De ani de zile auzim cateva acuzatii-standard la adresa lui Traian Basescu. Au devenit deja clisee, moderatorii nu mai cer nici o dovada, totul e luat ca un fapt daja stiut, nu mai trebuie sa incercam sa le dovedim sau sa le analizam. Sa le luam pe rand.

BASESCU A INGROPAT PNT-CD

Sa vedem, cu argumente, ce a facut Basescu impotriva taranistilor.

A dat un interviu in presa in urma cu 12 ani, atunci cand era ministru, criticandu-l, destul de bland as zice (fata de tonul dezbaterilor din prezent) pe premierul de atunci, Victor Ciorbea. Caderea cabinetului Ciorbea a fost pusa pe seama acelui interviu, desi presedintele de atunci, Emil Constantinescu, putea sa-l sustina si Ciorbea sa ramana prim-ministru. Acest lucru s-a intimplat in 1997. Alegerile care i-au scos pe taranisti din parlament au avut loc in 2000.

Ce altceva a mai facut Basescu impotriva taranistilor? Eu nu mai stiu niciun fapt. De-atunci si pana acum au avut loc nenumarate alegeri (locale, parlamentare, prezidentiale etc). In ce fel i-a impiedicat Basescu pe alegatori sa-i voteze pe taranisti, nu pot sa inteleg. Atat de grele sa fi fost vorbele lui Traian Basescu, acum 12 ani, incat dupa atata amar de vreme PNT-CD sa nu se mai poata ridica? Dar cliseul a fost picurat constant in acesti 12 ani: Basescu a ingropat PNT-CD!

ROMANIA ESTE IZOLATA PE PLAN EXTERN

Aceasta era acuzatia-sablon pe care Bogdan Chireac, cum sa-i zic, fostul jurnalist, o rostea aproape la fiecare aparitie la televiziuni. Asta era misiunea lui! A prins si acest cliseu, oricat ar fi de stupid. Cand auzeam aceasta acuzatie, imi revenea in minte masa din timpul reuniunii NATO de la Bucuresti, la care langa Traian Basescu stateau Putin, Bush, Angela Merkel si inca vreo cativa de acelasi calibru.

Cand, in toata istoria noastra, a mai existat o astfel de prezenta: cei mai puternici oameni ai planetei stand la masa si discutand amical cu seful statului roman? Absolut niciodata! Sa spui despre o tara membra NATO si UE ca este izolata, este o stupiditate imensa. Imi amintesc un singur caz in care o tara membra UE a fost izolata: Austria, in timpul lui Jorg Haider.

Niciodata in istorie Romania nu a fost mai deschisa spre exterior, niciodata nu a fost mai clar de partea buna a istoriei ca in prezent. Nu este numai meritul lui Basescu, dar acesta este un fapt.

BASESCU-DICTATOR!

Am auzit aceasta acuza chiar la oameni inteligenti, care gandesc cu capul lor, dar carora li s-a repetat pe televiziuni de atatea ori aceasta acuzatie, incat au luat-o drept adevarata: Basescu-dictator! Cel mai injurat om din Romania, spurcat de dimineata pana seara pe toate televiziunile, este acuzat ca e dictator.

Sunt televiziuni unde doar la emisiunile de sport si la meteo nu este injurat Basescu. Dictatorul Basescu nu a reusit nici macar sa schimbe un prim-ministru (pe Tariceanu); in schimb un presedinte democrat, aflat acum in corul acuzatorilor lui Basescu, Emil Constantinescu, a reusit : l-a schimbat din functie pe Radu Vasile; curat constitutional, dar schimbati-l!

Am incercat sa aud macar un fapt, un gest, nu doar impresii, care ar arata ca Basescu este dictator: ce lege n-a respectat, cand a scos tancurile, cand nu a tinut cont de o decizie a Curtii Constitutionale, sau ceva asemanator, dar sa fie ceva concret. N-am reusit sa gasesc, dar cliseul s-a format: Basescu-dictator; cel mai injurat si cel mai fara putere dictator dintre toti care au existat in istorie !

Nu sustin ca Basescu este fara pata; are pacate, omenesti sau doar politice; vorbeste prea mult, se pronunta si cand tacerea i-ar aduce mai multe puncte; a facut greseala sa creada ca guvernarea cu PSD ar fi o idee buna (cand, de fapt, a fost o mare prostie), dar este in mod cert cu totul altceva decat Mircea Geoana, care pare fals, cred, si cand isi pupa nevasta. Basescu este, cum spunea chiar Crin Antonescu, un om viu, cu bune si cu rele…