PNL: momentul adevarului

de Dragos Paul Aligica     HotNews.ro
Luni, 7 decembrie 2009, 16:50 Actualitate | Opinii


Dragos Paul Aligica
Foto: HotNews.ro
Conduita PNL, pana in ultima clipa, seara de 6 Decembrie 2009, ora 21:00, nu a facut altceva decat sa reconfirme dureros ceea ce era de mult stiut. Anume ca, incepand din 2006, PNL a devenit simpla anexa politica a imperiului economic construit de Dinu Patriciu. Vineri, 4 Decembrie la ora 14:00, ultima conferinta de presa a liderului PNL inaintea turului doi, a fost si ultima sansa ca PNL sa invalideze aceasta concluzie. 6 Decembrie 2009, ora 21:00, a fost ultima sansa ca PNL sa salveze aparentele. Nu a fost sa fie.

Sa facem cateva observatii superficiale, incercand sa ne detasam pe cat posibil de zgomotul si emotiile momentului. Nu mai poate exista vreo indoiala ca actualii lideri ai PNL, fara exceptie, nu numai ca au tradat principiile dreptei dar au tradat si electoratul fidel partidului pe care l-au atras intr-o aventura politica iresponsabila ce dureaza de aproape patru ani. Conducerea PNL a refuzat atat in Noiembrie 2008, cat si in Noiembrie 2009, invitatia de a intra intr-o mare coalitie de dreapta, alaturi de PDL.

In politica europeana, PNL a refuzat sa se afilieze marii familii de dreapta, preferand afilierea la o grupare de centru-stanga. In proiectul unificarii dreptei romanesti, PNL s-a eschivat de la rolul de nucleu si pivot, refuzand sa intre in negoicerile necesare, exact in momentul cand avea toate atuurile pentru a fi forta care sa finalizeze aceasta constructie. In planul politicilor publice si al guvernarii, PNL a avut un comportament ce a adus mai mult sau cu unul populist sau cu unul de stanga.

Mai mult, iresponsabilitatea financiara de la sfarsitul mandatului cabinetului Tariceanu va intra in manuale, ca studiu de caz. In planul discursului si dezbaterii publice privind temele dreptei, PNL, fie a stralucit prin absenta, fie a sabotat. Figurile intelectuale publice propuse de PNL ca vectori ai gandirii si principiilor liberale au frizat, in covarsitoarea lor majoritate, impostura.

Toate aceste lucruri au fost posibile in primul rand ca urmare a marii epurari din 2007, cand toti liderii de calibru ce se puteau opune lui Dinu Patriciu au fost exclusi din partid. Acest fapt a lasat conducerea PNL pe mainile unor personaje fara greutatea necesara construirii unei opozitii interne, asadar niste personaje apte de a fi simple marionete intersanjabile de catre liderul din umbra. Moment indelung pregatit si regizat, aceasta “lovitura de partid” a fost prezentata sustinatorilor si publicului ca rezultatul “interferentelor lui Basescu” care ar fi vrut sa “rupa partidul” sau “sa distruga PNL” si a fost repetata pana la saturatie de propagandistii posturilor TV cunoscute, cu efectele cunoscute. De atunci, lucrurile s-au rostogolit aproape fara oprire intr-o singura directie.

Ca urmare a celor de mai sus:
 • 1. La ora acesta, strategia electorala a PNL s-a dovedit falimentara la modul absolut. In Noiembrie 2008, PNL a supravietuit doar datorita manipularii sistemului de vot. O mega-escrocherie politica fara precedent ce, de altfel, se cere rectificata urgent. In Decembrie 2009, marea coalitie anti-Basescu pe care PNL a jucat totul, a colapsat sub propria-i greutate. Pe scurt, PNL este acum intr-o criza politico-electorala majora.
 • 2. La ora aceasta, PNL nu are un lider credibil, apt sa negocieze de pe pozitia de invins. Neexistand o opozitie interna, nu exista un lider al opozitiei interne care sa preia acest rol. Neexistand o forta interna opusa liniei Patriciu in PNL, nu exista nimic care sa garanteze partenerilor ca negociaza cu cineva ce are o baza serioasa de putere in partid. Deci PNL este intr-o criza extraordinara de leadership.
 • 3. La ora aceasta, nici macar nu mai este clar care mai este identitatea reala a PNL. Acest partid pare nimic mai mult decat un brand istoric parazitat de niste oportunisti. O pata de Rorschach politic despre care fiecare naiv isi imagineaza ca este ceea ce vrea el sa fie. Afilierea internationala este de stanga. Discursul public este populist-oportunist. Aliantele in tara sunt de stanga. Pretentiile sunt insa de dreapta dar fara nicio infrastructura sau baza intelectuala in acest sens. Pe scurt, a spune ca PNL este intr-o profunda criza de identiate nu este altceva decat a exprima evidentul.
In aceste conditii, ideea unei coalitii de dreapta intre PDL si PNL pare greu de sustinut. Presupunand ca se va trece peste impedimentul ca actuala conducere este compromisa in corpore iar opozitie interna nu exista, o eventuala astfel de coalitie va fi orice dar nu va fi “de dreapta”. Sigur, putem imagina o coalitie care se bazeaza doar pe acei liberali ce nu au fost servantii lui Patricu, chiar daca acestia nu au o baza reala de putere in partid. Dar, sa repetam, cum poti sa determini intr-un partid in care s-a votat in unanimitate linia Patricu in ultimii ani, cine e si cine nu e servantul acestuia?

Pe scurt, PNL este in criza profunda. Varianta Patriciu a ajuns in infundatura finala. PNL a dat totul lui Dinu Patriciu. Dinu Patriciu a luat totul. Mai ramane o intrebare. Ce poate fi spus despre electoratul PNL? Acesti mitici “liberali adevarati”, purtatorii “valorilor liberale”, aprigi sutinatori ai “traditiei Bratienilor” samd. Pana recent, liderii PDL au facut sistematic o distinctie intre conducerea PNL, pe de o parte si membrii si sustinatorii PNL, pe de alta. Cu oarecare temei. In acest moment insa aceasta distinctie nu mai isi are sensul.

Sa spunem lucrurilor pe nume, cu riscul sa suparam pe multi: Daca in ciuda tuturor erorilor si malversatiilor PNL, prezentate superficial mai sus, ai continuat sa sustii acest partid si liderii sai, daca in ciuda evidentei ai continuat sa ii girezi cu votul tau, daca in ciuda a ceea ce ai vazut in aceasta campanie electorala ai continuat sa fii alaturi alaturi de ei si de cei recomandati de liderii sai, atunci… asta este! Qvod erat demonstrandum. Ar trebui sa ne resemnam cu realitatea. Liderii PNL si o parte din electoratul sau sunt copartasi la linia politica a partidului din ultimii ani. Sa nu judecam. Sa nu spunem ca este bine sau rau. Pur si simplu sa constatam.

Acei sustinatori sau membri PNL care au votat contrar indicatiilor de partid, s-au manifestat deja ca sustinatori sau potentiali parteneri ai “proiectului PDL”. Ceilalti au drumul lor. PDL are deja formata o baza electorala. Liberalii “reziduali” ce au gravitat in jurul PNL, evident se pot alatura ei. Este un sistem politic liber. Dar la ora acesta, orice  preocupare din partea PDL de a mai curta sau influenta “liberalii”,  nu poate fi calificata decat naiva si contraproductiva. Realismul politic spune ca PDL nu are nicio treaba cu PNL. Nici sa scufunde, nici sa salveze de la scufundare acest partid in criza. O incercare de a-l rupe in doua este inutila. O alianta este o perfuzie fara sens. Problemele PNL nu mai sunt problemele PDL. Pentru ca, asa cum s-au asezat lucrurile, ele nu mai sunt problemele dreptei.

PNL poate, desigur, redeveni un partid credibil, sau poate chiar si un partid de dreapta. Dar pentru asta este nevoie ca suporterii sai, atatia cati sunt, sa se trezeasca din sceneta jucata de ani buni de trupa de teatru politic ce reprezinta conducerea acestui partid si sa se hotarasca ce vor. O parte din ei, odata treziti, vor trece probabil, pe dreapta, la PDL. Ceilalti insa vor trebui sa isi reconsidere adeziunea la penelism. Vor trebui mai ales sa revizuiasca principiile ce stau la baza contractului implicit intre ei si liderii partidului, oricine vor fi acestia.

Ajungem astfel din nou al acel adevar dureros de care ne tot ferim. In cele din urma, oricum am interpreta lucrurile, sustinatorii PNL sunt cei mai responsabili pentru faptul ca Dinu Patriciu a decimat conducerea partidului, ca a tinut partidul in afara familiei europene de dreapta, ca i-a refuzat dreptul istoric de a deveni pilonul si centrul de coagulare a dreptei in Romania, ca l-a aruncat in farsa penibila al carei deznodamant il contemplam in plina desfasurare acum.

Daca nici acum sustinatorii PNL nu inteleg responsabilitatea ce o poarta si implicatiile ei, atunci merita cu prisosinta sa fie alaturi de suprarealista “alianta” in care s-au ilustrat cu atata voluptate in ultimele saptamani si mai ales, in memorabila seara de 6 Decembrie 2009, ora 21:00. 


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9856 vizualizari

 • -19 (21 voturi)    
  Vax albina (Luni, 7 decembrie 2009, 16:58)

  amicul"x" [anonim]

  Ei da, fanaticii basescieni dau sfaturi liberalilor Ti-ai gasit. In ce tara sta stimabilul Aligica? Aud ?
  • +7 (7 voturi)    
   Stimabilul nu sta deloc, ia uite cate a facut..... (Luni, 7 decembrie 2009, 17:40)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui amicul"x"

   Nume si prenume: Dragos Paul ALIGICA

   Domenii de interes: Economie Politica, Teorie Institutionala si Politici Comparate

   Studii si specializari:
   - Academia de Studii Economice Bucuresti, Facultatea de Relatii Economice Internationale, Doctorat, 1998

   - Bowling Green State University, Department of Philosophy, Social and Political Philosophy, Master, 1998

   - Universitatea Bucuresti, Facultatea de Sociologie, Doctorat ABD

   - Indiana University Bloomington, Political Science Department, Doctorand

   - J. M. Olin Fellow, Institute for Humane Studies, George Mason University, 1994

   - Institute for Humane Studies Fellow, George Mason University, 1998

   - Research Support Scheme Scholar Grant, 1996

   - Soros Research Grant, Open Society Fund, 1995

   - Austrian Government Fellowship, Wirtshafsuniversitat Wien, 1992

   Afilieri:

   International Economics and Philosophy Society
   American Political Science Association
   Senior Research Fellow, George Mason University – Mercatus Center

   Carti:
   In Defense of Thinking. The Essential Herman Kahn, editata si cu o introducere scrisa impreuna cu Kenneth R. Weinstein, Lexington Books – Rowman & Littlefield Publishers, 2009.

   Rethinking Institutional Analysis and Development: The Bloomington School, cu Peter Boettke, Routledge, London, 2009.

   Prophecies of Doom and Scenarios of Progress. Herman Kahn, Julian Simon and the Prospective Imagination. Continuum Publishers, New York, 2007.

   The Neoliberal Revolution in Eastern Europe: Economic Ideas in the Transition from Communism, cu Anthony Evans, Edward Elgar Publishing, Cheltenham, 2008.

   Paths to Property: Approaches to Institutional Change in International Development, cu Karol Boudreaux, IEA Publications, Institute for Economic Affairs London, 2007.

   Adresa:

   Political Science Department, Indiana University,Woodburn Hall, USA

   Aud ?
  • +10 (10 voturi)    
   pnl (Luni, 7 decembrie 2009, 18:18)

   alpha [utilizator] i-a raspuns lui amicul"x"

   Articolul e excelent !PNL apierdut in 2005 MAREA ocazie de a deveni un mare partid de dreapta.Acest lucru s-a intamplat cand Tariceanu (probabil influentat de Patriciu) a refuzat alegerile anticipate si unirea cu PD.Atunc iPNL era de 2 ori cat PD si ar fi fost vioara intai in noul partid.Lipsa de viziune politica insa a determinat evolutia ce ne este deja cunoscuta.Acum PNL trebuie sa lupte pentru SUPRAVIETUIREA pe scena plitica romaneasca.
  • +3 (3 voturi)    
   e oficial ... (Luni, 7 decembrie 2009, 22:20)

   titiacs [anonim] i-a raspuns lui amicul"x"

   ... ( din pacate ) actualul pnl nu este altceva decit PDSR 2 ! pentru mine PSD a fost un partid interbelic , dar neshte epigoni profitori i-au VINDUT numele. Si cui anume ... unui anume ilici de la pdsr .
  • +3 (3 voturi)    
   ca de-obicei... (Luni, 7 decembrie 2009, 23:23)

   cosmin [anonim] i-a raspuns lui amicul"x"

   ...habarnistul comenteaza, ceea ce nu e destul, mai e si fudul nevoie mare. amice x, ia cu medicamente :D
 • -3 (9 voturi)    
  Interesant dar.. (Luni, 7 decembrie 2009, 16:59)

  I [anonim]

  1. sunati credibil, dar sunteti prea vag in argumentare (recunoasteti singur ca sunteti superficial in evaluare, probabil datorita complexitatii subiectului)
  2. ar fi interesanta si o radiografie a pdl-ului in aceeasi nota
 • +10 (10 voturi)    
  Din pacate (Luni, 7 decembrie 2009, 17:00)

  Nobe [anonim]

  Basescu iar nu va avea cu cine sa se alieze. Si daca o va face cu PNL va fi ulterior acuzat. bineinteles ca nu se poate alia nici cu PSD.
  Si atunci intrebarea mea este cu cine se mai poate alia PD ul acum? pt ca eventualele alegeri ar scoate din urna aceiasi configuratie sint sigur....
  Ciudata tara, Ciudat popor.
 • +10 (10 voturi)    
  PNL... pacat de istoria ta ca partid (Luni, 7 decembrie 2009, 17:00)

  Darth Vader [anonim]

  Am prieteni prin PNL.
  Mi-au zis toti acelasi lucru: e o foame acuma la ei in partid incat ar face orice.
  Sa nu ne surprinda daca in zilele urmatoare PNL nu va merge sa pupe mana d-lui Basescu si sa i ceara iertare. Ganditi-va, ei nu mai au contracte cu statul. Iar Patriciu nu le mai da bani asa pe tava.
 • +11 (11 voturi)    
  Crino-Liberalii (Luni, 7 decembrie 2009, 17:05)

  Anca [anonim]

  Un fleac! S-au ciuruit!
 • +8 (8 voturi)    
  corect (Luni, 7 decembrie 2009, 17:06)

  traiang [utilizator]

  Absolut corecta si fara partinire aceasta microanaliza Sa speram ca va renaste din propria cenusa , ca sunt si persoane de anvergura care nu au fost scoase la suprafata
 • +2 (2 voturi)    
  la obiect (Luni, 7 decembrie 2009, 17:08)

  nico [anonim]

  la obiect tata
 • +3 (3 voturi)    
  Spanzuratil pe Antonescu (Luni, 7 decembrie 2009, 17:13)

  Florin [anonim]

  asta e iesirea din criza.
  Fiecare rectificare cere un vinovat, si el este vinovatul principal.
  El a dezbinat partidul si la vandup pe 2 bani lui Patriciu.
  Aruncatil de la balcon.
 • +7 (7 voturi)    
  PNL piere (Luni, 7 decembrie 2009, 17:15)

  Gabriel Szabo [anonim]

  Excelent articol cu o singura observatie.In cazul restrangerii parlamentului Romaniei la o camera cu mai putin de 300 de parlamentari,se va ajunge fara doar si poate la o intelegere dintre PD-L si PSD cu privinta la introducerea uninominalului simplu,sau direct,unde PNL nu va mai castiga nimic.Acest lucru va duce la dizolvarea lui in unul din cele doua partide.
 • +5 (5 voturi)    
  este (Luni, 7 decembrie 2009, 17:16)

  veninusrl [utilizator]

  extrem de pertinenta analiza!
  sper sa o citeasca cati mai multi liberali, penelisti sau nu!
 • +4 (4 voturi)    
  .. (Luni, 7 decembrie 2009, 17:16)

  Stefan [anonim]

  Asa este. Ce este important acum este ca DREAPTA a castigat si conducerea se va contura in jurul celui mai credibil partid din Romania: PD-L.
  Forzza Base !!!! Traiasca Democratia si valorile Liberale ADEVARATE !!
 • +8 (8 voturi)    
  Rusine!!! (Luni, 7 decembrie 2009, 17:21)

  pnlist de rand [anonim]

  Sunt un membru al PNL (care a votat cu Basescu) si trebuie sa recunosc ca tocmai am citit un articol care sintetizeaza exact principalele probleme ale partidului. Nu voi trece la PDL, nu ma simt reprezentat de liderii sai, voi incerca sa contribui la ridicarea unui nou PNL. Va fi foarte greu, sunt convins ca niciunul din actualii lideri nu-si va asuma raspunderea pentru acest istoric esec, dar, neavand bani publici pe mana, vor pleca singuri.
  Rusine, aliati ai PSD-ului, v-ati batut joc de noi la Timisoara!
  • -3 (3 voturi)    
   bah (Luni, 7 decembrie 2009, 17:38)

   Matei [anonim] i-a raspuns lui pnlist de rand

   Voi astia cu comunismul sunteti idioti rau. In toate partidele din Romania exista fosti comunisti (in PSD mai multi decat in altele ) dar cum va imaginati voi ca PSDistii sunt comunisti ? Sau ce credeti ca daca ar veni ei la putere ar fi din nou comunism in Romania ? nu uitati un lucru: Nu noi am adus comunismul in Romania, ne-a fost impus, Exact asa cum nu noi l-am gonit din Romania, a fost gonit de forta mai mare a Occidentului.
  • +3 (3 voturi)    
   suntem doi (Luni, 7 decembrie 2009, 18:03)

   Flo [anonim] i-a raspuns lui pnlist de rand

   care vom incerca reinnoirea PNL-ului.
   • 0 (0 voturi)    
    curaj ! (Marţi, 8 decembrie 2009, 12:05)

    nadia [anonim] i-a raspuns lui Flo

    Eu astept sa va votez. (Sincer)
  • +1 (1 vot)    
   schimbare (Luni, 7 decembrie 2009, 23:24)

   imaros [anonim] i-a raspuns lui pnlist de rand

   nu trebuie sa-ti schimbi partidul, trebuie schimbat raul din partid,succese si astept demisia a catorva din conducerea pnl daca sunt cu bun simt
 • +3 (3 voturi)    
  théâtre de l'absurde (Luni, 7 decembrie 2009, 17:22)

  stanpatitu [anonim]

  felicitari Paul pentru un articol placut (ca de obicei). un singur comentariu: nu vad ca suprarealista alianta, o supraestimezi, mie imi pare mai degraba de domeniul teatrului absurdului
 • +3 (3 voturi)    
  votul uninominal a facut o chestie tare (Luni, 7 decembrie 2009, 17:23)

  Ovidiu [anonim]

  a taiat cordonul ombilical care ii tinea pe senatori si deputati dependenti de liderul de partid care putea sa decida daca ii pune pe lista sau nu ii pune pe lista...

  uninominalul i-a legat de alegatori si de comunitatea care i-a votat...si a simplificat toate intrigile intra-partidice la o propozitie logica:
  " Ce ai facut pentru noi ca sa te mai votam odata?"

  de cand cu uninominalul alegatorii voteaza omul, nu lista prin urmare "alesii" TREBUIE sa se gandeasca azi ce fac pentru cei care i-au ales in colegiul lor....

  Daca vor dormi sau vor asculta orbeste indicatiile de la centru alegatorii nu ii vor mai vota, pentru ca oamenii ii vor intreba...

  " Ce ai facut pentru comunitate musiu senator?"

  Daca vine ordin de la centrul partidului si ordinulzice....trecem in opozitie... chiar daca PDL ne invita la guvernare .... fiecare poate sa gandeasca singur...

  "Pentru cei ce m-au ales, ce este cel mai avantajos? Sa stau in opozitie de unde nu pot face nimic, si sa risc sa nu mai ies peste 2-3 ani senator...ca nu voi avea cu ce sa ma laud.....sau sa trec langa PDL sa incerc sa pun umarul sa trecem bine peste criza, iar din pozitia pe care o voi avea sa incerc sa fac bine comunitatii....Sa deblocheze fondurile pentru un spital, sa atrag atentia ca o scoala sta sa se darame, sa ma lupt sa aduc investitori, sa tin legatura cu primarul si prefectul sa vedem ce mai pot face pentru orasul care m-a ales...."

  Poate e prea idealizat ce zic eu, dar senatorii si deputatii nu vor mai putea sa ignore comunitatea care i-a trimis in Parlament....

  Un Senator/Deputat implicat si caruia ii pasa de comunitate si se zbate, va castiga fotoliul de senator /deputat indiferent de la ce partid va candida.... deoarece oamenii il vor cunoaste si vor sti ce a facut....

  In schimb, un ilustru anonim care viziteaza comunitatea odata la 4 ani pentru a cere voturi si a imparti brichete va fi dat la o parte de alegatori....care vor cauta sa trimita la Bucuresti pe cineva caruia chiar ii pasa de ei !
  • +1 (1 vot)    
   :) (Luni, 7 decembrie 2009, 18:37)

   diablo [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu

   Asta poate functioneaza bine in SUA sau alte tari civilizate de prin vestul Europei. Ceea ce spui e foarte normal intr-o tara normala. In Romania voturile inca se mai dau la schimb cu 6 litri de ulei, 6 Kg de faina si o galeata colorata. Cine intreaba in Romania pe alesul local daca a facut ceva? NIMENI. In Romania oamenii inca sunt de parere ca "cineva desptept" trebuie sa-i conduca, sa le rezolve problemele, sa le spuna ce sa faca, sa-i ajute si sa le dea pomana. Oamenii nu constientizeaza ca au puterea de a schimba, de a analiza si de a trage la raspundere. Cand romanii vor invata ca viitorul depinde de ei insasi si cand vor intelege ca au putere de a schimba , atunci va functiona si in Romania ceea ce spui tu.
   • 0 (0 voturi)    
    Adica trebuie EDUCATIE ... (Marţi, 8 decembrie 2009, 4:48)

    CFG [anonim] i-a raspuns lui diablo

    Iar educatia cere timp. Plus dorinta din partea celui care invata, pentru ca nu se poate dragoste si invatatura cu de-a sila.

    Pe linga educatie mai trebuie si REGULI. Pentru ca degeaba exista educatie daca regulile nu permit oamenilor sa-si manifeste vointa.
    Daca de exemplu ai regula de a-ti alege conducerea de partid, se poate si se practica foarte usor, ca prin selectia delegatiilor sa iasa cine trebuie in conducerea de partid.
    Fie ca este la nivel de filiala fie ca este la nivel de mai mic sau mai mare, daca intr-un partid, oricum s-ar numi el, se aleg conducerile prin delegati rezultatul va fi cel dorit de cei care organizeaza acele alegeri!

    Deci, indiferent de partid, uitati-va si la reguli!!
    Cred ca membri de partid stiu aceasta.
  • 0 (0 voturi)    
   Adevarat, (Luni, 7 decembrie 2009, 20:51)

   Liviu [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu

   dar pentru ca toate acestea sa se indeplineasca, va trebui ca uninominalul sa fie uninominal.
   In forma in care a fost votata legea este mai degraba un semiuninominal, din care jumatate din alesi sunt numiti de la centru pe liste.
   Ce mama dracului; nu se poate ca sa ramana uni pe din afara listei, doar sunt membri marcanti ai partidului, sau trebuie recompensati pentru serviciile aduse; prin functii bine remunerate, (daca nu sunt bani in buzunar de dat la altii).
 • -5 (7 voturi)    
  lasa-ne, lasa-nee (Luni, 7 decembrie 2009, 17:26)

  bibicu [anonim]

  vai, ce analiza portocalie.
  nu mai plangeti voi de grija noastra, ca nu e cazul.
  faceti anticipate, ca aveti destui prosti sa va voteze.
  scoateti 45% si guvernati cu cine vreti.
 • -2 (4 voturi)    
  solutii pentru iesirea din criza (Luni, 7 decembrie 2009, 17:29)

  dan [anonim]

  pnl are solutii pentru iesirea din criza. masurile boc au fost criticate chiar si de stolojan. daca la pnl i se ofera posibilitatea sincera de a-si pune amprenta, mi-ar placea sa participe. oricum pdl e mai degraba alaturi de liberali decat de psd. pnl ar puteasa le arate cum se fac niste masuri eficiente. si cred ca toata lumea ar fi bine sa treaca peste ura si sa se gandeasca la viitorul romaniei : guvern stabil si program de iesire din criza cu idei bune de la oameni competenti indiferent de unde vin, ca si asa nu avem prea multi in romania
 • +2 (2 voturi)    
  PNL si liderii acestui partid (Luni, 7 decembrie 2009, 17:29)

  judex [anonim]

  Eu nu as pune semnul de egalitate intre pozitia conducerii PNL (pana la nivelul biroului national al partidului, sau cum s-o numi acel for care a votat in unanimitate alianta cu PSD) si prestatia masei de membri ai acestui partid. Iate calculul meu simplu:
  1) Se stie ca PSD are o masinarie de transmitere a deciziilor politice luate la varf ce nu lasa prea mult loc initiativei personale. Deci, cam 35% sustinere sigura pentru Geoana.
  2) Dictatura instalata de Antonescu asupra deputatilor PNL din Parlament este certa si a dat roade evidente (vezi votul conform dorintei sefului PNL, sub amenintarea excluderii, in cazul daramarii guvernului, suspendarii presedintelui, imunitatii lui Nastase, etc....). Se poate deduce cu destula convingere ca mesajul lui Antonescu a fost transmis 100% la nivel local, cu convingere, de parlamentarii PNL si sefii teritoriali.
  3) Iata si ruptura seminificativa: daca sustinatorii simpli ai PNL s-ar fi simtit reprezentati de pozitia sefilor PNL, atunci Basescu nu ar fi putut obine mai mult de 100-(PSD+PNL+UDMR/2+...)=100-(35+20+6/2+...)=42% !!! Ei bine, eu cred ca ruptura a fost cauzata tocmai de nereprezentativitate varfului PNL in raport cu baza partidului si sustinatorii de rand ai PNL. Pe scurt, impostura lui Antonescu ca reprezentant al platformei asumate de sustinatorii de rand ai PNL este rezultatul manevrelor de culise a acestuia cu Patriciu si Ilici, si il face incompatibil cu electoratul de 20% al PNL.

  Eu cred ca eliminarea rapida a fractiunii Patriciu (Antonescu, Tariceanu, Fenechiu, Orban, Olteanu) poate renaste PNL.

  De altfel, cred ca aceasta este si singura masura politica la nivel national ce poate accelera scoaterea Romaniei din criza politica din ultimele luni, cealalta optiune fiind riscante alegeri anticipate, nu tocmai potrivite in contextul economic actual...
 • -3 (3 voturi)    
  nici PDL nu-i mai breaz (Luni, 7 decembrie 2009, 17:32)

  stil [anonim]

  in general corect. dar, pdl e prezentat mai sus ca o alternativa ideala. oare asa-i? mie pdl-ul nu mi se pare prea departe de pnl:

  e partidul unui om, basescu (la fel cum pnl e al lui patriciu), are muuuult mai putina opozitie interna (puteti numi un singur membru pdl care sa-l fi criticat pe basescu?), s-a format si a continuat ca un partid de oportunisti (plecat din psd cand n-au mai avut locuri de conducere, fluctuand intre stanga si dreapta), si daca mai mai gandesc cred ca pot insira si altele.

  in plus, si poate partea cea mai rea, basescu are tendinte totalitare. nu e greu sa ne inchipuim inca cateva referendumuri prin care basescu sa puna parlementul in genunchi in fata presedentiei.

  singura parte buna (pt liberali) e ca intradevar politica e de dreapta.

  eu as zice ca de fapt lipseste un partid de dreapta curat si credibil. eu votez cu dreapta in principiu, am votat cu antonescu initial si apoi cu basescu, dar adevarul e ca de muuulti ani nu ma simt deloc reprezentat - nici de pnl, dar in mod sigur nici de basescu si pdl.
 • -2 (2 voturi)    
  Si sa ne dam pe centru- dreapta... (Luni, 7 decembrie 2009, 17:32)

  V from Vendetta [anonim]

  Ceea ce este Basescu, nu? Spui ca in PNL trage sforile Patriciu, dar totusi dl Antonescu a avut un program bine pus la punct, la PD-L trage sforile Basescu, care nu a facut nimic decat sa ne minta si sa ne fure prin ministrii sai, cum ar doamna Udrea, cum ar fi doamna Ritzi, care detine 3/4 din Valea Jiului; acelasi Basescu care minte ca mareste salariile profesorilor , si lista poate continua. Ce a facut Basescu pentru noi? R: un mare nimic, vorba aceea: ne scuipa si ne minte ca ploua. Bravo domnule Aligica, esti un mare PD-L ist. Sper ca traiesti bine, ca noi restul nu prea...
 • -4 (4 voturi)    
  Au inceput manipularile post electorale (Luni, 7 decembrie 2009, 17:36)

  geo [anonim]

  Nici nu s-au terminat bine numaratoarea voturilor si ati si inceput cu manipularea. SRI-ul se pregateste deja de anticipate ?Cei 70 la suta dintre liberalii care au votat pentru Geoana nu au fost platiti de Patriciu au votat pentru un proiect de reconciliere nationala cu un prim ministru independent si un Presedinte care sa nu se creada trimisul lui Dumnezeu pe pamant. Nu uitati ca aceste alegeri au fost intre Geoana si Basescu nu intre PSD si PDL.Sa nu uitam ca Basescu a dorit desfiintarea PNL.Chiar credeti ca un partid care facea parte din 1990 din partidul liberalilor europeni putea sa sara asa dintr-o data in partidul crestin democrat european numai pentru cativa euro in plus la pusculita.Va stau in gat banii lui Patriciu , probabil pana la urma o sa-l prinda cu ceva si o sa-l bage in pusarie si atunci o sa fiti fericit dar PNL-ul nu va saruta niciodata mana lui Basescu .
 • +5 (5 voturi)    
  Excelenta si pertinenta analiza... (Luni, 7 decembrie 2009, 17:36)

  370H-SSV-0773H [utilizator]

  ...dar acum se pune intrebarea pentru noi, membrii PNL ce nu am fost partasii acestei sinucideri politice, ce ar trebui facut?! incontestabil Antonescu trebuie sa-si dea demisia, asa cum a promis si cum o minima decenta l-ar obliga. Personal ma indoiesc de asemenea gest din partea lui. Si apare imediat a doua intrebare: cine sa-i ia locul? In nici un caz Tariceanu. Ar trebui cineva care a demonstrat pana acum o verticalitate si independenta de spirit specifica unui liberal adevarat. Din pacate noi, simplii membri nu cunoastem o asemenea persoana ca fiind membru PNL.
 • +6 (6 voturi)    
  ok (Luni, 7 decembrie 2009, 17:45)

  tudor [anonim]

  Foarte reusita analiza, Paul. Nu sunt lucruri noi senzationale, cine a observat politica romaneasca din ultimii ani le-a remarcat in timp, doar ca tu le-ai strans si le-ai prezentat intr-o forma logica si obiectiva.

  Si o spune unul care a votat cu PNL la alegeri si cu Antonescu la prezidentiale. Ce a facut el (impins sau nu de la spate de Patriciu) este de neinteles pentru mine. A obtinut mai mult decat partidul la alegeri... Era pe un trend ascendent. Putea sa ajute PNL-ul sa creasca. PUTEA SA NE OFERE O OPTIUNE intr-o mare de rahat politic.

  Cand, deodata, a decis sa ne vanda pe gratis la PSD. Eu nu sunt membru PNL, dar avand in vedere ca am votat cu ei, asa simt - tradat, vandut lui Nastase, Vanghelie, Iliescu, Mazare, Hrebenciuc, Oprisan si asa mai departe.

  Nu stiu daca liderii PNL s-au gandit la urmari. Poate nici nu au dreptul sa gandeasca prea mult, deciziile fiind la sponsor.

  Dar.. intrebarea mea este:
  CUM AS PUTEA SA MAI VOTEZ CU PNL , ACUM CAND AM VAZUT CA IN 2 CLIPE SE POT ALIA CU PSD, partid cu care eu, ca reprezentant al clasei mijlocii, nu vreau sa mai am de-a face vreodata?

  La asta, S-AU GANDIT liderii PNL???

  Cum sa imi dau votul catre PSD chiar si indirect? Niciodata PSD! Niciodata PSD - partidul bugetarilor, sindicatelor si pensionarilor. Partidul lui "ia de la aia care muncesc si imparte la aia care se prefac".

  Bravo Crin. Way to go. Acum chiar nu mai am cu cine sa votez.
 • 0 (0 voturi)    
  Politicienii se vor intelege (Luni, 7 decembrie 2009, 17:51)

  Camelian Propinatiu [utilizator]

  PNL, partidul care a amestecat culorile si lucrurile, trebuie sa le descalceasca. Posibila demisie Crin, revenire Tariceanu. Guvern de coalitie PNL-PDL. Poate chiar de consens, cu PSD. Romania nu poate ignora Aniversarea fastuoasa a 20 de ani de la Revolutie din vina clasei politice!
 • +1 (1 vot)    
  Excelent! (Luni, 7 decembrie 2009, 18:48)

  golan nesimtit [anonim]

  O analiza dura, rece si incontestabil corecta.Si daca membrii si simpatizantii PNL vor fi responsabili si onesti (mai putin nucleul Patriciu),o analiza esentialmente constructiva.
 • +3 (3 voturi)    
  Bravo (Luni, 7 decembrie 2009, 18:59)

  Gica [anonim]

  Bravo Domnule pentru analiza. Nu stiu cine esti dar esti bun , realist si la obiect.
  Felicitari !
 • +3 (3 voturi)    
  adevarat (Luni, 7 decembrie 2009, 19:01)

  mac [anonim]

  Demential de adevarat si pertinent acest comentariu.
  Multe nu mai pot fi adaugate.
  Felicitari ! Pacat de acest jalnic P.N.L. !
 • +4 (4 voturi)    
  PNL (Luni, 7 decembrie 2009, 19:03)

  Falco [anonim]

  Doctrina care ar trebui sa stringa cele mai multe voturi ale clasei de mijloc ale tinerilor intelectuali , a fost calcata in picioare de asa zisi lideri ai acestui partid , l-au facut praf au trecut prin mocirla oameni care aveau o valoare morala mult peste a lor. "Lideri" e gresit spus astia au ajuns niste lingai si PNL a disparut practic cu fiecare pupat in ... dat de ei.
 • +4 (4 voturi)    
  Crin Antonescu - dictatorul (Luni, 7 decembrie 2009, 19:08)

  Marcu [anonim]

  Eu tot astept sa apara Crin Antonescu sa isi recunoasca orgoliile si incercarile care l-au infundat. Ziceam zilele trecute ca cei din PNL care ar fi dorit sa se pastreze cu adevarat de dreapta aveau o sansa doar daca intrau in PD-L. Cu regret trebuie sa afirm ca stilul dictatorial al lui Crin Antonescu a aratat ca acuza degeabe pe Basescu de dictatura cand el pare a fi unul mai mare decat oricare altul. Sper sa isi recunoasca greseala public si sa isi ceara iertare de la lumea care l-a votat sau nu pe Basescu.
  Probabil ca nu voi vedea asta din partea lui ptr ca e prea orgolios.
 • -4 (4 voturi)    
  Am inteles! (Luni, 7 decembrie 2009, 19:10)

  joness [anonim]

  Am inteles, sa traitzi!

  Ori pupam poala basescului ori ne trimiteti la canal!

  Io unul prefer canalul. Sa ramaneti voi cu basescul, sa il stapaniti sanatos si sa va bucurati de el!

  Bleah!
 • -4 (4 voturi)    
  Rusine !!! (Luni, 7 decembrie 2009, 19:18)

  marc73 [utilizator]

  Deci ati primit indicatii de la Basescu sa incercati din nou distrugerea PNL, asa cum ati factut cu PNTCD.
  Rusine! Dar adevaratii liberali nu vor inghiti asta.
  Ca si votant inversunat anti-FSN, din '90 si pana acum, ma vad pus in situatia de a vota comunistii din PSD, doar pentru a nu gira impostura pe care basescu o aduce la rang de lege in aceasta tara,
 • -5 (5 voturi)    
  O analiza ciudata (Luni, 7 decembrie 2009, 19:20)

  Andrei [anonim]

  Faptul ca dvs. porniti de la premisa ca pdl este partid de dreapta este pentru mine amuzant. Faptul ca dvs. considerati familia liberalilor din PE ca fiind de centru-stanga este iarasi interesant. Despre rolul lui Dinu Patriciu nu vreau sa vorbesc. Datorita lui mii de elevi beneficiaza de burse si isi continua studiile, asigurand un viitor mai bun tarii(fapt pe care nu il fac cei cu bani din pdl sau PSD). Cat despre alaturarea PSD PNL..... este normal ca dvs. ca sustinator pdl sa o combateti, dar va anunt ca in toata lumea aceasta exista astfel de aliante, sau daca nu exista, stanga alterneaza la putere cu dreapta. Va multumesc.
  • +4 (4 voturi)    
   inainte de a combate pe cineva (Luni, 7 decembrie 2009, 17:32)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   si de a-i lipi eticheta de Pro X sau Pro Y, va sugerez un google cu numele sau si intai verificati ce competente are persoana respectiva....

   S-ar putea sa fie o somitate in ceea ce face, sa predea la o prestigioasa universitate din SUA si sa aiba mai multa expertiza in ale politicii decat toate antenele si irealitatile ridicate la patrat.....

   Apropo, stiati ca patratul unui numar subunitar este mai mic decat el?

   Din tot articolul ati gasit de cuviinta sa il aparati pe Dinu Patriciu, nu valorile liberalismului, nu istoria liberalismului, nu istoria PNL-ului.... De ce oare?

   Pentru ca PNL-ul s-a transformat dintr-un partid in care se discutau idei intr-un "partid" in care se discuta oameni....de ex. Votati "Proiectul Iohanis", Jos Basescu....

   Probabil ca orice om cu un strop de bun simt, daca ar fi furat cat a putut fura Patriciu de la statul roman, ar avea un usor sentiment de vinovatie si teama ca va ramane in istorie ca "hotz si devalizator" si ar incerca sa spele putin aceasta rusine, incercand ca macar in memoria unor tineri sa ramana ca fiind cel care le-a dat o bursa... De admirat gestul in sine, nimic de zis.
  • +1 (1 vot)    
   si dupa ce multumesti (Luni, 7 decembrie 2009, 19:42)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

   te duci la biblioteca sa-ti competezi lecturile, ca ai lipsuri mari, inclusiv marii moralisti din antichitate pina azi, apoi obligatoriu exercitii de discernere intre adevar si minciuna.
   Inainte de culcare uita-te in oglinda si daca esti multumit de ce vezi, somn usor.
   Sa dormiti bine !
 • -5 (5 voturi)    
  Doar inceputul (Luni, 7 decembrie 2009, 19:24)

  Barn [anonim]

  Aveti dreptate doar la inceput, si anume "Sa facem cateva observatii superficiale". Caci totul denota superficialitate.
  • 0 (0 voturi)    
   ai dreptate (Luni, 7 decembrie 2009, 17:41)

   andu [anonim] i-a raspuns lui Barn

   Lucrurile sunt mult mai simple. In Romania doctrinele politice se regasesc prea putin in actiunea politica a partidelor. Regula este foarte simpla - satisfacerea imediata a interesului material, si de aici in functie de interesele de la un moment dat se formeaza grupuri de interese. Culoarea politica este un detaliu conjunctural minor. In dex mafia este definita si ca Grup de indivizi cu preocupări dubioase. Probabil este gresit, deoarece se suprapune cu imaginea partidelor politice din Romania.
 • +3 (3 voturi)    
  Trist, dar adevarat (Luni, 7 decembrie 2009, 19:25)

  Arizonian [utilizator]

  Pana in 2000, am facut parte din electoratul liberal, si dupa aceea al CDR.

  Fac parte din electoratul educat si cu convingeri liberale.

  Insa PNL-ul de azi, care nu a facut decat sa saboteze reformele in Romania de dragul lui Patriciu nu ma mai reprezinta.

  Si-au dat cu stangul in dreptul mai ales cand s-aul aliat pe fata cu PSD.

  Criticii ar putea spune la fel despre PDL, insa PDL a facut un guvern cu PSD numai dupa ce PNL nu a vrut sa intre in joc.

  PNL au pierdut pe mana lor, nu pe a altora.
 • -3 (3 voturi)    
  PNL: momentul adevarului (Luni, 7 decembrie 2009, 19:32)

  dan ragalie [anonim]

  Domnule Dragos Paul Aligica,
  dupa punctul Dvs d evedere sunteti simpatizant PD-L si nu exponent sau simpatizant al ideologiei de dreapta.
  Cand au castigat alegerile din 2004, cei din alianta DA au promis multe... dar in timp am avut doar o lupt asurda si muuulte foarte multe SUCCESURI!
  ca partid minoritar PNL a rezistat la guvernare cu suportul negociat al PSD-ulu.
  Dupa alegerile parlamentare ar fi fost firesc o alianta cu PSD-ul - relati acu PD-L era compromisa.
  Si a-prospos, programul guvernului BOC e de dreapta?
  Sau capacitatea Presedentiei actuale si viitoare, v-a dovedit moderatie, echilibru, ratiune? Este actualul Presedinte capabil sa reprezinte Romania in ansamblul ei? Votanti sau nu ai actualului presedinte?
  Mie NU!
  Inca odata remarc faptul ca sunteti un fin analist!
  Va urez SUCCESURI in activitatea viitoare.
  Eu am rabdare si voi vota si peste 4/5ani.
  Speranta moare ultima!
 • +3 (3 voturi)    
  Marii liberali (Luni, 7 decembrie 2009, 19:35)

  lupu' singuratic [anonim]

  Dinu Patriciu este liberal? Nu am stiut! Cu asa liberal mai bine, nu! Cum se impaca liberalismul trambitat evident cu social democratia? Pai cam asa: AM AFACERI de DERULAT cu SPRIJIN de STAT.
 • -3 (3 voturi)    
  dreapta in Romania (Luni, 7 decembrie 2009, 19:38)

  bogdan [anonim]

  Domnule Aligica,

  Romania a ajuns intr-o situatie penibila in care o ramura din fostul FSN (PD) este considerata adevarata forta de dreapta din Romania.
  Chiar daca PNL este plin de personaje puse pe capatuiala si care nu au nici o legatura cu valorile liberale, sper din tot sufletul sa nu ajunga in situatia dorita de Basescu, sa fie inghitit de un PD fara identitate politica si care isi spune de dreapta doar pentru ca in ultimii ani a sustinut cateva masuri liberale.
  Singura sansa ca PD-ul sa nu dispara dupa iesirea din scena a lui Basescu este ca acest partid sa fure identitatea altuia. Sper din tot sufletul ca acest lucru sa nu se intample.
  Iar povestea dumneavoastra pedelista este de toata jena...
 • +2 (2 voturi)    
  simpatizantii PNL (Luni, 7 decembrie 2009, 19:39)

  nemo [anonim]

  pentru mine simpatizantii PNL reprezinta o enigma. Ce-i leaga exact de acest partid ? Nici eu nu cred ca sunt toti niste naivi, niste oameni manipulati. Parerea mea e ca nu e vorba de ceva rational, de adeziunea la principiile liberale pe care oricum PNL in actiunea sa nu prea le-a aparat. Adeziunea la un partid politic sau sustinerea unui candidat se bazeaza de multe ori pe elemente complet irationale. De exemplu daca discuti cu un anti-basescian inrait de multe ori constati ca aceasta aversiune e bazata pe detalii de genul "are chelie", "nu-mi place cum vorbeste" sau pur si simplu "nu-mi place moaca lui". Parerea mea e ca simpatizantii PNL se complac in imaginea elitista a partidului ("PNL e partidul oamenilor destepti, instruiti"), le place sa traiasca in ideea ca fac parte dintr-o elita.
  • +1 (1 vot)    
   Un raspuns posibil (Luni, 7 decembrie 2009, 18:38)

   cosmin [anonim] i-a raspuns lui nemo

   Atat timp cat adeziunea la politicile de dreapta a electoratului nu trece, in mod real, de 15%, e naiv sa cred ca se pot cu adevarat implementa politici liberale. Ca PNL-ul, nu a demonstrat ca macar incearca, e la fel de adevarat.
   Pe de alta parte, cam care este fundamentul ideologic de dreapta al PD? La nivel declarativ, cam pe unde este si PNL-ul, dar parca cu o tenta populista mai iritanta - deh, chestie de gusturi :-)
   In aceste conditii, daca tot vreau sa ma declar de dreapta, macar sustin un partid care era de dreapta, cand lucrul acesta nu prea aducea foloase.
   Nu e vorba de elitism, incearca sa vezi care este nivelul intelectual al multor activisti, in special in mediul rural si ai sa te convingi.
  • +1 (1 vot)    
   snobism (Luni, 7 decembrie 2009, 20:38)

   baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui nemo

   plus complexe si frustrari, asta e materialul din care sint facuti simpatizantii pnl.
 • -5 (5 voturi)    
  zvonaci (Luni, 7 decembrie 2009, 19:40)

  io [anonim]

  cam asa se poate concluziona pleiada de comentarii [inclusiv radiografia lui paulica] ce va tot framanta bucataria PNL-ului. ba ca "am prieteni interior care spun ca..", ba ca "preved nu stiu ce catastrofa pentru PNL ", oameni buni, atat cat exist clasa der mijloc PNL-ul va exista. ca a pierdut cineva .. hm e devreme sa o spunem raspicat.... ce va face Base? cu cine se aliaza ca sa-i treca jucaria de guvern... revin la pierdere..... exist una mare ... a nostara, a tuturor. nu avem Guvern nici azi , nici peste o saptamana si nici intr-o luna. din vina cui, ii las pe zvonacii infiebantati sa raspunda..
  apropo , ca tot am stat cu fata lipita de tv in campania asta, la anu va mai fi una , a anticipatelor...... cine a catsigat si cine a pierdut?
 • +1 (1 vot)    
  Daca bine tin eu minte... (Luni, 7 decembrie 2009, 20:09)

  kalinix [anonim]

  Crinul a promis demisia daca nu iese presedinte. Sau ma insel?
 • -1 (1 vot)    
  Voi chiar a-ti uitat tot ? (Luni, 7 decembrie 2009, 21:04)

  anonim [anonim]

  Voi chiar a-ti uitat de ce s-a ajuns la aceasta stare de fapt. Poate un om normal ( ma refer la cei care nu sunt acolitii lui Basescu) sa aiba un parteneriat cu el ? .Pana acum a dovedit contrariul
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo Aligica! (Luni, 7 decembrie 2009, 23:17)

  Mihai [anonim]

  Foarte bun comentariu, ca de obicei! Punctata bine, direct la esenta! Esti un tip destept, continua sa scrii!
 • 0 (0 voturi)    
  prietene traienist (Luni, 7 decembrie 2009, 23:29)

  nicu [anonim]

  Buna ziua,
  ce sa caute pnl langa traian basescu dupa ce i-a decimat si dupa ce a maturat cu ei pe jos?
  PDL=Traian Basescu. O adunatura de 5200000 de oameni atat cati l-au votat sunt toti in spatele lui fara sa aiba cineva alta parere.Asta nu e democratie mai cu seama ca se mai cheama si 'democrati'. In afara faptului ca geoana e un candidat f slab de alt noroc traian nu mai avea nevoie.Eu acum pricep de ce basescu nu l-a atacat prea tare pe geoana in primul tur sa nu cumva sa-l coboare atat de tare incat sa intre cu antonescu in turul 2.Daca s-ar fi intamplat asa ceva, situatia tutului 2 era alta.Eu imi aduc amminte cum basescu a iesit presedinte in 2004 promitand ca il aranjaza pe nastase si pe alti cativa pesti, dar nu s-a intamplat asa.De aceea nu mai am nici o asteptare de la basescu decat sa nu modifice constitutia sa mai poata candida o data.
  Vad ca daca pnl are o conceptie(buna rea nu stiu) si nu se abat de la ea sunt fraieri.
  Ei bine eu sper sa mai fie oameni care i se pot impotrivi marinarului si dupa acest exercitiu de forta a masinariei pd(ca pe vremuri).
  • 0 (0 voturi)    
   Re: prietene traienist (Marţi, 8 decembrie 2009, 5:45)

   F. [anonim] i-a raspuns lui nicu

   Care e(ra) conceptia pnl-ului ? Aia de la care nu se abat ..
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Marţi, 8 decembrie 2009, 1:55)

  mara [anonim]

  de ce toate comentariile favorabile articolului de mai sus se vad, iar cele in defavoarea lui sunt ascunse?
  inca ceva, nu va grabiti sa vorbiti despre interesele de grup patriciu-tariceanu, ca se pare ca tocmai tariceanu gandeste ca voi in privinta guvernarii cu pdl... asa ca s-ar putea sa fiti nevoiti sa-l laudati in curand, daca va reusi noul presedinte sa-l atraga de partea lui. ;)
  peace!
 • 0 (0 voturi)    
  schimbarea conducerii (Marţi, 8 decembrie 2009, 2:13)

  dragos [anonim]

  Felicitari pentru articol!
  Problema este ca trebuie sa fie promovati membrii PNL care cred in ideologia liberala si cei care, intelectual vorbind, pot intelege asta. In mometul de fata, PNL-ul nu are un mesaj clar si orientat catre anumite categorii sociale. In ultimii ani, PNL aservit intereselor de grup ale lui Patriciu-Tariceanu si afaceristilor mari din partid. Aceasta conducere a calcat impicioare si cel mai important atu: fiind singurul partid parlamentar care are o traditie si o istorie, care nu s-a nascut in 1990.
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru adevaratii liberali (Marţi, 8 decembrie 2009, 4:46)

  370H-SSV-0773H [utilizator]

  Din multe comentarii am inteles ca autorii lor sunt membrii PNL frustrati de comportamentul total iresponsabil al lui Antonescu. Si eu ma numar printre ei, deci as vrea sa stiu daca exista un site unde ne-am putea publica si dezbate ideile de reorganizare sau chiar renastere a unui nou PNL, netributar politicilor de stanga si de unde am putea afla direct tendintele spre care se va indrepta sau ar trebui sa se indrepte partidul. Se pare ca internetul a devenit mediul perfect pentru determinarea curentelor si tendintelor politice. Victoria lui Basescu a dovedit-o din plin. E clar ca deja a inceput o lupta interna pentru preluarea PNL de catre vechea garda a lui Tariceanu. Din pacate ambii sunt pionii lui Patriciu, deci ce va urma nu va fi decat un spectacol grotesc, cu aceasi actori si doar alte machiaje.
 • 0 (0 voturi)    
  Tu esti (Marţi, 8 decembrie 2009, 8:36)

  Rali [utilizator]

  Domnule Tapalaga???
  Prefer PNL ca PNTCD sau cu PSD decat sa devina o anexa a lui Basescu!
  Cel mai bine ar fi ca Patriciu sa ia conducerea PNL. Atunci ar disparea toata aceasta tevatura.
 • 0 (0 voturi)    
  liberalii (Marţi, 8 decembrie 2009, 9:37)

  doru [anonim]

  E clar ca Romania era salvata daca Crin Antonescu era ales presedintele tuturor romanilor. Acum ca este tot Basescu (sef ales de 5 milioane de aplaudaci care nu sunt sau nici nu stiu ce-s liberalii), solutia ar fi o alianta echitabila intre PNL si PDL si nu asimilarea. Tariceanu a demonstrat ca-i poate face cu succes fata lui Basescu, iar acesta poate isi da seama ca trebuie sa fie un presedinte al tuturor si nu dictator si profitor ptr sine si clan.
 • 0 (0 voturi)    
  liberali ramaneti uniti (Marţi, 8 decembrie 2009, 9:42)

  Emilia [anonim]

  Domnilor de la PNL, fac apel atat domnului Crin Antonescu cat si domnului Tariceanu, Nu cadeti in plasa lui Basescu, acesta nu doreste decat destabilizarea partidului, avind in vedere scorul mare de 2o % obtinut la prezidentiale,Doreste ca acest partid sa dispara asa cum a facut cu PNTCD si apoi sa-l remorcheze la caruta sa.Din nou fac apel , lasati orgoliile, vedeti unde ati gresit, ramaneti uniti,Mi-ar perea rau sa va vad din nou divizati, datorita puterii, Inca o data va rog sa nu cadeti in plasa acestui sinistru om Basescu.Nu este un om de incredere.Cum intorci spatele te-a tradat.
 • 0 (0 voturi)    
  Argumente vagi (Marţi, 8 decembrie 2009, 11:06)

  weebo [anonim]

  care tin mai degraba de afilierea dvs. la pdl decat de o obiectivitate concreta.
  Din pacate,este multa emotie in "analiza" dvs. si mai putina ratiune; scena politica romaneasca este alta decat pe vremea bratienilor, sunt foarte putini cetateni care voteaza rational.
  Pnl a incercat prin mijloace specifice anului de gratie 2009 sa devina un partid important.
  Pnl a pariat pe Mircea Geoana si a pierdut.Daca ar fi castigat, ar fi fost in guvern si s-ar fi erijat in principala forta de dreapta de pe scena politica; partidul ar fi crescut mult.
  In conditiile in care a pierdut, pnl alternativele sunt simple:
  a) sa intre la guvernare cu pdl, avand avantaje imediate dar pierzand pe termen lung , riscand destramarea partidului si un scor de incredere sub pragul electoral
  b) sa nu intre a guvernare , riscand plecarea unor lideri apropiati pdl, scaderea in sondaje pe terme scurt,dar un posibil castig pe termen lung
  Nu e mai greu de-atat.

  PS. Pdl nu este un partid de dreapta
 • 0 (0 voturi)    
  Patriciu vrea la PPE (Marţi, 8 decembrie 2009, 14:05)

  Liviu Jicman [anonim]

  Intrebare punctuala adresata autorului articolului: In contextul editorialului dumneavoastra, cum apreciazti faptul ca Dinu Patriciu a sustinut permanent, public si in interiorul partidului, afilierea la PPE, dar decizia a fost refuzata in Congresele PNL in repetate randuri?
 • 0 (0 voturi)    
  linia maritima patriciu (Miercuri, 9 decembrie 2009, 10:18)

  havell [anonim]

  LInia maritima Patriciu> Antonescu, Tariceanu, Orban, Nicolai, Melescanu, Fenechiu (Adomnitei, Chiuariu, David,), Rusanu, Olteanu (Gorghiu si alte fete dragute care au fost facute dupa bunul sau plac direct deputati), Atanasiu, Voicu, Motreanu, Vosganian& Iorgulescu, Stroe si domnul Goe ... mai spuneti voi altii, ca eu nu mai stiu!!! Daca ii scoatem pe astia, ceea ce e obligatoriu, ce ramane? Cine mai ramane sa conduca PNL? Quintus, Campeanu, Djuvara si Stolnici, care au cautionat politica acestor "vajnici liberali"?!
  Sorry, da' asta-i partid mort din perspectiva dreptei liberale! Dar si din perspectiva democratiei liberale!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by