Circula o poveste despre modelul spaniol de recuperare a creditelor bancare. Probabil o stiti. In loc sa te streseze cu telefoane, ei au gasit o metoda mult mai buna. Propun si eu o solutie similara. Revenind la spanioli, din cauza ca oamenilor le pasa prea putin de datorii, solutia a fost sa le calce pe orgoliu. Cel mai cunoscut serviciu de recuperari credite este “El Cobrador En Frac”. Adica “Recuperatorul in Frac”, scrie Alex Mihaileanu pe blogul Subiectiv.

Un tip, imbracat la patru ace, se plimba cu limuzina in spatele tau. Se tine dupa tine, cit sa te faca de ris in fata prietenilor, vecinilor, pina te gindesti sa-ti platesti datoriile. S-au vazut si cazuri extreme in care, in loc de limuzina, dupa datornic umbla un tip imbracat in Pantera Roz, strigindu-i sa-si achite restantele. Dar astea sint istorii, iar modelul nu prea se aplica in Romania. S-ar aplica altceva.

  • OK si care-i spilu’?

Ne plingem ca romanii nu-si platesc amenzile, contributiile, impozitele. Modelul american – nu neaparat aplicabil in acest sens – cu munca in folosul comunitatii ar functiona de minune. E drept, ce scriu aici e o utopie intr-o tara in care nesimtirea conduce natiunea (si ma refer la cei care dorm in parlament si nu numai – stiu, e clip de promovare a referendumului, dar sint adevaruri) insa ar fi interesant de luat in calcul.

In prezent, mare parte dintre amenzi ajung sa se prescrie dupa o perioada. Cum stim ca romanul invata mai greu de vorba buna, educatia ar trebui facuta, macar din cind in cind, si cu forta. Ne plingem ca nu sint platite impozitele. Hai sa producem un sistem de compensare. Vedem ce e de facut in oras, vedem care-s cei cu restante de minimum sase luni, le trimitem “invitatii” la munca. Nu cred ca e foarte placut sa scoti un om din casa si sa il trimiti la colectat gunoaiele de pe strazi. Nu pentru respectivul, desigur.

Desigur, o sa existe riscul sa nu se prezinte la data “convocarii”. Pentru asta avem politisti comunitari. Multi dintre ei oricum nu fac altceva decit sa piarda vremea plimbindu-se pe strazi. Se prezinta dimineata, la opt, il ridica pe datornic si il duce la locul stabilit. In cazul in care nici la a treia somatie nu se prezinta, i se intocmeste dosar penal. Care dosar penal ii ingradeste destul de mult drepturile. Apoi i se anuleaza permisul de conducere si tot asa.

  • Care ar fi efectul?

In primul rind, niciunui roman nu i-ar placea sa-l vada vecinii si prietenii culegind gunoaiele, cu politistii comunitari in spatele lor. Pentru Bucuresti, ar fi interesant sa-i plasezi direct pe masinile Supercomului, Rosalului etc. Pentru o zi sau doua, functie de cit de mare e datoria, ar fi gunoieri. Sau orice e nevoie pentru ca orasul sa arate mai bine.

Citeste continuarea si comenteaza peblogul Subiectiv.