Nu e un titlu de ziar, dar va fi la inceput de decembrie. Puteti considera ca suntem primii care au anuntat acest lucru.

Nu e o predictie. Nici nu citim viitorul. E, pur si simplu, consecinta unei miscari ce a avut loc ieri. Clasa politica s-a dovedit, pentru a cata oara, infantila. Seful ei a fost Crin Antonescu cu ale sale referiri la Marea Adunare Nationala. Marea speranta liberala a fost, din nou, depasit de miscarile din politica mare. Cea facuta la nivel de stat, nu doar sub aripa ocrotitoare a lui Victor Ciorbea sau Emil Constantinescu, la insignifiantul minister al tineretului.

O paranteza mai intai: prin 1994 sau 1995 am avut o seara de discutii intense cu un deputat taranist, plecat intre timp dintre noi. O fraza mi-a ramas intiparita in minte: “in politica, trebuie sa incerci sa aplici maximum din programul TAU politic, pe voturile adversarilor politici, care sunt majoritari in parlament”.

Acum la prezent. Traian Basescu a lansat o idee, parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari. Fara exceptie, inclusiv batranul bolsevic (ale carui instincte politice s-au tocit), politicienii au sarit ca arsi pentru a se opune. Ma intreb daca vreunul din ei a mai iesit in strada in ultimii ani, sa vada starea de spirit a electoratului.

Actualul sistem parlamentar este falimentar din punct de vedere practic. Ca sa treci o lege prin parlament trec luni de zile sau ani. Si atunci, cum isi indeplineste parlamentul principala menire, cea de LEGIUITOR?

Apoi, cum poti cere oamenilor simpli sa stranga cureaua, fara a da un exemplu de la cel mai inalt nivel?

Au iesit legi proaste din parlamentul bicameral. Alternativa preferabila este parlament unicameral PLUS controlul activ al presei si al societatii civile (cu toate tarele ei, presa din Romania a fost un opozant mai eficient al puterii decat opozitia politica in aproape toti anii de la Revolutie incoace). Mecanismul este oricum de preferat legiferarii prin ordonante de urgenta.

A facut Traian Basescu un gest genial ieri? Categoric nu. A facut o mutare, care a devenit geniala exclusiv datorita reactiei opozantilor. O reactie infantila, prosteasca si de Gica Contra.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Jeopardy.