Daca tot sunt pus la gazeta de perete si infierat la Realitatea ca refuz sa particip la emisiuni, ca "nu-mi asum" pozitia pro-Basescu, fac si eu cateva precizari despre o mica golanie. Ma suna Adrian Ursu luni dupa-amiaza: "Hai in seara asta la o dezbatere despre cum se imparte tara in tabere pro si anti-Basescu." “O tema interesanta, zic. Cu cine?". "Pai mai vine Rosca, Ciuvica", zice. "Multumesc de invitatie, dar mi-e o sila universala de astia doi. Apoi, prin contradictiei cu ei, ma plasati automat in tabara pro-Basescu, ceea ce-i total fals. L-am aparat si l-am criticat pe Basescu in functie de situatie. N-am chef sa ma justific in fata lui Rosca si Ciuvica, sa le explic lor de ce scriu ceea ce scriu".

Inchide, revine cu un telefon: "Trimit o camera la Hotnews.ro, nu-i nevoie sa fii in studio". Zic: "Asta-i mai nasol, ca sunt dezavantajat. Aia spun ce vor si eu bazai ca o musca in borcan". Zice: “Nu-i asa, ca de aia mai suntem noi, moderatorii, pe acolo". Inca o data zic pas, multumesc, ramane pe alta data.

Acum, de ce spun ca emisiunea asta a fost o golanie cap-coada? N-as fi scris aici ce am vorbit in particular cu Ursu la telefon daca nu m-as fi trezit, luni seara, ca realizatorii emisiunii ne toarna in direct la turnatorul SRS: Andreea Pora, Mircea Marian si Dan Tapalaga au refuzat sa vina la emisiune din cauza lui Rosca Stanescu, asa ne-au spus toti trei. Bun, nu ca n-ar fi adevarat, dar e de prost gust. Am oroare de turnatori, de Rosca in special, de supraexpusul Gusa, de slugile turnatorului Felix si de jurnalisti incorecti.

Mi-e greata de Rosca, am avut si un proces cu el. O mizerie de om. Prin urmare, aveam destule motive sa-l refuz pe Ursu, iar el avea minima obligatie - bunul simt ii cerea asta daca nu regulile meseriei - sa respecte intimitatea discutiei. Repet, nu ma deranjeaza ce a spus, asa este, greata de tripleta extremista m-a tinut departe de studio.

M-a uluit impolitetea gestului sau. Nu fac din asta cap de tara, dar e o mica golanie, inca un semn de rea-credinta din partea unor jurnalisti de la Realitatea. Trec peste detaliul ca au tinut secreta regia aia sinistra cu pozele puse ca la gazeta de perete. Nu stiam ca Ursu umbla in buzunar cu liste albe si negre.

Darea asta in fapt, demascarea refuznicilor in direct la televizor, a avut totusi o explicatie: realizatorii erau cam opariti ca nu le-a iesit, ca toti cei din asa zisa tabara pro-Basescu, dar absolut toti, au stat cuminti acasa. Iar ei s-au trezit in studio singuri-singurei, cu basescofobi profesionisti ca SRS, Ciuvica si Gusa. Ceilalti, Cristian Preda si Cristian Boureanu (ultimul chemat la repezeala sa ocupe scaunele goale din studio) nu puteau fi decat pro-Basescu, fiind membri PDL. Cristian Patrasconiu, om de maxim bun simt, a spus ce trebuia spus dar, fiind analistul Realitatii TV, se afla intr-o situatie cam neplacuta, asa ca mai mult a tacut.

Va sa zica lipsea tocmai dusmanul, specimenele pro-Basescu vanate de televiziunea lui Vantu prin presa si printre intelectuali. In lipsa lor, farsa unei emisiuni echilibrate "pro si contra Basescu" nu s-a mai putut juca in mod convingator.

A urmat marea golanie: calificarea politica a unor oameni absolut onorabili (nu toti, desigur), expunerea imaginii lor cu stampila pro-Basescu sau anti-Basescu in frunte. Au facut-o, in majoritatea cazurilor, impotriva vointei impricinatilor. Or, majoritatea celor demascati ca in anii 50, etichetati arbitrar, sunt, asa cum a observat in timpul emisiunii Cristian Preda, oameni ai nuantelor, jurnalisti sau intelectuali onesti, cu spirit critic.

Sorin Ionita, Rodica Culcer, Andreea Pora, Alina Mungiu, Mircea Cartarescu, Mircea Mihaies, Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu si multi altii incolonati aiurea pe cele doua liste l-au sustinut cand au crezut ca merita, dar l-au si spulberat atunci cand erau convinsi ca Traian Basescu a gresit. Ei nu sunt nici pro, nici contra, ci oameni care gandesc cu capul lor si nu executa comanzi pentru ca pur si simplu n-au stapani.

Altfel stau lucrurile cu jurnalistii-Smeagol, care se tarasc, cu gura imbalosata, la picioarele oricui le arunca un oscior. Ii stiti, uitati-le numele.

Cristian Tudor Popescu a sunat in emisiune solicitand politicos, in numele dreptului la imagine, sa fie taiat de pe lista anti, insa gestul sau e cam tardiv si usor comic. Nu poti sa te ceri afara dintr-o lume in care singur ai intrat si ai combatut cu toata convingerea: lumea spumegatorilor mereu anti.

Culmea e ca pe lista anti-Basescu au inclus-o si pe Alina Mungiu Pippidi, pe care Cornel Nistorescu o suspecteaza si azi ca a scris raportul Oxford Analytica, desfiintat la Realitatea TV de Emil Hurezeanu si CTP pe motiv ca e un raport pro-Basescu. Deci, urmarind Realitatea TV, nu inteleg pana la urma daca Alina Mungiu e pro sau contra sau e varata, in functie de conjunctura, intr-o tabara sau alta.

Pe scurt, cu golumii mogulilor, cu indivizi tenebrosi ca Gusa, Rosca si Ciuvica n-ai ce sa dezbati. Ei nu sunt oamenii argumentelor, ci specialistii intoxicarilor si manipularilor sau, cum excelent le-a zis Cristian Patrasconiu, reprezinta institutia denigrarii. Asa fiind, nu pot fi parteneri legitimi de dialog, nu poti dezbate cu ei rational si cu argumente, cu atat mai putin ceva despre Traian Basescu. Nu mai vorbim despre probe, dovezi. Armele lor preferate sunt insulta si invectiva.

Apoi, cand jurnalistii de la Realitatea TV isi plaseaza singuri patronul, pe Sorin Ovidiu Vantu, in galeria cu poze anti-Basescu, cum cred ca isi mai pot pacali publicul si invitatii ca fac emisiuni pe bune? Vor credibilitate? N-o pot avea cu Gusa, Rosca si Ciuvica. Vor sa manipuleze? Isi subestimeaza publicul si, poate, pe unii invitati. Emil Hurezeanu si Sergiu Toader conduc o televiziune care vrea sa manipuleze grosolan dar sa si fie crezuta pe cuvant. Nu merge. Solutia e un boicot total pana cand trustul se apuca din nou de jurnalism.

In sinteza, mesajele pe care Realitatea TV a dorit sa le puna in circulatie, manipuland grosolan, au fost urmatoarele:

  • Traian Basescu, personaj conflictual, a impartit tara in doua tabere ireconciliabile. Tema preferata a PSD.
  • Tabara pro-Basescu (zece nume afisate cu poze) e mai subtire decat tabara anti-Basescu (16 poze afisate cu nume). In ultima tabara au inghesuit oameni care nu pot fi decat anti-Basescu (Zoe Petre sau Neagu Djuvara) din moment ce fac parte din comitetul de sprijin al lui Crin Antonescu.
  • Apoi, nu tin minte ca Mircea Cartarescu sa fi devenit anti, poate mai sceptic si pesimist ca in Romania se mai poate schimba ceva, cu sau fara Basescu. Dar au umflat lista ca sa vada poporul cum basescofobii se inmultesc pe zi ce trece, chiar cu oameni din randul talibanilor pro. Pozele lui Cartarescu si Plesu lipite cu forta langa moacele lui Ciutacu si Badea au dorit sa credibilizeze nitel tabara anti-Basescu, sa vada lumea ca nu doar securistii, mascaricii, saltimbancii si zaltatii au ceva cu seful statului, ci a fost lasat balta si de insi intregi la cap.
  • Prezentarea unor jurnalisti, intelectuali si oameni de afaceri in alb si negru dovedeste putina obtuzitate, multa ticalosie si disperare maxima in trusturile mogulilor, care se vad in situatia de a intra in campania electorala decredibilizate masiv si cu putini oameni dispusi sa le legitimeze cozile de topor.
  • Esti tentat, cand te vezi pus cu poza intr-o tabara sau alta, sa te disculpi, sa explici, insa ei exact asta vor: sa obtina desolidarizari sau declaratii de iubire, sa stirbeasca din capitalul masiv de credibilitate de care se bucura cei plasati cu forta in tabara pro-Basescu, singura pe care trusturile lui Vantu si Voiculescu isi propun sa o distruga, daca se poate, om cu om.