Toata lumea s-a trezit la un moment dat in plina reverie, gandind aiurea despre subiecte total nelegate de realitate sau de gandurile anterioare. Creierul functioneaza pe marginea haosului. Functioneaza onorabil si la un moment dat o ia razna. Nu e nimic rau in asta, nu e o boala, asa functioneaza orice creier sanatos, la marginea irationalitatii. Aceast mod de functionare se numeste auto-organizare critica, scrie Dan Selaru pe blogul sau.

Este fenomenul prin care complexitatea apare in natura. Este momentul in care apare o tranzitie de faza. Legi simple de interactiune la nivel local conduc la un moment dat la o schimbare spontana a situatiei, fara interventii divine sau guverne mondiale. Cu cat transformarea e mai radicala cu atat e mai rara, cutremurele apar astfel, cu cat sunt mai mari cu atat sunt mai rare.

Daca nu am sta intr-o stare critica nu ne-am putea adapta repede la noile circumstante, n-am putea rezolva probleme si transmite informatii. Pentru a functiona in aceasta stare creierul produce perturbatii intamplatoare care activeaza la intamplare neuroni.

Fiecare neuron activeaza in medie un alt neuron si de aici o avalansa. Daca ar activa mai multi am avea doar haos, cam asa functioneaza epilepsia, daca ar activa mai putini "avalansa" s-ar opri. Nu ne-am adapta.

Asemenea fenomene se petrec si la nivelul societatii. Acum traim unul dintre ele. In mintile a milioane de romani are loc fenomenul acesta de auto-organizare critica, o sa se concretizeze in voturi care o sa dea imaginea Romaniei de luni, 7 decembrie, cand o sa intram, sau nu, intr-o stare de echilibru.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul lui Dan Selaru.