O cruciada a UE?

de Marius Lazurca     HotNews.ro
Joi, 19 noiembrie 2009, 18:46 Actualitate | Opinii


Marius Lazurca
Foto: HotNews.ro
Pare greu de crezut, insa, in plan global, crestinii reprezinta astazi comunitatea religioasa cea mai supusa represiunii, discriminarilor, marginalizarii. Formele persecutiilor sunt variate: de la limitari legale, draconice sau insidioase, ale manifestarii credintei in public, pina la violenta fizica scapata de sub control guvernamental, sau, uneori, incurajata chiar de autoritati.

Nu e probabil intimplator ca teritoriul de maxima concentratie a discriminarii anticrestine se suprapune, in buna masura, cu zona definita de Pentagon drept Arcul de Instabilitate, o arie delimitata la Rasarit de Cornul Africii si la Apus de frontiera estica a Chinei.

Din pacate, stirile ajung uneori foarte greu in Occident.

Abia la sfirsitul lui octombrie, intr-un interviu acordat presei italiene, Monseniorul Hiiboro Kursala, episcop de Tombura-Yambio in Sudanul meridional, a putut relata un incident petrecut la mijocul lui august in una din parohiile sale.

Credinciosii erau la slujba cind au fost atacati de un grup de rebeli apartinind, probabil, gruparii "crestine" ugandeze Lord's Resistance Army, notorie pentru pretentia de a crea, prin violente greu de imaginat, un stat intemeiat pe poruncile Decalogului.  Nu era, din pacate, un atac izolat, cita vreme raidurile, rapirile si intimidarile anticrestine din regiune s-au inmultit considerabil in ultimul timp.

17 tineri enoriasi au fost rapiti. 7 au fost gasiti in zilele urmatoare. Crucificati.

 
Mai mult de 200 de milioane de persoane, de diferite confesiuni, s-ar gasi in situatii dificile, din cauze legale sau culturale care conduc la discriminarea lor
 
 
Observatorul permanent al Vaticanului la ONU
Reactia la interviul acordat de Monseniorul Kursala a fost imediata, puternica si concertata. Observatorul permanent al Vaticanului la Natiunile Unite, Monseniorul Celestino Migliore a solicitat un angajament mai puternic al comunitatii internationale pentru promovarea libertatii religioase si protectia minoritatilor celor mai expuse, indiferent de crezul acestora. Atmosfera globala de intoleranta, a amintit ambasadorul pontifical, dauneaza mai cu seama comunitatilor crestine: "Mai mult de 200 de milioane de persoane, de diferite confesiuni, s-ar gasi in situatii dificile, din cauze legale sau culturale care conduc la discriminarea lor."

La o zi distanta de interventia la ONU a Monseniorului Migliore, Italia a introdus aceeasi tematica pe agenda Consiliului "Afaceri Generale si Relatii Externe" (CAGRE) al Uniunii Europene, desfasurat in 27 octombrie la Bruxelles. Intr-un interviu acordat cotidianului "Avvenire", ministrul de externe italian asocia explicit initiativa din Consiliu si crimele impotriva crestinilor din Sudan.

Consecinta imediata  a demersului italian a fost documentul adoptat in unanimitate de ministrii de externe ai statelor membre UE la reuniunea CAGRE din 16 noiembrie. Intemeiat simbolic pe valorile fundamentale ale proiectului european si juridic pe Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, textul solicita tuturor statelor lumii masuri concrete pentru asigurarea deplina a libertatii relgioase si pentru protectia comunitatilor confesionale minoritare. Amintind "acte de o violenta extrema... comise recent", documentul face o trimitere suficient de explicita pentru intregul aparat diplomatic al tarilor membre,  precum si pentru administratia comunitara.

Nu e desigur o simpla declaratie, ci un prim pas dintr-o complexa articulatie decizionala. O dovedeste cu prisosinta ultimul paragraf al concluziilor CAGRE,  in care se afirma "importanta strategica a libertatii religioase" si se face referinta la cresterea relevantei acestei tematici in dialogul structurat pe care UE il intretine cu state terte. Ne putem prin urmare astepta ca "ambasadorii Europei", adica sefii Delegatiilor Comisiei Europene in state relevante pentru acest tip de discriminare sa intreprinda demersuri specifice, pentru a cere guvernelor respective "sa intervina cu instrumente specifice de represiune si de preventie", ca sa-l citam din nou pe seful diplomatiei italiene.

Forta acestui mesaj nu trebuie subestimata. UE este probabil cel mai important agent global de promovare a drepturilor omului, in plan bi- sau multilateral. Cu realism si consecventa, UE examineaza problematica drepturilor omului cu toate statele care isi doresc raporturi consolidate cu Europa unita.

O noua cruciada  europeana, asadar? Desigur nu. Mai curind urmarea naturala  a unui angajament originar: acela de a ilustra un model civilizational si politic, intemeiat pe libertate si demnitatea naturala a oricarei persoane. Valori crestine traditionale, puse azi in serviciul tuturor.

Marius Lazurca
longtelegram.shortlist.ro


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5641 vizualizari

 • -2 (34 voturi)    
  Articol biased (Joi, 19 noiembrie 2009, 19:24)

  cristi_21 [utilizator]

  Si uite ce bun e crestinismul ala european care de fapt nu e crestinism, ci umanism!
  Crestinismul adevarat, domnule Lazaruca, e ala care persecuta protestanti, oameni de stiinta, musulmani, sectanti si asa mai departe. Iluminismul, iar mai apoi Revolutia Franceza a pus capat acestor barbarii si a adus valorile umaniste in prim plan, valori care NU, NU, si NU au de a face cu crestinimsul. Confuzia e tendentioasa si des folosita de multi crestini laici si nu numai.
  "Valori crestine traditionale, puse azi in serviciul tuturor" incheie acest articol foarte subtil:
  Europa actuala e asa toleranta cum e datorita secularismului , nicidecum crestinismului. Asa ca ce exporta Europa e umanism si nu crestinism.
  • +2 (26 voturi)    
   mai pune mana pe o carte de istorie (Joi, 19 noiembrie 2009, 20:11)

   george [anonim] i-a raspuns lui cristi_21

   Tu ai auzit de revolutia franceza?
   Ai auzit ce crime oribile s-au comis in numele ateismului si umanismului?
   Asa ca las-o mai moale cu secularismul ca secularismul l-a creat pe Stalin, Hilter si toti ceilalati dictatori
   • 0 (22 voturi)    
    Lasa-l (Joi, 19 noiembrie 2009, 20:37)

    cornel [anonim] i-a raspuns lui george

    Lasa-l in plata Domnului...
    Nu-ti pune mintea cu el, a ateu convins...
    A citit numai evolutia speciilor...
    • 0 (8 voturi)    
     tipic (Vineri, 20 noiembrie 2009, 8:41)

     busymf [utilizator] i-a raspuns lui cornel

     @cornel

     O atitudine perfect crestina de superioritate. Pun pariu ca tu nu ai citit biblia, dar pentru ca in copilarie ai mers si ti-a spus unu' ce sa crezi, acum tu detii adevarul.
   • +1 (11 voturi)    
    corelatie (Joi, 19 noiembrie 2009, 23:01)

    Konijiro [utilizator] i-a raspuns lui george

    Hitler a fost crestin. A zis-o chiar el, in Mein kampf.
    Stalin a fost criminal pur si simplu.
    Sa spui ca ororile comise de cei doi au vreo legatura cu ateismul e echivalent, logic, sa spui ca au fost criminali pentru ca amandoi aveau mustata.
    • 0 (0 voturi)    
     pur si nu prea simplu (Sâmbătă, 21 noiembrie 2009, 19:16)

     Critic bland [anonim] i-a raspuns lui Konijiro

     Daca doresti o corecta intelegere a fenomenelor nu prea poti sa spui pur si simplu a fost criminal despre stalin. Ateismul e extrem de intim legat de anumite orori din acea perioada mai ales cele impotriva celor religiosi (re-educarea prin tortura, daramarea a mii de biserici, ucideri ale multor membrii ai clerului). Valul recent de neo-ateism patimas te orbeste in acest sens.
  • +2 (14 voturi)    
   The real bias (Joi, 19 noiembrie 2009, 20:41)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui cristi_21

   Poate ne explici atunci cum de secularismul,, umanismul si stiinta moderna au aparut in sanul crestinismului.
   • -1 (7 voturi)    
    Pentru ce? (Joi, 19 noiembrie 2009, 21:44)

    soferul [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

    Nu e relevant subiectului. Din ceva rau poate rezulta un lucru bun (asa cum salturi tehnologice majore au avut loc in timpul razboaielor, iar acum ne ajuta in viata de zi cu zi; de ex: energia atomica), la fel cum se poate si invers.
   • +1 (9 voturi)    
    Pai... (Joi, 19 noiembrie 2009, 23:01)

    Konijiro [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

    Pentru ca oamenii au inceput sa destepte si sa nu mai "puna botul" la aburelile religiei. De-aia.
   • -1 (5 voturi)    
    simplu (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:40)

    simplu [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    E foarte simplu, oameni se saturasera de minciunile de la sanul crestinismului asa ca au inceput sa gandeasca rezultand in mod evident ateismul si secularismul. Cat despe stinta e si mai simplu: atunci cand oamenii au inceput sa gandeasca singuri si sa nu mai asculte baliverne religioase, raspunsurile la intrebarile lor au venit unul dupa altul, in mod rational...stiintific. :)
   • +2 (2 voturi)    
    chiar ? (Vineri, 20 noiembrie 2009, 13:22)

    B [anonim] i-a raspuns lui Andrei

    Au aparut "in sanul", sau impotriva crestinismului ? Ia sa-l intrebam pe Galileo, pe Giordano Bruno, sau pe toti cei cei executati pentru ca aveau o parere care contrazicea biblia.
    • +1 (1 vot)    
     chiar (Vineri, 20 noiembrie 2009, 17:41)

     Andrei [anonim] i-a raspuns lui B

     In Evul Mediu timpuriu lumea araba era superioara Europei dpdv al cunostintelor stiintifice. In acelasi timp in Europa devastata de migratii papalitatea a infiintat primele universitati, din care s-a nascut stiinta moderna. A fost un proces uneori conflictual, dar astazi putem vedea rezultatul.
  • +3 (3 voturi)    
   pt. cristi (Joi, 19 noiembrie 2009, 21:44)

   razvan [anonim] i-a raspuns lui cristi_21

   Sunt agnostic, dar trebuie sa specificam ca nu intamplator, stiinta moderna si capitalismul au aparut intr-o zona crestina in special protestanta. Stiinta in istorie la diferite popoare este diferita de cea ce au inventat europenii, un mod riguros de a studia lumea, multe popoare au fost harnice si doritoare de castig, dar, doar intr-o zona crestina protestanta au inventat capitalismul care mai apoi a fost grefat si in alte regiuni ale lumii. Fara acesti doi pasi umanitatea era inca in evul mediu. Nu mai zic despre drepturile omului, care au aparut si dezbatut in zone populate de crestini.
  • -1 (5 voturi)    
   da da si da (Joi, 19 noiembrie 2009, 22:26)

   moroes [utilizator] i-a raspuns lui cristi_21

   Crestinismul a transformat radical lumea antica si a contribuit imens la dezvoltarea culturala a civilizatiei europene. Valoarea vietii umane, compasiunea, egalitatea intre sexe si rase, erau cat se poate de straine lumii antice. Aparitia crestinismului a schimbat toate acestea si a dus la crearea unei culturi bazata pe ceea ce numim azi drepturile omului, in ciuda faptului ca de-a lungul istoriei sale idealurile crestine au fost adesea pervertite si deturnate de cei care ar fi trebuit sa le slujeasca. Asta nu schimba cu nimic faptul ca mesajul crestinismului indeamna la iubire, toleranta, ca adeptii acestei religii au construit primele spitale si orfelinate, ca s-au ingrijit de cei neajutorati.
   Desigur, tu esti strain de tot ce am enumerat mai sus, pentru tine istoria incepand candva in secolul XII.
   • +4 (8 voturi)    
    Viata e complexa si are multe aspecte (tm) (Joi, 19 noiembrie 2009, 23:31)

    alien [anonim] i-a raspuns lui moroes

    Nu e chiar asa.

    Ce inseamna exact "idealuri crestine"? Pt ca vad ca acest lucru depinde de spatiu si timp. In timpul Cruciadelor idealul crestin era sa aperi orasul sfant de necredinciosi. In timpul cuceririi Lumii Noi ideal crestin era sa aduci "lumina crestinismului" acelor "barbari". In America de azi ideal crestin e sa fie ilegal avortul si casatoriile intre persoane de acelasi sex. In Romania virtuala de azi ideal crestin (conform lui "moroes") este sa ai egalitate intre sexe. Pana la urma care sunt aceste idealuri crestine?

    Si apropos, in tarile nordice inainte de avansul crestinismului femeile aveau mai multe drepturi si erau in mai multe aspecte egale barbatilor decat sunt in Italia de azi.
    • +2 (2 voturi)    
     Viata e complexa si crestinismul este raspunsul (Vineri, 20 noiembrie 2009, 0:10)

     Liviu [anonim] i-a raspuns lui alien

     "Idealurile" de care vorbesti, nu sunt nicidecum crestine. Sunt cel mult parerile unora sau paradigma la un moment dat despre crestinism. Crestinismul este ceva mai mult.
     Pacat ca nu-i cautam originile.
 • +2 (10 voturi)    
  o interventie oportuna (Joi, 19 noiembrie 2009, 19:37)

  admirator [anonim]

  Bravo dle Lazurca. Va urmaresc cu placere si ma bucur ca Hotnews.Ro v-a ales drept colaborator (si viceversa).

  Subiectul este foarte fierbinte si merita tratat. Sper ca si politicienii nostri sa fie mai constienti de lumea larga.

  Sanatate si numai bine.
 • -3 (17 voturi)    
  Crestinismul (Joi, 19 noiembrie 2009, 19:43)

  Adrian US [anonim]

  Frumos articol si felicitari autorului.

  Din pacare crestinii autentici au fost si vor fi persecutati. Ei sunt cei care sunt "sare si lumina" lumii. Cea mai frumoasa descriere este relatata in cartea Catre Evrei la capitolul 11. CItez cateva versete:

  "32  Si ce voi mai zice? Cãci nu mi-ar ajunge vremea, dacã as vrea sã vorbesc de Ghedeon, de Barac, de Samson, de Ieftaie, de David, de Samuel si de prooroci!
  33  Prin credinþã au cucerit ei împãrãtii, au fãcut dreptate, au cãpãtat fãgãduinte, au astupat gurile leilor,
  34  au stins puterea focului, au scãpat de ascutisul sãbiei, s-au vindecat de boli, au fost viteji în rãzboaie, au pus pe fugã ostirile vrãjmase.
  35  Femeile si-au primit înapoi pe morþii lor înviati; unii, ca sã dobîndeascã o înviere mai bunã, n-au vrut sã primeascã izbãvirea, care li se dãdea, si au fost chinuiti.
  36  Alþii au suferit batjocuri, bãtãi, lanþuri si închisoare;
  37  au fost ucisi cu pietre, tãiati în douã cu ferestrãul, chinuiti; au murit ucisi de sabie, au pribegit îmbrãcati cu cojoace si în piei de capre, lipsiþi de toate, prigoniti, munciti,
  38  ei, de care lumea nu era vrednicã-au rãtãcit prin pustiuri, prin munti, prin pesteri si prin crãpãturile pãmântului.
  39  Toti acestia, mãcarcã au fost lãudati pentru credinþa lor, totusi n-au primit ce le fusese fãgãduit;
  40  pentru cã Dumnezeu avea în vedere ceva mai bun pentru noi, ca sã n-ajungã ei la desãvârsire fãrã noi."

  Multa stima,
  Adrian US
 • +6 (12 voturi)    
  da (Joi, 19 noiembrie 2009, 19:47)

  Mihai-G [utilizator]

  Deci pe crestinii din Sudan nu i-au atacat ateii sau macar musulmanii ci i-au atacat crestinii extremisti din LRA.
  Dl Lazurca ne prezinta o grupare crestina extrema (de fapt niste banditi criminali care omoara si rapesc tot ce prind) si incearca sa ne convinga ca exista un atac concertat impotriva crestinilor.

  Acest eveniment ar trebui sa ne faca mai degraba sa ne intrebam unde duce lipsa de educatie si spalarea pe creier facuta de tot felul de profeti si reprezentanti ai divinitatilor pe pamant.
  • +4 (8 voturi)    
   nu, arata doar diferenta dintre secte si biserici (Joi, 19 noiembrie 2009, 20:35)

   . [anonim] i-a raspuns lui Mihai-G

   dintre fanatism si moderatie, dintre "toleranta" si intelegere reciproca. umanismul europei isi are originile in toata istoria europei - care a fost crestina, care a presupus contacte cu lumea musulmana, a carei cultura este strans legata de aspectele religioase, al carei ev mediu a fost mult mai viu si mai plin de dinamism al ideilor si tensiune intelectuala decat este probabil lumea contemporana. de asemenea, europa derapeaza in prezent fie pe panta "secularizarii" - care nu mai e demult o simpla laicitate, ci o adevarata psihoza impotriva oricaror simboluri religioase, fie pe panta fanatismului crestin sau a pozitionarii impotriva altor religii, a situarii occidentului pe un piedestal in raport cu 'rasele inapoiate' si alte minuni de genul.
   spalarea pe creier o poate face oricine oricand. cei care sunt convinsi ca numai o religie si in mod neaparat o religie constituie o sursa de manipulare sunt ei insisi primii clienti pentru manipulare.
   • +2 (6 voturi)    
    raspuns (Joi, 19 noiembrie 2009, 21:55)

    Mihai-G [utilizator] i-a raspuns lui .

    O biserica este o secta care a avut succes si are un numar ceva mai mare de adepti. Din fericire marile religii si biserici nu manifesta (acum) primitivismul si violenta LRA.
    Nu inteleg la ce anume va referiti prin "toleranta"; nu inteleg rolul ghilimelelor in textul dumneavoastra, nici aici, nici in cazul "secularizarii".
    De fapt nu inteleg mare parte din mesajul dvs. Nu inteleg de ce secularizarea se refera la "pozitionarea impotriva altor religii" cu exceptia crestinismului sau de ce credeti ca secularizarea ar pune in mod rasist occidentul pe un piedestal.

    Sunt de acord ca spalarea pe creier si manipularea nu sunt atribute doar ale religiilor.
    • +2 (4 voturi)    
     logica (Vineri, 20 noiembrie 2009, 1:34)

     alex [anonim] i-a raspuns lui Mihai-G

     Mihai, cred ca interlocutorul tau a fost destul de clar. Secularizarea europeana se manifesta obsesiv in principal asupra crestinismului, prin atenuarea, deformarea si perververtirea simbolurilor. Gratie celor care se aseamana cu tine, acesta se afla intr-o pozitie defensiva in Europa. Referitor la Orient sau spatiul african crestinismul este oprimat fizic de alte religii si in special de musulmani. Numai in ultimele luni au fost relatate asasinate asupra crestinilor (Somalia, Etiopia, Pakistan etc). LRA, idem, nu este o grupare crestina. Articolul lui Lazurca este interesant insa din pacate nu integreaza intreaga problematica.
    • 0 (4 voturi)    
     explicatie (Vineri, 20 noiembrie 2009, 6:14)

     . [anonim] i-a raspuns lui Mihai-G

     prin ghilimelele de la "toleranta" si "secularizare" ma refer la faptul ca cele doua sunt strategii folosite de ideologiile occidentale europene pentru asimilarea minoritatilor si pentru stoparea discriminarii. si sunt, dupa parerea mea, niste strategii complet gresite. nu stiu de ce au considerat stimatii domni ca, impunand oamenilor niste reguli absurde (precum interdictia de a purta in scoli cruciulita la gat, de a purta marama pe cap, sau kippa sau alt obiect cu semnificatie religioasa; interdictia de a spune cuiva "tigan"), or sa obtina niste comportamente rationale si conforme ideilor lor luminate. in plus, mai par si extrem de surprinsi cand strategiile lor dau nastere, dimpotriva, la xenofobie si manifestari religioase extremiste. dupa parerea mea, "toleranta" si "secularizarea" sunt bazate pe un fel de negare isterica - refuzul de a vedea/ afisa orice ar putea jigni sentimentele unui spatiu public. dar spatiul public este apersonal (si incarcat cu simboluri religioase cu valoare artistica :D). in timp ce au fost deja jignite niste sentimente - si anume ale acelor oameni care trebuie sa traiasca de acum incolo o dualitate a adevarului lor si sa accepte in acelasi timp ca dumnezeul sau valorile in care cred sunt cele mai importante, si ca acestea nu sunt decat niste ciudatenii pentru societatea in care ei traiesc. nu spun deloc ca nu trebuie sa acceptam existenta unor alte religii pe langa cea proprie, ci ca felul in care teoriile sociologice ale tolerantei vor sa puna acest lucru in practica ii obliga de fapt pe indivizi la o fractura intelectuala.
     au existat numeroase situatii de coabitare pasnica intre oameni de diferite religii, nationalitati, rase dintotdeauna si inainte de implementarea conceptelor minune de "secularizare" si "toleranta". ar constitui, dupa parerea mea, niste surse mai bune de inspiratie. si ar reprezenta o abordare fireasca.
 • +3 (5 voturi)    
  Musulmanii e rai (Joi, 19 noiembrie 2009, 20:18)

  lucid [anonim]

  Asta e mesajul lui Lazurca. Ia sa te vad daca ai curaj sa comentezi urmatoarele, ambasadorule: am fost in ultimul timp si in Egipt si in Israel. Am fost in Sinai la manastirea lui Justinian a Sfintei Ecaterine cu firma de turism musulmana, am vizitat tot ce am vrut, nici o problema. Am vrut sa vad Biserica romaneasca de la Ierihon: nu se poate, autoritatzile israeliene tocmai aveau probleme de securitate acolo - ca de altfel mai tot timpul. Potzi comenta, Lazurca, de ce turnarea NICIUNUI FILM despre viatza lui Iisus nu a fost permisa vreodata de Israel? Si de ce TOATE FILMELE, inclusiv Zeffirelli, au fost filmate la ticalosii de anticrestini musulmani: Tunisia, Maroc, Egipt? Si CINE sta in spatele celor care ne interzic icoanele in scoli in numele corectitudinii politice? Si CINE a inventat conceptul? Tot musulmanii sau verii lor buni din Avraam provenind?
  Jalnic articol, ambasadorule. Si eu care chiar te credeam crestin.
  • 0 (0 voturi)    
   logica de pestera ..a credintei (Vineri, 20 noiembrie 2009, 15:34)

   silviu [anonim] i-a raspuns lui lucid

   Am citit comentariul tau . Confunzi religiile cu popoarele si le amesteci .
   Exista religia musulmana si crestina . Crestinii sunt de mai multe feluri de la ortodocsi la catolici si alti protestanti...Si noi suntem ortodocsi dar nu prea semanam cu evreii la credinta ...si nu suntem noi cei in lipsa...inca nu am ajuns la gradul lor de monetizare a simbolurilor religioase. Mai stiu ca odinioara au luat niste bice unii care amestecau nepermis de mult banii cu sufletul oamenilor...
   Credinta are mai multe paliere - simtire, vorbire, dogma, preotii, enoriasii, obiceiurile, poporul care o traieste si o cultiva - hai sa nu le punem in aceeasi oala si sa tragem concluzii .
   Am citit si mai sus ganditori de o secunda care confunda religia cu inchizitia, stiinta cu adevarurile supreme. Stiu ca au fost cruciade crestine pentru apararea credintei si-mi pare rau ca oamenii crucii asa au inteles ca-L slujesc pe Hristos dar asta nu inseamna sa-mi doresc sa fiu ateu.
   Abia de la un anumit nivel de liniste si pace incepem sa oferim ceva care sa ramana .
 • 0 (12 voturi)    
  Mda (Joi, 19 noiembrie 2009, 20:38)

  Clara [anonim]

  Religia e depasita. Get over it.
 • -1 (7 voturi)    
  ghilimele? (Joi, 19 noiembrie 2009, 20:42)

  Gabi [anonim]

  Deci crestinii au fost atacati de "crestini" ? Primii sunt fara ghilimele fiindca ...? Si cei din urma sunt cu ghilimele pentru ca ...?

  Din cite stiu eu (si DEX-ul este de acord), crestin este acea persoana care crede in Isus. Deci crestinii cred in Isus, dar "crestinii" nu? Ati verificat?

  Sau poate vorbim de o alta definitie data de DEX, "crestin" = "om cumsecade, om bun". In acest caz sunt de acord, cei din urma nu erau crestini.
  • +1 (3 voturi)    
   "crestini" se numesc si martorii lui Iehova (Joi, 19 noiembrie 2009, 21:40)

   hm [anonim] i-a raspuns lui Gabi

   dar daca te uiti un piculet pe materialele lor promotionale (sic!) observi ca ideea lor de Iisus este un pic anticrestina... m-am amuzat o data sa citesc interpretarile lor "literale" ale bibliei, si sunt pline de atatea 'apostazii' de la logica incat nu inteleg cata ratiune le mai lasa adeptilor lor.
   ati auzit vreodata denumirea de "secta"? ei bine, sectele sunt la fel de condamnate de religiile oficiale cat si de statele laice. pentru ca modul lor de raportare la mintile adeptilor presupune mult prea mult control si anularea aproape totala a libertatii.
   si suedezii, si psd-ul se numesc socialisti - dar mentionati-mi macar o trasatura comuna intre acestia.
   • +1 (1 vot)    
    crestini (Vineri, 20 noiembrie 2009, 7:21)

    Gabi [anonim] i-a raspuns lui hm

    Depinde de cum definesti "crestin" si "anticrestin". Probabil ca daca intrebi un tibetan daca X e crestin, ala se uita in dictionar, vede ca scrie crestin = crede in Isus, il intreaba pe X "crezi in Isus?". Raspuns "da" --> X e crestin.

    Sau binentzeles, dupa cum a zis Isus: "Iar celor ce vor crede, le vor urma aceste semne: în numele Meu, demoni vor izgoni, în limbi noi vor grăi, Şerpi vor lua în mână şi chiar ceva dătător de moarte de vor bea nu-i va vătăma, peste cei bolnavi îşi vor pune mâinile şi se vor face sănătoşi." (Marcu 16: 17-18).

    Deci pina la urma e simplu sa-ti dai seama.
 • +3 (3 voturi)    
  Putina jena (Joi, 19 noiembrie 2009, 23:09)

  Jenel [anonim]

  Inventatorilor cruciadelor chiar nu le e putin rusine sa mai aduca vorba de cruciade? Pai ei faceau cam ce fac aia din "Lord's Army" care se autointituleaza crestini.

  Crestin nu este oricine se auto numeste asa. Crestinismul nu e o grupare ci un mod de viata guvernat de anumite principii. Daca nu le respecti, nu esti crestin, oricat de tare strigi asta.
 • +2 (2 voturi)    
  religia (Joi, 19 noiembrie 2009, 23:10)

  gogu [anonim]

  religia in general este un motiv sa faca unii bani si altii sa cotizeze,in baza fricii de D-zeu.
  Cele mai multe crime se fac pe baze "religioase".
  Prostii!Credinta e ceva interior nu tine de institutii.
  Ia sa renunte la bani popimea si mai vedem noi cum e cu religia asta.
 • +2 (2 voturi)    
  LRA si crestinii din Sudan (Vineri, 20 noiembrie 2009, 9:07)

  sabin [anonim]

  Sunt aproape sigur ca LRA nu a atacat crestinii care erau la slujba in mod SPECIAL pentru ca erau crestini. LRA pretind de zeci de ani ca lupta in numele Domnului insa momentan sunt o grupare compusa din tot felul de mercenari, care activeaza intre Uganda, Congo, Sudan, Rep. Centrafricana. Ataca orice comunitate din care pot obtine mancare, recruti/sclavi, bani si arme. Sunt extrem de violenti.

  In rest in Sudanul de Sud crestinii sunt bine-merci, in majoritate si convietuiesc pasnic cu musulmanii minoritari. In ultimele decenii crestinii au convertit numeroase comunitati locale (care aveau religiile proprii)...sa fie si asta o persecutie? Sa nu vorbim de colonizarile Africii, Asiei, Americilor...sau de razboaiele crestino-crestine din Europa :-)

  Credinciosi de toate religiile si confesiunile sunt persecutati peste tot in lume de confratii lor cu minti inguste, care isi apara religiile proprii. Exista statistici sau studii care arata ca cea mai oprimata comunitate religioasa e cea crestina?

  Mie mi se pare ca e invers: 'Arcul de Instabilitate' se suprapune peste zonele de discriminare. Cel putin asa vor SUA sa vada in stabilirea politicii lor externe. Dar asta e o alta poveste, care include accesul la resurse naturale si pozitii strategice, aparat/castigat prin mijloace subversive, militare, politice. Religia e doar o parte din motivatie - cei care au formulat politica externa a SUA in ultimele doua decenii sunt extremisti crestini neo-conservatori.
 • +1 (1 vot)    
  Crestini persecutati si nu numai (Vineri, 20 noiembrie 2009, 10:37)

  Iosif Stalin [anonim]

  Singura solutie este renuntarea la religie, pebtru care avem nevoie de educatie stiintifica.
  • 0 (0 voturi)    
   pentru stalin (Vineri, 20 noiembrie 2009, 15:43)

   silviu [anonim] i-a raspuns lui Iosif Stalin

   Conform gandirii tale - mai bine murim ca sa nu ne mai chinuim atat cu viata si cu dilemele ridicate de ea sau mai corect mai bine traim cu cele 10 % de lucruri demonstrate de stiinta si mergem inainte fara coloana vertebrala a valorilor crestine spre clonare, organisme modificate genetic, copii crescuti in familii de transexuali casatoriti de pedofili si violatori , doar suntem liberi cugetatori , nu ?
   Adevarata libertate este in cunoasterea spirituala a lumii si a legilor ei, fara de care stiinta nu ne poate duce decat la dezastre .
   • 0 (0 voturi)    
    @silviu (Vineri, 20 noiembrie 2009, 23:45)

    tasrui [anonim] i-a raspuns lui silviu

    Da cum sa nu. Bine ca exista religia, ca altfel am fi fost atat de idioti si lipsiti de "moralitate" incat nu ne am mai fi pus probleme de etica in privinta clonarii, modificarii genetice etc etc Duhh! Give me a break! Bine zicea cine zicea: Religion is moral viagra!
 • 0 (0 voturi)    
  Cine porneste cruciade, de cruciada va pieri! (Vineri, 20 noiembrie 2009, 15:11)

  Cetateanul turmentat [anonim]

  Cam asa ar suna o parafraza a unui vechi proverb - sa intelegem ca Benny Heil are chef din nou de ceva "hot", ca-n tineretea lui si-a ca-catolicismului?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by