A fost campania mogulilor. Ei au fost personaj principal. Ei, Vantu, Patriciu, Voiculescu au jucat la vedere, au iesit la suprafata, ca sa-si etaleze forta si vanitatea. I-ati vazut in plina desfasurare, tratand candidati si mari oameni politici ca pe servitorii lor. Pocneste Patriciu din deget? Hop, si Nastase la usa lui. Ridica omul de afaceri o spranceana? Melescanu raspunde prezent. Are Vantu vreo neliniste? Suna si candidatul apare cat ai bate din palme. Zboara in Delta sau la centrul de infrumusetare Vantu, Beauty&SPA din strada Paris. Ce i-a scos din la lumina din tenebrele Romaniei politico-financiare? De ce n-au ramas ascunsi, la fel ca pana acum, tragand sfori din spatele cortinei?

Au iesit la suprafata acum pentru ca puterea lor a ajuns la apogeu, dar spatiile de manevra li s-au micsorat teribil. Frustrarea ca nu-si pot misca resursele apasand pe butoanele puterii la fel de eficient ca inainte de 2007, cand Romania nu facea parte din UE, i-a impins in fata. Ne amintim, desigur, cum Patriciu si Voiculescu finantau generos ideile eurosceptice si pledau pentru amanarea aderarii cu un an-doi. Altfel spus, isi doreau atunci sa ramana cat mai mult in afara spatiului reglementat al UE. Asa, ar fi castigat mai mult si mai repede din afaceri cu statul iar piata ar fi ramas mai depare aproape inchisa capitalului occidental.

Agitatia mogulilor si iesirea lor la suprafata are insa si explicatii foarte particulare: pe Patriciu il macina, pe langa propria vanitate, si pofta de razbunare pentru noaptea petrecuta in arest in 2005. In egala masura, il preocupa si riscul a fi debransat brutal de la resurse. Aminti-va episodul Sterling. Atunci, mogulii s-au luptat intre ei. Vantu a dus o campanie furibunda impotriva sa, sperand, poate, sa-si vare el sondele prin Marea Neagra. Acesta este si motivul pentru care orice coalitie politica, nasita din vointa mogulilor aliati temporar, are sanse mari sa crape repede la masa marilor imparteli.

Rivalitatea dintre Vantu si Patriciu dateaza de cel putin 10 ani. In 1998, SOV a incercat sa-l impiedice pe Dinu Patriciu sa devina actionar majoritar la Rompetrol SA, punand atunci la bataie vreo 18 miliarde de lei.

Pe Vantu, in schimb, il bantuie groaza de faliment. Intre timp, SOV a saracit cumplit, fiscul i-a blocat conturi iar procurorii ii ancheteaza presupuse returnari ilegale de TVA.

Greu de crezut ca Vantu si Patriciu s-au impacat pentru binele tarii. S-au aliat temporar, pentru binele lor. Chiar si asa, exista destule indicii ca mogulul scapatat Sorin Ovidiu Vantu s-a simtit exclus de la masa in ultimele saptamani si a stat cu ochii larg deschisi pe fiecare miscare facuta de Patriciu, mogulul ajuns la apogeul puterii sale fara dinti.

L-a surprins negociind in secret ceva, s-au intalnit, au discutat. Ce s-a intamplat ulterior, nu stim. S-a predat Vantu constient ca nu va avea niciodata loc de Patriciu, intr-o "tara mica, mese putine"? L-a atras pe Geoana intr-o capcana cand l-a chema noaptea la el? S-a speriat ca arestarea locotenentului sau, Nicolae Popa, l-ar putea infunda in viitorul apropiat, indiferent cine va iesi? Greu de spus.

Cert este ca rasuflarea lor otravitoare s-a simtit pe toata durata capaniei: filme masulite, o presa dezlantuita impotriva unui singur candidat, politicieni manevrati ca pe tabla de sah, demonstratii cinice de forta, in direct, la televizor. Le-au dictat cozilor de topor din trusturi sa stige, de dimineata pana seara: dictatura! Au aplicat strategia pompierului incendiator: ei au amplificat vacarmul la maxim in spatiul public si tot ei promit sa ne aduca linistea.

Cu toate ca au jucat explicit, demonstrativ, fara perdea, au existat si inca auzim destule voci care minimalizeaza tema mogulilor. Intrebari fals naive de tipul: cum intervin ei in politica editoriala din trusturile lor, ce daca se intalnesc cu politicieni, ce relevanta are o vizita nocturna au avut ca scop camuflarea adevaratei dictaturi din Romania: recompunerea realitatii, otravirea spatiului public. Candidatii si partidele dependente de oamenii de mai sus sunt datoare sa explice de fiecare data ce au de impartit cu oameni ca ei, ce discuta cand se intalnesc pe sest sau. Sau, ca sa elimine orice suspiciuni, sa o faca transparent.

Altii ne spun ca mogulii nu exista. Doar in Romania ei nu se vad. In afara ei, Vantu, Voiculescu si Patriciu se vad bine. Sunt ingrediente de baza din reteta originala a capitalismului romanesc de tip oligarhic. Vedeti inca o data filmul lui Alexandru Solomon, difuzat pe canalul Arte, un portret vitriolant al oligarhiei romanesti. In film, Patriciu recunoaste la un moment dat ca s-a distrat bine in ultimii ani, sintetizand istoria capitalismulului romanesc in trei desene: rechin, balena, caracatita.

Unul s-a luptat si el cu mogulii, cat sa pacaleasca in turul I cativa naivi si oameni de buna credinta ca nu lucreaza pentru ei. Ulterior, Patriciu l-a numit o "subvarianta" in raport cu alti preferati ai sai, pe care il "pregatea" ca fiind un mari liberali. Celalalt candidat l-a facut malefic pe Vantu, dar tot de la mogul aflam ca i-a dat voie in prealabil sa se dezica de el. De unde se intelege ca paramecii politicii romanesti au capatat dezlegare de la rechini sa sara putin afara din acvariul lor.

Vanitatea, orgoliul lor fara margini, a aratat cine controleaza cu adevarat o mare parte din liderii politici din Romania. Au zdrobit totul in jur ca sa-si etaleze puterea, dar s-ar putea ca tocmai trufia lor sinucigasa sa-i piarda. Vizita la centrul de infrumusetare Vantu, Beauty&SPA cu o zi inainte de marea confruntare de joi a rasturnat brusc perceptia: din castigator aproape sigur, omul nu pare astazi deloc relaxat.

Unul din candidati a utilizat tema mogulilor, rebotezati rechini, desi se intalnea si el cu ei in campania electorala din 2004 prin parcarile din Tancabesti. Adevaratii competitori n-au fost in campania din 2009 nici Mircea Geoana, nici Crin Antonescu, nici chiar Traian Basescu. Candidatii din primul si al doilea tur s-au dovedit a fi doar ventrilocii celor care le ofera momente de relaxare. Daca va da mana, lasati politica la portita, cum va invita Adevarul lui Patriciu, si relaxati-va cu ei.