Liberalii se pregatesc sa semneze a treia colaborare cu PSD. Strutocamila ideologica arata la fel de straniu ca fostul PUR al lui Dan Voiculescu, autoproclamat social-liberal. Crin Antonescu a decretat ca Traian Basescu nu-i de dreapta dar, surpriza, el insusi a virat cu toata puterea spre stanga. Mircea Geoana l-a intampinat cu bucurie si cu sloganul unei majoritati social-liberale, bizareria lui Voiculescu. Haosul ideologic aparent n-are, in realitate, de-a face cu doctrina. Ei, liberalii, continua politica personala a unui singur om: Dinu Patriciu.

In cazul omului de afaceri, dorinta de razbunare pentru noaptea din 26 mai 2005, cand a numarat gandacii din celula arestului, depaseste in acest moment orice calcule de ordin economic sau politic. La randul ei, Alianta Anti simte ca, strangand acum randurile, are o sansa sa-l bata pe Traian Basescu in turul II. In logica lui Patriciu se afla si Vantu si Voiculescu, debransati brutal de la resursele publice si alergati patru ani de procurori sau fisc. Sub ei se insira o lunga lista de lideri PSD si PNL cercetati penal, teama de justitie fiind cel mai puternic liant care sudeaza acum cele doua partide, aparent despartite ideologic. Le mai leaga si o viziune aproape identica in ce priveste politica energetica a Romaniei, o chestiune poate esentiala si cu interese la fel de motivante pentru ambele partide.

Extrem de previzibil anuntul lui Crin Antonescu, care a exclus precipitat orice negociere cu Traian Basescu. Pentru un partid aflat intr-o pozitie de negociator dur intre doi candidati cu forte relativ egale, graba sa ar fi de neinteles daca am vorbi de un partid liber si cu adevarat liberal. Insa Antonescu, cu Patriciu in spate, a incetat sa fie si liber si liberal.

Orice politician pragmatic si-ar fi exploatat cu cinism pozitia de jucator si s-ar fi straduit sa obtina maxim de avantaje de pe urma pozitiei sale de jolly-joker. Nu doar ca s-a lipsit de negocieri, dar nici nu si-a intrebat mai intai partidul si alegatorii ce vor.

Ca depozitar de voturi, Antonescu a incercat un transfer instant in conturile PSD, in loc sa-si lase electoratul sa decida. Asa s-ar fi comportat un liberal autentic, cu respect fata de libertatea de constiinta a camarazilor sai.

Pretextul utilizat de Crin Antonescu, cum ca Traian Basescu ameninta democratia, paleste in fata tristei galerii de figuri din jurul lui Mircea Geoana: Ion Iliescu, Adrian Nastase, Viorel Hrebenciuc, Marian Vanghelie etc. Ce legatura au ei cu democratia sau cu dreapta? In realitate, am asistat luni, cand nici nu s-au numarat bine voturile, la unirea banilor lui Dinu Patriciu cu masina de vot a PSD, operatiune ascunsa in spatele pseudo-independentului Klaus Johannis.

In urmatoarele doua saptamni de foc vom afla raspunsuri la cateva mari intrebari: Cum va reactiona Traian Basescu daca Alianta-Anti il va propune din nou pe primarul Sibiului pentru pozitia de premier iar PSD si PNL vor semna si un acord menit sa-l puna pe seful statului in fata unei majoritati asumate formal? Il va accepta Basescu pe Johannis? Cu ce costuri? Cum vor vota liberalii de rand? Vor asculta incolonati ordinele de la centru? Cum va reactiona masa de liberali atarnati ca un breloc galben de basca lui Ion Iliescu? Isi vor transfera in bloc voturile in contul lui Geoana? Se aduna matematic voturilor celor doi candidati, Antonescu si Geoana? Cati liberali vor vota cu Basescu din motive de incompatibilitate ideologica cu PSD?

Sunt posibile intelegeri punctuale in teritoriu intre PNL si PDL, peste capul ordinelor de la Bucuresti? Sunt create conditiile ca Traian Basescu sa rateze turul II? Are un plan B? O solutie? Sau viteza cu care PSD si PNL s-au aliat la loc impotriva lui Traian Basescu, dupa ce Antonescu a jucat parodia anti-sistem, arata disperarea celor doua partide, care au inteles ca jocurile sunt ca si facute si ca e dificil, pentru un candidat diluat ca Geoana, sa-l invinga pe Basescu in turul II?