Cand jocurile politice iti scapa total, ca sa nu risti mare lucru o bagi pe asta: se joaca. Pari interesant si nu risti nimic. In realitate, spui ca se joaca sa nu pari tampit dupa vot. Asta ne sopteau, cu voce grava sau cu veselie imbecila, eminentele cenusii in ziua caderii Guvernului Boc: se joaca. Fugi de-aici! Se joaca? Pana la ultima carte. Asa si cu guvernul Croitoru. Se joaca. Analistii si opozitia stiu sigur ca va pica. Teoretic, n-are nici o sansa. Practic, are. Basescu i-a avansat in grad pe tradatorii din PSD. Daca i-a incurajat prin rasplata simbolica si pe altii? Daca UDMR, maestrul jocului la doua capete, va rupe randurile opozitiei? Cum spuneam, se joaca.

Unii lideri din PDL se jura ca jocurile sunt facute si ca Guvernul Croitoru va trece. Data trecuta au spus la fel. Nu le-a iesit. Guvernul Boc a picat, Traian Basescu s-a enervat si a sters pe jos cu ei la Cotroceni. Daca le va iesi, vor umili marea coalitie PSD-PNL-UDMR. Daca nu, vor suferi o noua infrangere iar pozitia lor in interiorul partidului se va subrezi rau de tot. E vorba de granzii PDL.

Altii cred ca va pica si ca adevaratul Guvern se va forma la a doua nominalizare de premier. Ar urma sa treaca fara probleme, deoarece parlamentarilor li se apropie funia de par. Toti se tem ca, dupa alegeri, anticipatele devin posibile si risca sa-si piarda scaunul platit cu bani grei acum un an. Cu adevaratul Guvern ar urma sa defileze Basescu in campanie. Complicata joaca.

Dar daca Traian Basescu nu se mai joaca si ramane cu Boc interimar pana la alegeri, daca Croitoru pica?

Cum posibilitatile sunt numeroase, atotstiutorii de la televizor nu risca. Se tot invart in jurul subiectului, intrebandu-se ce se va intampla la votul din Parlament. Chiar n-are nici o importanta. Important e ca se joaca. Atotstiutorii si patriotarzii au ocazia sa se arate iarasi patrunsi de grija fata de popor.

Am ajuns sa aplaudam sau sa fluieram, din tribune, jocul insusi, mai putin eficienta lui. Spectacolul avem, rezultate ioc.

PNL, PSD si UDMR se joaca cu Johannis la Grivco. PDL il joaca putin pe Traian Basescu. Seful statului are nevoie de partid in campanie asa ca trebuie sa-i tina pe granzi in Guvern, chiar daca au gresit.

Din pacate, se joaca tot mai tare cu nervii nostri si cu cei ai FMI. Pe 28 octombrie, expertii Fondului vor veni la Bucuresti, adusi cu arcanul prezidential. Cum se va prezenta Romania? Cu un nou Guvern trantit? Cu o criza politica in prelungiri? Cat se mai joaca?

P.S. Asta-i tara: tara jocurilor subterane, obscure, irationale, exasperante, epuizante, tara jocului la limita, pe viata si pe moarte, hotarator, tara eternelor jocuri trucate , o tara in care ei joaca si noi pierdem. Ce blestem ne-a adus oare in starea asta larvara?