PNL, Crin Antonescu si deriva liberala (de Mihail Neamtu)

de Mihail Neamtu     HotNews.ro
Duminică, 18 octombrie 2009, 13:18 Actualitate | Opinii


Mihail Neamtu
Foto: HotNews.ro
Injumatatirea numarului de agentii guvernamentale - veritabile capuse bugetivore - si-a gasit un adversar neasteptat: PNL. Partidul care-si clameaza vocatia reformista a depus o neasteptata sesizare la Curtea Constitutionala impotriva Legii de restructurare a agentiilor din subordinea Guvernului. Sa ne gandim putin la gloria traditiei liberale romanesti: unde-i veti putea recunoaste, astazi, chipul si nobletea? Vector al modernizarii in perioada interbelica, PNL a ajuns astazi scutul stagnarii. De ce oare?

Ideile liberalismului clasic sunt bine-cunoscute, frecvent combatute, dar pretutindeni respectate: dreptul sacru la proprietate, reducerea taxelor, limitarea actiunii Statului, incurajarea pietei libere, investitia in creativitate (la antipozii exceselor protectionist-sindicaliste), respectul dat persoanei si initiativei individuale, refuzul abstractiilor colectiviste, s.a.m.d. Cand aderam la aceste valori devenim aproape spontan adepti ai meritocratiei in plan social, al libertatii sub aspect economic si al transparentei in exercitiul guvernarii. Anticomunismul si rezerva pronuntata fata de politicile stangii nu pot fi decat ingrediente naturale ale unui liberal autentic.  

Facand aceste constatari, se cuvine asadar sa ne intrebam cum oare PNL defileaza linistit, de atatia ani, alaturi de partidul dominat inca de geniul machiavelic al unui Ion Iliescu? Cum se explica vecinatatea senina intre un Crin Antonescu si „conservatorul Felix”? Dar carierismul obraznic al unui Bogdan Olteanu, egalat poate doar de „micul Titulescu”?

Esecuri post-1989

Pentru a raspunde acestor intrebari, vom face un apel selectiv la memorie. Nu e cazul sa vorbim aici despre meritele prezentei liberale din Parlamentul post-decembrist. Intr-un climat sufocant, printre coledzi inepti sau agramati, numerosi liberali au stiut sa faca o figura respectabila. Cei grupati formal sau informal in jurul profesorului Valeriu Stoica, bunaoara, au excelat in colaborarea cu mediile academice si culturale, stimuland reflectia filozofica a unor tineri universitari prin initiative de tipul „Institutul de Studii Liberale”, cautand apoi sa ancoreze centru-dreapta romaneasca intr-o miscare de idei cu reverberatii internationale.

Proiecte legislative salutare (intre care faimosul „2% pentru cultura”) au dus un aer proaspat. Inca din anii 90, insa, gandirea inovatoare si principiala au fost contracarate de aparitia unui sub-curent al liberalismului tulbure, gata oricand sa coboare stacheta standardelor morale si sa compromita idealul puritatii doctrinare.

In anii insangerati de mineriade, multi au sperat ca liberalii sa devina varful de lance al luptei anticomuniste, razbunind astfel suferinta marilor barbati de stat morti in temnitele comuniste (e.g., Constantin I. C. Bratianu, mort la Sighet in 1950). Or, spre deosebire de taranistii atipicului Ion Ratiu, liberalii condusi de Radu Campeanu afisau reflexe suprinzatoare de acomodare cu directia lui Ion Iliescu. Sub regimul Constantinescu, ideea unei „Comisii prezidentiale pentru Condamnarea Dictaturii” fie n-a aparut, fie n-a prizat unde trebuia. Cronicarii epocii isi amintesc totodata onctuozitatea lui Dinu Patriciu, care pleda in fata asceticului Corneliu Coposu pentru iesirea din opozitie si colaborarea cu FDSN (ulterior, PDSR).

La rubrica „esecuri”, istoricii tranzitiei vor include pesemne si numarul mare al fostilor informatori sau ofiteri ai Securitatii din PNL: Mircea Ionescu-Quintus, Dan Amedeo Lazarescu, academicianul Balaceanu-Stolnici, Daniel Daianu, Alexandru Paleologu, Stefan-Augustin Doinas, Mona Musca, s.a. (Suspiciuni au planat si asupra lui Radu Campeanu). Gradele de culpabilitate difera enorm intre aceste persoane, dar evidenta impuritatii ramane, uneori chiar tragic, incontestabila.

Nu vom comenta aici nici „profunzimea” altor manifestari din epoca: alegerea lamentabilului Crin Halaicu ca primar al Capitalei; avantul luat de mediocrul Viorel Catarama; acuzatia de plagiat adresata lui Horia Rusu si Dinu Patriciu dupa aparitia cartii „Liberalismul romanesc”, s.a.m.d. Toate aceste intamplari sau revelatii succesive, dar si apropierea unor membri marcanti PNL de mediile corupte din PDSR/PSD, au contabilizat prima deceptie majora a liberalismului romanesc post-1989.

Eclipsa Tariceanu

Alegerea lui Traian Basescu ca presedinte al Romaniei a dat sansa liberalilor ca, in decembrie 2004, sa-si propulseze cel dintai premier pe o scena europeana. Era momentul in care PNL putea sa-si dea masura, scotind la iveala un noian de talente. Ce a urmat stie toata lumea. In tandem cu echipa PD, a fost introdusa taxa unica de 16%. Investitiile straine si-au urmat firesc cursul, procentul PIB crescand spectaculos. Recoltarile la buget s-au imbunatatit si, deci, calitatea vietii romanului de rand s-a ameliorat simtitor. „Miracolul” acesta n-a durat insa decat doi ani si jumatate, pana la furtuna globala a crizei financiare. Astazi, suntem aproape de contemplarea dezastrului. De ce?

Pentru ca subcurentul liberalismului tulbure din PNL si-a spus cuvantul. In patru ani de mandat, Popescu-Tariceanu a inmultit copios numarul agentiilor guvernamentale ravnite de-o numeroasa clientela. Ceasurile Rolex, calatoriile in strainatate, masina cu sofer la scara – iata cateva privilegii poftite de partizanii acestei guvernari cheltuitoare. Gonflarea aparatului birocratic, salariile scandaloase la stat, inechitatea sistemului de pensii si, mai ales, achizitiile publice arbitrare au adancit drenajul din visteria tarii. Au fost, asadar, „revizitate” mai toate caracteristicele erei „Bombo-Congo”.

Intre comenzile de laptop pentru scolile rurale si afacerea Sterling la Marea Neagra, proiectele de interes national au fost ingropate. Sutele de kilometri de autostrada promise de ministrul Orban raman si astazi o promisiune. In locul prudentei calme, am vazut frenezia risipei. Calculul pe termen lung a cedat extazului consumist si orbirii populiste. Deficitul bugetar s-a accentuat, iar recompensele electorale s-au intetit, spre satisfactia socialistilor.

Aceste manevre („de milioane”) au consolidat gruparea Tariceanu-Patriciu, numerosi liberali „recalcitranti” fiind exclusi din partid pentru „delict de opinie”. In toamna lui 2006, PNL a suferit apoi o vizibila hemoragie prin plecarea gruparii Stolojan-Stoica si nasterea subsecventa a „Platformei liberale” (integrata ulterior in PD).

In sfarsit, tradarea valorilor dreptei s-a desavarsit spre finele mandatului Tariceanu, cand diverse nulitati sub raport profesional au inundat ministere-cheie. In primavara lui 2005, liderul PNL de atunci practicase deja traficul de influenta in justitie, de dragul unui prieten. Pentru ca sa-i iasa, pesemne, alte combinatii au fost indepartati treptat oameni ca Μοnica Macovei, Ionut Popescu, Teodor Baconschi sau Mihai-Razvan Ungureanu.

In fond, se pregateau pe tusa „somitati” de anvergura unui Cristian Adomnitei (chemat la Educatie) sau Tudor Chiuariu (responsabil pentru Justitie)... De la flagrantul grosier obtinut in cazul „Remes-Caltabos” pana la „subtirile” vizite la parchet ale lui Szolt Nagy si Codrut Seres (acuzati de spionaj), guvernul Tariceanu a tras dupa sine tinicheaua incompetentei.

In rezumat, guvernarea liberala 2004-2008 a initiat dispretul pentru convergentele doctrinare si a canonizat politica circumstantiala, indreptata obsesiv impotriva unui singur om: Traian Basescu (demis in aprilie 2007 si cu votul PNL).

„Primadonna”  Antonescu

Previzibilul esec din alegerile anului 2008 a coincis cu iesirea la rampa a domnului Crin Antonescu — istoricul ascuns in Niculitei-Tulcea, dar remarcat la Bucuresti prin absenteism parlamentar si verbiaj mediatic. In locul unei evaluari critice a performantei din perioada 2004-2008, noul lider PNL a escaladat isteria anti-Basescu. Navigand printre sofisme eclatante si ironii badaranesti, presedintele Antonescu n-a propus macar o singura solutie concreta la planul anti-criza.

Vorbeste mereu, priveste afectat si ne adoarme cu fraze lungi, solemne. Cunostintele sale de economie sunt la pas cu interesul scazut acordat Romaniei profunde. Dintr-un vast raport sociologic privind riscurile demografice ale tarii, dl. Antonescu a retinut doar tema „sex si droguri”. Rezervorul de comparatii al sefului PNL include, printre altele, analogia Mussolini-Basescu si descrierea lui Emil Boc ca „mecanic de locomotiva” in stare de ebrietate. Aceasta este performanta cognitiva si ebulitiunea literara in care nu putini carturari au recunoscut fibra unui adevarat intelectual – la care altii au adaugat carisma unui veritabil Obama de Balcani.

Rezumand asadar involutia liberalismului autohton, descoperim acest dublu pret al tradarii doctrinei:

(1) respingerea proiectului de reformare a statului prin descentralizarea administrativa, unicameralism, stimulul pietei private, vot uninominal, diminuarea risipei banului public, primenirea educatiei, cultura memoriei, etc. PNL n-a facut nicio „contra-oferta” la diagnoza Comisiilor prezidentiale in chestiunea Constitutiei, a lustratiei, a starii de sanatate, a demografiei sau a patrimoniului cultural. Vidul ideatic a fost compensat numai de intensitatea atacurilor ad personam.

(2) acceptarea unei relatii utilitarist-promiscue cu socialistii. Daca in 2004, Traian Basescu vedea in apropierea de PC „solutia imorala,” justificata numai de imperativul unor reforme restante, Crin Antonescu vine cinci ani mai tarziu si bate palma atat cu Dan Voiculescu, cat si cu Viorel Hrebenciuc. Daca Popescu-Tariceanu mima o vaga distanta fata de coalitia PSD-PC, dl. Antonescu n-o mai ascunde de nimeni, preferand negocierile deschise cu socialistii in locul unui dialog minimal cu reprezentantii celuilalt partid de centru-dreapta (PDL).

Concluzii

Pentru orice ins de convingere autentic liberala, metamorfoza PNL e naucitoare. A fost perfect normala distantarea de stilistica actualului sef de stat. Lansarea unui candidat propriu la prezidentiale se impunea aproape obligatoriu. Neguvernarea alaturi de PDL putea fi o optiune legitima, chiar daca stranie. Sugestiei „Klaus Johannis” nu i-a lipsit ingeniozitatea (desi altii au mirosit viclenia).

In schimb, apriorismul basescofob, militant si totalitar, vireaza astazi intr-un extremism anti-liberal. Cum altfel sa califici respingerea de plano, intr-un moment decisiv pentru Romania, a dialogului cu un finantist de reputatie internationala (premierul desemnat Lucian Croitoru)? In ce termeni sa explici anularea dreptului la libertatea de constiinta care revine fiecarui parlamentar in parte, dar obligat in ultimele luni sa se supuna unei comenzi centraliste si santajelor ordinare? Dar absenta unei alternative reale pentru intervalul 2010-2014?

Nu ne forteaza oare toate aceste regresii la citirea simbolismului crinului drept floare tombala? Si nu e oare trist ca, in istoria liberalismului romanesc, albeata ultimului „lilium candidum” rimeaza, totusi, cu „mortua est”?


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7397 vizualizari

 • +56 (60 voturi)    
  excelent (Duminică, 18 octombrie 2009, 13:32)

  marius [anonim]

  o analiza rece si la obiect. Felicitari! pacat ca nu preiau info si tembeliziunile.
  • +35 (37 voturi)    
   Analiza exceptionala (Duminică, 18 octombrie 2009, 15:10)

   Sitting_Bull [anonim] i-a raspuns lui marius

   Analiza{sinteza} reflecta un studiu aprofundat, referirile si exemplele indica faptul ca autorul cunoaste.....,imi scot palaria in fata autorului{si penele daca-i nevoie}.
   • -16 (24 voturi)    
    Astept o astfel de analiza... (Luni, 19 octombrie 2009, 0:03)

    bgd [utilizator] i-a raspuns lui Sitting_Bull

    Si despre PSD si despre PDL...altfel o sa va cataloghez ,domnule Neamtu, ca prostituat electoral.
    • -1 (9 voturi)    
     Dezambiguizare{replica} (Luni, 19 octombrie 2009, 8:36)

     Sitting_Bull [anonim] i-a raspuns lui bgd

     La intrebarea dumneavoastra pe marginea comentariului : Lansarea operatiunilor de descatusare{ preludiu-H} (Sâmbătă, 17 octombrie 2009, 12:52) din articolul : Basescu, despre dizolvarea Parlamentului pe 7 decembrie: A fost o greseala de exprimare v-am raspuns, luati cunostinta pe legatura :

     http://www.hotnews.ro/stiri-politic-6300031-basescu-despre-dizolvarea-parlamentului-7-decembrie-fost-greseala-exprimare.htm
     Reformarea partidelor-01 (Sâmbătă, 17 octombrie 2009, 17:56)
     Sitting_Bull [anonim] i-a raspuns lui bgd
     Reformarea partidelor-02 (Sâmbătă, 17 octombrie 2009, 17:58)
     Sitting_Bull [anonim] i-a raspuns lui bgd
     Precizari de fond: gratie aticolului publicat aici{PNL, Crin Antonescu si deriva liberala (de Mihail Neamtu)} am descoperit un analist de mare clasa, am citit si celalalt articol{http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-5998318-emil-hurezeanu-inactualitatea-romaneasca.htm}, edificator asupra decadentei mass-mediei si formatorilor de opinie.
     Coalitia monstruasa sa format ca si in 1866, vedeti cauzele si efectele{http://ro.wikipedia.org/wiki/Alexandru_Ioan_Cuza}, nu umblati cu comparatii grosolane care se potrivesc celor care v-au angajat.
     Dac_Liber
    • -5 (7 voturi)    
     ... (Luni, 19 octombrie 2009, 9:58)

     festinalente [utilizator] i-a raspuns lui bgd

     de acord dar nu va veni asa ceva. Hotnews de 2-3 saptamani si-a schimbat brusc viziunea antibasesciana inaltand ode de slava iubitului conducator.
     • -2 (4 voturi)    
      ... (Luni, 19 octombrie 2009, 11:50)

      zzz [anonim] i-a raspuns lui festinalente

      da, asa a fost si cu ocazia referendumului. Atunci am incetet sa citesc siteul pt o lunga perioada de timp, probabil o voi face din nou.
   • -2 (6 voturi)    
    cu respect (Luni, 19 octombrie 2009, 13:24)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui Sitting_Bull

    dl. Neamtu pune articolele sale intr-o forma extrem de agreabila cititorului (cu precadere intelectual) dar continutul acestora daca nu este superficial este ingust. Un bun analist politic cand intalneste un aparent paradox (precum asocierea dintre liberali si psd-isti) ar trebui sa nu aibe prejudecati si sa catalogheze fara analiza incidentul ca pe o despartire brutala de valorile liberale. Este posibil(sau cel putin demn de analizat) ca asocierea cu psd sa fie facuta poate tocmai din ratiuni liberale si nu din interes meschin. Oricum, inidiferent de caz, fara o asemenea analiza profunda, mi-e teama caci concluziile usoare ale articolului nu sunt tocmai demne de luat in seama.
  • -22 (34 voturi)    
   Alt lacheu, Mihail Neamtu (Duminică, 18 octombrie 2009, 15:25)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui marius

   "Neguvernarea alaturi de PDL putea fi o optiune legitima, chiar daca stranie."
   Papagalul asta inca nu stie ce inseamna un principiu.
   Cine oare si-a schimbat orientarea politica in functie de vint ?
   Ceva nascut din minciuna, va putea modela doar minciuna - FSN = PD = PDL.
   Premize false, concluzii pe masura.
   Intr-adevar, excelent articol, ne arata noile culmi ale tembelizarii alegatorului.
   • +6 (14 voturi)    
    FSN (Duminică, 18 octombrie 2009, 23:16)

    aaa [anonim] i-a raspuns lui Alex

    FSN e latura anti-comunista a primului FSN (din care s-au desprins comunistii lui ilici, FDSN-ul). Deci unde e marele pacat in a te trage din FSN?
    Plus ca oamenii s-au schimbat foarte mult, deja PD are o vechime.
    Oricum, a numi "papagal" o persoana din al carei articol nu intelegi mai mult de 10 neologisme aduce foarte mult a fan jiji.
   • +15 (15 voturi)    
    logica stramba (Luni, 19 octombrie 2009, 1:45)

    Mihai [anonim] i-a raspuns lui Alex

    Logica voastra stramba este sforaitoare.
    Vorbiti de FSN, cand PNL se intelege pe fata cu aripa cea mai retrograda si corupta a neocomunistilor ( hrebenciuc, vanghelie, etc).
    Cat despre asa-zisul ultraliberal Dinu Patriciu, a recunoscut el insusi in repetate randuri simpatia "pragmatica" pentru PSD.
    Deci despre ce FSN vorbim ? Sau ne-a cazut creierul pe jos si s-a umplut de noroi.
  • +24 (28 voturi)    
   excelent dar s-a uitat ceva important! (Duminică, 18 octombrie 2009, 18:38)

   vali.d [utilizator] i-a raspuns lui marius

   F bun articolul dar l-ati uitat pe Olteanu care a ajuns viceguvernwtor la BNR.E care arata f bine ce fel de oameni avem de aface.Dar cum aspuneam si in lat comentariu viata e de o ironie fara seaman.Olteanu a ajuns viceguvernator in dauna lui Croitoru care daca pridea postul poate se gindea de 2 ori pina sa accepte propunerea de PM,asa ca dl Johanis ar fi putut avea un contracandidat mai neinsemnat.Din nefericire ptr grupul Grivco, i-au oferit pe tava presedintelui o varianta cel putin la fel de valabila ca si a lor.
   • +12 (12 voturi)    
    Nu s-a uitat (Luni, 19 octombrie 2009, 8:00)

    justy [anonim] i-a raspuns lui vali.d

    «Cum se explica vecinatatea senina intre un Crin Antonescu si „conservatorul Felix”? Dar carierismul obraznic al unui Bogdan Olteanu, egalat poate doar de „micul Titulescu”?»
    Deci nu l-a uitat. Poate doar ca trebuia dezvoltat mai mult care sunt dedesubturile acestei numiri.
  • -7 (7 voturi)    
   Partizan si neancorat in realitate (Luni, 19 octombrie 2009, 4:33)

   John [anonim] i-a raspuns lui marius

   Domnule Neamtu, tocmai pentru ca va consider un intelectual, consider ca trebuie sa incercati macar sa fiti obiectiv, nu partizan.

   Desigur ca acest lucru este dificil, atunci cand priviti de foarte de sus, fara a avea experienta necesara. Perspectiva ar fi buna, daca ati cunoaste in profunzime politica romaneasca si nu doar teoretic.

   Pana atunci, va urez succes.
   • +6 (8 voturi)    
    Exemplu? (Luni, 19 octombrie 2009, 9:54)

    Pepi [utilizator] i-a raspuns lui John

    Articolul de fata prezinta evenimente din istoria ultimilor 20 de ani a PNL. Nu se analizeaza celelalte. Poate in alte articole, ca si ele au pacate multe. Daca autorul este nemultumit de cum este reprezentat in acest moment LIBERALISMUL in Romania inseamna ca e partizan?
    Si a doua chestie: de ce spuneti ca nu e ancorat in realitate? Nu toate evenimentele descrise s-au intamplat? Sau gasiti si fictiune printre ele? Puteti sa dati un exemplu?
 • +13 (33 voturi)    
  astept... (Duminică, 18 octombrie 2009, 13:34)

  dom [anonim]

  ... niste analize asemanatoare despre PSD, PDL, UDMR... ca sa putem face o comparatie.
  • +11 (17 voturi)    
   . (Duminică, 18 octombrie 2009, 17:07)

   un_om_de_cal [utilizator] i-a raspuns lui dom

   Stau si ma intreb ce pot sa gandeasca oamenii care au dat minusuri comentariului lui dom.
   Inteleg ca desi aproape toti cititorii recunosc ca analiza lui Mihail Neamtu este bine realizata si obiectiva, o parte din ei nu ar vrea sa citeasca ceva asemanator pe tema unui alt partid.

   Pe acesti oameni ii rog sa isi schimbe atitudinea. Daca cititi doar articole care aproba convingerile voastre, cum puteti fi siguri ca nu exista argumente mai puternice impotriva lor?
 • +39 (43 voturi)    
  un mare ideal tradat de pigmei (Duminică, 18 octombrie 2009, 13:35)

  marcela [anonim]

  Tariceanu si Antonescu sunt groparii liberalismului... Bratienii se intoc in mormind cind vad ce a ajuns PNL. "Prin noi insine", consiliati de americani si gata sa vindem totul la rusi, prin Gazprom si conexiunile lui.

  Dle Neamtu, ma bucur ca ati avut curajul sa scrieti acest text. multi o sa va injure, probabil, mai ales din cei platiti cindva de PNL sa frece menta pe la agentiile guvernamentale (f. furiosi acum!).

  Eu stiu chiar si niste baieti de la institutul despre crimele comunismului care s-au bucurat sa converteasca banul lui Tariceanu in prilej de imbuibare...

  Pacat, mare pacat! Nu voi mai vota cu liberalii 20 de ani de acum inainte.
  • -13 (17 voturi)    
   Felicitari, este optiunea ta. (Duminică, 18 octombrie 2009, 15:28)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui marcela

   Macar fii consecvent.
   Nu uita, dupa 1 ianuarie 2009, aparatul guvernamental al crescut cu peste 12% - vezi Legea bugetului de stat pe 2009.
   • +6 (6 voturi)    
    Alex (Luni, 19 octombrie 2009, 9:24)

    sandel [anonim] i-a raspuns lui Alex

    Aparatul guve3rnamental a crescut in 2008, cand erau dragii tai PNL - isti. NU mai minti ca nu esti ridicol.
 • -37 (41 voturi)    
  sinecuristul (Duminică, 18 octombrie 2009, 13:45)

  Sunny [anonim]

  Un articol de o evidenta rea-credinta care denota disperare.. De altfel domnul Neamtu e un beneficiar al sinecurilor prezidentiale.
  • +21 (29 voturi)    
   calomniezi, dle (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:11)

   moonlight [anonim] i-a raspuns lui Sunny

   Uite ce am gasit pe net despre autor:

   http://grupareaaproape.wordpress.com/despre-autor/

   Actualmente este cercetător-asociat în cadrul proiectului Monumenta Linguae Daco-romanorum – coordonat de profesorul Eugen Munteanu (Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi / Albert-Ludwigs-Universität din Freiburg im Breisgau).

   Au ajuns si universitatile sa fie sinecuri prezidentiale? Cauta in alta parte.
   • -15 (17 voturi)    
    Cine stie unde sa caute, gaseste (Duminică, 18 octombrie 2009, 15:31)

    Alex [anonim] i-a raspuns lui moonlight

    Mai bine vezi o mica legatura intre protectorul lacheului si descarcarile de sarcini arhelogice de la Rosia Montana si tronsonul de autostrada Bucuresti Ploiesti.
    Intr-adevar, pentru cei multi, internetul detine supremul raspuns.
    Sa ai succesuri, dar nu prea cred.
    • +5 (5 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 19 octombrie 2009, 9:45)

     [anonim] i-a raspuns lui Alex

 • +21 (29 voturi)    
  Pertinent scris (Duminică, 18 octombrie 2009, 13:48)

  Lucian [anonim]

  Subscriu la ideea ca acest pseudo-liberalism romanesc e la ani lumina de valorile liberale.

  Din pacate, optiunile pentru viitoarele alegeri ne sunt limitate la fie nu votam pe nimeni, fie votam pe ultimii taiati de pe lista, pentru ca toti, dar absolut toti, nu merita nici nota de trecere si nici vot de incredere.
 • -25 (31 voturi)    
  Mihail Neamtu asta e si el roman (Duminică, 18 octombrie 2009, 13:50)

  Marius [anonim]

  Domnule Neamtu, faptul ca "incompetentul Tariceanu" a guvernat peste o crestere economica substantiala e dovada clara a lipsei de profesionalism. Aveti mare dreptate, argumente beton...
  • +28 (30 voturi)    
   Care crestere? (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:13)

   stefan v [anonim] i-a raspuns lui Marius

   Din afaceri imobiliare si fluxuri financiare speculative. Nu pe productie de bunuri si servicii vandabila. Cum odata cu criza afacerile imobiliare si fluxurile au facut fassssssss, s-a dus dr.acului si cresterea econmica. Asa ca mai incet cu pianul pe scari...
  • -2 (18 voturi)    
   poate ca da poate ca nu (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:15)

   alma [anonim] i-a raspuns lui Marius

   Tariceanu a avut marea sansa sa fie la guvernare intr-o perioada in care oricine dar oricine (inclusiv PSD ) ar fi putut face ca meritul propriu sa fie supradimensionat.
   Au pornit la drum cxa alianta apoi au mers singuri.
   Daca incercam putin sa fim drepti...si PSD a avut un merit ...a sustinut ce a facut guvernul PNL ! Si daca mai pui ca au pregatit aderarea...
   In fine criza economica nu am generat-o noi in Romania.Dar nici bunastarea din per Tariceanu sa fim cinstiti oameni buni.
   Daca strainii nu aveau bani sa vina cu ei aici de unde am fi crescuti noi???
  • +13 (17 voturi)    
   Nota de plata (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:59)

   Justin Puscasu [anonim] i-a raspuns lui Marius

   pentru "cresterea economica" din epoca Tariceanu avenit acum, cand ne imprumutam la FMI ca sa platim pensiile.
   Tariceanu e unul din cei care merita judecati pentru "performantele" lor la guvernare.
  • +11 (11 voturi)    
   Logica ! (Duminică, 18 octombrie 2009, 15:30)

   Danut D Deleanu [utilizator] i-a raspuns lui Marius

   @dle ANONIM Marius: Dta ai auzit de logica? Dl Neamtu ,,clar logic fara ,partipriuri demonstreaza la rece deviatii sinucigase ale PNL-ului cu unele grade de intelegere politica in batalii electorale.Dar de aici la ingroparea liberalismului pri n tradatorul Tradiceanu a propriei religii,(Fiind si grec se presupounea sa fie mai ortodox ca noi).Dar conform proverbului latin care trebuia sa fie cunoscut de presedintele Basdescu sau eruditii consilieri : " De greci sa te temi si cand iti fac daruri!"( Apropo de calul Troian),a sotiilor a romanilor prin cedarea datoriilor la Irakieni,a petrolului catre Patriciu in Libia concesiune evaluata la cca 25 miliarde de EU pe cca 30-40 mil de EU,malirea recuperarii fundatiei Godju de ca un miliard Eu,Cosistoratele( Data in administrare ) cedate azi ca proprietati de miliarde in acelasi timp grecocatolicii cu confesiuni de cativa credinciosi cer biserici de la grupuri de sute de credinciosi trecuti inainte de 1918 fortat la catolicism unii facand un compromis cu grecocatolicii.Mii de romani au emigrat atunci ,1700-1800, in Romania ,fugind de prigoana catolicizarii fortate.Nu sunt revendicativ doar constat un adevar.Romanii si asa au facut mult prea multe concesii asazisilor minoritari maghiari care la 900 de ani se considera etnie .La o analiza de ADN sau Genom vor mai fi avand majoritatea 3-5% sange de hun.Restul sunt romani ori prin casatorii mixte sau trecuti cu forta,Daca avem si azi romani ce nu stiu romana va datiseama in ce conditii?Daca vrem un viitor nu trebuie sa radicalizam pozitiile,media nu trebuie sa puna gaz pe foc.Putem asista la radicalizarti si derapaje neasteptatre periculoase.De aici si Biblia spune: Fericiti facatorii de pace.Respectul catre un presedinte indiferent de partid nu ducea la radicalizari la nopti ale cutitelor lungi.Un stat democratic se exprima la vot nu la radio sant,nu cu anonimi ,cu responsabilitate>Dl Neamtu e OK.O minte limpede vizionara cu o logica chirurgicala.DDD
 • -21 (27 voturi)    
  Calmo, calmo... (Duminică, 18 octombrie 2009, 13:51)

  Catalin [anonim]

  Opinie orbita de pedelism. De ce refuza coalitia dialogul cu un finantist ? Simplu: pentru ca un primul ministru trebuie sa fie un bun manager, nu un finantist. Trebuie sa vada "the big picture". Croitoru e bine-venit ca ministru de finante. Desi pe aceasta pozitie sunt poate mai buni Mihai Tanasescu sau chiar Cristian Sima. Ne trebuie niste oameni mai indrazneti la finante, capabili de reforme "altfel", nu uzualele cresteri de impozite, care nu ne vor duce nicaieri.
  • -12 (12 voturi)    
   Corect, prietene (Duminică, 18 octombrie 2009, 15:35)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   Mai adaug eu - tatal lui Croitoru a lucrat la BNR si si-a propulasat fiul.
   Amindoi fara viziune, buni executanti, racolati de vechea securitate.
   Cu fiul a fost mai usor, doarece el stia exact, de la tatal sau, cum poti sa ai o viata fara griji.
   Numai ca a venit momentul in care el trebuia sa raspunda ordinelor primite.
   Si isi va fringe gitul.
  • +19 (19 voturi)    
   Aiureli (Duminică, 18 octombrie 2009, 15:44)

   Lucian [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   Coalitia refuza dialogul cu un finantist pentru ca e propus de Basescu, n-are nici o legatura cu ce insiri tu acolo. Daca Basescu l-ar fi propus primul pe Johannis si cu el ar fi refuzat sa discute.
 • +29 (31 voturi)    
  me-a placut (Duminică, 18 octombrie 2009, 13:52)

  bustiuci [anonim]

  Frumos articol ..
  Ca muritor de rând doar mă întreb cum de urmaşii lui I.C. Brătianu sunt aliaţi cu urmaşii călăilor-comunişti?

  Ciudată este viaţa, şi cert că ăştia nu sunt LIBERALI.
 • -19 (21 voturi)    
  Poezie (Duminică, 18 octombrie 2009, 13:56)

  Daniel [anonim]

  Baiete, acest ideologism ingust pe care il intelegi matale la modul corectitudinii cultural-religioase nu duce la nici o deschidere de idei sau dialog. Ciritica de tip medieval pe care o propui pare doar un pretext pentru exercitii poetice in termeni politico-filozofici.
 • +20 (20 voturi)    
  paradigma tatarescu-groza (Duminică, 18 octombrie 2009, 13:58)

  cornel [anonim]

  Liberalii au acceptat mereu compromisuri. Eminescu a stiut-o din anii 1880:

  Au de patrie, virtute nu-ti vorbeste liberalul /
  De ai credea cum ca viata-i e curata ca cristalul ? /
  Nici visezi ca inainte-ti sta un stâlp de cafenele /
  Ce isi râde de-aste vorbe ingânându-le pe ele.

  Vezi colo pe uriciunea fara suflet, fara cuget, /
  Cu privirea-mparosata si la falci umflat si buget, /
  Negru, cocosat si lacom, un izvor de siretlicuri, /
  La tovarasii lui spune veninoasele-i nimicuri; /
  Toti pe buze-având virtute, iar in ei moneda calpa, /
  Chintesenta de mizerii de la crestet pana-n talpa.

  Si deasupra tuturora, oastea sa si-o recunoasca, /
  Isi arunca pocitura bulbucatii ochi de broasca.... /
  Dintr-acestia tara noastra isi alege astazi solii ! /
  Oameni vrednici ca sa saza in zidirea sfintei Golii..."
 • +24 (26 voturi)    
  Bravo! (Duminică, 18 octombrie 2009, 13:59)

  emi [anonim]

  Excelent articol! Felicitari!
 • +16 (20 voturi)    
  Astia nu sunt liberali!!!!! (Duminică, 18 octombrie 2009, 13:59)

  Alma [anonim]

  De aceasta data sunt de acord cu Dvs....Ceea ce pare a fi liberal in realitate nu este.
  Eu sunt adepta liberalismului, recunosc. Chiar daca acest lucru inseamna prin definitie ca Dl Patriciu (el, ca om cu bani nu ma gandesc aici la trecutul sau glorios sau , mai exact la modul cum a facut bani) influenteaza politicul. De ce nu? Industriasii, comerciantii, petrolistii au dreptul acesta, pt ca ei fac economia sa mearga ..creeaza locuri de munca, ajuta la dezvoltarea economiei si a individului.
  Deci prin politica lor pot cere in schimb facilitati...fair enough!
  DAR ... liberalii nostrii cum sunt? Au fost populisti, nu au scazut taxele atat de mult incat sa incurajeze investitiile nu au creat locuri de munca suficiente pt ca romanii sa nu plece in Spania sau Italia samd.
  Si ..mai de curand merg mana in mana cu PSD...comunistii????!!!!!
  Din cauza acestor liberali cred ca voi vota PDl ul chiar daca stiu ca este un puiutz mai energic al PSD ului.
  As vrea din tot sufletul sa pot spune DA liberalilor, lui Antonescu Tariceanu samd,,,, dar sincer nu as putea spune DA lui Hrebe, Geoana si Mitrea si mai ales lui Vanghelie....

  Acum intreb, ca cetateanul turmentat...EU CU CINE VOTEZ?????
  • -5 (7 voturi)    
   Voteaza ceea ce simti (Duminică, 18 octombrie 2009, 15:38)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui Alma

   Indiferent daca votezi un derbedeul sau altul.
   Voteaza ceea ce te reprezinta.
   De consecinte iti vei da seama mai tirziu.
  • +8 (8 voturi)    
   Ba sunt liberali sadea (Duminică, 18 octombrie 2009, 22:36)

   Petru Moldovan [anonim] i-a raspuns lui Alma

   Im secolul XIX liberal insemna de stanga, adica in stanga conservatorilor. In America liberal e aproape sinonim pentru comunist.. In Europa liberal inseamna ceva mai de dreapta decat comunist, adica de centru stanga. Eu m-am lamurit ca PNL nu e partid de dreapta in momentul in care Tariceanu a refuzat planul lui Stoica de a se muta de la Internationala Liberala (de centru stanga) la Partidul Popular European (de centru-dreapta). Rezuyltatul e ca Stoica, Stolo si ceilalti dreptaci au plecat si au mutat PD-ul din Internationala Socialista in PPE, pe cand tariceanu a fost ales vice-presedinte in Internationala Liberala care face ochi dulci azi Internationalei Socialiste. Recunosc ca la noi nu se prea intelege mare lucru din doctrinele partidelor, dar totusi afilieriele astea internationale ii dau de gol pe undeva.
 • +25 (27 voturi)    
  Jos palaria, domnule Neamtu! (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:02)

  ion [anonim]

  Dumneavoastra, domnul Tapalaga si alti cativa oameni (din pacate, atat de putini) sunteti oaza de discernamant, de logica riguroasa, de memorie neafectata in peisajul dens populat de indivizi fara coloana inregimentati de ramasitele comuniste.
 • -14 (16 voturi)    
  confuzie (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:02)

  chrivase [anonim]

  confuzi 2 chestii: necesitatea unei actiuni si modul legal sau ilegal in care se realizeaza.

  oricum, fiecare stana are dulaii ei. unii cu stan, altii cu neamtu
 • +20 (22 voturi)    
  Liberalism de fatada (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:02)

  Costi [anonim]

  Stimate domn din pacate aveti mare dreptate si din pacate la multe din partidele de pe scena politica li se poate contesta autenticitatea ca sa nu ai vorbesc de sindicate. Toti liderii sindicali sant bagati in afaceri sau sunt parlamentari PSD, de aici se poate deduce apetenta lor pentru interesele sindicalistilor.
  Despre Patriciu ce sa mai zic. El ca liberal a sposorizat si PSD-ul la alegerile din 2004 si tot atunci milita pentru o alianta cu PSD. Ca sa nu mai spun ca averea lui Patriciu nu este facuta altfel decat pe spinarea statului roman, el neputandu-se lauda ca a construit ceva.
  Liderii PSD , Mazare, Vanghelie, Oprisan si altii sunt bogatasi care in mod normal si-ar gasi locul in politica in partide de dreapta si nu alaturi de pensionari si tarani saraci.
  Crin Antonescu , reprezentantul liberalismului care lare ca lozinca lauda muncii individuale este un tipic reprezentant al bugetarilor - sarac si cinstit-cum se prezinta , adica in functiile unde a fost nu a luat spaga pentru ca altfel ca bugetar nu avea cum sa se imbogateasca.
  Cand s-a interzis cumulu de salarii cu pensii in numel liberalismului Crin a sarit ca ars desi in viata lui nu s-a straduit sa cumuleze functii, adica munci suplimentare, ba chiar si pe cea pentru care era platit, cea de parlamentar nu a indeplinit-o cim trebuie fiind un chiulau notoriu.
  Din pacate toate partidele in loc sa traiasca din sposorizari traiesc din sinecure obtinute din posturile de conducere descentralizate, si acest lucru este o mare problema a vietii politice de la noi.Eu cred ca asta este daca nu cea mai mare dar una din problemele fundamentale ale vietii politice de la noi.
  • -10 (16 voturi)    
   Patriciu (Duminică, 18 octombrie 2009, 15:43)

   cititor9 [anonim] i-a raspuns lui Costi

   Patriciu nu si-a dus banii in Elvetia ca multi altii.
   Ba mai degraba a investit in Romania.
   Ma intreb de ce n-au facut altii din Rafo ce a facut el din Petromidia.
   Sa nu mai vorbesc de Rompetrol care era aproape zero la inceputuri...
   Acum, e clar ca PNL-ul e infiltrat de secu' dar ideea asta ca Patriciu e marele rau e destul de departe de adevar. Sa nu uitam ca inteligenta profesionala a lui Patriciu a fost la mare inaltime si inainte de 89 - pentru cei care stiu.
   Ca sa nu mai zic ca a vandut Rompetrol cui trebuie si cand trebuia - si-a asigurat resurse ieftine cand altii cumpara de al arabi scump.
   Probabil, cineva impartial ar trebui sa-i analizeze actiunile si lui Patriciu; poate asa nu mai e invocat toata ziua de Base ca o sperietoare...
   • +3 (3 voturi)    
    Eu cred ca (Luni, 19 octombrie 2009, 9:36)

    marmarin [utilizator] i-a raspuns lui cititor9

    esti numai prost informat ca sa nu zic ca asa esti tu. Mai cauta bine sa vezi unde sunt bani nostri furati de Patriciu, ca altfel te faci de ras, chiar daca esti de la Rompetrol
 • +20 (22 voturi)    
  Excelent articol (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:03)

  Wedigest [anonim]

  Exprima foarte clar situatia politica ... a PNL
 • +19 (21 voturi)    
  articol bun (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:03)

  Nicu1956 [anonim]

  Dl Neamtu ne-a obisnuit cu articole bune, documentate, de calitate.
  O singura observatie am. In Romania NU exista partide in sensul dictionarului. Exita doar gasti, grupuri economice si financiare care se lupta pentru putere si pentru accesul la resurse. Orice logica bazata pe doctrine de partid, morala, etica in ceea ce priveste aceasta lupta nu-si are sensul. Este doar vorba de grupul meu care vrea sa surclaseze grupul lui X sau Y. Atit. E simplu si nu are rost sa complicam lucrurile, sintem in copilaria democratiei si iarasi comparatiile cu Germania, sau UK sau Franta sint fara valoare. Poate doar ca obiectiv indepartat.
  Dl Neamtu, logica acestui articol se poate aplica si PSD si PDL deasemeni. Veti vedea peste tot o lipsa de consecventa fata de principiile fiecarei doctrini aiuritoare. Referinta la istorie iarasi e irelevanta. Pentru ca, inca o data, in Romania nu exista partide ci doar grupuri economice (ca sa nu le spun mafiotice) care nu au legatura cu politica. De aici si usurinta unor aliante impotriva naturii. E un joc de Monoply si atit.
  • +3 (3 voturi)    
   E perfect adevarat... (Luni, 19 octombrie 2009, 11:33)

   Razvan [anonim] i-a raspuns lui Nicu1956

   ca logica acestui articol se poate aplica si PDL, si PSD. Dar cand ai niste asteptari de la un partid "liberal" (PNL), cu atat mai tare te doare, si cu atat mai mult trebuie criticat cand deviaza. De ce unii comentatori incearca ascunderea pacatelor prin tehnica raportarii la ceilalti ("lasa ca si ceilalti sunt si mai rai") ? Daca intotdeauna ma raportez doar la mediu, perfectiunea ca tel este inca departe. Daca exista oameni de calitate in PNL, ei vor sesiza aceste critici ca fiind constructive, ca fiind un motor al perfectionarii. Unii ar trebui sa ia aminte ca uneori un picior in fund e un pas inainte.
 • -9 (15 voturi)    
  lol (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:04)

  vesica piscis [utilizator]

  Noroc ca exista pedeleul si o sa salveze el liberalismul :))
 • +18 (22 voturi)    
  Excelent... (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:08)

  Matache M. [anonim]

  Domnule Neamtu, va multumesc pentru claritatea si profunzimea acestei analize, ati reusit sa imbracati intr-o enuntare fara cusur idei care sunt, fara indoiala, prezente in mintea oricarui om care intelege, accepta si sustine valorile liberale, dar nu reuseste sa se identifice in nici un fel cu PNL-ul contemporan.
  Cu muta stima!
 • +19 (21 voturi)    
  Comentariu pertinent (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:08)

  stefan v [anonim]

  Deosebirea de PSD se rezuma ca PNL nu ne bombardeaza, inca, cu promisiuni grosiere. Alta nu vad. Intr-o vreme liberalii aveau un program, niste linii directoare, ceva. Mesajul anti Basescu o fi el colorat, cu priza in unele cartiere, dar nu tine loc de idei.

  As vrea sa aud de la liberali:
  1. Este necesara modernizarea Romaniei?
  2. Daca da, care sunt 10 directii de reforma?
  3. Ce contributie a avut guvernul Tariceanu la actuala situatie a Romaniei?
  4. Ce garantii ne da Antonescu ca viitorul guvern Iohannis e mai bun?
  5.Noua "majoritate" parlamentara va fi urmata intocmai de parlamentarii respectivi? de unde stie? Altfel e majoritate doar cu eticheta.
  6. Cine a furat economia tarii, iar acum bugetul? Cu nume si prenume?
  • -13 (13 voturi)    
   Daca ai capacitatea de a scrie, (Duminică, 18 octombrie 2009, 15:40)

   Alex [anonim] i-a raspuns lui stefan v

   atunci poti sa-ti raspunzi si singur.
   La ultima iti raspund eu foarte ferm - Traian Basescu, cel care a luat cel mai mare imprumut din istoria Romaniei.
   Sa traiesti bine, desi nu cred.
 • +14 (16 voturi)    
  nu-ti irosi talentele... (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:12)

  pehash [utilizator]

  cine intelege ce scrii tu cunoaste deja trista realitate.
  vom scapa de ei cand vom accepta aceasta realitate. singurul lucru care ii leaga este ciolanul. singura solutie este greva fiscala.
 • +18 (24 voturi)    
  Felicitari! (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:12)

  Johnny [anonim]

  in sfarsit cineva care pune punctul pe I:

  PeNaListii in cardasie cu PSD-ul au tradat si ultima farama de demnitate liberala...

  cei 600 milioane de euro dati in teritoriu psd-istilor spune tot, plus sustinerea unui guvern minoritar de 20% pe tot mandatul lui Motocicleanu-Slabiceanu (dl Chucky o face pe fata mare cand vb despre guvernul minoritar pdl-ist care nu are "majoritate"; pseudo-istoricul sta prost cu memoria, probabil sa-l ajute Oprea sau Lucian Boia sa-i livreze ceva..."imaginar")


  jos cu falsii liberali!!!!!!!
 • -6 (10 voturi)    
  crin antonescu si deriva pnl (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:21)

  raul [anonim]

  radiografia istoriei pnl dupa 89 este taioasa dar foarte aproape de adevar, totusi poate aparea impresia ca articolul apartine unui basescofon avand in vedere lipsa aproape cu desavarsire a vreunei referiri negative la rolul basescu-pdl in esuarea dialogului intre cele 2 partide importante de dreapta.
  corecta descrierea dl crin antonescu si a derivei doctrinare a pnl( dar acest lucru este valabil pt toate partidele - mie sincer imi dau impresia ca converg toate spre aceeasi doctrina)
  in ce priveste apriorismul basescofob funtioneaza si de partea cealalta, astfel dl johannis (despre care nu vreau sa spun ca este mai bun sau mai rau decat contrapropunera) pare a avea aceeasi vina ca dl croitoru.
 • +9 (13 voturi)    
  tare de tot comentariu (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:25)

  dan [anonim]

  tineti-o tot asa
 • +16 (20 voturi)    
  Multumim, Mihai Neamtu.. (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:25)

  Gabriel [anonim]

  In fine, a aparut pe ac. forum o analiza serioasa, completa, abordata la un inalt nivel intelectual .
  Unde s-au ascuns asemenea analisti de marca ?
  Unde s-au ascuns adevaratele personalitati ?
  Dece suntem abandonati unei asemenea Menajerii ??
  Nu doare pe nimeni de Tara si Neamul asta ??
  Somnul ratiunii naste Monstri, nu se vede ??
  Si cel mai oripilant dintre ei ... are nume de foare... Da, ati spus exact: tombala..
  Multumim, Mihai Neamtu..
  • -7 (7 voturi)    
   cam patetic articolul, d-le Neamtu... (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:47)

   Corina [anonim] i-a raspuns lui Gabriel

   Din pacate, articolul este absurd, foloseste clisee istoriografice de mult rasuflate (cum ar fi mitul liberalismului romanesc interbleic, perfect si bun) si nu tine seama da faptul ca in Romania niciodata PNL-ul nu a fost asa cum ar trebui sa fie, conform doctrinei liberale clasice-o categorie care intr-o analiza daca nu istorica, ci macar istoricizata si contextualizata, nu prea isi mai are locul. In ciuda acestor tare (ereditare as spune, legate de aparitia unui partid liberal de tip national-o chestiune absurda in sine intr-o tara care a fost si este predominant agrara), a multor personaje indoielnice din istoria trecuta si actuala a PNL, guvernarea acestui partid ramane cea mai aplicata si pragmatica din istoria Romaniei.In plus antiteza PNL (cel rau) si PD(L) (cel bun) devine atat de evidenta incat ajungi sa te intrebi despre calitatea scriiturii lui M. Neamtu. Un pic prea patetic, ca sa nu te faca sa zambesti. asa-s deontologii, de.
 • -11 (15 voturi)    
  mamaaaaaaaa (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:28)

  vesica piscis [utilizator]

  ia uite unde era liberalismul in Romania. citez:
  "Partidul Democrat este succesorul Frontului Salvarii Nationale, al Partidului Democrat, al Partidului Democrat al Muncii, al Partidului Unitatii Social Democrate ,al Frontului Democrat Roman, al Partidului Alianta Nationala Romana, al Partidului Pensionarilor si Protectiei Sociale si al Partidului Liberal Democrat, partide cu care P.D.L. a fuzionat prin absorbtie.
  Aparut ca o larga miscare de masa in timpul Revolutiei din decembrie 1989, F.S.N. isi incepe existenta documentara la 23 decembrie 1989 prin declaratia program redactata de Consiliul F.S.N. Ca organ provizoriu al puterii de stat, F.S.N. a format Guvernul provizoriu condus de Petre Roman."
  cum, PD-L e de fapt FSN? sunt socat, dar asa scrie la ei pe site.Cititi aici daca nu ma credeti: http://www.pdl.org.ro/index.php?page=PDL&textPag=14
 • +8 (10 voturi)    
  pacat (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:32)

  mjp [anonim]

  ca liderii pnl nu vor sau nu pot sa inteleaga ca apropierea de psd ii costa voturi, printre care si pe al meu. Eu nu as vota nici un partid care se aliaza cu psd, si ca mine mai sunt multi. Imi plac ideile liberale, imi place inclusiv patriciu, dar nu la pachet cu hrebenciuc si voiculescu, cu populismul si manipularea. Ca doctrina, as alege liberalismul, dar liderii pnl de azi nu ma lasa. Pentru ca adevarul unul singur, toata nebunia de azi este despre alegerile prezidentiale, si acolo nu vom alege intre iohannis si croitoru, ci intre basescu si geoana, domnule crin. Si stand in barca psd, nu faceti decat sa intariti candidatura lui geoana. Si sa dati votul meu lui basescu. Si asta, indiferent de cata dezinformare nerusinata vi se pare ca
 • +14 (14 voturi)    
  art. d-l Neamtu (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:35)

  ion Dragnea [anonim]

  Doresc doar sa adaug la aceasta excelenta analiza a evolutiei liberalismului de dupa 1990 , ca in timpul guvernarii liberale decalajul dintre media salariilor la stat si la privat a crescut la 68% in favoarea salariilor de la stat.
  Asta in afara de crsterea numarului de bugetari cu vreo 300000 de angajati si ceea ce s-a spus si in analiza d-lui Neamtu privind cresterea numarului de agentii guvernamentale.
  Probabil ca liberalii si-au facut socoteala ca este mai sigur , din punct de vedere electoral , votul bugetarilor si al familiilor lor decit votul patronilor si al angajatilor acestora. Cresterea procentului voturilor , de la aprox. 7% in 2004 la 22% in 2008 se pare ca le da dreptate. Cele 8 miliarde de Euro cheltuite in ultimele luni de mandat de guvernul liberal , si-au aratat , de asemenea , roadele.
  Liberalii s-au adaptat la mentalitatea de asistati a romanilor. Sint mult mai multi cei care vor sa li se dea bani , pur si simplu , decit cei care doresc sa li se dea sanse de afirmare. Cei din urma , se pare ca au plecat din Romania!
  • +3 (3 voturi)    
   Perfect (Luni, 19 octombrie 2009, 12:37)

   ciupi 2 [utilizator] i-a raspuns lui ion Dragnea

   punctat Domnule Dragnea.
   Chapeau!
 • +17 (17 voturi)    
  Excelent! (Duminică, 18 octombrie 2009, 14:55)

  iulia [anonim]

  A fost o placere sa citesc acest articol. Foarte bine pica aceasta "intrare in istorie"! De noi depinde ce va consemna ea mai departe. Nu de ei!
 • +16 (16 voturi)    
  Compromisuri nepermise (Duminică, 18 octombrie 2009, 15:06)

  cobra [anonim]

  O analiza excelenta care trebuie completata cu cateva precizari.
  Greseala inpardonabila facuta de acest partid in anii copilariei post revolutionare a fost compromisul facut de Campeanu cu Iliescu in 1990. Atunci, anticomunismul primului (manifestat prin propunerea initiala de a nu se permite canditatura la presedintie a fostilor activisti de partid) a fost anesteziata de propunerea celui de-al doilea (acceptata foarte usor) de a nu li se permite sa candideze la presedintie celor care au fost plecati din tara mai mult de 5 ani. Acest compromis a determinat radicalizarea aripii tinere si, in locul eliminarii raului de la varf (Campeanu) s-a ajuns la scindarea partidului ducand la scaderea ponderii acestuia pe esicherul politic.
  Ajungand la momentele actuale, PNL a avut sansa istorica de a se lepada de pietrele de moara din partid, dar asocierea partidului cu Dinu Patriciu, dar mai ales, alaturarea acestui partid de PSD ingroapa si mai mult partidul in mocirla imoralitatii politice. Degeaba a existat candva un I C Bratianu (care ramane monumental in istoria Romaniei). Gunoaiele momentului acopera acest partid si-l ingroapa pe zi ce trece.
 • +16 (16 voturi)    
  elemente lipsa (Duminică, 18 octombrie 2009, 15:23)

  fost coleg de facultate cu Mihai neamtu [anonim]

  PNL este drastic criticat pentru indepartarea de principiile liberalismului "clasic". Insa nimic nu mai este "clasic" in politica romaneasca si de aiurea. Si poate noi romanii nici macar nu am avut ragazul clasicismului. Cred ca stralucita analiza a lui Mihai are cel putin doua elemente lipsa: 1. influenta "afaceristilor" in PNL cu toaa mizeria adusa de acestia. Sper ca numai trebuie spus ca acestia nu au nimic de a face cu imaginea idilica a capitalismului bazat pe genialitatea unei idei de afaceri si pe excelenta managementului, ci poate cu evaziunea fiscala si cu escrocheria. Doar o cercetare a liberalilor implicati in binecunoscutul caz SAFI poate fi lamuritoare. Citirea dosarului Rompetrol poate fi de asemenea clarificatoare
  2. Dar cel mai mult da seama de evolutia "liberalismului" din ultimii ani este apartenenta majoritatii membrilor de frunte ai PNL la o francmasonerie in care preocuparile spirituale sunt estompate de preocuparile pentru jocuri de putere. Jocul PNL impotriva lui Basescu este in intregime o comanda a francmasoneriei, desconsiderata, din fericire pentru tara, de acesta. Ruperea PNL este, de fapt, o indepartarea a celor care au refuzat sa intre in francmasonerie (vezi marturia lui Stolojan, de exe)
  • +4 (6 voturi)    
   Multumesc frumos (Duminică, 18 octombrie 2009, 18:42)

   cobra [anonim] i-a raspuns lui fost coleg de facultate cu Mihai neamtu

   Citind printre randuri (asa cum de fapt cred ca ai vrut s-o facem) si, dand o cautare ca sa verific ceea ce ai spus, am gasit astea:
   http://www.romanialibera.ro/a94089c48911/basescu-2-va-ramane-basescu-1.html
   http://www.roportal.ro/discutii/ftopic29537.html
   http://www.catavencu.ro/search/energy%20holding
   E mult de citit, dar merita.
 • +16 (16 voturi)    
  nota 10!!! (Duminică, 18 octombrie 2009, 15:31)

  wolf72 [anonim]

  Felicitari! O analiza pertinenta. Bravo!!!!
 • +13 (13 voturi)    
  nici o problema... (Duminică, 18 octombrie 2009, 15:32)

  gamma [utilizator]

  Prefer un partid care a absorbit altele cu nume ciudate decat unul care se ocupa cu vanzarea pe nimic a rezervelor de petrol ale tarii si cu achizitii cu cantec precum atv-urile de 25000E si loganele de 70000E . PS pe astea din urma Basescu personal le-a prins cand au incercat sa i le treca pe sub nas la CSAT .
 • +8 (10 voturi)    
  Pentru Hotnews (Duminică, 18 octombrie 2009, 15:35)

  Dan D. [utilizator]

  Ash vrea va rog un sistem de votare si pentru articole nu numai pentru comentarii - poate in dreapta titlului, unde sint deja o serie de butoane pentru diverse alte actiuni.
 • -7 (13 voturi)    
  Replica (Duminică, 18 octombrie 2009, 15:43)

  stefan v [anonim]

  Sugerez hotnews sa ceara o replica d-lui Antonescu. O chestiune de civilitate.
  • +12 (14 voturi)    
   esti comic dle (Duminică, 18 octombrie 2009, 16:07)

   geolgau [anonim] i-a raspuns lui stefan v

   Andronescu abia gifiie cu sloganurile, daramite sa raspunda inteligent la un articol descriptiv. Desi e licentiat in istorie, cronica PNL-ului n-o va scrie Antonescu.

   Si pe principiul asta al dreptului la replica Basescu ar trebui sa primeasca 2h gratis, zilnic, la Antene si Realitatea. Ca sa nu spun de TVR, unde nesimtitul de Chireac si-a luat-o ieri peste bot.
 • +10 (12 voturi)    
  ultima fraza a articolului (Duminică, 18 octombrie 2009, 16:00)

  aurel [anonim]

  ... e de-a dreptul geniala.
 • +11 (15 voturi)    
  foarte bun articolul (Duminică, 18 octombrie 2009, 16:14)

  ion [anonim]

  Incerc de mult sa le explic prietenilor PNL-isti ca PNL nu mai are nici o legatura ci capitalismul corect sau cu reformele ci au devenit niste sustinatori ai privilegiatilor din perioada de tranzitie alaturi de PSD si obisnuitele prostituate UDMR.
 • -8 (8 voturi)    
  "ne adoarme cu fraze lungi si solemne" (Duminică, 18 octombrie 2009, 16:32)

  Codruta N [utilizator]

  Uffff.... voisem sa vad care e povestea cu "agentiile" (vad ca Nicutz nu pomeneste NIMIC de infiintarea unor ministere ABSOLUT INUTILE, cum ar fi al Turismului si al Sportului in schimb din titlu parea sa se lege de niste institutii care ar trebui sa fie normale adica APOLITICE si pentru care ne-am luat ANGAJAMENTE de aderare la UE ceea ce, bineinteles, nesimtitii din guvernul Boc au uitat complet cand s-au vazut cu ciolanu-n farfurie).
  Cand colo... dau peste o peltea scrisa "la comanda", lunga si lalaita, zisa "articol" si careia i se potriveste PERFECT o fraza scrisa chiar de Nicutz (aia de mai sus), probabil singurul lucru sincer din pelteaua sus-pomenita...
  Daca ar fi stat mai putin cu ochii cascati catre Idolul Basescu, poate ar fi avut mai mult timp sa citeasca angajamentele de aderare (pe care guvernul Boc le-a incalcat rapid, imediat ce a ajuns la ciolan) - dar... deh! de unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere... e mai placut sa te vezi scriind fraze sforaitoare decat sa citesti ceva ca sa te documentezi...
  Din fericire, nu cred ca prea multi cititori seriosi ar avea rabdare sa citeasca pelteaua... >:)
 • -5 (7 voturi)    
  analiza (Duminică, 18 octombrie 2009, 16:46)

  razvan [anonim]

  Analiza e pertinenta. Are insa o problema. E valabila doar intr o lume colorata in alb si negru. Daca domnul Neamtu traieste intr o astfel de lume in care diferenta bun-rau, urat-frumos, ras-plans e totala si se manifesta ca atare sunt total de acord cu dansul si il rog sa mi o arate si mie. Daca nu, ar fi putut avea bunul simt sa faca macar o analiza a dreptei romanesti. Astfel, nu l mai suspectam de pedelism.
 • +9 (9 voturi)    
  Excelent (Duminică, 18 octombrie 2009, 16:58)

  yggy [anonim]

  Foarte bun articolul. Totuşi, parcă Basescu a fost suspendat nu demis. Sau nu ...
 • +10 (10 voturi)    
  "PATRICIENII" (Duminică, 18 octombrie 2009, 17:00)

  nistor [anonim]

  multumesc! felicitari!
 • +14 (18 voturi)    
  excelent text (Duminică, 18 octombrie 2009, 17:02)

  Vasile Alexandrescu [anonim]

  In afara de ce au remarcat ceilalti comentatori, vreau sa spun ca m-a uns pe suflet caracterizarea facuta lui Antonescu. E incredibil cum un Cartarescu il priveste pe acest ghiolban spoit ca pe un "om de o mult mai mare delicatete si bun simt decit altii din politica romaneasca" citez aproximativ.

  "Rezervorul de comparatii al sefului PNL include, printre altele, analogia Mussolini-Basescu si descrierea lui Emil Boc ca „mecanic de locomotiva” in stare de ebrietate. Aceasta este performanta cognitiva si ebulitiunea literara in care nu putini carturari au recunoscut fibra unui adevarat intelectual – la care altii au adaugat carisma unui veritabil Obama de Balcani."
 • -10 (12 voturi)    
  Limbismul PD-L made in GDS (Duminică, 18 octombrie 2009, 17:37)

  Donkeypapuas [anonim]

  Tovarăşul Neamţu o dă cu bâta în baltă de câte ori scrie. A mai comis-o! O mai comite! Dacă i-ar trece fumurile din cap şi ar pune mâna pe cartea de Istorie a României (manulaul de liceu, nu vreun tratat academic pentru că nu-i pe înţelesul domniei sale) ar ştii atunci că PNL-ul (ăla al Brătienilor!) i-au mai înghiţit odată pe socialişti. "Trădarea generoşilor" vă spune ceva? Dacă nu vă spune, cereţi-i lui Volodea oareşce meditaţii. S-ar putea ca dumneavoastră să vă dea gratis, deşi nu este sigur.

  Şi, băi spurcăciune nesimţită, cum îţi permiţi să-ţi baţi joc de chinurile unor oameni precum Ionescu-Quintus, Câmpeanu, Lăzărescu, Paleologu care şi-au scuipat plămânii prin puşcăriile comuniste, om de nimic ce eşti?
  • +11 (11 voturi)    
   Din limbaj se vede ca esti o scursura (Duminică, 18 octombrie 2009, 19:04)

   teo [anonim] i-a raspuns lui Donkeypapuas

   Din limbaj se vede ca esti o scursura.
   Nu observi cum s-au exprimat pana acum ceilalti comentatori?!
   Ce e limbajul asta, neispravitule?
   Asta e forum public nu latrina numita TNL.
  • +7 (9 voturi)    
   rafuiala patricenilor (Duminică, 18 octombrie 2009, 19:19)

   romania2030 [utilizator] i-a raspuns lui Donkeypapuas

   Comentariul de sus pare scris de niste insi din gasca PENELISTA, poate chiar a lui Marius Oprea & co. E doar o banuiala, pentru ca stiu cit s-au suparat cind a taiat Boc in carnea vie numita agentii guvernamentale.

   Cert este ca cititorii Hotnews.Ro disting calomnia de critica. Dle Neamtu, nu renuntati la batalie.
   • -2 (2 voturi)    
    Nume cu care vă mândriţi (Luni, 19 octombrie 2009, 11:48)

    Donkeypapuas [anonim] i-a raspuns lui romania2030

    Videanu, Berceanu, Ridzi, Udrea, Pogea, Căşuneanu, Puiu Popoviciu
 • +7 (7 voturi)    
  felicitari Domnule Neamtu (Duminică, 18 octombrie 2009, 19:27)

  zoro [anonim]

  reusiti sa aratati adevarata fata a liberalilor si goliciunea de idei a presedintelui liberal. nu mai vorbim de cei care stau alaturi de ei. patriciu = un hot periculos care face jocul rusilor pentru bani. orban = idiot; norica= o nespalata, o militianca in pufoaica care nu prea iubeste sapunul
 • +7 (7 voturi)    
  Feilicitari autorului articolului (Duminică, 18 octombrie 2009, 19:31)

  gore [anonim]

  Formidabila acuratetea analizei. Mi-as dori mai multe analize de acest gen din partea autorului!
 • 0 (10 voturi)    
  OK, dar... (Duminică, 18 octombrie 2009, 19:35)

  lucky luck [utilizator]

  Articolul este clar pertinent si bine scris. Autorul este un intelectual adevarat, dar si un bun analist al fenomenului politic.
  Cred insa ca Dl Neamtu trebuia sa se limiteze in a anliza departarea doctrinala a PNL-ului de azi fata de valorile istorice si de ideologia liberala, fara a interveni in conflictul actual cu presedintele Basescu. Sfarsitul analizei arata un "parti pris" foarte precis al autorului, lucru care denatureaza obiectivitatea analizei. Trebuie reamintit faptul ca dl. Basescu nu a avut niciodata aliati sau parteneri (in sensul in care parteneriatul presupune o pozitie de egalitate, respect reciproc, buna credinta)... Ca bun cunoscator al istoriei recente, Dl Neamtu stie fara-ndoiala ca Dl Basescu provine din FSN (secretar de stat la Transporturi pe vremea mineriadelor din 90), partid care l-a abandonat pe Iliescu din oportunism si conflict personal, nicidecum ideologic. Dl Basescu l-a tradat apoi pe Petre Roman, pe primul ministru al CDR cu care era in alianta, dl. Ciorbea, pe libealii lui Tariceanu si, recent, PSD-ul cu care, iarasi erau in alianata. Pentru Dl Basescu, parteneriatul este un mijloc de a-ti pacali adversarul, facandu-ti-l prieten, doar pentru a-l lovi mai bine. Alianta anti-Basescu este alianta celor care s-au ars deja cu Basescu, si care sunt constienti ca orice parteneriat cu el sau PD-L le este daunator. Nu este o alianta ideologica, ci conjuncturala, si nu trebuie amestecata cu ideologia sau doctrina fiecarui membru al acestei aliante sui generis.
  In fine, o ultima remarca: introducerea defunctului Al Paleologu pe lista colaboratorilor reprezinta o eroare etica a autorului. Prin atitudinea sa, Al Paleologu a fost un stalp si un varf de lance al liberalismului autentic, dar si al moralizarii vietii publice romanesti.
  Si o propunere: alianta anti Basescu sa-si retraga proprii candidati la presedintia Romaniei si sa-l propuna, in comun, pe Dl Johannis. Reusita dansului ar fi astfel asigurata, iar alianta anti basescu s-ar destrama
  • -1 (3 voturi)    
   pentru minciuna asta ai primit un minus. (Luni, 19 octombrie 2009, 12:43)

   ciupi 2 [utilizator] i-a raspuns lui lucky luck

   Dl Neamtu stie fara-ndoiala ca Dl Basescu provine din FSN (secretar de stat la Transporturi pe vremea mineriadelor din 90)
   • +1 (3 voturi)    
    minti, domnule, basescu n-a fost in guvern in 90 (Luni, 19 octombrie 2009, 13:01)

    aletheia [anonim] i-a raspuns lui ciupi 2

    E cea mai groasa minciuna propovaduita de Iliescu & co. pentru a sugera ca Basescu ar fi el responsabil.

    Cind Basescu era de fapt ... LA CONSTANTA. A aratat si actele dovedind asta, dar la ce bun, cind esti orbit de ura, minti cu nerusinare...
 • +2 (12 voturi)    
  Astept si o critica la fel de impartiala a PD-L (Duminică, 18 octombrie 2009, 19:37)

  Bogdan [anonim]

  Astept si o critica la fel de impartiala a PD-L; pana atunci - multe lucruri adevarate puse la un loc cu o agenda discutabila a unui grup (parlament unicameral, "unificarea dreptei", Lucian croitoru prmier) si o intelegere naiva a liberalismului istoric autohton. E usor sa vezi doar neghina din ochii alltora si sa faci declaratii politice cu tenta de analist impartial : securistii din PDL, coalitia Basescu-PSD, "somitatile" intelectuale gen Udrea, Berceanu, Pogea si Vidreanu-Titanmar nu sunt insa cu nimic mai prejos decat cei din PD-l, asa ca ne pierdem timpul citind manifeste de partid. Din pacate, asta e nivel telectualilor autohtoni.
 • +10 (10 voturi)    
  Excelenta analiza (Duminică, 18 octombrie 2009, 20:15)

  mihaela [anonim]

  Va felicit pt. articol.
 • +7 (7 voturi)    
  Realist (Duminică, 18 octombrie 2009, 21:10)

  victor [anonim]

  De bun simt si realist articolul. Din pacate absolut toate variantele sunt la fel de gaunoase.
 • +12 (12 voturi)    
  Foarte frumos....contiuarea ? (Duminică, 18 octombrie 2009, 21:12)

  yoyo_man [anonim]

  O analiza corecta din punctul meu de vedere, putea fi chiar mai "adinca".... sper ca autorul va continua in acelasi sens "descifrind" si celelalte formatiuni politice.

  Lectura articolelor Dvs. domnule Neamtu imi face realmente placere si imi doresc ca alti gazetari sa va urmeze exemplul ( nu afinitatile politice, doar modul obiectiv de a relata o imagine politica ).
 • +11 (13 voturi)    
  Crinutz si jurisprudenta (Duminică, 18 octombrie 2009, 22:00)

  GorillaKilla [utilizator]

  Am gasit in programul de guvernare a lui Chuckie:
  http://www.crinantonescu.ro/articole/34/JUSTI-IE-INDEPENDENT-RESPONSABIL-I-CREDIBIL.html
  Citez: impunerea precedentului judiciar ca izvor de drept, în scopul unificării practicii, predictibiliţăţii şi celerităţii actului de justiţie;

  As vrea sa fumez si eu ce a fumat el in momentul cand, daca nu a scris-o personal, aprobat treaba asta.
  In limba romana inseamna ca Chuckie vrea sa bage jurisprudenta in sistemul de drept romanesc. Care ca majoritatea drepturilor europene e axat pe drept roman, adica pe prevalenta legii, nu a hotararii judecatoresti.

  Adica Chuckie vrea ca daca un judecator oarecare (de ex. unu' numit Covei) de la un oras oarecare (de ex. Craiova) da o hotarare judecatoreasca care stipuleaza ca toti ce cu numele incepand cu litera G pot sa omoare oameni pe trecere, pana hotararea asta e atacata la o instanta superioara, eu pot iesi prin oras sa joc Carmageddon?
 • -7 (9 voturi)    
  Mediocritate (Duminică, 18 octombrie 2009, 22:13)

  anonim [anonim]

  Articolul e mediocru, compatriotii impresionati posteaza comentarii mediocre.
  Chiar au plecat toate elitele???
 • -5 (5 voturi)    
  Consideratii convenabile (Duminică, 18 octombrie 2009, 22:40)

  Alexandru Jecu [anonim]

  Analiza este falsa pentru ca falsifica premizele in mai toate rationamentele. Sa ramanem numai la afirmatia extrasa din mitologia nationala, a liberalismului responsabil de creerea si prosperitatea Romaniei moderne! Las la o parte asemanarea extraordinara a premizelor sociale si politice ale liberalismului cu cele ale postcomunismului actual. Lumea lui Caragiale este lumea inceputurilor liberale! Acea Romanie mult laudata a clacat lamentabil in 1940 si nu si-a revenit nici azi! Tot articolul e o suma de concluzii convenabile autorului.
 • -7 (9 voturi)    
  penibil (Duminică, 18 octombrie 2009, 23:36)

  corrado [anonim]

  O insailare de prost gust si putina inteligenta, un atac penibil, la adresa partidului care a creat Romania moderna si care se opune acum alunecarii acestei tari spre un autoritarism gen Lukasenko.
  Nu suntem oare in tara Cantarii Romaniei si Odelor lui Ceausescu? in tara in care marile valori au fost care au refuzat obedienta fata de regimul comunist au fost declarate dusmani ai poporului?
  Ceva ma face sa cred ca dupa 6 decembrie lingusitorii actualului regim, se vor potoli putin si se vor intoarce la o ocupatie mai potrivita si mai decenta. Macar pt faptul ca nu o sa mai plateasca nimeni.
 • -5 (7 voturi)    
  Nu v-ati gandit ca ati putea trece drept PDibil? (Luni, 19 octombrie 2009, 2:13)

  Eduard Sahinian [anonim]

  Vedeti, domnule Neamtzu, ati vrut sa oferiti o analiza obiectiva a situatiei actuale a PNL, dar, prin ricosheu, nu ati facut altceva decat sa va alaturati corului de adulatori ai presedintelui. Si, firesc, iata ca unii din domnii care au postat anterior [vezi la orele 19:35, 19:37, 22:40 si 23:36 !] v-au aratat si reversul medaliei. Adica servilismul [ca sa nu zic pupincurismul] unui grup care, la 20 de ani dela caderea dictatorului comunist, face tot posibilul pentru a ne demonstra ca istoria se repeta si ca unii nu invata nimic din istoria traita.
  Bun, de acord, nu va convine imaginea si actiunea liberalilor in 2009. Aveti dreptul la acest punct de vedere. Dar un individ care-si premediteaza clar toate actiunile de lichidare ale partenerilor politici, care e total strain de ideea de democratie si pluripartidism si care omoara conceptul de reforma a statului urmarindu-si NUMAI propriul interes, eh, deci, qestia asta vi se pare ca nu trebuie NICIDECUM pusa in discutie? Aud?
 • -4 (6 voturi)    
  partizanat (Luni, 19 octombrie 2009, 2:14)

  doru [anonim]

  un articol cat se poate de elaborat, in modul unei analize "obiective" si documentate, o analiza "by the book". Cu alte cuvinte, o "galusca" numai buna de inghitit pentru electoratul liberalilor, patura sociala tanara, activa, cu studii si venituri peste medie. Va multumim, domnule Neamtu, si apreciem ca v-ati straduit sa va documentati cat se poate de bine pentru a multumi tatucii care va asigura painea cea de toate zilele, insa va fi nevoie de ceva mai mult sa pacaliti o astfel de categorie sociala.
 • -3 (3 voturi)    
  mai mult... (Luni, 19 octombrie 2009, 2:16)

  Maya [anonim]

  Mi-as dori sa vad analize similare facute si celorlalte partide (si mai ales, doctrinelor lor confuze, ambigue si care, ca in Caragiale, "lipsesc cu desavarsire"). Avem peste tot, cum s-a subliniat si mai sus, alti actori, aceeasi drama, iar autorul articolului nu ma convinge ca este obiectiv, desi vine, cumva inselat in asteptari presupus liberal clasice, din dreapta ortodoxista a dreptei nulificate la noi. Prin urmare, articolul e mai bine scris decat cel despre Michael Jackson, care a fost un rateu totat. Dar care este totusi alternativa politica viabila pe care o are in minte autorul sau? Ca doar nu... sau... sau...
 • +5 (5 voturi)    
  rara avis (Luni, 19 octombrie 2009, 6:26)

  spartan [anonim]

  Rar am avut ocazia sa gasesc o analiza atat de pertinenta. Tot inainte, domnule Neamtu, si cum se mai spunea pe aici, treceti si celelalte partide prin sita.
 • +5 (5 voturi)    
  Excelent (Luni, 19 octombrie 2009, 8:23)

  Liliana [anonim]

  Felicitari!Excelent comentariu.
 • -5 (7 voturi)    
  Mihaita Neamtu, (Luni, 19 octombrie 2009, 8:35)

  Pantera Roz [utilizator]

  care va sa zica PNL vrea si mai multa agentii guvernamentale,vrea pensii nesimtite si e sluga lui Patriciu.Ca sa vezi!Oare unde am mai auzit eu judecatile astea de valoare?!Ei,uite ca eu votez Crin Antonescu.Si pe liberali.Asadar,de data asta nu ti-a iesit.Mai incearca,pari baiat tanar si ai timp de pierdut aiurea...Pacat ca nu-ti folosesti mintea proprie si personala si te limitezi la copierea lozincilor si shabloanelor de partid.O fi PNL in deriva,dar tu si partidul tau bateti campii cu gratie si nu aveti pic de imaginatie.S-a plictisit lumea de clishee.Eu,de ex.,citesc articolul tau si schimb doar niste nume si iese nasol:FSN,Basescu,Udrea,Ridzi,Blaga,Berceanu,Prigoana,I.Oltean,etc.Schimb si titlul si iese articol pe invers:PDL,Basescu gargara democrata.Asa ca-mai multa imaginatie,tinere activist.
  • 0 (0 voturi)    
   PNL este in deriva (Miercuri, 21 octombrie 2009, 22:21)

   fulgerika [utilizator] i-a raspuns lui Pantera Roz

   Dar asta nu conteaza pentru tine ... batrane activist.
 • +4 (6 voturi)    
  De Patriciu de ce nu vorbiti? (Luni, 19 octombrie 2009, 9:32)

  adi [anonim]

  Nu inteleg de ce nu se vorbeste de Patriciu, atunci cand ne referim la Antonescu...Eu i-as spune Antoniciu. Ati mai vazut in istoria vreunui partid, cel putin romanesc, alegeri ca cele pentru sefia PNL? I s-a spus marionetei nr 1 sa stea jos, a intrat pe scena marioneta nr 2, proaspat scoasa de la naftalina, frumos parfumata si frezata. De asta aveam nevoie doar, nu? Dinu stie de ce,,,
 • -3 (7 voturi)    
  Cat de impartiala este analiza? (Luni, 19 octombrie 2009, 9:39)

  Nicu Paleru [anonim]

  Ma asteptam ca Dl. Neamtu sa ofere cifre despre toate acele "agentii bugetivore" sau bugetofage...caci intr-o analiza obiectiva doar cifrele concrete trebuie sa vorbeasca si sa arate realitatea. Cate agentii sunt, ce reduceri de personal se fac, in ce conditii si ce economii la buget vor rezulta in urma desfiintarii/redimensionarii acestora? Asa mi s-ar parea corect si normal sa se procedeze si nu sa se opereze doar cu figuri de stil, cu pretentie de analiza "obiectiva". A sesiza Curtea Constitutionala cu privire la constitutionalitatea unui act normativ nu inseamna neaparat ca te opui de principiu acelui act normativ, si Dl. Neamtu, in impartialitatea D-sale, ar trebui sa stie acest lucru. Ar trebui sa precizeze si faptul ca exista un numar anormal de mare de acte normative ale Guvernului Boc declarate neconstitutionale pana acum, un numar foarte mare intr-o perioada scurta de timp.
  Si tot in spiritul analizei obiective si impartiale, de ce nu se pomeneste de faptul ca aparatul guvernamental este mult mai "umflat" acum, comparativ cu anul trecut. S-au infiintat noi ministere, s-au adus multi functionari de la Cluj, pentru care se platesc chirii si se deconteaza cheltuieli de transport.
  De ce nu remarca si faptul ca aproape toti cei mentionati la inceput de legaturi cu Securitatea au fost indepartati din PNL?Cine a facut scandal cand Mona Musca a fost exclusa din PNL? La ce partid a migrat oare dupa aceea?
  De ce nu aminteste Dl. Neamtu ca Felix si mini partidul lui a fost util PD-L si celui din umbra sa pana la ultima asumare a raspunderii Guvernului Boc, cand a fost alaturi de coalitia PSD-PD-L?
  Atunci era bun, acum nu mai e.
  Care va sa zica, cand esti de-al nostru esti bun, cand esti de-al lor, dusman ne esti...
  Ce functii au in PD-L Monica Macovei si Ionut Popescu, daca tot au fost indepartati din PNL, asa cum afirma Dl. Neamtu?
  Amandoi au fost ministri din partea PNL in primul guvern Tariceanu, la fel ca si Flutur si Mona Musca...
 • -4 (4 voturi)    
  desteptarea (Luni, 19 octombrie 2009, 9:41)

  David Petru-Stefan [anonim]

  Se pare ca domnul care a scris articolul este simpatizant al domnului Basescu si al Pdl-ului.
  Foarte interesant...poate ca a fost chiar pus sa scrie un astfel de articol , caci asa pare. Dar daca ar fi obiectiv pana la capat ar putea povesti cum Pdl-ul s-a asociat cu Psd-ul dupa alegeri cu aprobarea domnului presedinte Basescu. Cat despre ideile liberale si doctina lor in ziua de azi este orientativa deja , dar nu obligatorie, in ziua de azi trebuie sa te adaptezi repede la cerinte. De ce nu povestiti si de faptul ca Pdl-ul nu avea oameni ca sa puna ministrii si au pus cate unul la 2 ministere. Ce aberatie poate fi mai mare ? Cum sa pui un om la 2 ministere ? Si mai ales pe timp de criza, cu girul domnului Basescu ? Cum se poate sa nu ai un ministru de profesie econimist pe timp de criza ? Nu credea ca e asa slab Pdl-ul pentru o guvernare , cat despre domnul Traian Basescu pot sa spun ca a fost o dezamagire . Si stiti ce o sa spuna domnul Basescu , ca a vrut , dar nu a putut. In ultimii a facut mulyt scandal si fapte mai putin , iar guvernul Boc a dat-o in bara de tot. Eu zic sa gasiti specialisti pentru o guvernare pe timp de criza, nu politicieni care sa-si rezolve problemele personale. Cat desper un paralemnt unicameral , nu ar fi mai bine un parlament bicameral cum in in majoritatea tarilor din Europa si cu numar mai putini de parlamentari , daca tot va ganditi la costuri ? Problemele sunt altele ...desteptati-va cu totii !
  • +5 (5 voturi)    
   saracii de voi.. (Luni, 19 octombrie 2009, 11:35)

   neutrino [utilizator] i-a raspuns lui David Petru-Stefan

   cred ca sunteti bolnavi cu totii de "basescida" cum spunea cineva. Articolul e o analiza la rece a ceea ce inseamna liberalismul si cum a evoluat el in ultimii 20 de ani..mai ales ca au avut sanse sa redevina ce au fost o data..Dar cu cine???
   Super domnule Neamtu.
 • +4 (6 voturi)    
  antonescu nulitate istorica (Luni, 19 octombrie 2009, 10:08)

  ion [anonim]

  articol de mare bun simt!
  Speranta multor investitori si lucratori din sectorul privat Romanesc , se naruie. Liberalismul era ideea, sansa si normalitatea democratica. Tomberonul istoriei este mare si-l va inghiti si pe fanfaranul Crin Antonescu impreuna cu toata suita lui.
 • +4 (6 voturi)    
  Articol (Luni, 19 octombrie 2009, 10:09)

  saladin [anonim]

  Excelent articol. Felicitari !. Nu va lasati intimidat de ticalosii care contesta mocirla in care au cazut si se scalda liberalii. Doar o intrebare pentru liberali - ce cauta Olteanu la BNR?.
 • +2 (4 voturi)    
  simulacru sau simulacre (Luni, 19 octombrie 2009, 10:21)

  Central Scrutinizer [anonim]

  Draga Mihai,
  ai scris foarte bine despre aceast simulacru de liberalism care merita fara indoiala analizat si mai departe. Sper sfarsitul articolului insa textul te face sa doresti sa citesti si o critica a PD-L-dismului (aici ma ierti ca nu stiu ce cuvant sa folosesc) cu o doza cel putin egala de ironie si persiflare.
  Ai dreptate cel mai adesea in cele ce spui mai sus doar un mic detaliu cred ca este putin inselator. Avem de a face cu un conflict intre oameni de aceiasi calitate, exact aceiasi calitate. Toti politicienii sunt interschimbabili. Or, in asa conditii, eu cred ca daca te bagi intr-o bataiei intre maidanezi risti sa iesi si tu murdarit.
  Ceea ce ma uimeste si ma intristeaza pe mine e deriva intelectuala. Nu a cuiva anume, ci a tuturor. Lasa partidele. De 20 de ani nu a aparut nici un proiect serios, nimic. Ori incercari de tip guru, ori patetisme nationaliste, ori ortodoxo-spiritualiste... dar proiecte de loc. Lumea romaneasca nu e pregatita pentru proiecte. Fiecare are ochiul pe buzunarul sau si atat. Ori asta este o deriva mult mai serioasa. Liberalism... ihm... cam ai nevoie de burghezi pentru asa ceva asa cum pentru socialism ai nevoie de muncitori, pentru conservatori ai nevoie.... etc. Pentru oameni care lucreaza in Germania, Italia si Spania - urasc termenul de capsunari pentru ca e derogativ la adresa uneor oameni care sufera si muncesc - ce curent politic o fi potrivit. Acolo ar trebui cautat raspunsul la ce politica poate fi facuta in Romnia fara nici o deriva.
  Succes
 • +3 (5 voturi)    
  Liberalii din Romania (Luni, 19 octombrie 2009, 10:23)

  romaniacanthink.wordpress.com [anonim]

  Liberal in Romania din perspectiva mea inseamna sa faci afaceri pe banii statului. risc minim pentru ca justitia nu prea condamna pe nimeni.. audienta garantata pentru ca tembeliziunile private genereaza scandaluri la comanda impotriva unora..

  e democratie dar e pacat daca romanii nu inteleg ca sunt prostiti pe fata.. aveti un obiect simplu telecomanda si puteti sa stergeti si canale TV care lanseaza doar atacuri la persoana. atunci partide ca liberalii o sa trebuiasca sa vina cu solutii nu scandaluri. Eu ma intreb ce facea Antonescu cand se presupunea ca era la Parlament. Sa fii unul din cei mai absenti parlamentari mi se pare o performanta remarcabila in conditiile in care toti chiulesc!!!
 • -4 (6 voturi)    
  PNL si liberalismul (Luni, 19 octombrie 2009, 10:45)

  akmon86 [anonim]

  In momentul de fata PNL este singurul partid care sta in calea republicii basesciene. Crin Antonescu conduce o opozitie cat se poate de ferma, ca dovada refuzul anticipat al unei eventuale colaborari cu PDL. Crin Antonescu a iesit in presa si a criticat toate masurile defectuoase ale guvernului si ale presedintelui. Printre masurile prevazute mentionez:
  -scaderea cotei unice de impozitare la 10%
  -scaderea TVA la 15%
  -scaderea contributiilor sociale cu pana la 50%
  -reducerea cheltuielilor bugetare
  -liberalizarea pietei financiar-bancare
  -simplificare legislativa pentru mediul de afaceri
  -vanzarea participarilor minoritare ale statului
  -si altele
  -adica masuri cu adevarat libera
  • +5 (7 voturi)    
   vorbe, promisiuni (Luni, 19 octombrie 2009, 11:22)

   watchdog [anonim] i-a raspuns lui akmon86

   Antonescu si Geoana promit. De ce n-au facut politicile astea cind erau la putere? Scutiri de datorii, 25,000 Euro pentru tinerii care se intorc, tractoare cu GPS-ul.

   Antonescu e nul si PNL nu are cu CINE sa guverneze, asa cum a aratat si dl Neamtu. Nulitati, impostori. ADOMNITEI la Educatie? Pai prostul asta nu stia nici cite judete are Romania, daramite sa fie un universitar care impune.

   Nu-i voi ierta pe liberali pentru risipa o mie de ani de acum. Romani, pedepsiti risipa si alianta LIBERALO-COMUNISTO-SECURISTA.

   Sa alegem raul cel mai mic care inseamna decenta si responsabilitate (echipa Boc).
 • +1 (5 voturi)    
  subscriu aproape in totalitate... (Luni, 19 octombrie 2009, 10:56)

  bladd [anonim]

  ...cu exceptia referirii bascalioase la "Obama de Balcani"

  Cind condamnati, pe puna dreptate, "vorbele de duh" de doi lei ale lui Antonescu (si nu numai ale lui dealtfel), e bine dupa parerea mea sa evitati a va exprima ca el. Mai ales despre Obama, care va ramine cred eu (si sper) in istorie drept presedintele american care a adus USA in rind cu celelalte state "normale" la capitolul "sistem civilizat de asigurari de sanatate".

  Da' neamtul, tot roman, trebuie sa faca bascalie...

  Inclusiv romanul care scrie aici, ce sa-i faci, atavismul :-)

  Altfel, excelenta analiza, si pertinenta. Ca si alti cititori de pe forum, astept asemenea analize si despre celelalte partide politice, si de ce nu si despre intelectualii romani si idiosincraziile lor, intre care (dupa parerea mea de roman traind in occident) rasismu difuz, oarecum straniu in acest veac XXI.
 • +5 (5 voturi)    
  pacat de unii (Luni, 19 octombrie 2009, 10:58)

  athena [anonim]

  e scris adanc... ! bravos!
 • +4 (6 voturi)    
  vreau schimbare in liberalismul roman (Luni, 19 octombrie 2009, 12:11)

  sergiu [anonim]

  O analiza pertinenta a clasei liberale. Astept momentul cand ne vor propune cu adevarat solutii liberale nu doar atacuri contra lui Basescu. Nu au facut nimic in periada buna a Romaniei si totusi ei cred ca sunt solutia. Cred in liberalism dar nu in cei de acum.
 • -4 (4 voturi)    
  analiza de 2 bani cu borta (Luni, 19 octombrie 2009, 12:30)

  eanu [anonim]

  sau cum sa falsifici istoria,
  ca sa nu vezi incalcarea constitutiei.
 • -3 (3 voturi)    
  corect (Luni, 19 octombrie 2009, 12:33)

  karenin [anonim]

  corecta analiza, insa eu consider ca se poate face o recenzie simetrica in calificative si pdleului, pdului, si fsnului aripa tanara, de la care se extrage basescu.
  dl. neamtu se dovedeste un foarte bun contabil si un abil piarist, in rest leaga vorbe. sa le lege si la ai lui la fel de "bine", si-l cred.
  in rest, ma bucura ca duce grija Romaniei profunde, acolo unde liderii pnl n-au catadicsit si actualii neoconi damboviteni n-au intrezarit, ba chiar au repudiat,... till now! o fi un semn...sau doar o mulare oportunista si ipocrita pe electoratul subtil?
  • +5 (5 voturi)    
   Recenzie simetrica? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:09)

   Pepi [utilizator] i-a raspuns lui karenin

   Nu se poate face recenzie simetrica a PDL sau PSD dintr-un simplu motiv: PSD-ul a fost si este in continuate urmasul PCR. Nu s-a abatut prea mult de la doctrina iliesciana. PDL-ul si-a asumat pe fata schimbarea de doctrina deplasandu-se spre centru-dreapta. In schimb PNL-ul este din punct de vedre declarativ in dreapta PDL-ului si faptic langa PSD. Dl. Neamtu face o analiza a modului cum a evoluat oficial LIBERALISMUL, reprezentat de PNL.
   Ca idee, in 2004 am votat D.A. in principal pentru liberali. Am fost dezamagit crunt de alianta netransparenta care au facut-o mai apoi cu PSD-ul si abandonul principiilor liberale.
   • -1 (5 voturi)    
    Netransparent (Luni, 19 octombrie 2009, 17:45)

    gabi [anonim] i-a raspuns lui Pepi

    Alianta PDL-ului cu PSD e ok?

    Articol partizan PDL 100% in plina campanie electorala. Sunt multe de discutat in legatura cu evolutiile diverselor partide politice, atat cele istorice cat si a celor nou aparute dupa revolutie insa in plina campania electorala ? Si daca totusi alegi momentul sa faci o astfel de analiza, atunci fa-o cu toate partidele, in mod obiectiv, nu domnule jurnalist?
    Unde sunt tonomatele din presa domnule Mihail Neamtu?
    • +2 (4 voturi)    
     Partizan.... (Luni, 19 octombrie 2009, 22:39)

     Pepi [utilizator] i-a raspuns lui gabi

     O intrebare: de ce sa nu se faca analize in campaniile electorale? Ca sa nu se supere cei analizati? Dupa aceeasi logica ar trebui ca guvernele sa nu faca nimic in perioadele electorale, ca sa nu se speculeze ca vor sa "cumpere voturi". Adevarul e ca daca o chestie supara, va supara oricand. Ca idee, am facut minianalize scurte pe aceeasi tema de vreo cativa ani. Dar ele dor mai mult acum pentru cei vizati. Si au fost legate de liberalism pentru ca am o gandire liberala si m-am simtit tradat.
     P.S. Si analizele despre PSD si PDL ar trebuie sa fie in acelasi articol? Oricum, articolul este despre o doctrina si cum e aruncata pe jos. Ca actiunea e facuta de un partid, e ceva secundar.
  • -1 (5 voturi)    
   bai, dusuri, sauna pentru popor (Luni, 19 octombrie 2009, 14:00)

   eggplant [anonim] i-a raspuns lui karenin

   'Neoconi dimboviteni'? P-asta de unde ai scos-o? Delirezi prietene.

   In plus, Basescu e prin popor de vreo 5 ani, face tot dusuri, bai si saune de multime. Nu l-as vedea pe Tariceanu sa petreaca Pastele in Romania. Cind Basescu e la Putna poti sa stii ca Chucky e la Monte Carlo.

   Cit despre Neamtu, eu stiu ca a tot comentat problemele poporului, un pic cam moralist pe gustul meu, dar le-a tot zis cu religia, televizorul, demografia, michael jackson. e cam suparat el pe tarisoara asta, dar scrie bine. Suntem sufocati de tonomati!
 • +3 (5 voturi)    
  care liberali? (Luni, 19 octombrie 2009, 13:07)

  mircea [anonim]

  In Romania liberalii autentici au fost dati deoparte de o gasca de parveniti(Tariceanu,Antonescu,Olteanu,Fenechiu,etc),care au facut tot posibilul pentru distrugerea ideilor liberale de etica si dreptate.Acestor indivizi le place haosul si pescuitul in ape tulburi.Nu vor putea fi scosi din sfera de influenta politico-ecenomica decat prin vot,sa nu-i votam.
 • -1 (5 voturi)    
  aberatii (Luni, 19 octombrie 2009, 14:00)

  cosmina [anonim]

  hadeti sa dam iarasi vina pe guvernarea tariceanu... greaua mostenire... un articol scris probabil de aceia care inca il mai lingusesc pe basescu dar nu realizeaza ca e pe punctul de a pierde tot... populatia incepe sa-si dea seama ca inca un mandat traian basescu ar insemna dezastru economic.... guvernarea liberala a fost prospera... si e o comparatie la mintea cocosului... nu e greu sa privim in urma cu un an si jumatate si sa vedem situatia de atunci...
 • +1 (3 voturi)    
  bravo! (Luni, 19 octombrie 2009, 14:51)

  cetatean [anonim]

  excelent comentariu! felicitari pentru aceasta radiografie dureroasa a liberalismului romanesc.
 • +1 (3 voturi)    
  excelent! (Luni, 19 octombrie 2009, 15:59)

  amanda [anonim]

  excelent articol... ca intotdeauna analizele dvs. sunt ca o gura de aer proaspat in contextul mass-media romanesti.
 • 0 (4 voturi)    
  Forte (Luni, 19 octombrie 2009, 16:06)

  sanda [anonim]

  Toata lumea a inteles ca Basescu se impauneaza cu meritele adversarilor.Asa a procedat si Crin Antonescu caruia i-a furat pana si Sloganul electoral.Dar ceea ce este cel mai important Crin Antonescu nu a insultat pana acum inteligenta romanilor
 • 0 (4 voturi)    
  CRIN ANTONESCU...... (Luni, 19 octombrie 2009, 18:07)

  PP Florin [anonim]

  Da este un mare semn de intrebare in privinta celorlalti contra-candidati a lui CRIN ANTONESCU,se pare ca vor sa fure si nici macar nu sunt presedinti,pe cand Domnul CRIN ANTONESCU este un tip ce face si ce stie ce vrea sa faca cu tara asta,este singurul ce a venit cu un program ce poate scoate tara din criza economica ,
  • +1 (1 vot)    
   care program (Marţi, 20 octombrie 2009, 9:13)

   marmarin [utilizator] i-a raspuns lui PP Florin

   ca pana acum nu a reusit decat sa tune si sa fulgere impotriva lui Basescu, tot discursul lui se rezuma la acest subiect. Baietelul asta a reusit si nu singur, performanta de al numi pe nulul absolut (ca si el) de bogan olteanu la BNR, institutie care ramasese neatinsa de impostori si javre.Poate vi-i amintiti pe adonitei, chiuariu, vozganian etc.Daca asta este programul vostru liberal este de rau.
 • 0 (4 voturi)    
  Basescu ne minte (Luni, 19 octombrie 2009, 18:30)

  ada [anonim]

  Decat Basescu, cu demagogii lui de 2 bani, care nu au respect fata de oameni si care se destrabaleaza pe banii publici, mai bine Antonescu .
 • -2 (2 voturi)    
  bravo liberalilor (Luni, 19 octombrie 2009, 20:05)

  mircea ionescu [anonim]

  ii sustin pe liberali in aceasta initiativa,sunt prea multi bugetari,.prea multi parlamentarii,ar trebui redus numarul acestora,deoarece oricum nu fac nimic,si sunt platiti din banii nostrii,ceea ce nu mi se pare normal...mult succes liberalilor,sper sa va iasa miscarea
 • 0 (4 voturi)    
  Este Salvarea! (Luni, 19 octombrie 2009, 22:43)

  Bogdan Mihai [anonim]

  Crin Antonescu nu este nici pe departe deriva liberala. Ba din contra este salvarea Romaniei dupa 20 de ani de la "scaparea" de comunism.
 • 0 (4 voturi)    
  Crin Antonescu merita votul nostru! (Luni, 19 octombrie 2009, 23:20)

  Maria [anonim]

  Atitudinea basescofoba este perfect justificata de toate mizeriile pe care actualul presedinte ne determina sa le inghitim. Ma bucur ca unii le primesc cu bucurie si dau din manute ca focile. Dar eu nu mai vreau asta, eu vreau o schimbare, eu vreau sa mai vad si altceva in afara de privirea descentrata a lui Basescu. Si sunt convinsa ca solutia este Crin Antonescu, pentru ca aduce planuri viabile pe care doar cei care nu vor sa le vada nu le vad. Crin Antonescu merita votul nostru!
 • 0 (2 voturi)    
  Pedelei, (Marţi, 20 octombrie 2009, 9:38)

  Pantera Roz [utilizator]

  toate tunurile pe liberali si pe Antonescu!N-a zis seful vostru ca ar dori sa fie cu Geoana in turul 2,dar crede ca va fi cu Antonescu?!Asa ca dati-i tare cu postarile si cu minusurile....Va pierdeti timpul inutil,Base pica...
 • 0 (0 voturi)    
  //// (Miercuri, 21 octombrie 2009, 23:11)

  Valy [anonim]

  Intr-adevar PNL a fost , este si va ramane unul dintre cele mai vechi grupari politice, care a promovat ideologii si principii adoptate de o masa mare de persoane. Nejudecand situatia de astazi, in zilele noastre, totusi PNL pastreaza in componenta ta oameni valorosi si ii promoveaza, promovand in continuare acele principii care constituie baza activitatii lor.
 • 0 (0 voturi)    
  bravo pt articol (Vineri, 23 octombrie 2009, 17:25)

  322.ro [anonim]

  Felicitari autorului. O analiza super din care doar cei care vad stramb interpreteaza alceva decat o simpla analiza.

  Din pacate cu toate sfortarile sale (Crin) nu va ajunge in turul doi. Asa ca la o finala cu Geoana candidat ma duc sa votez opozantul fara ezitari (in cazul asta).
  Orice alte discutii sunt inutile dpdv pragmatic.

  Parlament unicameral? Desigur ca da. De ce sa platesc din taxele mele +400 de parlamentari cand pot plati 300 cu acelasi rezultat (viteza de reforma).

  Ce va incigneti asa de tare ca ala e basescian ala e impotriva. Uitati-va la interesul vostru si votati ca atare. Deschideti o firma (mai bine pfa) si faceti ceva pentru voi. Atunci poate ai sa te inscrii la liberali sa iti sustii interesele tale.
  Bafta tuturor.
 • 0 (0 voturi)    
  P.N.L. NU ESTE UN PARTID SECURIST SAU ASERVIT . (Vineri, 19 februarie 2010, 12:05)

  NONY [anonim]

  lucian croitoru un mare specialist in administratia publica? de ce ar trebui p.n.l. sa fie aservit p.d.-l. si imlicit a lui t. basescu? de unde "viclenia" p.n.l. si mare strategie la p.d.-l.? de ce autorul nu retine "transferurule" de parlamentari facute de p.d.-l. prin santaj, coruptie(vezi maresalii oprea si iordanescu). doreste autorul ca romania sa redevina un stat politienesc sub comanda mediocrului t. basescu si a servitorilor sau obedientilor de tot felul? nu cumva autorul a venit in intanpinarea dorintelor morbide ale lui t. basescu si a p.d.-l.? a fi "obiectiv" si a sluji altor interese de la o varsta frageda da dovada de lichelim genetic. pacat de acest tanar cu potential...
 • 0 (0 voturi)    
  (PNL) si crin antonescu si deriva liberala. (Duminică, 8 iulie 2012, 22:45)

  Dudas Danut [anonim]

  Ai dreptate Mihail Neamtu , crinul antonescu nu este liberal, se ascunde sub acest PNL . Cine se aduna se aseamana.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by