Am scris zilele trecute singurul articol negativist din acesti doi ani jumate de cand Hotnews imi gazduieste, cu amabilitate, opiniile. Pentru prima data in ultimii ani nu am o solutie (teoretica macar) pentru lipsa de etica, de profesionalism sau de valori din societatea romaneasca.

Modelul de comportament promovat la ora asta in presa noastra mogulista, inclusiv in gazeta condusa de dl. Tolontan, este aceea de analfabet care a dat spaga pentru a-si mari averea. An de an. Si asta vedem de 20 de ani. Este simplu sa ne ascundem in urma unor episoade de jurnalism exemplar cand, pe fond, averea, banii si smecheria sunt in prim plan.

Lucrez, ca si co-autorii acestui blog, in cu totul si cu totul alt domeniu decat al jurnalismului. Avem alte responsabilitati in viata de zi cu zi. Si, poate, nivelul de stres este de 20 ori mai mare decat al unui judecator care cere 65% spor de stres. Oare un intreprinzator cu 20 de angajati si unde firma este intre “a fi” sau “a nu fi” nu este cumva mai stresat decat un functionar care merge de la noua la cinci si se plange ca afara ploua? A avea responsabilitatea a 20 de familii nu e stresant? Nu merita si acesti oameni un spor de stres? Cat ar trebui sa fie? 65%? sau 1.300%?

M-am saturat sa vad cat ne chinuim sa facem bugete in firmele private cu control la sange al costurilor, fara cresteri de salarii si cu un numar egal sau mai mic de angajati doar pentru a vedea ca taxele vor creste… Pentru ce? Unde vor merge taxele? Catre plata unor datorii cauzate de gauri negre din domeniul de stat?

Si pentru ce? Ca sa vedem ca unii fura? Ca unii cer spaga pentru a-si face datoria sau – in propriile lor cuvinte – vocatia? Pentru ce? Sa vedem tot felul de rentieri?

Am vazut la ce a dus recesiunea din 1929. Sa speram ca de data asta va fi diferit. Dar de ce sa ne racim gura daca pe oamenii din sistem ii doare fix undeva? Daca jurnalistii scriu in functie de cat de mare e salariul? Pentru ce? Pentru ei comunismul, fascismul, dictatura sau democratia au aceeasi valoare. Ei scriu acum la Jurnalul National asa cum in 1989 scriau din Phenian din postura de “cercetatori stiintifici”. Daca se va intoarce dictatura ii vom vedea pe aceiasi indivizi scriind in acelasi Jurnal, sau vorbind la TVR, dandu-ne lectii. Acesti indivizi nu au nicio problema sa declare ca daca Romania ar fi ramas o dictatura, azi ei ar fi fost securisti. Lor nu le e rusine. Lor le e rusine daca nu-si bat joc de semenii lor.

Si cu toata experienta noastra, totusi suntem indiferenti. Ne este indiferent daca altii se joaca cu soarta noastra. Noi sa ne facem grataru’…. micu’, bericica. Sa fim si noi smecheri. Sau mini-smecheri. Iar altii fraieri. Ei sa munceasca si noi sa-i taxam. Sau sa-i incarceram si sa-i surghiunuim, in functie de regimul politic aflat la indemana.

Citeste si comenteaza pe Jeopardy.