Sondajul incognito realizat de HotNews.ro arata ca militantii de la baza PSD preseaza infernal pentru ramanerea in Guvern. Primarii se tem ca pierd bani si posturi cheie in administratie. Ei nu inteleg de ce sa-si sacrifice rudele, amicii, afacerile, prosperitatea in plan local pentru a satisface orgoliul unor lideri de la Bucuresti. Batalia unor Vanghelie, Iliescu, Nastase, Mazare cu Traian Basescu nu e si a lor. PSD a intrat in degringolada din cauza rupturii dintre baza si varf. Ezitarile liderului PSD - ba nu merge, ba merge la Cotroceni - de aici se trag. Marii adversari ai PSD trebuie cautati in PSD. Ei - nu Traian Basescu - l-au adus astazi pe Mircea Geoana in fata optiunii lose-lose.

Optiunea lose 1: Iesit de la Guvernare, PSD pierde baza partidului. Reteaua de militanti, vitala in orice alegeri, se destrama. Forta sa vine, in campanii, de la armata de directorasi, de sefi de politie, de directori de scoala, de primarii si sefi de Consilii Judetene capabili sa se mobilizeze energic daca au ce apara: functiile si propria prosperitate.

Atentie: sunt toti oameni care, scosi din aparat, risca sa se afunde intr-o criza foarte personala in vremuri de criza generala. Apoi, stim ca prin venele politicienilor romani curge oportunism si tradare. Ramasi fara coledzi, se vor gudura a doua zi pe la picioarele PDL.

Cata vreme se afla la butoanele puterii, si nu in opozitie, PSD se misca in campania electorala mai bine decat PDL. E mai disciplinat, mai organizat si ceva mai feroce. Retelele sale locale functioneaza mai sudat si mai coerent, sunt o masinarie bine rodata de aspirat voturi. Parasind puterea, PSD isi taie singur o mana si un picior in plin razboi.

Optiunea lose 2: Ramas la Guvernare, PSD pierde ultima farama de credibilitate. Geoana, Iliescu, Vanghelie si toti ministrii care au spus "ori Nica, ori afara din Guvern", se fac de ras iremediabil. Arata ca se agata cu orice pret de putere. Furnizeaza noi probe de neseriozitate, de divizare interna si lipsa de curaj.

Dovedesc inca o data ca n-au nici un plan cursiv, nici o strategie desteapta, si ca tot ce fac e sa stea cu ochii tinta pe Basescu si, cel mult, sa reactioneze stupid. Amintiti-va de intrebarea lui Iliescu catre Geoana, a scris Gandul despre ea: Mircea, ce ne facem daca ne scot ministrii din Guvern? Ai un plan B? Astazi, stim raspunsul.

Gruparea anti din PSD, in frunte cu Nastase, Vanghelie, Iliescu, Mazare& co, a varat partidul intr-o fundatura perfecta. Orice optiune a devenit catastrofala. Din cauza lor, Mircea Geoana alearga spre esafod, fara solutie, fara optiune reala. Apoi, nici macar nu e sigur ca, la semnul sau, il vor urma in opozitie toti ministrii PSD. Autoritatea sa de lider s-ar face iarasi tandari daca se vor gasi generali prin partid care sa-i ignore ordinele.

  • Ce a speculat Basescu. Unii se vor grabi sa vada in Traian Basescu spiritul malefic, geniul, papusarul din spatele mutarilor din ultimele zile. Animalul politic sangeros care a muscat mortal din adversar. Ar fi cam mult. Basescu a speculat doar, e drept, cu multa dibacie, fractura interna din PSD, dintre baza si varf. Fara ajutorul lor  - Vanghelie, Hrebenciuc, Iliescu, Nastase - n-ar fi reusit mai nimic. In lipsa unor adversari isterici, orbiti de ura si fara discernamant politic, i-ar fi fost mai greu sa apara acum ca un intelept Rabin impartind dreptatea in Coalitie. Nici Basescu nu cred ca are planuri croite pe termen lung, ci reactii bine adaptate la adversari previzibili, cu un IQ politic ceva mai scazut. Lucid si exersat, a ocupat tot terenul. Face spectacol, e one man show. Ucide fara mila orice adversar, se hraneste din erorile, orgoliile si prostia altora. Zdrobeste inclusiv amici, la o adica. Se cheama realpolitik, merge si o trimitere la Machiavelli.
  • Miopia PSD. Adversarii presedintelui sunt incapabili sa speculeze evidentele tensiuni interne din PDL. Si acolo mocnesc lupte intestine, se aud maraieli inabusite pentru care nimeni nu mai are ochi si urechi. De pilda, buldogul Blaga a muscat nervos, in premiera, de noii veniti, Monica Macovei si Cristian Preda, pe motiv ca nu trag pentru imaginea partidului. Cand greii au simtit ca pierd teren in partid, acelasi Blaga avusese conflicte dure cu noua garda. Berceanu l-a atacat pe Stolojan. Fostul premier il critica pe ministrul finantelor, pedelistul Pogea, afirmand ca Romania s-a imprumutat cu 70 de miliarde si n-a facut nimic. Deci, erori comite si PDL cu duiumul, dar ceillati sunt prea ocupati cu Basescu ca sa le mai vada. Tarziu, s-a trezit si Geoana. Intr-o incercare disperata de a iesi din corzi, liderul PSD contraataca cu imprumutul FMI, dezastrul din transporturi.
  • Strategie gresita. PSD si PNL au mizat gresit pe lovituri aplicate in oamenii lui Basescu, crezand ca asa isi vor slabi adversarul. Despre comisia Udrea nu mai vorbeste nimeni astazi. PDL are destule coaste slabe, dar  toti stau cu ochii pe Traian Basescu. De la atata privit intens, incep sa lacrimeze. Vor plange dupa alegeri. Atacurile suburbane impotiva sefului statului descalifica PSD si ii arata adevarata fata. Cine e azi grobianul-sef? Cine latra ca maidanezii turbati ai Romaniei? Cine injura ca la birt? Cine arunca cu dejectii verbale dupa adversari? Vanghelie, Dragnea, Iliescu si Hrebenciuc s-au intrecut in arii stridente si calomioase pe tema betivului de la Cotroceni.
  • A pierdut si Blaga? In aceste zile, Vasile Blaga si-a luat iarasi elan. Face instructie cu ministrii si liderii partidului acasa la Silvian Ionescu si apare des la TV. Se vede sef la Interne. Dar precizarea lui Traian Basescu de astazi l-a pus cu siguranta pe ganduri: "Prefer să las cele două partide să găsească soluţii, cu atât mai mult cu cât propunerea de preluare a portofoliului pe care a făcut-o Premierul, cu interimatul, legat de interimatul de la Ministerul de Interne, este una care poate accentua neîncrederea între cele două partide." Premierul Boc l-a desemnat pe Vasile Blaga interimar. Basescu i-a transmis practic sa-si ia gandul de la sefia MI. Mare  tragedie pentru Blaga, delicat moment in PDL.

PS:E tot mai greu de suportat populismul unor gazetari si analisti care il iau in brate pe bietul cetatean si scuipa flacari peste clasa politica care a uitat complet de popor tocmai acum, ce nenorocire, in vremuri de criza. Las la o parte ca orice decizie ar lua Guvernul acum, ca vorbim de ministri PSD sau PDL, ar fi in ochii lor simple gogosi electorale. Las la o parte ca orice ar face acum cabinetul Boc ar fi tradus in cheie propagandistica. Dar mi se pare gretos sa reprosezi unor partide ca se ocupa de campanie electorala cand peste nici doua luni vin alegeri cu o miza uriasa. Ei sa fie in locul lor ce ar face?