :-p
 • 0 (14 voturi)    
  ecologistii (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:38)

  Marta [anonim]

  "Aurul murdar de cianuri" e ceva ce au folosit ecologistii ani de zile ca sa ii sperie pe oameni, omitand sa spuna ca acest fel de a se exgtrage aur se foloseste peste tot in lume. Sigur, ideea e ca controversele sa se prelungeasca cat mai mult pentru ca si ecologistii au partea lor de castig din asta. Obtin bani (deloc neglijabili) de la fundatii din afara, primesc calatorii in strainatate, duc o viata confortabila atata timp cat fac agitatie pe marginea proiectului. Cunosc personal.
  • +5 (7 voturi)    
   Marta Sparta? Sau Atena? (Duminică, 20 decembrie 2009, 14:04)

   mamacerghida [utilizator] i-a raspuns lui Marta

   Și astea sunt argumente?! Deci dacă alții fac, să facem și noi. Tu știi ce înseamnă un lac cu nămoluri NU NUMAI cu cianuri, dar și cu metale grele (te las pe tine să gugălești fraiero!). Tu știi ce ar însemna o fisură în acel sarcofag de beton de pe fundul lacului (cei de la RMGC au recunoscut cu guruța lor că acel sarcofag nu este chiar atât de sigur!!)?! Una singură!! Un mic cutremur și gata! Ba mai mult, betonul îmbătrânește și el, mai ales sub o mare de nămoluri corozive.... Între timp compania lui Gabriel și-a pus palma în kur și s-a cărat...

   Își doresc să locuiești atunci în zonă cu toată familia...
  • +5 (7 voturi)    
   ruptzii in coate! (Duminică, 20 decembrie 2009, 14:06)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Marta

   Numai un rupt in coate de tipul turnatorilor la securitate de pe vremea lu' Ceashka (care turnau pt. ca, vezi-Doamne, altfel n-ar fi putut sa plece in excursii in strainatate) poate sa isi imagineze ca oamenii se apuca sa sustina niste idei pentru ca "primesc calatorii in strainatate". Oi fi "cunoscand personal" tu pe vreunii din gashka ta de manelisti, fomistule!
   • -2 (2 voturi)    
    Nu fi naiv! (Duminică, 20 decembrie 2009, 22:44)

    Mihalcea [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

    Multi dintre onegistii care combat chestiunea cu maxima pasiune nu o fac dezinteresat.
    • +2 (2 voturi)    
     bineinteles ;) (Luni, 21 decembrie 2009, 10:57)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Mihalcea

     Si EU sunt "interesata"!
     Vreau sa am Apusenii curati!
     Si mai vreau sa traiesc intr-o Romanie fara conducatori corupti de niste firme jegoase! >:
  • +6 (6 voturi)    
   Peste tot in lume? (Duminică, 20 decembrie 2009, 15:01)

   Frobenius [anonim] i-a raspuns lui Marta

   Peste tot in lume nu este chiar peste tot. Poti afla unde, nu este foarte greu. Mai poti afla si cum este tratata problema prin vecini (Cehia, Ungaria). Nu am habar cine sint "ecologistii", stiu doar ca ecologia este o stiinta. Si mai stiu ca nu orice "bucurenci" are legatura cu stiinta. Nu am sa scriu insa despre tot ce stiu ca sa nu ma cenzureze din nou vreun istet de la HotNews.
   • 0 (2 voturi)    
    a nu se confunda! (Duminică, 20 decembrie 2009, 20:52)

    Gebeleizis [anonim] i-a raspuns lui Frobenius

    Un ecolog (om de stiinta) de un ecologist (fanatic). Iar faptul ca ecologistii primesc milioane de euro doar pentu a face multa valva este adevarat.
    Gebeleizis has spoken!
    • +1 (1 vot)    
     a vorbit aiurea (Luni, 21 decembrie 2009, 10:02)

     amazon [anonim] i-a raspuns lui Gebeleizis

     Ecologistii au aparut sa apere planeta de dezastrul "consumerismului" si al promotorilor acestuia. Cumparam, consumam, aruncam. Gunoaiele si reziduurile o sa ne sufoce. Firmele taie copaci, secatuiesc si distrug zone intregi, ca le trebuie materie prima tot mai multa, pentru cat mai multa marfa si profit insutit.. Ecologistii de profesie nu fac munca patriotica, nu sunt pionieri comunisti, e firesc sa primeasca fonduri. Iar daca unii profita necuvenit, si pentru ei exista legi, ca pentru oricine. Cei care o fac doar din convingere, stiu ei ce stiu, le plac aerul, apa si strazile curate.
    • +2 (2 voturi)    
     atunci, zi tot! (Luni, 21 decembrie 2009, 10:55)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Gebeleizis

     daca stii tu PRECIS ca "ecologistii primesc milioane de euro doar pentru a face multa valva" fa bine si zi exact CATE milioane au primit, CINE a primit, DE UNDE a primit, CAND a primit!
     Ca vad ca vrei sa dai de inteles ca vorbesti "documentat", ashaaa... nu vorbeste gura fara tine - inseamna ca ai datele EXACTE!

     Zi! Astept !
 • +14 (18 voturi)    
  Foarte trist (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:39)

  Ella [anonim]

  Sper sa nu primeze interesele acestor mafioti! Elena Udrea e printre cei mai detestabili oameni politici prezenti, ma intreb ce o poate detrona...Clar s-au pregatit cei de la Gabriel Resources pas cu pas pentru obiectivul lor.
  In alta ordine de idei, prejudiciul adus tarii va fi imens prin ditsrugerea zonei si imbolnavirea oamenilor...pe care tot statul ii trateaza. Eu ma gandesc de ex, ca lacurile acelea pline de cianura nu sunt asa departe de Cluj, unde locuiesc. La orice ploaie ma poate trece gandul...asta e plina de cianura? Sau orice vant mi se poate parea toxic...Uitati-va ce este in China in jurul exploatariolr miniere..oameni mutilati chimic pe viata...daca aia mai e viata!

  Trebuie sa e facem auziti!
  • -5 (5 voturi)    
   Subiect de telenovela (Duminică, 20 decembrie 2009, 16:02)

   Dogaru [anonim] i-a raspuns lui Ella

   Le-as ruga pe doamnele care au pierdut telenovela de la ora 12.00 sa nu mai abereze pe aici despre lacurile pline cu cianuri.
 • +8 (12 voturi)    
  da da da (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:39)

  Altcineva [anonim]

  Cred ca toata chestiunea asta cu Rosia Montana este precum insula serpilor. După ce scot aurul de-acolo se trezesc ca de fapt el era de mult vandut unor mafioti.
 • +14 (18 voturi)    
  doua aspecte (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:39)

  Berila [utilizator]

  Ce am retinut eu:
  1. Numele lui Frank Timis in dubla calitate, de actionar majoritar la acea companie si, apoi, prin "ungere" politica, secretar de stat la Ministerul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National (lupul paznic la oi?), si
  2. Graba cu care Videanu doreste sa demareze acest proiect controversat: avand in vedere banii negri care au intrat in conturile PDL pe perioada campaniei electorale, pt. publicitatea indoor, outdoor etc. a lui Basescu (ca si in cazul PSD, de altfel, dar au fost mai putini acolo), nu m-ar mira sa aflu, la un moment dat, ca Timis a pompat si el la greu de partea asta a baricadei. Supozitie.
  3. Eu tot n-am inteles. Adica firma aceea ar urma sa castige cateva zeci de miliarde de euro, sa afecteze, din cate inteleg, solul si patrimoniul cultural al Romaniei, iar pt. asta niste smecheri de prin poitica sa-si traga niste beneficii necuvenite, iar bovinei de rand sa i se imparta doar explicatia ca urmeaza sa intre niste bani la bugetul de stat, care si aia vor fi cheltuiti nechibzuit si vor aluneca tot spre buzunarele politicienilor?
 • +14 (16 voturi)    
  Excelent articol (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:43)

  un roman [utilizator]

  Bine documentat si la obiect!
  Cu astfel de articole trebuie sa informam romanii astfel incat sa ii convingem sa lupte in continuare impotriva distrugerii si vanzarii tarii de catre politicieni oportunisti de teapa lui Videanu si Basescu.
  • +1 (1 vot)    
   Să cred? (Duminică, 20 decembrie 2009, 17:09)

   Apostolul [anonim] i-a raspuns lui un roman

   Acesta (mă refer la hotnews)a fost continuu pro
   PDL .Chiar să se fi schimbat? Pentru ce?
   Dragostea pentru țară,romani?
   Ori cum este o informație.Cine se aștepta la altceva?Scriau cațiva că se bucură pentru ce se
   intamplă ca și dovadă că nu se va intampla nimic bun.Stimabililor,ne bucurăm pe pielea noastră?
   Vă gandiți că in fiecare lună va trebui să avem
   zile fără salariu?
   De ce să mă bucur?Suntem de plans!!
   Eu nu mai am speranță!
   Crede-ți că o găleată pe cap ar ține loc de....
 • +11 (13 voturi)    
  ...acest videanu este un mare neispravit... (Duminică, 20 decembrie 2009, 12:52)

  John [anonim]

  ...cu astfel de improvizatori nu se poate face treaba serioasa in romanica...
  ...pafaristi submediocrii precum videanu nu sant capabili sa gandeasca decat specula cu terenuri si cladiri...
  ...ei sant Rroparii roamniei si s-au ridicat precum gunoaiele cand agiti balta...
  ...nu sant instare sa faca un business plan de nadejde...habar nu au cum se face profitul...
  ...vor sa profite de cererea de comoditati (materii prime) generata de China ca sa valorifice sterilul din Rosia...condamnand romanii sa se innece in cianura....
  ....ASTA DUPA CE ROMANII AU DAT VOTUL LUI BASESCU...
  ...RUSINE videanule...
  • -1 (1 vot)    
   Asta-i capitalismul frate (Duminică, 20 decembrie 2009, 22:49)

   Cargiale [anonim] i-a raspuns lui John

   Si specula e tot capitalism. Plus ca am scos si noi STAT ROMAN aur de acolo da habar n-am ce s-a intamplat cu banii. Poate stiti voi. Oricum daca la Rosia Montana s-a scos aur timp de 2000 de ani, cam cat a mai ramas de ne tinem atat de tantosi?
 • +5 (13 voturi)    
  confuzie de moguli (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:01)

  escu [anonim]

  Paaaai....nu am intzeles...acuma v-atzi trezit....nu stiatzi ca Bese cu clanul sau sunt mogulii cei mari ????
 • +11 (17 voturi)    
  Sa nu fie nici o urma de indoiala... (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:01)

  Rudy [anonim]

  In cursul acestui viitor guvern Boc, baietii (si fetele, nu?) destepti vor face o ultima PRADUIALA! a Romaniei. A mai ramas de furat, si daca nu prea mult, mai e de extras, de sifonat, de asfaltat, ce creti voi? vor trai bine, asta e clar! Videanu, Berceanu, Nutzi Udrea, vor duce ultimul asalt! Nu mai e nimic de pierdut. Si viata lor de ministri e scurta, ei stiu asta foarte bine!!! Praduiala incepe in fortza, fiecare zi conteaza! Media ar trebui sa fie cu ochii pe ei in urmatoarele saptamani, luni, se vor face fara amanare mari excrocherii! E clar ca guvernul asta nu o sa reziste mult, si cozile astea de topor nu vor sta prea mult in scaunele din Victoria.
 • +16 (16 voturi)    
  rezervatie (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:02)

  roman adevarat [anonim]

  singura solutie este ca parlamentul mult hulit sa declare zona rezervatie arheologica si geologica,astfel zona sa primeasca un statut pe care il are de exemplu Retezatul in prezent
  • +5 (5 voturi)    
   Statutul Retezatului... (Duminică, 20 decembrie 2009, 14:54)

   Frobenius [anonim] i-a raspuns lui roman adevarat

   ... este calcat in picioare de unii care se ascund sub nume ca Hidroelectrica, Schweighofer sau, cu voia dumneavoastra, DN66A (daca ti se pare mai sugestiv poti sa le spui si APM, Garda de mediu sau Comisia monumentelor naturii de pe linga Academie). Nu aceasta este solutia. Exista insa si o solutie. Nu scriu mai mult ca iar ma cenzureaza vreun istet de la HotNews.
  • 0 (2 voturi)    
   Sa faca o rezervatie de aur. Buna idee! (Duminică, 20 decembrie 2009, 18:22)

   Hurghidan [anonim] i-a raspuns lui roman adevarat

   Adevarul e ca am cazut pe spate. Pana acum credeam ca cea mai proasta solutie ptr RM e referendumul. Incep sa am dubii.
 • +13 (13 voturi)    
  munti nostri aur poarta... (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:02)

  analitix [anonim]

  Am trecut in aceasta vara prin Apuseni. S-au cheltuit multi bani in ultima vreme pe stramutarea locuitorilor din Rosia Montana si promovarea programului de exploatare. Numele Rosia Montana Gold Corporatin apare in foarte multe locuri - fac sponsorizari, organizeaza festivaluri...etc. Era clar ca dupa valul de nemultumiri generale din 2006-2007 cei de la Gabriel Resources nu vor renunta ci vor avea rabdare...asteptand schimbarea climatului politic si social. Campania initiata anul acesta a semnalat sfarsitul primei perioade de asteptare. Daca nu le iese acum...vor mai astepta 2 ani. Si iarasi vor incerca. Nu se va pune niciodata problema sa renunte la asa ceva. Sper sa nu reuseasca prea curand. Asemenea articole, ca cel de mai sus, sunt binevenite si trebuie promovate spre cunostinta publicului. Dar mi-e frica ca televiziunile de stiri nu vor sti din nou sa se comporte profesionist si vor devia de la subiect.
  • -1 (1 vot)    
   Interese din afara (Duminică, 20 decembrie 2009, 16:07)

   Vidra [anonim] i-a raspuns lui analitix

   Nu numai Corporatia Gold face tapaj pe subiect. Mai avem instigatorii. Aia care striga din multime si se autointituleaza ecologisti. Pentru ca unde sunt bani implicati sunt si multe interese. Poate chiar externe.
   • +3 (3 voturi)    
    pâna la "afara" si la "ecologisti" (Duminică, 20 decembrie 2009, 16:34)

    Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Vidra

    ... cei care se opun proiectului sunt cei DINAUNTRU - adica locuitori ai Rosiei Montane care NU au de a face nimic cu "ecologismul", sunt doar niste tzarani din Apuseni care vor sa-si vada linistiti de viata lor si sa nu fie otraviti de "proiectele" unor tzepari!

    E dreptul LOR sa traiasca pe pamantul LOR asa cum vor ei! mai ales ca nici nu polueaza, nici nu deranjeaza pe nimeni si nici n-au stat cu mana intinsa la nimeni (asa cum fac puliticienii)!

    Asa ca las-o jos, ca macane! Singurele "interese externe" sunt legate de firma aia de tzepari, RMGC adica...!
    • -1 (1 vot)    
     Nu mai vb tu in numele LOR (Duminică, 20 decembrie 2009, 22:53)

     Dexter [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

     Si mai ceteste si tu pe tema asta. Ca 95% dintre taranii astia din Apuseni sustin compania canadiana nu statul roman. Sunt constienti ca statul nu-i va ajuta niciodata.
     • +2 (2 voturi)    
      dar de unde stii tu unde am EU casa? (Luni, 21 decembrie 2009, 10:50)

      Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Dexter

      Nu am nevoie sa citesc - eu stiu situatia chiar de ACOLO!
      "Taranii astia din Apuseni" s-ar putea sa aiba mai multa scoala decat tine - sau / si decat mama ta!
  • 0 (2 voturi)    
   Putina variatie va rog (Duminică, 20 decembrie 2009, 20:55)

   Magdalena [anonim] i-a raspuns lui analitix

   Asta cum muntii care poarta aur ai noi care cersim e de fapt exact contrariul a ceea ce vreti sa spuneti. Noi cersim la FMI ptr ca refuzam sa scoatem aurul. Nici in context nici in afara lui expresia asta n-are legatura cu Rosia Montana.
 • -5 (7 voturi)    
  Oricum va fi la meu (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:02)

  Tinescu seful lui Escu [anonim]

  Oricum cea mai mare parte din aurul care se va extrage ne va reveni noua.Poporul roman nu va primi mai nimic asa ca nu va mai lamentati degeaba pt ca oricum nu sunteti in stare sa va conduceti,la cat de prost poate fi acest popor acesta este un mare avantaj pt noi cei care conducem tara aceasta.Tot ce se intampla in tara se intampla doar ca vrem noi sa se intample asa.
 • -4 (6 voturi)    
  Dom' Dani, (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:06)

  MLZ [anonim]

  ... nici mie nu-mi surade treaba cu cianurile. Nu pt ca ar fi periculoase, pentru ca asa, si cutitele lungi sunt deosebit de periculoase. Ci pentru ca nu sunt convins ca daca se intampla ceva vinovatii vor plati/readuce situatia la starea initiala (presupunand ca se poate).

  Da' nu-mi umbla nene la sentiment ..... zici matale:
  "(...) si alte vestigii nepretuite ale formarii si existentei poporului roman pe aceste meleaguri. "

  Gea la carutza ....
 • +11 (11 voturi)    
  Rosia Montana (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:06)

  Lars [anonim]

  E o decizie care trebuie cumpanita foarte bine. Aici s-ar preta un referendum. Nu poti decide sa distrugi o zona intinsa bazandu-te pe promisiuni ca la sfarsit se va face curat. Nu cred ca cele cateva sute de slujbe merita distrugerea acelei zone si asumarea riscurilor folosirii cianurilor.
  Ia sa vedem, face Base referendum sau tace ca mortu' si lasa pe oligarhul Videanu sa-si faca mendrele ?
  • +1 (3 voturi)    
   Sigur va face... (Duminică, 20 decembrie 2009, 14:30)

   Inginer [anonim] i-a raspuns lui Lars

   la fel ca in cazul actelor biometrice, cind niste oameni s-au straduit sa stringa 1 milion de semnaturi pentru referendum pe tema respectiva, iar rezultatul il cunoasteti.
  • 0 (2 voturi)    
   Ce referendum? (Duminică, 20 decembrie 2009, 17:14)

   Apostolul [anonim] i-a raspuns lui Lars

   In cine aveți incredere?
   Vreți ,găleți,ulei,zahăr?Asta a fost mizilic!
 • -1 (7 voturi)    
  Trist (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:12)

  gelu [anonim]

  Ma incearca o senzatie de deznadejde. De ce Basescu in care ne-am pus atatea sperante nu-i cheama la ordine pe lacomii de berceanu si videanu ? Oamenii astia (mai ales berceanu) sunt de un cinism extraordinar. Cateodata ma gandesc ca mai bine iesea geoana (ma rog, tabara lui) ca sa nu mai vad javrele nesimtite de berceanu, videanu, udrea, cocos, regele asfaltului, regele samd... Daca Basescu chiar n-a mintit cand a spus ca de acum nu il mai intereseaza politica de partid, ci doar interesul romanilor, pote ne scapa macar de o parte din astia. Nu trebuie decat sa-si ia mana de pe ei si cuplul Morar-Kovesi ti-i infuleca dintr-o inghititura...
 • +3 (7 voturi)    
  Pai, da! (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:12)

  db [anonim]

  QED - "arhanghelii" interesului national - fireste PDL, se apuca de treaba imediat dupa alegerile prezidentiale. Sa le uram mult succes respectivilor, ei trag din greu ca sa traim noi mai bine, nu-i asa?
 • +5 (7 voturi)    
  pungasi peste tot!!! distrug tara!!! (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:13)

  Nik [anonim]

  ooooooooooh!!! hotii, distrug tara! si basescu si geoana ii tot dau cu "o sa tin cont de specialisti", "pana nu sunt convins ca nu dauneaza o sa fiu impotriva" ...
  BAI TAMPITILOR, DAUNEAZA!!!
  oare 20 milioane de tone de roci procesate anual, 200.000 de tone de cianura, nu dauneaza??? ce va pasa voua, ca nu traiti in zona, nu? si ce le pasa si smecherilor de la firma exploatatoare...
  cand nu mai au profit, cand nu mai e aur, pleaca si gata! DAR NOI RAMANEM IN TARA ASTA! si nu o vrem poluata, nu o vrem distrusa! profitati, jegurilor ce sunteti, de istorie, si faceti bani din turism, nu din aur! dar din turism nu ies comisioane, nu? plus ca e bataie de cap! asa la aur, pac pac, vin banii, a? scursurilor, daca stiau romanii ce aveati de gand, nu iesea basescu presedinte!

  jos videanu de la putere!

  turismul aduce bani pe un termen mai lung decat aurul! vestigiile sunt, pot fi aratate turistilor zeci de ani de-a randul!

  Bravo celui de la partidul ecologist, care spunea de pietroiul grecilor! de aceeasi parere sunt si eu!

  Si cna-ul se sesizeaza pt orice cuvant mai...
  cna-ule, decat sa te sesizezi pt ca zice careva "cur" la tv, sesizeaza-te atunci cand trebuie!!! sau ati primit si voi ceva de la hotii aia ca sa le acceptati iar reclamele?? insa cu intrarea in legalitate?? pt ca au pus o steluta, si au scris acolo mic ca doar 1,8 miliarde ar fi de fapt bani dati statului, inseamna ca au intrat in legalitate???

  ce spagari sunteti si voi...

  si parca ati facut mai demult o alta treaba, si anume ca trebuie caracterele scrise cu aceiasi marime. nu se aplica si acum? daca tot se lauda aia verbal de la firma exploatatoare, sa spuna si verbal ceea ce scrie cu steluta, ca omu' nu sta sa citeasca alea 2 randuri foarte mic scrise jos acolo!!!
 • +8 (10 voturi)    
  Parca... (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:16)

  Constantin [anonim]

  Draga Hotnews.ro-ule, oricat "combate" voi impotriva acestui proiect, faptul ca a repornit vi se datoreaza si voua. L-ati sustinut pe Basescu ("raul cel mai mic" cum zicea un prieten) si uite ce ati obtinut! Se stia clar inca de pe vremea ministresei Sulfina ca ei sunt sustinatori inflacarati.
  Ce sa mai zic, sunt destul de flamanzi baietii astia din PDL, nu au apucat si ei vreun ciolan mai consistent si acum le curg balele dupa acest proiect.
  • -2 (2 voturi)    
   Di undi bani? (Duminică, 20 decembrie 2009, 15:38)

   Amadeo [anonim] i-a raspuns lui Constantin

   Nu numai politicienii sunt flamanzi. Cu totii vom fi!! Intram in colaps economic frumosilor! Dincolo de spagile pe care le-a incasat sau nu PDL-ul aratati-mi-l pe ala care spune ca nu avem nevoie de banii aia ca de aer, ca-l mananc.
 • 0 (8 voturi)    
  Banii trebuie returnati... (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:20)

  Razvan [anonim]

  In campania electorala s-au cheltuit sume enorme de catre portocalii. Au datorii serioase fata de cei care i-au sustinut.
  Oricum cinci ani tara le-a fos data pe mana cu larga complicitate a ziaristilor...
  In concluzie dupa ce v-ati compromis in campanie cu articole intr-o singura directie mi se pare penibil acuma sa va lamentati.
  • +7 (7 voturi)    
   psst.. (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:25)

   Lucian* [utilizator] i-a raspuns lui Razvan

   au fost doar alegeri prezidentiale ....
   Guvernul poate fi trantit de parlament si portocaliii nu au majoritate parlamentara.
   Cred ca toti din Parlament au datorii la grupuri si grupulete....
 • +10 (12 voturi)    
  E vremea platii! (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:22)

  unu' [anonim]

  Cred ca acum avem o explicatie pt sumele uriase cheltuite de Basescu cu ocazia referendumului si a alegerilor. Cum Videanu e doar una din trompetele lui Base mi-e clar cine e de fapt in spatele acestor declaratii. E timpul pt o mobilizare de proportii a societatii civile! Sa dovedim ca nu sintem toti blazati si indolenti!
 • -6 (8 voturi)    
  isteria eco-nazi (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:23)

  lucid [anonim]

  Inca o dovada ca am ajuns din popor doar o populatzie de toata jena. In loc sa-i lasam pe adevaratzii specialisti - geologi, ingineri minieri, economisti, ingineri de mediu , sociologi - sa analizeze toate aspectele in deplina transparentza si apoi sa ia o decizie, tot felul de isterici fara meserie care se pretind ziaristi, alaturi de real bolnavi psihic care se cred noii Mesia ai salvarii tzarishoarei si chiar planetei inunda mass-media cu texte penibile pline doar de imprecatzii si apocaliptice tzipete impiedicand orice sansa de a discuta ratzional. Eu propun, hotnews, ca fiecare ziarist care scrie la voi despre subiect sa-si prezinte in text intai competentza in domeniu: meseria, ce activitatzi a avut legat de problema, ce cartzi-materiale a citit despre exploatarea aurului, etc etc La fel si cei ce comenteaza exprimand clar un DA sau un NU, ca sa stim ce au la "baza" cand se pronuntza. Eu unul nu sunt in situatzia de a ma pronuntza pana acum, din lipsa de informatzii serioase din ambele partzi, si ca mine sunt probabil marea majoritate a romanilor. Iata de ce o discutzie ratzionala, tehnica, stiintzifica, economica si sociologica este absolut necesara in locul unor texte isterice care nu dovedesc decat psihic dezechilibrat.
  • +1 (5 voturi)    
   A vorbit... (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:50)

   mamacerghida [utilizator] i-a raspuns lui lucid

   specialistul lucid! Specialist pentru care, democrația este valabilă atâta timp cât opiniile sunt pe gustul său... Sigur, nu se pricepe deloc, după cum afirmă, dar pentru el, cei care militează pentru o planetă verde, sunt isterici.... Ba mai mult, naziști.

   Ai rămas același onanist găunos lucidule, ți s-a uzat și spoiala de atâta frecat neuronul...
  • +3 (5 voturi)    
   apropo de "bolnavi psihic" (Duminică, 20 decembrie 2009, 14:14)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui lucid

   Daca e vorba de "specislisti", te faci ca ai UITAT ca Academia Romana e IMPOTRIVA proiectului? CE "specialisti" iti mai trebuiesc? din aceia facuti pe "diplome cu scandal"?
   Sa stii ca si lucrul in mediu cu radiatii (asa cum a fost al tau) dauneaza la "psihic", daca tot adusesi vorba despre "isterici" si "bolnavi psihic"!
   Pana una-alta proiectul de exploatare este ATAT de prost, incat Studiul de Impact platit de firma si care a fost dezbatut in 2006 a picat "con brio" inca de atunci! Asa ca nu te mai isteriza matale cu "specialistii" si trateaza-ti (ca sa te citez) "psihicul dezechilibrat" :-p
   • -2 (2 voturi)    
    Nu cred in independenta Academiei (Duminică, 20 decembrie 2009, 22:58)

    Vrajitorul din Oz [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

    Din pacate totul se poate cumpara in tara asta. Inclusiv parerea Academiei.
    • +3 (3 voturi)    
     :)))))))))) (Luni, 21 decembrie 2009, 10:46)

     Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Vrajitorul din Oz

     Bine ca oi fi crezand in "independenta" lui Videanu :)))))))))
     Academia Romana reuneste cateva sute de persoane (cu activitate recunoscuta international si desfasurata de-a lungul a zeci de ani, ca nu intri in Academie la 2 ani dupa ce ti-ai cumparat o diploma jegoasa) - nu doar 5 - 6 ministri shpagari!
     • 0 (0 voturi)    
      independenta academiei (Luni, 21 decembrie 2009, 12:49)

      dragos [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

      pt. edificare ar trebui amintita povestea viitoarei statiuni turistice din Padis ca oricum nu-i prea departe de Rosia Montana, nu-i asa?
  • +3 (3 voturi)    
   Absolut corect (Duminică, 20 decembrie 2009, 16:02)

   tyla [utilizator] i-a raspuns lui lucid

   Dar daca cumva decizia de exploatare se va lua fara aceste acorduri transparente, va fi cea mai mare dezamagire de la revolutie incoace.
 • -4 (6 voturi)    
  Elena Udrea la Mediu ? (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:26)

  Rollo Tomasi [anonim]

  "Elena Udrea, care pastoreste cu gratie doua ministere: Mediu si Turism."
  P-asta de unde ai scos-o ?
  • +3 (3 voturi)    
   de unde au scos-o si ministerele (Duminică, 20 decembrie 2009, 14:08)

   dani [anonim] i-a raspuns lui Rollo Tomasi

   Din informatiile oficiale valabile la momentul in care am scris articolul.

   http://www.mmediu.ro/ministru.htm

   http://www.turism.gov.ro/ro/#/
  • +4 (6 voturi)    
   pentru ca ASA E! (Duminică, 20 decembrie 2009, 14:17)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Rollo Tomasi

   Noul guvern inca NU a fost validat de Parlament (trecand peste faptul ca e doar in faza de zvon, nimic nu e inca definitiv) - astfel incat Udrea ESTE inca ministru la Mediu - e drept ca nu si la Turism pt. ca in guvernul asta interimar se pare ca Misterul Turismului nu mai exista >:
 • +8 (10 voturi)    
  A cotizat Gold Corporation la prezidentiale?? (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:38)

  Piciu' [anonim]

  Suspecta graba lui Adriean, nu? Vor sponsorii sa scoata banii, asa repede? Presiuni? Doar nu va inchipuiti ca pomana electorala, afisele, campaniile media, turismul electoral, s-au facut din banii marinaurlui si din donatzii :)) Da!! E timpul scadentei, si probabil Gold Corp vrea sa vada ca s emisca treaba!! Si repede nene, ca s-o fi dat milioane de Euro, nu 3 lei.
  Imi plac si replicile, neutre, de sef de stat nu?, ale lui Basescu: el saracutzu nu are o parere si asculta specialistii. Si aici vine specialistul Adriean cu compania lui de alti mari specialisti, sa ne spuna ce bine e cu cianurile si ce bani face statul, ce bine vom trai!! Voi chiar ne credeti prosti???
  • +2 (4 voturi)    
   Avem noi mai multa nevoie de bani decat canadienii (Duminică, 20 decembrie 2009, 15:45)

   Opert [anonim] i-a raspuns lui Piciu'

   Suntem noi mai in gaura ca niciodata. Si FMI -ul ne-a tras un sut in fund. Asa nu stiu cine are mai multa nevoie de bani: noi sau canadienii?
 • +12 (14 voturi)    
  Mobilizare (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:39)

  Vlad [anonim]

  Cred ca e nevoie de o mobilizare nationala (fara culoare politica) impotriva acestei catastrofe ecologice care se pregateste la Rosia Montana. Nu inteleg de ce UE nu intervine (trebuie sa exite norme europene impotriva acestor exploatari)
  • +2 (2 voturi)    
   Exista norme europene (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:57)

   Lucian_Mares [utilizator] i-a raspuns lui Vlad

   dar n-ar fi prima data cand Romania incalca normele europene.
  • -2 (2 voturi)    
   pai tocmai ca exista norme europene pentru (Duminică, 20 decembrie 2009, 15:05)

   teodors [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Pai tocmai ca exista norme europene pentru asemenea exploatari cu cianura. Numai ca istericii de serviciu nu au auzit si nu vor sa auda de asa ceva.
  • +4 (4 voturi)    
   total de acord... (Duminică, 20 decembrie 2009, 15:17)

   liviu [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   nici eu nu inteleg d c UE nu zice nimic...
   e nevoie de o mobilizare...
   dar cine sa o faca?
   cei care sunt capabili sa o faca primesc repede niste banuti si subit considera proiectu o mana cereasca (inclusiv ecologic)...

   oricum daca o sa se faca proiectul asta, parca vad romanii peste 5-10-15 ani in genunchi uitanduse spre cer si zicandd:"cu ce am greist Doamene sa merit asa ceva"... noi avem "calitatea" de a lasa totul pe altul, de a astepta ajutor de la altcineva.

   ar fi cazul sa ne mobilizam... dar cine o sa inceapa? nici macar ONGurile nu fac cat ar trebui sa faca !!!
  • 0 (2 voturi)    
   Credeți in mobilizare? (Duminică, 20 decembrie 2009, 17:26)

   Butnaru [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Cand vor ieși și vor spune că acum comuniștii
   vor aceasta pentru ruși?
   Vor spune de securiști,de cei ce au furat revoluția,
   orice să lege la ochi populația ,ce le veți spune?
   Cu toții știm realitatea.Comuniștii de ieri sunt azi
   capitaliști.De ruși ,este un non sens suntem in NATO
   Cum a ținut gogorița asta?
   Așa că dacă asta iși doresc,nu știu dacă vom avea
   succes.
   Mă gandesc că in curand nu știu dacă vom mai
   putea scrie ce gandim!
 • +5 (5 voturi)    
  Miner la miner nu scoate ochii! (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:44)

  Emil [anonim]

  M-am saturat de mizeria conducatorilor.

  Am votat Basescu, dar nu sunt de acord cu mizeriile lui Videanu.Din toata adunatura de acolo, pe asta nu-l suport.

  Si se vede treaba ca el, ca miner de marmura, sa faca un cadou si altor mineri.

  Hai sa facem un referendum si pt asta.
  Sa vedem, cum iese ....
 • +5 (5 voturi)    
  Felicitări Dani! (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:46)

  mamacerghida [utilizator]

  O foarte bună și grăitoare sinteză (vorbesc în cunoștință de cauză!) a fenomenului Roșia Montană...

  Reiese clar faptul că este un proiect transpartinic. Reiese cum o clasă politică iresponsabilă a vândut bunurile dar și patrimoniul și istoria noastră. Fără să crâcnească, fără să tresară vreo fărâmă de conștiință din ei.

  Declarația Vi(n)deanului nu a fost nici pe departe iresponsabilă! RMGC stă extrem de rău cu finanțele, investitori nu se prea găsesc, și-au pierdut încrederea într-un proiect demarat ca și Dracula Park, cu surle și trâmbițe, pentru ca mai apoi, să înceapă să sughită....

  Declarația ipochimenului grizonat cu borduri în loc de creier a fost un semnal către virtualii investitori care ar putea investi constatând că proiectul a devenit prioritate guvernamentală...

  Virtualul nou guvern Boc nu este decât o ratare anteportas a lui Băsescu...
 • +5 (5 voturi)    
  adriEan (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:49)

  dumitru [anonim]

  Ailalti au vandut Marea Neagra. Videanu se teme ca nu va avea timp sa vanda si el ceva, poate ca din borduri nu a iesit chiar asa mare lucru. De aceea, probabil, desi inca nu avem un guvern, desi avem probleme majore cu sutele, AdriEan nu mai vede decat aur. De ce atata graba domnule AdriEan? Dati publicului inainte de orice TOATE informatiile legate de aceasta afacere care miroase a interese personale si antinationale. De ce nu se discuta public? De ce nu se invoca concluziile unor experti, precum ale celor din Academia Romana, numai pentru ca acestea se OPUN categoric proiectului de exploatare a aurului? Asadar, nu va intereseaza, dle AdriEan, parerile celor autorizati sa se exprime? Apropos, ce scoala si ce meserie aveti dle Videanu, de ignorati parerile celor autorizati? Sunteti arheolog, istoric, peisagist, specialist in metale pretioase, zaraf sau numai politician din categoria celor care vand totul? Graba cu care va aruncati in decizii care ne privesc pe noi toti va obliga sa ne dati explicatii si, mai ales, informatii complete, nu partiale. Cu atat mai mult cu cat sub mandatul dvs interimar de la Primaria Capitalei nu ati adus decat dezastre, ati fost cel mai deplorabil primar, pentru a ma exprima decent. Probabil ca aducerea bordurilor de ciment tocmai din China (!) (cat ne-a costat numai transportul?) cand facerea lor aici ar fi alinat foamea unor concetateni, este una dintre cele mai mici pocinoage pe care ni le-ati facut.
  Jos labele de pe Rosia Montana!
 • +2 (4 voturi)    
  "80 tone de roca" (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:49)

  Codruta N [utilizator]

  Pentru un jurnalist nu e un cusur ca intr-un domeniu "specializat" sa nu aiba o f. buna "proprietate a termenilor" :)
  In realitate nu este vorba despre "80 tone de roca" ci ar trebui sa fie vorba despre ceea ce se cheama "probe geologice" - adica de pliculete cu roca macinata pana la praf, de max. 100 g fiecare. In mod EVIDENT un asemenea numar de "probe" (800 000) nu putea fi luat de acolo in atat timp, procesul de probare al unui zacamant fiind el insusi destul de complicat!
  In realitate este vorba pur si simplu despre o cantitate f. mare de minereu concentrat furat (adica scos din tzara sub pretextul "analizelor")! La un continut mediu de numai 0.02% (ceea ce ar fi EXTREM de putin, pt. niste probe, in realitate cred ca este vorba despre un continut binishor mai mare) faceti numai socoteala CAT aur a fost scos din tzara pe shestache!
  La un asemenea proces (de scoatere din tzara de probe de metale pretioase) sunt implicate PRIN LEGE Vama si SRI! Este valabil pentru oricine: pentru a lucra cu aur, d.ex., iti trebuie certificat ORNISS!
 • +5 (5 voturi)    
  a (Duminică, 20 decembrie 2009, 13:50)

  a [anonim]

  Proiectul Rosia Montana trebuie regandit> trebuia protejate mediul, oamenii, vestigiile arheologice si dupa aceea vazut daca se pot obtine ceva bani din aurul acele

  Speram ca acest metal nenorocit isi va pierde din valore cit mai repede
 • +3 (7 voturi)    
  2 precizari (Duminică, 20 decembrie 2009, 14:02)

  Codruta N [utilizator]

  1 - Un grup foarte mare de localnici din Rosia Montana (reuniti in organizatia Alburnus Maior) a inceput sa se opuna proiectului de exploatare inca de prin 2000; in 2002 au obtinut sprijinul mai multor ONG de mediu si au inceput o campanie la care a aderat incet-incet o mare parte din tzara (deoarece aproape oricine se "recunostea" in vreo forma sau alta de abuz dintre cele care erau in curs la Rosia). In septembrie 2002 proiectul a primit prima MARE lovitura: Banca Mondiala (prin divizia de afaceri IFC) a REFUZAT sa acorde firmei de exploatare o finantare de 250 mil. USD, din cauza ca proiectul prezenta numeroase puncte de intrebare majore!
  Se pare ca Dl. Videanu HABAR nu are de "specialistii Bancii Mondiale", cat o fi dansul de ministru - probabil are el ceva "specialisti personali", facuti pe diplome din aleaaa... subiecte ale scandalurilor cu diplome din ultimii ani >:

  2 - Vasile Timis din MCCPN se pare nu doar ca nu e ruda cu Frank Timis dar chiar ca nu prea il "inghite". Cu toate astea nu-mi prea fac iluzii ca un membru PD ar fi in stare sa zica "smîrc!" in fatza "politicii de partid", stiuta fiind obedienta PD in fatza Maretului Conducator (care la randul sau depinde de Maretii Lui Sponsori).
  • 0 (4 voturi)    
   Oponenti suspiciosi (Duminică, 20 decembrie 2009, 21:18)

   Bogota [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

   Si toate organizatiile aste care urla ca din gura de sarpe exegereaza atat de mult ca mi se par suspicioase.
 • 0 (4 voturi)    
  Bravos Ardeal ! (Duminică, 20 decembrie 2009, 14:12)

  Desteptu [anonim]

  Ardealul are exact ce a votat !
  Bravo !
 • +3 (3 voturi)    
  RotChild, mai repede obtii unobtainium-ul ... (Duminică, 20 decembrie 2009, 14:14)

  Cetateanul turmentat [anonim]

  de pe planta Pandora, aia din filmul "Avatar", decat aurul de la Rosia Mintana!

  Si lasa jocul la doua capete, ia-ti-l inapoi pe Soros si stii tu ce sa faci cu el!
  • +3 (3 voturi)    
   Videne, tu o sa dispari, "frate"! (Duminică, 20 decembrie 2009, 16:37)

   Cetateanul turmentat [anonim] i-a raspuns lui Cetateanul turmentat

   Atat am sa-ti transmit.
 • -2 (4 voturi)    
  Aurul trebuie extras ! (Duminică, 20 decembrie 2009, 14:24)

  gicu [anonim]

  Voi, cei care comentati , habar nu aveti de realitatea sociala , economica a zonei.
  1.Timp de 10 ani de zile sa tot vorbit de turism, asta era tema favorita a ong-urilor, de ce sa exploatam aurul cand putem face turism ,etc. si ?! unde sunt turistii ?! 10 de ani de zile nu au facut nimic.
  2. SOMAJUL IN ACEEA ZONA E DE 95 %, iar in zona mai larga cuprinzand si orase ca si Abrud sau Campeni, vreo 50 % . Voi oare stiti cum e sa te gandesti ce pui a doua zi pe masa ?!?
  3. e o zona in mijlocul muntilor, 6 luni din an , iarna grea, deci agricultura nu merge, cresterea animalelor nu poate asigura un trai decent
  4. vestigii istorice , nu sunt !!! cei de la gabriel resouce au investit milioane de euro, ca sa fie explorate , etc intrebatii pe cei care se ocupa cu ARHEOLOGIA , nu pareri ale ong-urilor
  5. 99% din populatie de acolo e de acord cu exploatarea, de 2000 de ani , asta a fost principala sursa de venit, exploatarea aurului
  6.Peste tot in lume se foloseste cianura !, iar tehnologiile de astazi reduc practic la 0% riscurile unui accident
  Sfaturi pt voi care tot va dati cu parerea:
  1. vreti sa nu se mai distruga zona ?! mergeti si investiti acolo, faceti partii de schii
  2. aduceti fonduri europene, nerambursabile ,sprijiniti viticultura, agricultura ,etc
  3. creati infrastructura, aia e o zona in care nu ai semnal la mobil

  INTREBARI
  1. ong-urile astea care tot fac contestatii, care tot impiedica acel proiect ce AU FACUT ?! CE AU FACUT PENTRU ACEI OAMENI ?! UNDE E TURISMUL PROMIS ?! UNDE SUNT FONDURILE EUROPENE ?!

  CONCLUZIE
  E normal, e la moda , primesti bani ca esti ECO, e cool sa fii acuma pentru protejarea mediului, etc. E cool, ca doar stai in bucuresti, la caldura, cu masina in fata blocului, cu salariu bun, etc
  Mergeti si voi jumatate de an la rosia montana, si locuiti acolo, locuiti voi acolo si vedeti cum e sa pornesti fara sanse in viata, cum natura si vremea is principalii adversari ai vietii tale etc
  • +2 (4 voturi)    
   ba NU trebuie extras! (Duminică, 20 decembrie 2009, 16:24)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui gicu

   "Somerii" de care vorbesti provin tot din minerit, industria asta nu e in stare sa scoata pe banda decat someri! Si la fel de "someri" vor fi si dupa ce se va termina expolatarea, adica in mai putin de 10 ani (pt. ca RMGC MINTE si exploatarea nu va dura cat spun ei, dovada chiar studiul lor de impact)!

   In zona mai sunt si altii decat mineri, sunt fermieri care traiesc linistit, ei si cu familiile lor! Pentru niste locuri de munca care vor dupa nici 10 ani fermele alea (care NU polueaza) vor fi distruse si oamenii aceia aruncati pe drumuri! Este corect? NU!

   Somerii din minerit ar face bine sa se recalifice - si sa NU mai ceara sa moara capra vecinului fermier!
 • +4 (6 voturi)    
  Nasule, (B1TV), AJUTOR!! (Duminică, 20 decembrie 2009, 14:29)

  adrian88000 [utilizator]

  Rapid o emisiune serioasa ,cu invitati credibili (specialisti nu politiceni) care sa dezbata problema aurului de La Rosia Montana. Vrem sa intelegem EXACT care ce-i cu aurul de acolo , cu extractia prin cianuri, cu acest contract, etc.
  Daca exista si alte solutii , daca se poate si altfel.
  AJUTOR!!
 • -1 (3 voturi)    
  adica avem un zacamant de aur (Duminică, 20 decembrie 2009, 14:39)

  dragoshf [utilizator]

  da' o ardem ecologisti protejandu-l din rasputeri. despre constructiile masive din delta nu spune nimeni nimic niciodata si tocmai ne-am luat scandal la copenhaga despre cum nu facem nimic sa protejam zonele care sunt declarate speciale.

  de unde stiti ca o sa fie o catastrofa ecologica? au zis specialistii ca o sa fie? ne pricepem cu totii la extractia aurului? la cianuri? stupid...
  • +3 (3 voturi)    
   da, asa au zis specialistii! (Duminică, 20 decembrie 2009, 16:20)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui dragoshf

   Ca o sa fie o "catastrofa ecologica". In sensul acesta, Academia Romana si-a exprimat pozitia inca de acum cca. 7 ani - si continua sa o re-afirme!
 • +5 (7 voturi)    
  ai mai uitat un "moment-cheie: ;) (Duminică, 20 decembrie 2009, 14:42)

  Codruta N [utilizator]

  In 2006 a fost facut public Studiul de Impact de Mediu (SIM) realizat la comanda RMGC, pentru proiectul Rosia Montana. SIM cuprindea peste 4000 (patru mii!!!) de pagini de barbologie si un document mai prost n-am vazut decat la colegii mei studenti care ajungeau sa repete anul. Jenant!
  SIM a fost supus dezbaterii publice pe timp de 2 luni si a fost "desfiintat" de-a dreptul, prin comantariile si observatiile la obiect facute de cei care au avut rabdarea sa citeasca cele peste 4000 pagini de bull-shit!

  Ca urmare, proiectul NU a primit ok-ul de la Ministerul Mediului!!!

  Astfel incat, atunci cand se vorbeste despre "opinia specialistilor", cei care spun (ca Basescu sau Videanu) doar se PREFAC ca nu stiu: "opinia specialistilor" este DE MULT exprimata - iar ea se regaseste in pozitia Academiei Romane!
  • +2 (2 voturi)    
   revin cu o alta precizare (Duminică, 20 decembrie 2009, 19:52)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Codruta N

   Pentru cei care pana acum n-au inteles >:

   Academia Romana (unde se presupune ca s-au reunit specialstii CEI mai buni si recunoscuti din tzara - recunoscuti inclusiv peste hotare) si-a exprimat, inca de acum 7 ani, pozitia IMPOTRIVA proiectului - pozitie pe care si-a mentinut-o constant si despre care TOATE institutiile tzarii (inclusiv Presedintia si Guvernul, cu ministerele lui implicate cu tot) STIU!

   Astfel incat Videanu sau Base, atunci cand bolborosesc ref. la "sa vedem ce spun specialistii" dau dovada de IPOCRIZIE MAXIMA!!!

   Pentru ca ei STIU "ce spun specislatii"! - adica: NU PROIECTULUI!!!
 • -1 (3 voturi)    
  La naiba! (Duminică, 20 decembrie 2009, 15:31)

  Tery [anonim]

  Daca in Grecia astia viziteaza pietroaie propun sa cumparam si noi cativa bolovani si sa nu mai facem nici industrie, nici agricultura.
 • +4 (4 voturi)    
  doamnelor si domnilor, (Duminică, 20 decembrie 2009, 15:36)

  kalu [anonim]

  atentiune atentiune, se pune de-o ciordeala gen Sterling !!! Baieteii care au puterea pregatesc un tun in interes personal in frunte cu Adriean cel imbujorat tot timpul. Intotdeauna niste dubiosi trebuie sa ia decizii in locul nostru.
 • +1 (5 voturi)    
  articol bun (Duminică, 20 decembrie 2009, 15:37)

  gigi [anonim]

  Dani,de ce nu propui si solutii?
  • +2 (2 voturi)    
   solutii (Duminică, 20 decembrie 2009, 17:00)

   dani [anonim] i-a raspuns lui gigi

   Prin lipsa ecologizarii vechilor exploatari si acordarea licentei de minerit catre RMGC, zona e blocata pentru altfel de solutii, de ani de zile. Solutia in zona e turismul, cu dimensiune arheologica, insa si de "GO EAST" sa vezi cum se scoate aurul din pamant. Cautarea de aur are un element de aventura si senzational, care poate fi valorificat turistic. Evident, e un proiect de anvergura si nu se face intr-un minut, insa cred ca in 2-3 ani s-ar putea pune pe roate. Articolul l-am conceput expozitiv, i-am lasat pe altii sa-si dea cu parerea. Multumesc de "bun" :)
 • +6 (6 voturi)    
  stf Videanule (Duminică, 20 decembrie 2009, 15:57)

  seb [anonim]

  ...alo ??? domnule Basescu doar ce-ai cistigat alegerile si ne dezamagesti ???zi-i dom'le lui Videanu sa-si vada de treaba lui .. cu Rosia Montana ...:(
 • -1 (3 voturi)    
  Basescu a dat un raspuns mai bun la confruntare (Duminică, 20 decembrie 2009, 15:58)

  Xenopol [anonim]

  Eu cred ca ultima confruntare Geoana - Basescu a fost decisiva pentru alegerile astea. Iar Basescu a raspuns mai bine si la subiectul Rosia Montana.
 • -1 (1 vot)    
  esti depasit (Duminică, 20 decembrie 2009, 16:17)

  Sorin [anonim]

  Dani boy vezi ca Vasile Timis nu mai are de mult timp legatura cu proiectul , cam de cind au incetat opozanti sa fie asa de vehementi , pentru ca opozanti acestui proiect erau finantati de actuali proprietari ai proiectului , acestia iau dat la temelie lui Timis , prin ONG=uri , Academii Nationale etc , toate sponsorizate si finantate de cel care a vrut sa umfle proiectul lui Timis si care a si reusit , deoarcece este mult mai potent decit Timis , numele lui este George Soros , cit despre "voi astia care va opune ti proiectului , ai aparut cam tirziu Dany boy , cozonacu s-a papat demult.
  PS. Deschideti o frizerie , poate ai mai mult talent
 • +2 (2 voturi)    
  Rosia Montana (Duminică, 20 decembrie 2009, 16:26)

  Catalin [anonim]

  Pana la urma vor face ceea ce doresc. Interesul este urmarit cu insistenta din 1997.

  Credeti case vor opri?

  Credeti ca degeaba a iesit din nou Marinelu. Este cel care a promis ca va face ceea ce se doreste.

  Credeti ca va ramane vreun gram de aur in Romania? Nu!!!!!!

  Iar ministrul platit din banii nostri arde de dorinta de a realiza proiectul unei firme private,in detrimentul a multor generatii de romani de acum inainte.

  E ca si cum Bicilis a aratat ascunzatoarea aurului lui Decebal,romanilor.


  Asa ar trebui sa termine acest om.
 • +6 (6 voturi)    
  Ca de la miner la marinar! (Duminică, 20 decembrie 2009, 16:35)

  CD [anonim]

  Referitor la solutii:
  - daca nu avem noi romani tehnologia sa exploatam zacamantul, atunci lasati domnilor aurul (si restul metalelor) acolo unde stau de o vesnicie inca 7 - 10 ani, pana cand l- om putea noi valorifica (ca doar vom mai avansa si noi cu tehnologia)
  - pana atunci pretul metalelor va creste semnificativ
  - pana atunci, poate ca, si clasa politica va presta mai corespunzator si va avea in centrul preocuparilor poporul si interesul cetateanului.

  Astfel, lasam si copiilor nostri ceva, nu numai datorii si o tara fara resurse, fara agricultura, fara infrastructura rutiera, aproape fara educatie si cu sanatatea la pamant.

  Domnule Basescu, faceti ceva si nu dati in conditiile actuale pe bani putini ceea ce putem noi valorifica nu peste mult timp in avantajul tuturor.
  Sa fie fericiti copii tuturor nu numai a celor de la RMGC, a catorva familii din zona si a catorva spagasini de pe la guvern.

  Sunt nepot de mineri si spun ce spun pentru ca chiar imi pasa.
  • +1 (1 vot)    
   basescu este pro-rmgc (Vineri, 20 septembrie 2013, 21:42)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui CD

   traficul de influenta continuu pe care l-a facut, l-a facut pe bani. daca nu ar fi pro-rmgc ar iesi si ar sustine protestatarii. sau se face ca nu-i vede pt ca il iubeste pe ponta? sa fim seriosi...
 • +3 (3 voturi)    
  Cianuri (Duminică, 20 decembrie 2009, 17:01)

  Ioan [anonim]

  Cianura fierbe/se evapora la temperatura de numai 27 grade celsius. Deci, pe langa infiltratii in sol, panze freatice si rauri, va fi de asemenea o poluare a aerului. Iar vanturile de Vest, bat dinspre Vest, peste Apuseni, si dau nastere la ploile din Transilvania, care bine inteles, vor fi acide. Atatea motive de refuzat autorizatia de mediu...
  Iata un articol documentat despre cianuri:http://www.ngo.ro/site_item_full.shtml?x=125
 • +2 (2 voturi)    
  castig sau pierdere (Duminică, 20 decembrie 2009, 17:05)

  utu [anonim]

  Frank Timis s a nascut in Borsa -Maramures intr -o familie numeroasa a unui artificier care a murit intr un accident de munca.El s a calificat ca electrician de mina si a fugit in YUGOSLAVIA trecand DUNAREA.,dupa care a ajuns in australia unde s a descurcat foarte bine insa nimeni nu stie cu ce s a ocupat.In Baia Borsa a finantat ridicarea unei manastiri si adat o petrecere populara pe stadion el facandu si aparitia dintr un elicopter.Legat de Rosia Montana.noi nu ne pricepem sa facem contracte cu firmele multinationale deoarece juristii nostrii sunt coruptibilisi accepta clauze care se pot interpreta.Contractul cu Transgold este un exemplu cum statul nu castiga nimic ,ramane cu consecintele poluarii si cu imaginea sifonata in Europa.Fiind vorba de cel mai mare zacamant de aur-argint si alte metale speciale din Europa ma gandesc ca ar trebui sa solicitam implicarea UE in aceasta problema deoarece are implicatii europene.Sa facem in asa fel incat sa castigam ceva dar fara efecte colaterale de mediu si cultural-istorice care sa ne afecteze major.Asa sa ne ajute Dumnezeu !
  • +2 (2 voturi)    
   mai multe detalii (Duminică, 20 decembrie 2009, 18:43)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui utu

   ... despre ce a facut Frank Timis in Australia (exceptand chestia cu drogurile - aici insa pot sa va spun ca a avut 2 condamnari pentru detinere in vederea comercializarii) aici:

   http://www.ziua.ro/f.php?data=2009-12-19&thread=263363&id=131013

   Mai gasiti ceva similar chiar cautand pe HotNews.
 • +6 (6 voturi)    
  Anti Proiect Rosia Montana (Duminică, 20 decembrie 2009, 17:10)

  Vasile [anonim]

  Romanii se pronunta impotriva proiectului de la Rosia Montana. Cred ca se poate initia o campania anti pe mediile de socializare gen "Facebook" si Hi5
 • +5 (5 voturi)    
  De ce (Duminică, 20 decembrie 2009, 18:08)

  berger [anonim]

  au unii oameni impresia ca poluarea ar fi mai mica sau inexistenta daca ar exploata comunistii in locul PDL-istilor aurul din superbii Apuseni? TOTI saliveaza peste acest priect, terminati cu diversiunile si cu ura.

  Oamenii sunt prea putin informati in legatura cu proiectul Rosia Montana. Tot proiectul s-a politizat pana la plictiseala, nu intamplator.
  Unde este societatea civila, de ce nu isi face temele sa informeze pe intelesul tuturor ce presupune fiecare etapa a exploatarii. Abia dupa ce este asigurata informarea completa si corecta a intregii populatii, sa fie facut un referendum. Si eu cred ca trebuie girul majoritatii populatiei intr-un proiect de o asemenea importanta.
 • 0 (6 voturi)    
  Dupa fapta si rasplata (Duminică, 20 decembrie 2009, 18:09)

  Gilraen [utilizator]

  Dupa ce l-ati sustinut pana la disperare pe Basescu si oamenii lui, incepeti sa va suparati?

  E ceea ce ati ales, domnilor! E dovada crasa de ipocrizie! Ei si-au afirmat demult intentiile (chiar si prin lipsa unor afirmatii clare in acest subiect).

  Trebuie decontate zecile/sutele de milioane cheltuite in aceasta mizerabila campanie, in care si voi, angajatii si colaboratorii de la Hotnews v-ati implicat puternic!

  Nu mai jucati cartea naivitatii si increderii tradate ca nu tine! Stiti vorba aia: te-au inselat o data, e vina lor; te inseala si a doua oara...mergi si te culca...prostia e in floare!
 • +3 (3 voturi)    
  500.000 semnaturi pt referendum (Duminică, 20 decembrie 2009, 18:39)

  Adix [anonim]

  Am vazut zilele trecute un comentariu ceva de genul ca ar fi nevoie de 500 000 de semnaturi pentru organizarea unui referendum pe aceasta tema, ca nemaifiind campanie electorala nu cred ca Al Nostru Drag Presedinte se va simti sa ceara asa ceva.

  Cine stie mai multe e rugat sa raspunda...
 • +5 (5 voturi)    
  Aviz amatorilor de pescuit (Duminică, 20 decembrie 2009, 18:58)

  drJohn [anonim]

  Dupa cum probabil cunoasteti, Rosia Montana se afla bazinul hidrografic al Ariesului, care se varsa in Mures, Tisa, Dunare. Deci cine are impresia ca mergand in Delta nu o sa manance peste cu metale grele, se cam inseala. Pofta buna.
  • -1 (1 vot)    
   Acum ce mancam ? (Marţi, 22 decembrie 2009, 8:23)

   tyla [utilizator] i-a raspuns lui drJohn

   In supermarket gasim acum aproape in exclusivitate peste de import, fara urme de metale grele, sigur. In UE se respecta normele de mediu... siiiguuur. Sa vedem cine merge acum in vest sa faca baie intr-un rau fara sa aiba probleme de piele, in cel mai bun caz. Aia cumparam acum, sa nu ne facem iluzii. Pofta buna.
 • +1 (1 vot)    
  rosia montana (Duminică, 20 decembrie 2009, 19:41)

  vinci [anonim]

  mda,tariceanu a vandut aurul canadienilor,tariceanu a vandut petrolul din marea neagra,...cand ne vinde de tot tariceanu???
 • -3 (5 voturi)    
  Manipularea la ea acasa... (Duminică, 20 decembrie 2009, 19:44)

  Costica [anonim]

  Niciunul dintre " vajnicii luptatori" impotriva proiectului nu este propietar sau implicat direct in Rosia montana. Acolo au mai ramas cam 30 de persoane imporiva si restul pentru proectul care le-ar aduce iar de lucru. Exploatarea nus e executa , dar nu se executa nici nimic altceva. Pur si simplu, cine are puterea de a demara lucrarile , va avea castig de cauza. Pentriu cei ce blocheaza lucrarile, le spun ca vor fi vinovati de completa distrugere a zonei prin lipsa de viitor. Apropo, cei ce stau pe loc si se opun sunt pensionari , ceilalti, tineri care se uita la stele abia asteapta sa se inceapa proiectul. Si sunt mult mai multi...iar proectul respecta normele UE , astia cu blocajul sa-si faca numai monitorizarile, nu sa blocheze proiectul intr-o zona asa saraca.
  • +4 (4 voturi)    
   ba chiar DA! (Duminică, 20 decembrie 2009, 20:30)

   Codruta N [utilizator] i-a raspuns lui Costica

   Cei care se opun proiectului inca de la inceput sunt chiar cei din Rosia Montana - reuniti in organizatia Alburnus Maior!

   Ca sunt mai putini decat la inceput? oare de ceee...? >:

   Fie si numai faptul ca s-au facut ATATEA presiuni asupra lor - si TOT spune destul despre firma!!!
   • -2 (4 voturi)    
    Da , ei sunt cei 30 ! (Luni, 21 decembrie 2009, 9:18)

    Costica [anonim] i-a raspuns lui Codruta N

    Numai ca mai sunt si ceilalti, sute, pe care nu-i bagati in seama si care vor inceperea proiectului. Voi , cei ce tot scriti , nu locuiti acolo si nu sunteti fara serviciu si viitor. Asa ca lasati gargara ! bagati in sema numai ce va comvine.
    Sunteti exact ca idiotul de Vadim: "Nu ne vindem tara"! "O lasam parloaga si importam mancarea "! Asta faceti. Voi credeti ca va ramane in pamant aurul ala ? Sunteti far' de minte! In criza financiara si demografica credetio ca vor rezista structurile statului in fata presiunii explotarii zacamantului? dati voi bai la saraci/pensionari etc- 10 milioane de romani ce primesc asistenta in bani de la stat-bani platiti de ceilalti 5 milioane ce muncesc?
    Eu va inteleg ca va place ecologia dar priviti politic situatia; Nu isi poate permite nici o tara sa tina un astfel de zacamant neexploatat. Ce faceti voi este jocul...concurentei. Asa cum rusii prin kgb-isiti au reusit sa blocheze constructia de centrale nucleare in Germania (tot cu idioti ecologisti ce urla la luna in vreme ce Franta are ...55 de centrale nucleare!) si astfel i-au facu tpe nemti legati cu lanturi de aprovizionare cu gaz rusesc...Cand analizati o situatie , luati-va toate informatiile , nu bagati capul in pamant si discutati din "punctul meu de vedere" (vi se ingusteaza orizontul pana devine un punct si atunci urlati fericiti ca e punctul vostru de vedere...!)
    • +2 (2 voturi)    
     calare pe Castori (Luni, 21 decembrie 2009, 10:25)

     dani [anonim] i-a raspuns lui Costica

     Centrale nucleare nu se mai construiesc in Germania demult, cele existente trebuie sa fie scoase din functie in 10 ani, cf. agendei de guvernamant pe termen lung. Din pacate, dreapta si lobby-stii din energie fac mereu presiuni ca termenul sa fie amanat, ca astfel mai baga ceva bani la buzunar din energia nucleara ieftina, care merge prioritar la export. Iar nemtii din zonele cu astfel de centrale sau pe unde trec Castorii cu deseuri radioactive, sau de pe langa bunkerele in care sunt depozitate acestea, stau si dardaie de teama sa nu se intample un nou Tschernobil. In 2009, au fost vreo 3 incidente care au aratat ca tehnologia de securizare din centralele astea nu e infailibila.
  • +3 (3 voturi)    
   adevarat la ea acasa! (Duminică, 20 decembrie 2009, 20:33)

   Ava [anonim] i-a raspuns lui Costica

   Daca vrei sa informezi corect, spune si ca mina de stat s'a inchis si de aici problemele cu locurile de munca, spune si ca zona a fost clasificata industriala si de aici nu primesc localnicii autorizatii sa infiinteze pensiuni, spune si ca penalizarile pentru RMGC in caz ca nu lasa locul "curat" sint infime si ca ei pot foarte bine sa fuga din tara cu profitul fara sa faca nimic pentru mediu dupa ce termina.
   Primiti ce ati votat. Sa traiti bine!
   • -1 (3 voturi)    
    Ce iar nu spuneti... (Luni, 21 decembrie 2009, 9:24)

    Costica [anonim] i-a raspuns lui Ava

    ...este ca zona e miniera de sute de ani, ca muntii sunt deja scrijeliti, ca esti frustrata politic si folositi situatia politic ! Ce treaba are sula cu prefectura ? Numai amintitrea acestui lucru care treneaza de 10 ani v-a bagat in priza? Sunteti aceeasi postaci de campanie reprofilati? Adica nu trebuie sa se faca nimic? Asta ati facut si pana acum !
    Voi sunteti corifeii neactiunii, a celor care nu vor sa faca nimic. Eu spun ca trebuie facut ceva si exploatat zacamantul . Ca cu tehnologia cianurilor sau altfel, asta e discutia care urmeaza si care va face posibila decizia intr-o directie sau alta. DAR NU SA NU FACEM NIMIC !
    V-ATI INVATAT SA STAM SI SA NU FACEM NIMIC . ADIO ! E TIMPUL SA LUAM DECIZII SI SA MISCAM TARA ASTA !
 • +1 (1 vot)    
  FARA CIANURI! (Duminică, 20 decembrie 2009, 20:04)

  kata70 [utilizator]

  Procedeu fara cianuri, brevetat de ingineri romani la Baia Mare:

  http://www.cronicaromana.ro/index.php?art=95929
 • +3 (3 voturi)    
  foarte bine!! asa va trebuie (Duminică, 20 decembrie 2009, 20:09)

  rune [anonim]

  l ati votat cu basescu si videanu la pachet..sa va stea in gat!!!!.
  ajunge ministrul economiei/ sanatatii/ primar general si ce o mai fi fost asta la viata lui sa hotarasca viitorul unui asezamand cultural romanesc. Pe el in doare -n base..doar e unul dintre cei mai bogati romani din tara. ce conteaza ca unii vor bea apa cu cianuri. El sigur va avea in fiecare zi pe masa cate o sticla de apa Evian. Punem pariu ca pest 5 ani impostorul asta de videanu va fi urmatorul candidat la presedintie din partea PD???????
 • +2 (4 voturi)    
  traineneaca (Duminică, 20 decembrie 2009, 20:30)

  omrrau [anonim]

  am inteles ideea acestor verzisori din presa si ong-uri: romanii sa stea tolaniti in sezlong pe pasune, iar capitalistii straini sa faca bine sa investeasca in turism, in 'pietroaie', infrastructura si exploatari miniere curate, iar noi promitem ca o ne sorbim cuminti si in liniste siropul national; si vrem ca posmagii sa nu fie d'aia cu crusta de ne zgarie pe ceru gurii; si nu uitati sa treceti data fabricatiei direct pe posmag ca sa nu mai patim ca in trecut cand ne'ati imbuibat cu medicamente expirate si tzoale secondhand, fir'ati ai dreacu de capitalisti!
 • +3 (3 voturi)    
  actiune (Duminică, 20 decembrie 2009, 20:51)

  anonim [anonim]

  si ce putem face..mai concret ,importriva demararii acestui proiect?
  (in afara de a comenta pe marginea acestui articol)
  • +1 (3 voturi)    
   Rosia Montana (Luni, 21 decembrie 2009, 1:25)

   Ioan Marinoiu [anonim] i-a raspuns lui anonim

   Dle Anonim. nu trebuie sa comentam ,trebuie sa cerem celor pe care i-am votat sa opresaca jaful..Aurul este al poporului nu al guvernelor. Guvernele sunt vremelnici poporul este vesnic, Vesnicia se pastreaza prin generatii, Generatiile trebuie trebuie sa aibe cu ce traii. Jos Mana de pe Rosia Montana domnilor smecheri.
 • +2 (2 voturi)    
  cu aurul din Rosia Montana se plateste (Luni, 21 decembrie 2009, 0:54)

  referendum_national [anonim]

  creditul luat de la FMI. Nu este corect, trebuie sa producem ceva si nu sa ne vindem resursele muntilor.
 • +2 (2 voturi)    
  O intreaga istorie (Luni, 21 decembrie 2009, 2:15)

  George [anonim]

  Nu aveti nici un drept sa stergeti cu buretele o istorie de 2000 de ani. sta se cheama sinucidere
 • 0 (4 voturi)    
  Elenele sa traiasca !!! (Luni, 21 decembrie 2009, 8:15)

  Ionut [anonim]

  Cum s-a dus flota Romaniei asa se va duce si Rosia Montana, adica "fara urma", Asa cum aprecia iubitul conducator la emisiunea Carcotasilor. Dar daca fica si metresa sunt bine ... restul ce mai conteaza.
 • +2 (2 voturi)    
  NU prea ma las purtat de intuitie (Luni, 21 decembrie 2009, 9:08)

  Sile [anonim]

  Dar chestia asta cu aurul apusenilor s-ar putea sa fie una din primele mari excrocherii ale secolului XXI.E bine ca organizatiile societatii civile sa fie cu ochii in 14 asupra fenomenului.Nu vi se pare suspect ca se vorbeste de f'o 15 bratari dacice de 1 si ceva Kg fiecare?Cred ca si jurnalistii de investigatie vor trebui sa se ocupe serios de treaba asta. O zi buna!
 • +2 (2 voturi)    
  CNA-ule (Luni, 21 decembrie 2009, 10:24)

  Gica [anonim]

  "Vara 2009 - CNA ia decizia de reintrare in legalitate a reclamelor ...cu conditia introducerii unei explicatii privind beneficiile reale care revin Romaniei, de pe urma proiectului de la Rosia Montana."


  Mai CNA-ule mai, cu BENEFICIILE EXPLOATATORULUI e interesant de vazut !
 • +2 (2 voturi)    
  REFERENDUM (Luni, 21 decembrie 2009, 11:13)

  ela [anonim]

  prima zi de mandat a lui Basescu se lasa cu o mare dezamagire :(( pacat, dar lasa ca vin parlamentarele ...

  daca va fi cazul sper ca toti romanii sa iasa in strada si sa cerem un referendum in problema Rosiei Montane... este dreptul poporului roman sa decida si nu al clasei politice !!!
  • +2 (2 voturi)    
   rosia montana (Luni, 21 decembrie 2009, 12:58)

   dani [anonim] i-a raspuns lui ela

   sunt de acord cu referendum pt aceasta problema.

   daca Base a vrut sa consulte poporul cand a avut el interes asa sa faca si acum, sa vedem mai are curaj sau va spune ca nu este o problema de interes national?
 • +2 (2 voturi)    
  Rosia Montana (Luni, 21 decembrie 2009, 13:27)

  Geta [anonim]

  e doar inceputul. Urmeaza Bucium (al Fefelegei), probabil Certeje langa Deva. Baietii de la RMGC sunt pregatiti sa ne rada muntii si sa ne faca zone de "agrement" cu cianuri.
 • +3 (3 voturi)    
  Aurul dacilor (Luni, 21 decembrie 2009, 18:56)

  nea vasile [utilizator]

  La Rosia Montana se afla aurul dacilor. Si nu numai atit. Daca se va sapa, se vor descoperi atit de multe (si vechi) cetati dacice incit se va rescrie istoria Europei. Daca nu ati inteles inca cine nu a dat voie atita vreme sa se sape in Dacia, mai aveti inca timp...
  • -1 (1 vot)    
   ??? N-am inteles (Marţi, 22 decembrie 2009, 7:57)

   tyla [utilizator] i-a raspuns lui nea vasile

   Cine nu a dat voie sa se sape in Dacia ? Eu credeam ca Ceausescu a pus sa se sape intr-o veselie pentru a combate tezele imigrationiste maghiare. Cat de multe "dovezi ale continuitatii romanesti pe aceste meleaguri" crezi ca s-ar mai gasi ? Nu te iluziona.
   Pe de alta parte, ce vrei sa spui ca acolo se afla "aurul dacilor" ? Daca e al dacilor nu e voie sa se exploateze ? Dacii s-au intins pana in Boemia. Daca se descoperea acolo aur, nu se cadea ca cehii sa-l exploateze ? Noi suntem mai urmasi ai dacilor decat altii ? Da, trebuie sa respectam istoria, adevarul istoric de asemenea. Dar n-au dacii nici o treaba cu ce hotaram noi acum privitor la viitorul Romaniei, daca merita sa compromitem niste urme ale trecutului pentru prezentul nostru sau viitorul copiilor nostri.
   Trebuie puse in balanta beneficiile si dezavantajele fara sa ne implicam emotional privitor la trecut.
 • +1 (1 vot)    
  Traienel (Luni, 21 decembrie 2009, 20:55)

  Andrei [anonim]

  Aveti exact ceea ce ati votat.Tot asa!
 • 0 (0 voturi)    
  rosia montana (Joi, 28 ianuarie 2010, 20:27)

  anonim [anonim]

  noi ca natie nu stim sa apreciem ce avem si nici nu vrem sa invatam din ce au patit alti si oare kiar are nevoie romania de o exploatare cu cianuri occidentul vrea progres dar cu distrugeri la alti nu este destul de poluata dunarea toate acele reziduri rezultate din exploatare unde se vor duce bucati din istoria noastra vor dispare sau poate cineva are interes ca istoria noastra sa fie limitata la manastirile din moldova eu as propune ca aceasta exploatare daca tot se insista sa se faca :sa se faca in felu urmator firma investitoare sa ia un 2la suta din profit iar restu statul roman tot firma investitoare sa sponsorizeze toate siturile arheologice si sa le faca publice in lume iar dupa ce tot ce inseamna istorie a fost cercetat filmat documentat publicat conservat la cel mai inalt nivel tehnologic si cu o garantie care sa depaseasca cu cel putin 10 la suta toata valoarea aurului exploatat depus la banca nationala a romaniei ca in cazul in care firma investitoare nu respecta contractu sa piarda bani si sa fie trimisa acasa fara nici un drept de apel atunci ar fi foarte putin inr egula sa se inceapa acest proiect care in forma propusa este pagubos pentru romania
 • +1 (1 vot)    
  protest pentru un sistem corupt (Vineri, 20 septembrie 2013, 21:30)

  jackalphonse [utilizator]

  acest protest nu mai este doar pentru Roasia Montana. energia protestatarilor se trage si din faptul ca ne-am saturat de un sistem corupt. rmgc a indraznit mai mult decat altii si ne-a deschis ochii mai mult decat altii:) ironia sortii, dupa ce rmgc va cadea, o sa-i spunem un multumit cu maxilarul incordat.
 • +1 (1 vot)    
  isarescu, basescu si ponta (Vineri, 20 septembrie 2013, 21:53)

  jackalphonse [utilizator]

  ati vandut tara! pe timpul guvernarii Isarescu (cand TB era la transporturi), s-a trecut licenta in liniste de la noi la rmgc! rusine isarescu!!! sper sa fii si tu judecat de cineva!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by