Nu credem in sfere de influenta, nu vom incheia vreun acord peste vointa voastra sau pe ascuns, nu facem scutul anti-racheta pe placul Rusiei, iar parteneriatul SUA - Europa este mai puternic decat oricand - acestea sunt asigurarile date de vicepresedintele american Joe Biden la Bucuresti. A fost un discurs cu valoare simbolica, ce arata relatia pe care SUA o are cu tarile care, acum 20 de ani, aveau zeci de ani de asteptare a americanilor.

Daca Polonia si Cehia au fost gandite ca destinatii pentru a linistii spiritele in urma deciziei administratiei Obama de a nu mai construi scutul antiracheta asa cum fusese gandit de administratia Bush si a explica noile idei privind acest proiect, Romania a reprezentat locul in care America si-a prezentat politica pentru regiune, pentru Europa Centrala si de Est. Un discurs cu o importanta simbolica mare, intrucat este rostit la 20 de ani de la caderea comunismului, intr-un moment in care tarile regiunii au devenit democratii consolidate si model, potrivit vicepresedintelui american. Mai mult, prin intermediul ambasadelor americane din tarile din Europa de Est si tarile baltice, discursul a putut fi urmarit in direct pe internet de cetatenii acestora.

SUA are un interes puternic pentru Europa

Acum este momentul vostru, al tarilor din Europa de Est, un moment in care in America nu mai gandim in termenii ce poate face America pentru aceste tari, ci ce poate face America impreuna cu aceste tari, a spus Joe Biden. Vicepresedintele SUA a subliniat puternicul parteneriat intre SUA si Europa, in incercarea sa de a elimina toate speculatiile aparute in ultima vreme referitor la diminuarea interesului SUA pentru regiune.

"SUA si Europa, o Europa unita si intregita, vor face fata provocarilor impreuna. Orice distorsiune a faptelor nu poate schimba acest adevar de neclintit: SUA sunt angajate ferm cu Europa. Ne aflam si mai angajati acum, cand partenerul european a devenit mai extins si mai puternic". Este o prima asigurare data de Biden la Bucuresti. "SUA nu pot reusi singure, fara voi, si nu cred ca voi puteti reusi pe deplin fara noi", a spus vicepresedintele american. Chiar daca nu mai sunt concetrate pe o coordonata anume, relatiile dintre Europa si SUA sunt de puternic parteneriat.

"Imprietenirea" cu Rusia nu va dauna tarilor est-europene

Poate cea mai importanta asigurare e aceea legata de Rusia - si in privinta scutului antiracheta, a noii versiuni a acestuia, dar si in privinta unei resuscitari a relatiilor dintre Washington si Moscova.

Niciodata SUA nu vor incheia un acord peste vointa voastra sau pe ascuns. Principiul care ne ghideaza e foarte clar: nimic despre voi fara voi. Nimic despre voi fara voi! - este cel mai important si cel mai puternic mesaj transmis de Joe Biden.

Biden a aratat ca noua versiune a scutului antiracheta propusa de administratia Obama, care corespunde unei noi viziuni de securitate si face fata unor noi amenintari, are drept scop protectia mai multor aliati ai SUA din Europa si se bazeaza pe o tehnologie deja testata. "Unii s-au grabit sa conchida ca aceasta abordare e gandita pe placul Rusiei. Gresesc! Abordarea noastra nu este despre Rusia, ci e determinata de nevoile SUA si ale aliatilor NATO", a dat asigurari vicepresedintele american.

Chiar daca SUA au mai spus-o, Joe Biden a reiterat aceasta idee: imbunatarirea relatiilor SUA - Rusia nu se va face in detrimentul tarilor central si est-europene care au ceva temeri in acest sens. "SUA se opun notiunii din secolul trecut al sferelor de influenta, nu vom tolera aceasta notiune, aparam dreptul natiunilor suverane de a-si alege propriii aliati", a subliniat oficialul american si a tinut sa aminteasca faptul ca, in ciuda unor interese comune cu Moscova, intre SUA si Rusia exista in continuare dezacorduri, pe diverse teme.

Sunteti pe drumul cel bun

Este o alta asigurare pe care a dat-o Biden la Bucuresti, la 20 de ani de la caderea comunismului. Intr-un mod poate prea entuziast, vicepresedintele american a spus ca nu SUA sunt un model de democratie, asa cum sunt privite, ci un adevarat model sunt statele foste comuniste care nu numai ca au indepartat dictaturi, ci au construit democratii consolidate.

"Voi sunteti modelul de democratie pentru milioane de oameni, voi, Romania si alte tari din Europa Centrala, exemplul pe care l-ati dat in ultimii 20 de ani este pentru intreaga lume. In Europa de Est mai sunt tari care se lupta sa isi realizeze aceasta trecere spre economia de piata si democratie. Cine e un mai bun exemplu decat voi, tarile care ati trecut la democratie si ati facut progrese durabile? (...) Acum 20 de ani, nu ni se parea ca aveti mari sanse. E mai usor sa dobori un regim decat sa construiesti o democratie infloritoare, dar ati realizat asta si acum ii puteti invata si pe altii", a spus Joe Biden.

Unii vor spune ca sunt vorbe goale, altii vor da o greutate foarte mare asigurarilor pe care vicepresedintele american a incercat sa le dea la Bucuresti. Mesajul insa este clar: tarile din Europa Centrala si de Est nu trebuie sa se simta abandonate de SUA, chiar daca acum interesele acestora se indreapta cu insistenta spre alte zone. Numai ca in acest moment, aceste tari care asteptau, in urma cu 20 de ani, venirea americanilor sunt democratii consolidate si economii de piata - chiar daca se afla acum intr-o criza economica, in care SUA isi ofera sprijinul. In acest moment ele pot fi un partener real al SUA.

Oficialul american a tinut sa elogieze schimbarile care au avut loc in aceasta regiune acum 20 de ani, schimbarile din Romania si a subliniat simbolistica locului in care si-a rostit discursul: Biblioteca Centrala Universitara. A mentionat fotografiile din timpul revolutiei pe care le-a vazut cu cladirea, cu tancurile stationate afara si "cicatricele" lasate pe cladire de gloantele de la revolutie. Biden si-a prezentat in timpul discursului fiica, Cathleen, si nepoata in varsta de 12 ani, pe care le-a adus in Romania si in turneul prin Europa Centrala, pentru a vedea ce au realizat aceste popoare in 20 de ani de democratie.