Am fost solicitata de B1TV sa comentez declaratia lui Crin Antonescu.

* Din 2013, toate tarile Uniunii Europene vor avea forme de parlament bicameral. Ceea ce domnul Basescu nu spune oamenilor si nu spun nici prietenii sai, este ca noi riscam sa ne aflam in urmatoarea situatie: sa facem acest referendum acum, sa iasa «DA» pentru parlament unicameral, sa facem niste comitete si comisii, modificam Constitutia, mai facem un referendum sa se pronunte asupra articolului de Constitutie modificat si facem parlament unicameral din 2012. In 2012, facem alegeri si avem parlament unicameral si in 2013, conform reglementarilor UE, facem un nou referendum ca sa modificam Constitutia si sa avem parlament bicameral.

Voi comenta asta prin telefon, la "6! vine presa". E insa oportunitatea de a explica si aici de ce Antonescu greseste. Forteaza lucrurile.

1. UE nu poate impune o organizare a legislativelor statelor membre, este exclus, nu tine de competentele ei. Prin urmare, UE nu ne va impune din 2013 sa revenim la parlament bicameral, daca intre timp el va deveni unicameral.

2. Exista totusi o explicatie la ceea ce a spus Antonescu, adica probabil el a interpretat electoral o prevedere a Tratatului de la Lisabona.

Acest document, odata adoptat, va intari rolul parlamentelor nationale, care vor fi consultate inainte de adoptarea legislatiei europene, din dorinta ca deciziile UE sa fie luate la un nivel cat mai aproapiat de cetatenii sai. Astfel, parlamentele nationale trebuie sa se asigure ca UE intervine cu legislatie doar atunci cand se pot obtine rezultate mai bune la nivel comunitar. Acesta este principiul subsidiaritatii, care devine obligatoriu. Insa aceasta functie a parlamentului trebuie facuta de camera sau parlamentul - daca e unicameral - care are reprezentativitate teritoriala. Nu exista niciunde stipulat ca trebuie sa existe doua camere, dintre care una cu reprezentantivitate teritoriala. Daca exista o singura camera, dar ea are si reprezentativitate teritoriala, si demografica, atunci e perfect.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Menaru.