Exista doua grupuri de actori economici importanti la nivel global, statele si marile companii multinationale. Ambele au o caracteristica, sunt depersonalizate. Sa ne uitam atent, puterea politica spune ca reprezinta vointa poporului, conducerea multinationalelor reprezinta vointa actionarilor. In ambele cazuri se conduce prin delegare de la cetateni sau investitori. In fruntea ambelor tipuri de structuri sunt birocrati care inventeaza o cultura institutionala.

Dar ambele grupuri de birocrati nu au in cultura lor plata greselilor. Birocratii puterii politice au salvat cu ocazia acestei crize crema birocratilor din randul multinationalelor, "too big to fail" este expresia complicitatii birocratilor care conduc lumea.

Etica protestanta la care facea referire Max Weber a fost pusa in cui, responsabilitatea fata de greseala a fost uitata pentru ca nu mai exista un responsabil clar, un capitalist veros cum i-ar placea lui Ion Iliescu sa zica, exista doar un grup de birocrati care se rotesc si pe care aproape nimeni nu-i poate arata cu degetul.

Citeste textul integral si comenteaza pe blogul lui Dan Selaru.